BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 2 miesiąc temu #772464 przez Alivva
Aguniu a ile mały waży i co z główką? za mała? za duża??
Ja aż wstałam po kasiążeczkę bo mała była mierzona a nawet nie pytałam ile ale pani doktor mówiła,że ok...
Waga 4900g
Długość ciałka 58cm
Obwód główki 37cm
Obwód klatki piersiowej 39cm

Nie wiem co Ci napisać z tym karmieniem piersią ale może warto się wybrać do tej poradni.
Na pewno sobie nie zaszkodzisz a może coś mądrego doradzą? Moim zdaniem w ogóle to bzdura z tymi wytycznymi co do wagi.... Jeśli dziecko się dobrze rozwija to o co kaman??

Nie smutaj mi się,na pewno będzie dobrze.
Wirtualne kiss'ki i uściski ode mnie i Luśki :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #772495 przez agamo
U nas tak główka za duża waga za mała i wzrost cholera wie bo tu w szpitalu nie mierza i dziś miał pierwszy raz mierzone! Główka na 39,5 cm waga 4390 a wzrost 55 cm No i tak sie zastanawiam czy te 600g w ciagu miesiąca to faktycznie tak mało? Na necie bardzo rozbierzne info ile jest minimum A główka już sama nie wiem bo jak czytam o tym wodoglowiu to nie widać żeby była jakiegoś odmiennego kształtu i i mały wogole jak sie urodził to główka już była na 35.5 pózniej po dech tygodniach 37.3 no i po miesiącu teraz te 39.5 Jutro mamy wizytę z pediatra popytam ota głowę ale co najwyżej to dostanę polecenie częstszego jeżdżenia na pomiar żadnego usg mu nie zrobią Z ta poradnia to kazała mi zadzwonić by do domu mi babka przyszła a ja nie chce bo wiem jakie tu maja podejście i położna i ta środowiskowa żadnej porzytecznej rzeczy a tylko doluja Położna mi wciskala kity żebym małemu smoczka nie dawla bo mały sobie pomyli i ominie karmienie Jasne które dziecko jak głodne da sie zmylić smokiem? Może na pierwsze dwa ssania i zachwile jest ryk jak nie leci z niego to co potrzeba! Mam tych wszystkich fachowców dość. Tacy specjaliści a jak przyszłam do nich bo małego wysypalo uczulenie to mi powiedzieli ze dzieci maja chrostki to normalne i nikt nie wie czemu To było wytłumaczenie! Eh przepraszam już nie zasmierdzam Dziękuje za wsparcie i caluski! Idę na ciepły prysznic może pomoże!

Aga

11 lata 2 miesiąc temu #772504 przez nike84
Kurcze Agamo nie wiem co Ci napisać :( Z tymi siatkami centylowymi to ja w ogóle nie mam pojęcia bo nie miałam z tym jeszcze do czynienia. Co do wagi to mój Kacperek po miesiącu przybrał 1200g czyli drugie tyle co Twój :ohmy: Ale nie wiem czy to ma aż takie znaczenie :unsure: A z karmieniem to ja bym jeszcze zasięgnęła informacji u jakiejś innej położnej albo poszła do tej poradni i może obędzie się bez dokarmiania małego. Ogólnie nie martw się na pewno będzie dobrze :kiss:

Dziewczyny dzięki za info odnośnie szczepień, chociaż i tak mam dalej mętlik w głowie i pewnie podejmiemy decyzję z mężem w ostatniej chwili :)

Kurcze ale się dziś namęczyłam z tym moim marudom :dry: Nie spał od godziny 15, więc byłam pewna że po kąpieli padnie jak zabity. A jemu już się tak oczy kleiły ale za cholerę nie chciał iść spać. I kręcił się i marudził, aż w końcu już mi ręce opadły, włożyłam go do łóżeczka i z głupa włączyłam karuzelę którą ma nad łóżeczkiem. Wiem że jeszcze jej nie widzi, ale tam są melodyjki...i one mi go uśpiły :ohmy: Do tej pory jestem w szoku. Czyżbym odkryła nowy sposób na swoje marudzące dziecię :unsure: :cheer:

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #772525 przez donata
Agamo, kochanie, nie denerwuj się. Lekarzy idiotów pełno... Jak Szymkowi kiedyś wyszło, że ma za dużą głowę i się martwiłam, to ginekolog do mnie powiedziała, że ona też ma dużą głowę i czy jest gorsza??? Jedni mają większą, drudzy mniejszą. Nie wiem jak wyglądają parametry teraz u niego, bo nikt mi nie zapisał... Jak się urodził to miał 2500g, dł. 49 cm, obwód głowy 33 cm, obwód klatki piersiowej 31 cm. Teraz na szczepieniu mierzyli go, ale nie pamiętam. Wiem tylko, że miał za mały obwód głowy dla odmiany! I zastanawiała się czy go szczepić. Teraz Szymek ma już 57 cm długości :cheer:

I jeśli wyjdzie, że rzeczywiście nie najada się Twoim mlekiem i mały nie tyje, ile powinien to możesz mu dawać modyfikowane czasami. Ja daję i laktacja jakoś u mnie nie ucierpiała. Tylko ja miałam gorzej ją utrzymać, bo mały od początku nie chciał cycka. Teraz już czasami ciągnie z cycka mleczko :) Nie wiem, ile dokładnie waży Szymek, ale tydzień temu ważył 4420g. Wcześniej na dzień tył 38g, teraz niecałe 30g, bo dużo ulewa :/

11 lata 2 miesiąc temu #772529 przez Alivva
Sranie w banie z tą główką!!! przeciez to tylko 2cm więcej niż ma moja koza a nam pediatra w szpitalu i dziś w centrum mówili,że mała ma taki maleńki łepek, po czapeczkach widzę,że dokładnie tak jak Filip ale taki urok moich dzieci. Nie sądzę,żeby Twój Kacperek odbiegał w tej kwestii od normy. A z wagą nadrobi zobaczysz ;) Moja w ciągu 9dni przybrała 450g ale Karina (połozna) od początku mówiła,że to takie dziewczę obżarte :P U mnie więc problem odwrotny,ja w dodatku (zlinczujecie mnie) NIE LUBIĘ GRUBYCH DZIECI ale co?? mam ją głodzić??
I tez nie uważam,że można dziecko OSZUKAĆ smokiem jak jest głodne... Luśka jak na głodniaka dostanie smoka to pluje nim dalej niż widzi hahaha
I pisz Aga,pisz....po to tu jesteśmy ;)

Martuś,może melodyjka go uśpiła a może i to co na niej wisi...mały już widzi. Na 100%
Widzą w zasadzie od samego początku,tyle,że początkowo rozmazane kształty (tak mi tłumaczyli :P) ale teraz po miesiącu juz na spokojnie ;)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #772536 przez kalina
agamo no durna polozna ze hej.. natuska przybrala 700 w miesiac i nic nie mowila lekarka.. a sprobuj jak juz nakarmisz z cyca- dac troche z butli. to bedziesz widziec czy sie twoim mleczkiem najada.. ja dokarmiam 2x dziennie z butli bo mi nie starcza.. ale jak do tej pory problemow nie bylo to na razie sie nie stresuj. widac polozna miala zly dzien. po takin czasie to tez chyba lepiej wiesz jak karmienie mlodemu pasuje.. jedyne jakby cos na temat pokarmu byli w stanie powiedziec..

a znowu glowke ma mala bo czapki ciezko znalezc.. ale nie wiem ile..

marta moja obserwuje wszystko co sie swieci.. i telewizor zaczela tez ogladac:-) wiec twoj tez na pewno widzi tylko obserwujesx go w zlym momencie:-)

co do smoka to zaczynam powaznie sie zastanawiac zeby mlodej dac. jak dawalyscie to wiecej macie spokoju? spia tez z nim?

[img]http:// www.zapytajpolozna.pl/ components/com_widgets/ view.php?sid=61621 [/
url]

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #772547 przez Alivva
kalina napisał:

co do smoka to zaczynam powaznie sie zastanawiac zeby mlodej dac. jak dawalyscie to wiecej macie spokoju? spia tez z nim?

Alicja pierwsze 4 tygodnie ciągnęła smoka a teraz zdecydowanie bardziej woli drzeć pyska niż ciumkać smoczka :laugh: Dziś o dziwo zaciągnęła na spacerku bo jakas taka niespokojna była,ale ogólnie nic wielkiego sobie ze smoczka nie robi...

A co do spania ze smokiem....ewentualnie jak z nim zaśnie to potem albo go wypluwa albo...sam wypadnie ;)

11 lata 2 miesiąc temu #772550 przez nike84
kurcze dziewczyny może macie rację :) Moj Kacperek też już wodzi oczkami i tez gapi się w telewizor :P Ale znajoma mi powiedziała ze dzieci zaczynają się interesować karuzela nad łóżeczkiem najwcześniej koło 4-5 miesiąca i niepotrzebnie juz mu ją zakladalam :/ Ale w takim razie od jutra zacznę go baczniej oglądać :P
Kalina co do smoczka to mi sama położna polecila zeby mu dać i akurat u nas sprawdza sie w 100% Kacperek sobie z nim zasypia a później go wypluwa :D Nie raz jak jest bardzo marudny to mu daję smoka i od razu sie uspokaja :)

11 lata 2 miesiąc temu #772570 przez Nubi
Agamo, ponoc " norma przybierania na wadze to od 500g/ msc ...norma dla kazdego dziecka inna powinna byc. Nie martw sie tym ze go karmisz co pol godziny, jak chce jesc to daj cyca ( Zo uwieszina od 22 do teraz) a jezeli czujesz ze nie starcza, to tak jak Kalina poradzila, po karmieniu troche butli.

Co do smoczka Zo nie oszukasz byle plastikiem, czasem baaaardzo rzadko ja cieszy, gdy chce ja zatkac to wtedy gardzi po calosci, zazdroszcze tam gdzie sie sprawdz :)

Ide spac poki mala usnela, do jutra!

Jestem mamAsią

11 lata 2 miesiąc temu #772571 przez iwonta_kg
Moj Kapek lubi ciumkac smoczka. Jeszcze ma swojego ulubionego z aventa bo na plaska tA końcówkę. Jak daje mu innego to wyrzuca heh czasem zasypia ze smoczkiem ale jak juz wypluje to najczęściej spada gdzies pod szyjke i musze go zabrac zeby ksieciu sie nie obudzil przez to ze cos go uwiera pod szyją;)

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #772573 przez agamo
Dzięki dziewczyny już mi troche lepiej Nie wiem czy to ze obawialam sie ze mały ma skaze bialkowa i weliminowalam z posiłków cały nabial mogło mieć wpływ? Nie karmie małego co pól godziny w dzień sie karmimy co półtorej/ dwie i zawsze na zawołanie Zaczynam sie zastanawiać czy to może przez to ze w nocy zadko je bo przesypia te 6 godzin tak o czadem nawet wiecej. Moze powinnam go wybudzac! Nie wiem czy te moje cyce wyrabiaja do tej pory wydawało mi sie ze tak I mały urosl Fakt kluseczka nie jest ale widzę po ciuszkach ze na długość już w dwie pary polspiochow nie wchodzi. I byłam przekonana ze wszystko jest ok Bo patrząc z drugiej strony przecież jakby nie dojadal to by sie chyba darl i był niespokojny?No i za każdym razem sam schodzi z piersi. Mogłabym po karmieniu spróbować mu dolorzyc butla faktycznie zobaczymy Jutro akurat mam w planach fryzjera to wezmę nakarmie go sztucznym w plenerze! Dzięki jeszcze raz dziewczyny jak dobrze ze was mam! :)

Co do smoka to u nas czasem pomaga małego uspokoić Nie da rady jeśli płacze bo jest głodny czy jak ma nakupane Zdarzylo mi sie ze jak mu raz dalam a byl na lezaczku to tak nim splunal ze daleko na ziemi wyladowal hehe Ale jak marudzi to pomaga No i na spacerach obowiązkowo bo moj sie drze jak tylko plecki dotkna gondoli wiec smoczek odrazu pomaga i możemy wyjść na spacer i muszę przyznać ze na spacerze ciumka cały czas ale w domu jeśli zdarzy sie ze zasnie na smoczku to go zawsze sam wypluwa .

Aga

11 lata 2 miesiąc temu #772575 przez niagara
Agus nie przejmuj sie tak, moja Julka ma glowke 38cm, dlugosc 56 i wazy 4570g. U nas poczatkowo tez byl problem, bo mala nie przybierala na wadze. Zaczelam sciagac pokarm i podawac z butli. Okazalo sie ze mam go za malo, Julka nie dojadala wiec zaczelam podawac mm. Niestety u mnie laktacja siadla. Nie wiem czy przez odciaganie czy ze stresu. Moze Tobie uda sie.sciagac pokarm i utrzymac laktacje, a jak nie to trudno. Przeciez najwazniejsze, zeby Kacperkowi niczego nie brakowalo :)

11 lata 2 miesiąc temu #772576 przez niagara
nike84 napisał:

kurcze dziewczyny może macie rację :) Moj Kacperek też już wodzi oczkami i tez gapi się w telewizor :P Ale znajoma mi powiedziała ze dzieci zaczynają się interesować karuzela nad łóżeczkiem najwcześniej koło 4-5 miesiąca i niepotrzebnie juz mu ją zakladalam :/ Ale w takim razie od jutra zacznę go baczniej oglądać :P
Kalina co do smoczka to mi sama położna polecila zeby mu dać i akurat u nas sprawdza sie w 100% Kacperek sobie z nim zasypia a później go wypluwa :D Nie raz jak jest bardzo marudny to mu daję smoka i od razu sie uspokaja :)

Julka karuzela sie interesuje juz od dobrych 3 tygodni. Jak ja wlacze to wodzi oczami za krecacymi sie pluszakami. Zauwazylam, ze nawet jak karuzela jest wylaczona, to i tak mala sie jej przyglada :)

11 lata 2 miesiąc temu #772578 przez Nubi
Aga musialam pominac temat skazy bialkowej u Kacpra, przypomnisz mi co Ci zasugerowalo ta alergie i czy widzisz poprawe po odstawieniu nabialu. Co do nocnego karmienia juz villemo nas oswiecila ze mleko w nocy jest "bogatsze, dziecko szybko sie najada i moze dluzej spac. Ja osobiscie zrezygnowalam z wybudzania, Ty mozesz sprobowac, moze sie sprawdzi. Tez uwazam ze jak dziecko niedojada to sie wydziera... Ktos poradzil Ci zmiane poloznej, tez polecam skonsultowac sie chociaz z inna.

Chwalicie karuzele, od 2tyg prosze P zeby zamontowal, zrobie to dzis sama i pochwale sie jak to u nas zda egzamin ;).

Jestem mamAsią

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #772609 przez Kasia :]
Aga,czytam teraz o ten Twojej położnej i faktycznie może spróbuj ją zmienić. Mierzyłam
teraz z ciekawości ile ma Zosia i wyszło nam 58cm przy wadze 4850g i wzroście 56cm. Więc Twój Kacperek wygląda na to,że jest szczuplutki,ale reszta podobnie jak u nas.i nie sądzę,żeby to było przez cumel,bo nasza też go doi i tak jak piszą dziewczyny tym jej nie oszukasz jak glodna,bo przecież nic nie leci.My też karmimy się w dzień co dwie godziny,czasem co godzinę,a w nocy czasem sie zdarza,że tylko o 3 się obudzi i tyle
Nie martw się Kochana :) wszystko na pewno w porządku.A jak nie jesteś pewna czy Kacperek się najada,to daj mu flache.Po jednej od czasu do czasu nic z Twoja laktacja się nie stanie :blink:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka