BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 5 miesiąc temu #161087 przez pati-m
Dziewczynki czy potrzeba do szpitala brać takie nakładki? allegro.pl/salus-podklady-higieniczne-na...owa-i1717580880.html Bo rozmawiałam właśnie z kolezanką, która rodziła tydzień temu i mówiła, że jak leżała po porodzie, to mąż poszedł do apteki i kupił bo położna zaleciła dla zachowania szczególnej higieny. Wiadomo, że po porodzie człowiek obolały i "na małysza" korzystać z toalety się nie da, więc podobno lepiej je mieć. No i się właśnie zastanawiam, czy to potrzebne, czy to tylko wymysł położnej. Co Wy o tym sądzicie?
Temat został zablokowany.
13 lata 5 miesiąc temu #161091 przez bewipo
Pyśka ja kupiłam kilka paczek, bo to jednak zawsze większa higiena. Dokładnie takie www.doz.pl/apteka/p48736-Podkladki_higie...etowe_Toiletka_5_szt
13 lata 5 miesiąc temu #161096 przez fanka
No ja dziś znów cały dzień z bratankiem ale już go dostawiłam do domu i mogę wreszcie spokojnie zasiąść do kompa.
Po pierwsze dziewczynki BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ŻYCZENIA, jesteście kochane,pije toast Wasze zdrowie soczkiem pomidorowym :-) i tak właśnie ćwierć wieku mi stuknęło!!

Pati- super, że z Kacprem wszystko ok, rośnie silny chłopak, a odwrócić się spokojnie ma czas. A co do tej Twojej wizyty w sierpniu, to faktycznie, czas leci jak szalony i zaraz będziemy relacje live z porodówki zdawać , jedna po drugiej. Trzeba obstawiać zakłady która będzie pierwsza :-) ale jakoś teraz patrząc na te tabelki wcześniejszych mam to dużo się teraz dzieci rodzi przed terminem, nawet bym powiedziała, że bardzo dużo. Napewno część z nas koniec końców okaże się mami sierpniowymi !

Megi - dziwne, że tak Ci powiedzieli o tej wadze, skoro z dzieckiem wszystko ok, rośnie prawidłowo, a i z Tobą tez napewno dobrze , przecież w ciąży badania robi się regularnie to jakby coś było niepokojącego to by ginekolog zaraz wyłapał więc nie wiem w czym widzi problem ten dietetyk. Nie każdy w ciąży musi finiszować z 20 kg na plusie!
13 lata 5 miesiąc temu #161126 przez mgielka22
Fanka ja chyba nawet przekrocze ta magiczna 20 :( dopiero mam 30 tydzien a juz jestem 16 kg do przodu i nie mam pojecia skad a duzo nie jem i ciekawa jestem czy to zrzuce po, bo zaczynam sie zalamywac ta waga...

Agusia podejrzewam ze jak nam poloza dzidzie na brzuchu to zapomnimy o bolu :D

Monika jesz to na co masz ochote tez mam czasem takie napady zebym tylko jadla i jadla i tak tez robie, wiem ze potem przy karmieniu bedziemy musialy myslec ;/

Megi bedzie dobrze wazne ze z niunia jest wszystko w porzadku :)
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #161132 przez gosia2324
pati-m napisał:

Dziewczyny właśnie szukam na allegro jakiejś fajnej pościeli do wózka. Zamawiała może któraś z Was jakąś i może polecić sprawdzonego sprzedawcę i fajny wzór? :)

allegro.pl/posciel-do-wozka-2-el-z-aplikacja-i1721088398.html ja kupowalam od tego sprzedawcy. wszystko jest OK!!!!

Pati Gratuluje wizyty, maluch juz nie taki maly :) Trzymam kcuki zeby sie przekrecil, smeraj go, to moze sie więcej będzie ruszał i uda mu sie przekręcić główką w dol :silly:

A ja przez cały dzień nie miałam internetu i szlak mnie trafiał :evil:

I oczywiscie wszystkiego naj dla Fanki :kiss: :blink:
13 lata 5 miesiąc temu #161141 przez Mała
Megi już wysłałam.
Ja najpierw straciłam 3,5kg , a potem przytyłam 7,5kg, także bilans wychodzi 4kg na plusie w porównaniu z wagą z przed ciąży. Mnie się też wydaje, że ten dietetyk przesadza, przecież norma to jest 12-16kg w ciąży, a najwięcej się tyje na sam koniec.
13 lata 5 miesiąc temu #161144 przez gosia2324
ja mam juz na plusie 11 kg :huh: i ciagle chce mi sie jesc :) Staram sie ograniczac, ale latwo nie jest :) A przed wizyta mam mega stresa, bo moj lekarz nie lubi jak sie duzo tyje w ciazy i to mnie mobilizuje :silly:
13 lata 5 miesiąc temu #161173 przez Pyśkaaaa
Kasia ja mam toxo robioną 2 razy teraz bede robić 3 raz

ja mam na plusie 6 kg

Pati super że Kacper jest Kacprem :D i duży chłop już z niego a najwazniejsze że zdrowy :)
Migielka trzymam kciuki za Twoja utrzejszą wizyte i czekamy na relacje :)
Megi najważniejsze że zdrowo maluch rośnie:*
13 lata 5 miesiąc temu #161176 przez mYSZA
hej!

dzięki za podziwianie naszego regału;)
ja chodzę prywatnie do gina i najdluzej jak dostalam to na 21 dni bo podobno nie można na dłuzej wiec nie wiem jak Wam mogli wypisywac na miesiac... teraz chodze co 2-2.5 tygodnia, wiec wychodza 2 wizyty w miesiacu mniej wiecej...

ja mam takie wrażenie jakbym kij połknęła- Janek ma główke już na dole i kopie mnie tak w żebra, że się zgiąć nie mogę!
ja już mam 12 kg na plusie...

też dociera do mnie, że jestem mamą;) tj. wiedziałam wcześniej ale teraz wiem, że niedługo bede trzymałą synka w ramionach;)
tym bardziej, że u mnie wg. miesiączki termin jest na 28 sierpnia już, a ten 17 to tak wg. USG i mojej wiedzy dotyczącej płodności mojej. ale sie nie zdziwię, że wyjdzie gdzieś pośrodku;)

dziś kupiłam materiał na pościel do kosza:
- jedną miodową w pszczóki
- drugą taką jakby dżunglę ze sladami łap, słoniem, popugą, lwem i żyrafom;)

Janek z nami!
13 lata 5 miesiąc temu #161188 przez mYSZA
ja tokso miałam 2 razy bo mamy kota- na początku i na koniec drugiego trymestru. w trzecim trymestrze ponoc juz sie nie robi. ale nie wiem dlaczego

Janek z nami!
13 lata 5 miesiąc temu #161215 przez gosia2324
Listonosz przyniósł mi dzis zestaw szpitalno-porodowy :)
Szlafroczek i koszula :)
Wystroiłam sie od razu :silly:
to byla taka próba generalna i czakiem niezle to wygladalo, :blink:
licze sie tylko z tym ze do konca zostalo ok 8 tyg wiec pewnie jak slon bede sie szwedala po szpitalnych korytarzach :silly:
13 lata 5 miesiąc temu #161234 przez fanka
Mgiełka - z tymi kilogramami ciążowymi to jest bardzo różnie bo nie zawsze się one z jedzenia biorą, wiadomo- waga dziecka, łożysko, wody płodowe i te wszystkie płyny ustrojowe w nas też się zwiększają więc czasem ktoś sporo przytyje a z jedzeniem niewiele ma to wspólnego. Ja mam 13 kg na plusie, też sporo. Ale ja tez jestem opuchnięta jak balon więc też to swoje robi bo to woda w organizmie zatrzymana. Moja koleżanka przytyła w ciąży 20 kg, wyglądała bez obrazy jak monstrum bo ona jest strasznie mała i chuda na codzień, taka filigranowa dziewczynka, a tu nagle 20 kg na plusie i to jej przybyło w ciągu 6-7 miesięcy a ostanie 2 już stała waga w miejscu i wiecie co, na 3 dni po porodzie miała już zrzucone 12 kg!!!także zostało jej tylko 8 które zresztą też szybko zgubiła przy karmieniu piersią, ale ja byłam w szoku , że po wyjściu ze szpitala ona już miała 12 kg na minusie. Także głowa do góry, waga to niech teraz będzie nasz najmniejszy problem, najważniejsze jest zdrowie naszych maluchów i nasze. A zbędne kilogramy będziemy gubić na spacerkach z wózkami :-)
13 lata 5 miesiąc temu #161235 przez slowiczek
Gosia - jak tez sie boje przed wizyta o wage :p na ost wizycie bylo na plusie 11 kg...mialam przyzwolenie na +2 kg w ciagu miesiaca...mam wizyte za tydzien :D ale teraz malo jem i rzadko czuje glod,chociaz tyle :p

mysza - a czemu tak czesto masz wizyty? i nie jest prawda ze zwolnirnie mozna wypisac max na 21 dni :)
13 lata 5 miesiąc temu #161243 przez gosia2324
Slowiczku ja ostatnio przez 3 tyg przytylam 0,5 kg :silly:
Ale teraz tak kolorowo nie bedzie :blink:

Ja mam wizyty co 3 tygodnie,ze wzgledu na to szyjke, ale dla mnie to i tak za dlugo, choc z jednej strony ciesze sie ze moge zobaczyc Jagodke i dowiedziec sie ila wazy, ale jak pomysle sobie ze przed wizyta trzeba sie ogolic :cheer: to mi sie odechciewa :silly:
13 lata 5 miesiąc temu #161248 przez mYSZA
no bo ja mam problem z tym przepływem krwi w lewej tętnicy i mam we wskazaniach kontrolę min co 3 tygodnie. No i jeszcze ta krótka szyjka, Janek nisko ułożony- nadal jestem w sumie na podtrzymaniu tą luteiną tak jakos mi te wizyty czesto od maja wychodzą...

nie wiem jak z tymi 21 dni- bo lekarz od którego brałam "uzupełnienie" zeby na poczatku tak czesto nie chodzi prywatnie wiedział, że moge miec zwolnienie tylko na 21 dni i od niego brałam zawsze jeszcze na dodatkowe 7 czy 10 i tak mogłam na początku chodzić co miesiąc...

Janek z nami!
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka