- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2011
Mamusie wrzesień 2011
- mgielka22
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Pyśkaaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- mgielka22
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- mgielka22
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- SYLWIA
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- SYLWIA
- Wylogowany
- pierwsze słowa
13 lata 3 miesiąc temu #200155 przez SYLWIA
Od początku akcji skurczowej mierz czas trwania skurczów i przerw między nimi. Pierwsze skurcze są krótkie (30–40 sekund), rzadkie (co 15–20 minut) i mało bolesne – przypominają łagodne bóle miesiączkowe. Wraz z upływem czasu będą się nasilały, ale następuje to w różnym tempie.
Przy pierwszym porodzie zwykle mija kilka godzin, zanim nadejdzie pora, by jechać do szpitala. Czasami jednak bywa inaczej. Dlatego trzeba obserwować tzw. dynamikę czynności skurczowej. Jeśli np. masz tylko dwa skurcze co 20 minut, a potem dwa co 10 minut i już zaczynają się co 5 minut – nie zwlekaj z wyjazdem. Z kolei gdy np. rzadkie skurcze (co 17–20 minut) trwają przez 2 godziny, nie musisz się spieszyć. Wtedy idź na spacer, upiecz ciasto, żeby zająć czymś myśli. Do szpitala wybierz się, gdy skurcze są co 5 minut, a każdy z nich trwa 45–60 sekund. Teraz poród jest już naprawdę blisko.
Przy pierwszym porodzie zwykle mija kilka godzin, zanim nadejdzie pora, by jechać do szpitala. Czasami jednak bywa inaczej. Dlatego trzeba obserwować tzw. dynamikę czynności skurczowej. Jeśli np. masz tylko dwa skurcze co 20 minut, a potem dwa co 10 minut i już zaczynają się co 5 minut – nie zwlekaj z wyjazdem. Z kolei gdy np. rzadkie skurcze (co 17–20 minut) trwają przez 2 godziny, nie musisz się spieszyć. Wtedy idź na spacer, upiecz ciasto, żeby zająć czymś myśli. Do szpitala wybierz się, gdy skurcze są co 5 minut, a każdy z nich trwa 45–60 sekund. Teraz poród jest już naprawdę blisko.
Temat został zablokowany.
- mgielka22
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #200165 przez mgielka22
Pyskaaa wlasnie jedzie do szpitala wiec chyba my zostajemy Sylwus i Ani-ta qrcze na sam koniec...
no te skurcze mam zmienne bola jak na okres i delikatnie mnie z tylu pobolewa ale tez sie wachaja 5,7,8min jak ja tego nie lubie bo nie wiem czy sie ruszy czy nie, a to tak wkurza...grrr i nigdy nie wiem czy mam jechac do szpitala czy isc spac i to olac...
no te skurcze mam zmienne bola jak na okres i delikatnie mnie z tylu pobolewa ale tez sie wachaja 5,7,8min jak ja tego nie lubie bo nie wiem czy sie ruszy czy nie, a to tak wkurza...grrr i nigdy nie wiem czy mam jechac do szpitala czy isc spac i to olac...
- beti
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka :**
Mniej Więcej
- monika1984lodz
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Matka wariatka :P
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
13 lata 3 miesiąc temu #200175 przez monika1984lodz
www.facebook.com/feelsowe1?ref=hl
[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
Walka o pokarm przegrana:( coraz mniej go mam dzisiaj udalo mi sie tylko 40ml odciagnac... a tak chcialam karmic....
Pyska trzymam kciuki :*
[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Mniej Więcej
- Mała
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 29
13 lata 3 miesiąc temu #200188 przez Mała
gosia2324 napisał:
No Pyśkaaa trzymam kciuki, a tak w ogóle to chyba jedyne punktualne dziecko
Zgadzam się z Gosią w 100000%.monika1984lodz napisał:
Walka o pokarm przegrana:( coraz mniej go mam dzisiaj udalo mi sie tylko 40ml odciagnac... a tak chcialam karmic....
Monika nie odciagaj tylko przystawiaj Nune !!!!
No Pyśkaaa trzymam kciuki, a tak w ogóle to chyba jedyne punktualne dziecko
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Mniej Więcej
- monika1984lodz
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Matka wariatka :P
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
13 lata 3 miesiąc temu #200190 przez monika1984lodz
[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
Nuna nie daje rady bo mam wklesle sutki i strasznie sie obie denerwujemy jak nam nie idzie.Juz w szpitalu mialysmy z tym problem staralam sie je wyciagnac na rozne sposoby ale nic nie pomoglo
[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Mniej Więcej
- beti
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka :**
Mniej Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #200202 przez beti
Monia, nie poddawaj się!!! Przystawiaj jak najczęściej i tak jak Gosia pisze pilnuj tej otoczki a wtedy to czy sutek jest wklęsły czy wypukły nie ma znaczenia...pij dużo wody i ew. możesz sobie kupić tabletki wspomagające laktację-LACINATAL.
Moderatorzy: ilona