BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #599455 przez Villemo
Kinia1712 napisał:

Kurcze ja tez sie zastanawialam kiedys nad butelkami nie wiem cos myslalam ze cztery kupie dwie na mleko i dwie na herbatki ale nie wiem czy to dobry pomysl..w sumie to byly by na zmiane lub w zapasie :) Napewno mysle wiecej smoczkow kupic do butelek bo to sie moze ze tak powiem wykorzystac :D

Ja przy Klaudiuszku miałam najpierw dwie z Tomme Tippee malutkie 150 ml jedna do mleka a druga do herbatki i to był bez sensu pomysł bo zaraz młody z nich wyrósł i potrzebne były większe więc musiałam kupić kolejne dwie. Był też etap kiedy musiałam przejść na aventa bo TT nie miał właściwego smoczka kaszkowego tzn był ale dla znacznie starszego dziecka z wielką dziurą a te mleczne nie zdawały egzaminy bo znowu dziurka za mała i się przytykał. ;/ Jak mogę poradzić to w ogóle nie kupujcie tych malutkich butelek 150 ml bo szkoda kasy, posłużą bardzo krótko.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #599463 przez Villemo
Kinia1712 napisał:

Mnie tez sie wydaje ze mam z dnia na dzien wiekszy brzuch..zwłaszcza rano taki napiety jest..dziewczynki a wy tez tak macie ze w nocy nie wstajecie siku a rano to siedzicie chyba z 10 min i sikacie :) ja tak mam ostatnio przez pare dni wogule nie chodze do toalety w nocy,chyba mam ostatnio mocny sen i poprostu nie czuje tego ze mi sie chce i jakos trwam do rana :)

Niestety po pierwszej ciąży zawór już nie taki sprawny i muszę wstawać w nocy do toalety. Jak nie wstanę to brzuch mnie boli strasznie i nawet nie mogę się z boku na bok przekręcić.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #599472 przez Villemo
Co do smoczków to one przy takim noworodku wszystkie się wydają takie ogromne, że aż prawie na nosek zachodzą. :-) A te z TT to już w ogóle gigantyczne :D

Kupiłam kilku firm a młody odrzucił wszystkie poza nukiem i ma cały czas jednego jedynego od urodzenia dla dzieci od 0-3 Takiego: allegro.pl/nuk-smoczek-uspokajajacy-mysz...osc-i3048070642.html

Jak próbowałam mu dać inny albo wymienić na nowy to go naciąga na wymioty :-)

11 lata 9 miesiąc temu #599475 przez izula
Jeju tyle rzeczy nie wiem, nie wiedziałam, że są różne rodzaje dziurek w butelkach ;/
ehh to cóż mam jeszcze trochę czasu na szkolenie ;))

a w między czasie rozczulam się nad wanienkami bo akurat otworzyłam
www.mamabebe.pl/pol_m_Kapiel_Wanienki_Wanienki-male-1251.html

[/url]
[/url]

11 lata 9 miesiąc temu #599496 przez Villemo
izula napisał:

Jeju tyle rzeczy nie wiem, nie wiedziałam, że są różne rodzaje dziurek w butelkach ;/
ehh to cóż mam jeszcze trochę czasu na szkolenie ;))

a w między czasie rozczulam się nad wanienkami bo akurat otworzyłam
www.mamabebe.pl/pol_m_Kapiel_Wanienki_Wanienki-male-1251.html

Hihihi nie przejmuj się :D Ja jak w pierwszej ciąży pojechałam na pierwsze zakupy dla maluszka z mężem to jeszcze szybciej uciekłam ze sklepu bo połowa rzeczy nie wiedziałam do czego służy :-) :dry:

Na następną wyprawę wzięłam więc bratową która przerabiała temat nieco wcześniej i wszystko mi tłumaczyła :-)

11 lata 9 miesiąc temu #599551 przez Alivva
izula napisał:

Aliva, właśnie widziałam, że czasami sprzedają zestawy 5 szt. butelek tak jak pisałaś.

A wiesz coś na temat smoczków? :)

Też oglądałam zestawy ale ja kupowałam osobno,bo antykolkowych w zestawach nie znalazłam,jedynie 2 sztuki 260ml w jednym opakowaniu ;)
Smoczki kupiłam uspokajające 0-3m a dla syna 11 lat temu miałam z firmy nuk ale zmieniałam po miesiącu czy dwóch..... i zawsze wg przedziałów wiekowych. Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałam,że ze smoczkami jest jak ze szczoteczkami do zębów więc wymieniałam bo mam jobla na punkcie zębów no i....póki co mój dziesięciolatek nie miał borowanego dotychczas żadnego zęba ;)

11 lata 9 miesiąc temu #599564 przez papi88
własnie wrociłam od mojej mamy ktora stwierdziła ze jestem juz gruba ze powinnam nosic juz luzniejsze rzeczy i tak spojzalam na swoj brzuch i rzeczywiscie mnie jakos wywalilo jeszcze tydzien temu nic nie bylo widac a dzis mam juz spory brzusio a rzeczywiscie ubralam sie dosc opieto wiec tym bardziej widac cos czuje ze moja radosc z malego brzuszka juz sie skonczyla...ale przynajmiej wiem ze dzidzia rosnie :)

a apropo smoczkow to czy one sa konieczne?czy dziecko moze sie obyc bez nich?bo wiem ze takiego malucha pozniej trudno odzwyczaic podpowiedzcie cos doswiadczone juz mamy :)

PAULINA

11 lata 9 miesiąc temu #599583 przez izula
ja właśnie oglądam taki zestaw :) www.tommeetippee.pl/product/zestaw_start...o_karmienia_butelka/

a co do zakupów to jak chciałam kupić prezent dla maluszka od koleżanki, to jak stanęłam w dziale niemowląt w Smyku to tak jak pisze villemo uciekłam ze sklepu i skończyło się na pamperasach, chusteczkach i książeczce dla dzieci bo tu jakoś lepiej mi poszło :) chodź i tak nie bez problemów. Tyle tych różnych producentów pieluszek, że głowa boli, a jakoś przeraża mnie wizja testowania na dziecku, które pieluszki są dobre a które nie.

[/url]
[/url]

11 lata 9 miesiąc temu #599593 przez Alivva
papi88 napisał:

własnie wrociłam od mojej mamy ktora stwierdziła ze jestem juz gruba ze powinnam nosic juz luzniejsze rzeczy i tak spojzalam na swoj brzuch i rzeczywiscie mnie jakos wywalilo jeszcze tydzien temu nic nie bylo widac a dzis mam juz spory brzusio a rzeczywiscie ubralam sie dosc opieto wiec tym bardziej widac cos czuje ze moja radosc z malego brzuszka juz sie skonczyla...ale przynajmiej wiem ze dzidzia rosnie :)

a apropo smoczkow to czy one sa konieczne?czy dziecko moze sie obyc bez nich?bo wiem ze takiego malucha pozniej trudno odzwyczaic podpowiedzcie cos doswiadczone juz mamy :)

Oczywiście,że NIE są konieczne :) Moja bratanica nie używała w ogóle i wręcz odrzucała. Ja jako młoda,niedoświadczona mamuśka nie potrafiłam znieść płaczu swojego pierworodnego a smoczek skutecznie temu zapobiegał. A z dwojga złego wolałam,że miał smoczek niż miałby mieć kciuk.... "NANA (1/4 pieluszki tetrowej) i MO (smoczek) byli jego przyjaciółmi z którymi się nie rozstawał do przedszkola. Miał 2 lata i 9mcy jak dołączył do przedszkolaków. Myślałam,że ciężko będzie go odzwyczaić ale sam z tego zrezygnował po tym jak się zorientował,że przedszkolaki przecież smoków już nie używają :D

11 lata 9 miesiąc temu #599633 przez Villemo
Alivva napisał:

izula napisał:

Aliva, właśnie widziałam, że czasami sprzedają zestawy 5 szt. butelek tak jak pisałaś.

Też oglądałam zestawy ale ja kupowałam osobno,bo antykolkowych w zestawach nie znalazłam,jedynie 2 sztuki 260ml w jednym opakowaniu ;)
Smoczki kupiłam uspokajające 0-3m a dla syna 11 lat temu miałam z firmy nuk ale zmieniałam po miesiącu czy dwóch..... i zawsze wg przedziałów wiekowych. Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałam,że ze smoczkami jest jak ze szczoteczkami do zębów więc wymieniałam bo mam jobla na punkcie zębów no i....póki co mój dziesięciolatek nie miał borowanego dotychczas żadnego zęba ;)

aliva ja wiem ze powinno sie zmieniac no ale sie nie dalo nawet jak identyczny kupilam. Glownie chodzilo o to ze ten ktory ma od urodzenia jest malutki i juz gumka jest wyrobiona a jak mu kupilam nowy to go zbiera na wymioty bo mimo wygotowania smak gumy jeszcze troche pozostaje no i gumka twardsza i juz mu nie odpowiada. Tyle ze w sumie to on malo smoczkowy od poczatku jest uzywa tylko na noc do spania a jak usnie to i tak wypluwa. Gdyby nie fakt ze jeszcze mu wszystkie zabki nie wyszly i bywaja gorsze noce z tego powodu to juz w ogole bym mu smoczek zabrala. On bardziej uzalezniony jest od swojej szmatki do spania niz od smoczka bo ta mietosi w raczkach caly dzien :-)

11 lata 9 miesiąc temu #599641 przez papi88
aliwa no wlasnie pewnie trzeba miec duzo cierpliwosci a smoczek na pewno duzo daje choc zapewne sa rozne dzieci i powiem ci ze ja jako dziecko mialam na sile zabranego smoka no bo byłam juz duza wg mamy i zaczelam ssac wlasnie kciuk wiec trzeba napewno wybrac co jest lepsze

PAULINA

11 lata 9 miesiąc temu #599652 przez Alivva
Villemo napisał:

Alivva napisał:

izula napisał:

aliva ja wiem ze powinno sie zmieniac no ale sie nie dalo nawet jak identyczny kupilam. Glownie chodzilo o to ze ten ktory ma od urodzenia jest malutki i juz gumka jest wyrobiona a jak mu kupilam nowy to go zbiera na wymioty bo mimo wygotowania smak gumy jeszcze troche pozostaje no i gumka twardsza i juz mu nie odpowiada. Tyle ze w sumie to on malo smoczkowy od poczatku jest uzywa tylko na noc do spania a jak usnie to i tak wypluwa. Gdyby nie fakt ze jeszcze mu wszystkie zabki nie wyszly i bywaja gorsze noce z tego powodu to juz w ogole bym mu smoczek zabrala. On bardziej uzalezniony jest od swojej szmatki do spania niz od smoczka bo ta mietosi w raczkach caly dzien :-)

Wiem o co chodzi bo moja mama miała to samo z moim bratem :) identyczna sytuacja ze smoczkiem tyle,że sto lat temu :)a "szmatka" do spania to jak u mojego Filipa NANA :) tetrową kolorowa pieluszke na 4 części podzieliłam i obszyłam bo z taką wielką to był wstyd heh :) a wszędzie z nią chodził-dosłownie )

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #599686 przez niagara
Ja też ostatnio w weekend próbowałam kupić butelkę dla Maleństwa. Nie wiedziałam tylko, że na rynku jest tak wiele modeli, producentów, wielkości itd. :laugh: Skończyło się na zakupie grzechotki :lol: Butelkę sobie na razie odpuściłam, muszę się dokształcić :lol: :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #599706 przez niagara
U nas nie było śniegu na Boże Narodzenie :angry: , będzie za to biała Wielkanoc :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #599838 przez Villemo
Alivva napisał:

Villemo napisał:

Alivva napisał:

izula napisał:

Wiem o co chodzi bo moja mama miała to samo z moim bratem :) identyczna sytuacja ze smoczkiem tyle,że sto lat temu :)a "szmatka" do spania to jak u mojego Filipa NANA :) tetrową kolorowa pieluszke na 4 części podzieliłam i obszyłam bo z taką wielką to był wstyd heh :) a wszędzie z nią chodził-dosłownie )

:-) Młody ma profesjonalną szmatkę przytulankę coś w tym stylu:

allegro.pl/nattou-szmatka-do-tulenia-kro...nka-i3086941265.html

Dostał od chrzestnego zaraz po urodzeniu jak przyjechał do nas do szpitala. Położne mi tłumaczyły, żeby ją nosić ze 2 dni przy sobie za bluzką żeby przesiąkła zapachem mamy i mleczka a później dać małemu do spania. No i nie rozstaje się z nią od tamtej pory. Z racji, że ciągle muszę ją prać to jest już jest strasznie zmasakrowana. Kupiłam na podmiane dwie ale ewidentnie ma je gdzieś. Najlepsze było jak raz w nocy chciałam mu z pod dupci wyciągnąć tą szmatkę i pociągnęłam mocniej i urwałam misiowi czapkę... Klaudiusz się przebudził i to zauważył był taki ryk, że w środku nocy musiałam szybko czape doszywać.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka