BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #594872 przez kalina
papi skoro on ma takie poglady to ciezko ci bedzie go zmusic i po co ma cos robic wbrew przekonaniom skoro da sie dziecko ochrzcic bez slubu a glownie chyba o to chodzi? bo to ze zyjecie bez slubu nikogo nie powinno dziwic bo duzo jest takich par i tez sporo dzieci mieszka z jednym z rodzicow wiec wydaje mi sie ze ono az tak tego nie odczuje. przynajmniej mi sie tak wydaje. wiadomo ze duzo tez zalezy od tego gdzie sie mieszka i jakie tam inni maja przekonania. u mnie bylo latwiej bo maz specjalnie wierzacy nie jest i niedlugo przed slubem zalatwial bierzmowanie ale sam chcial koscielny slub.
a slub cywilny planujecie?

[img]http:// www.zapytajpolozna.pl/ components/com_widgets/ view.php?sid=61621 [/
url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #594874 przez Alivva
Ja tez biorę witaminy z kwasem dha ale z Doppel herz "MAMA aktiv" Płacę 36zł za miesieczna kurację więc chyba taka realna cena ;)

A mój maluszek w 13 tygodniu mierzył 7cm,czyli podobnie do reszty ;)

aaaaa wreszcie WiFi naprawili u nas na pływalni wiec zabieram ze sobą do pracy notebooka i teraz to już pełen looz :D

11 lata 9 miesiąc temu #594878 przez agilla.r
dzieki za odpowiedz. jak widać nasze maleństwa rosną w różnym tempie

11 lata 9 miesiąc temu #594881 przez Villemo
papi88 napisał:

czesc dziewczyny

wiecie ja od ostatniego czasu mam rozne przemyslenie skoro pojawi sie dzidzius to sie zastanawiam nad slubem no i tu pojawia sie problem bo moj narzeczony podaje sie za ateiste dotychczas nam to nie przeszkadzalo ale mimo ze ja nie jestem zagozala katoliczka to chyba chcialabym slub koscielny a pozatym zalezy mi aby ochrzcic dziecko moze mysle nie chrzescijansko ale poprostu nie chce aby pozniej bylo wytykane palcami w szkole jak dzieci beda szly do komuni a moje dziecko nie a jak u was te sprawy wygladaja?

papi88 napisał:

czesc dziewczyny

wiecie ja od ostatniego czasu mam rozne przemyslenie skoro pojawi sie dzidzius to sie zastanawiam nad slubem no i tu pojawia sie problem bo moj narzeczony podaje sie za ateiste dotychczas nam to nie przeszkadzalo ale mimo ze ja nie jestem zagozala katoliczka to chyba chcialabym slub koscielny a pozatym zalezy mi aby ochrzcic dziecko moze mysle nie chrzescijansko ale poprostu nie chce aby pozniej bylo wytykane palcami w szkole jak dzieci beda szly do komuni a moje dziecko nie a jak u was te sprawy wygladaja?

Papi - ja jestem po ślubie kościelnym 4 lata, młody był ochrzczony jak miał 2 miesiące. Mój mąż pochodzi z bardzo katolickiej rodziny ja z zdecydowanie mniej. Niestety może za chwilę wywołam tu burzę ale napiszę otwarcie, że zdecydowaliśmy się na ślub kościelny bardziej dla tradycji i "świętego spokoju" niż z jakiejś naszej wewnętrznej potrzeby. Tak samo jeśli chodzi o chrzest małego. Tęściową oczywiście bardzo boli fakt, że nie jesteśmy tak ustosunkowani do wiary jak ona i wiecznie robi nam z tego powodu wyrzuty. Raz nam nawet powiedziała, że jak to, że wzięliśmy ślub kościelny i ochrzciliśmy dziecko a do kościoła nie chodzimy... no to ja jej się zapytałam wtedy czy gdybyśmy, mieszkali pod jednym dachem bez ślubu z nieochrzczonym dzieckiem to jako bardzo wierna katoliczka czy byłaby z tego powodu bardziej zadowolona? Generalnie całą winą za to obarcza mnie... bo to przeze mnie nie chodzi do kościoła a przecież ona wychowała syna w wierze katolickiej tak jak i wszystkie swoje dzieci które są w porównaniu do mnie wzorem cnót z córką która zaszła w ciążę z żonatym mężczyzną na czele :dry: Przed wami ważna decyzja ale tutaj nie wiele chyba Ci pomorzemy. Nie wiemy jak silnie ateistyczne podejście ma Twój narzeczony czy jest w stanie zrobić coś co jest niezgodne z jego przekonaniami bo różni są ludzie. Ja tak sobie myślę, że jeśli byłabym ateistką a wiedziałabym, że mojemu narzeczonemu zależy bardzo na ślubie kościelnym to pewnie bym się na niego zdecydowała no bo czego się nie robi, żeby uszczęśliwić człowieka którego się kocha? Jeśli nawet nie zdecydujecie się na ślub to przecież dziecko zawsze możecie ochrzcić i nikt wam nie ma prawa tego zabronić.

11 lata 9 miesiąc temu #594883 przez Villemo
niagara napisał:

Witam Dziewczyny :) Jak Wam minął weekend :) U mnie dużoo się działo więc nawet nie miałam czasu pisać :P Byliśmy z mężem na poszukiwaniach pierwszych czterech kółek dla Maleństwa :) I znaleźliśmy wózeczek raz tańszy od tego upatrzonego i dużo lepiej wyposażony :) Już się nie mogę doczekać zakupów (wózka, mebelków), urządzania, pierwszych spacerków...
Też tak macie?
Agilla moje dziecko też jest maleńkie, w 14tyg miało ledwo 7 cm

Niagara wrzuć linka do wózeczka bo jestem bardzo ciekawa :-)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #594886 przez Villemo
Alivva napisał:

Ja tez biorę witaminy z kwasem dha ale z Doppel herz "MAMA aktiv" Płacę 36zł za miesieczna kurację więc chyba taka realna cena ;)

:D Dzięki alivva może się przerzucę ja za femibion płacę ponad 50 zł ;/

Aaa Agilla zapomniałam zapytać o jakiej porze bierzesz te witaminki? Mnie mdliło jak brałam rano ale jak zmieniłam porę na wieczór to jest ok :-)

11 lata 9 miesiąc temu #594891 przez kalina
ja bralam przez jakis czas prenatal classic bo dostalam probki. mialam wczesniej centrum materna ktore zaczelam zazywac z powrotem ale mnie po nich na wymioty ciagnie wiec nie wiem czy nie kupie prenatal tylko tam sa rozne rodzaje. ale mial lepszy sklad od centrum. i musze dopytac bo niektore tam byly na poszczegolne trymestry. i nie wiem czy trzeba np2 rodzaje bo jedno to classic czyli caly zestaw witamin a na drugi trymestr jest z dha i omega3. prenatal tez sa duze tabletki ale mniejsze od centrum
w ogole sie zastanawiam czy dla kobiet w ciazy sa jakies witaminy ktore sa nieduzych rozmiarow. podejrzewam ze wtedy nie bylo by problemow z wymiotami..

[img]http:// www.zapytajpolozna.pl/ components/com_widgets/ view.php?sid=61621 [/
url]

11 lata 9 miesiąc temu #594893 przez Alivva
Nie ma sprawy ;)
Wiem,że ja mialam zapisane witaminy z tym kwasem za 100zl :O ale babka w aptece znalazła te co biore z tym samym skladem więc po co płacić tak dużo jak mozna zastąpić je tańszymi ;)
Tyle,że tabletki sa dosc duże i bierze sie 2 razy dziennie (co mi akurat nie przeszkadza)

11 lata 9 miesiąc temu #594894 przez karolcia1919
Dzieki za odpowiedz :) no mi własnie po prenatal zbiera sie na wymioty...

i nie wiem czy na nastepnej wizycie nie zapytac o jakies inne witaminy...

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #594899 przez kalina
alivva a twoje witaminy sa jakus normalnych rozmiarow?
a jeszcze biore magnez i od tej pory zawroty glowy zelzaly:-)

url]

11 lata 9 miesiąc temu #594901 przez agilla.r
Villemo w sobotę wzięłam rano i zaraz poleciałam do kibelka wiec teraz biore na noc ale rano pojawiły się mdłości. Mam nadzieję że organizm się przyzwyczai i będzie ok

11 lata 9 miesiąc temu #594904 przez Villemo
Alivva napisał:

Nie ma sprawy ;)
Wiem,że ja mialam zapisane witaminy z tym kwasem za 100zl :O ale babka w aptece znalazła te co biore z tym samym skladem więc po co płacić tak dużo jak mozna zastąpić je tańszymi ;)
Tyle,że tabletki sa dosc duże i bierze sie 2 razy dziennie (co mi akurat nie przeszkadza)

Femibion też duży i łykać też trzeba 2 razy bo są po 2 tabletki jedna zwykła a druga z dha tyle że się je łyka na raz :-) Możesz napisać ile tabletek jest w takim razie w opakowaniu? Jedno opakowanie starcza na miesiąc? Jak byłam w ciąży z Klaudiuszem to femibion (wtedy jeszcze się nazywał feminatal) to były jedyne witaminy z dha ale wtedy kosztowały 38 zł a nie prawie 60 ;/

11 lata 9 miesiąc temu #594905 przez Villemo
agilla.r napisał:

Villemo w sobotę wzięłam rano i zaraz poleciałam do kibelka wiec teraz biore na noc ale rano pojawiły się mdłości. Mam nadzieję że organizm się przyzwyczai i będzie ok

Może spróbuj zmienić witaminki na inne, wybór jest dość duży może akurat na te źle po prostu reagujesz. Szkoda, żebyś się męczyła.

11 lata 9 miesiąc temu #594906 przez Kinia1712
Ja zazywam prenatal classic i mumomega kwasy omega 3 i 6. Zawsze zazywam rano i tez przewaznie mnie po nich mdli wiec moze faktycznie zaczne je zazywac popoludniu :)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #594909 przez kalina
kurcze dobry pomysl ze zmiana picia tabletek.. tez zwykle rano bralam. przerzucam sie na wieczor:-) ale dziwne ze po magnezie nic mi nie jest nawet rano.. ale je sie latwiej polyka

kinia i bierzesz 2 rodz witamin razem?

url]

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka