- Otrzymane podziękowania: 2
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
- Ummi
- Wylogowany
- pierwsze słowa
i inne dziewczyny tez pytaly - chyba Hanias i Patka, wiec przetlumaczylam i przepisalam- moze nam pomozePatys Ummi ja chyba zacznę wprowadzać od marcheweczki potem marcheweczka z ziemniaczkami a potem na słodko jabłuszka itp...a jak tobie na tym kursie mówili żeby co wprowadzać??
Sorki, ze taki dlugi post
1. Warzywo-Ziemniak-Mieso
Kiedy? Okolo poludnia (Rozszerzanie diety zaczac miedzy 17.-24.tygodniem zycia)
Tydzien pierwszy - przed karmieniem podac pare lyzek warzywa – najlepiej marchewka.
Po tygodniu dodac do tego ziemniak.
Nastepnie – znow po tygodniu- kompletny obiadek - Warzywo- Ziemniak-Mieso
Jesli chcemy przygotowac samodzielnie – skladniki:
100g marchewki (lub np. dynia czy cukiania)
1 ziemniak (80g) (jest lepszy niz ryz czy makaraon, bo bogaty w witamine C)
20-30g chudej wolowiny (bogata w zelazo)
2 lyzeczki oleju rzepakowego (rafinowanego)
2-3 lyzki stolowe soku owocowego (np.jablkowego –zawiera witamine C)
Uwagi
Olej rafinowany rozpozna sie po tym, ze na etykiecie nie ma wiecej informacji, ma neutralny smak i zapach.
Jesli przygotowujemy wiecej dania (na zapas), wtedy olej i sok owocowy nalezy domieszac tuz przed karmieniem.
Kompletna “papke” podawac ok. 3-4 tygodnie, a nastepnie rozpoczac podawanie kaszki mleczno-zbozowej wieczorem(punkt2)
Gotowe produkty (“ze sloiczka”) powinny zawiera te same skladniki jak wyzej wymienione (zadnych przypraw i soli). W gotowych produktach zawartosc tluszczu oraz witaminy C jest za mala, dlatego przed podaniem ich dziecku dodajemy do nich 1 lyzeczke oleju rzepakowego oraz sok owocowy.
2. Kaszka mleczno-zbozowa
Kiedy? Wieczorem, miesiac pozniej.
Skladniki:
Ok. 150-200 ml mleka tlustego pasteryzowanego, mleka HA lub mleka matki
2-4 lyzki stolowe kaszki pelnoziarnistej (na poczatek, pozniej dodac 2-3 lyzki wiecej)
Ewentualnie – 2 lyzki stolowe soku owocowego lub zmiksowanych owocow np. jablka
Mleko zagotowac i zostawic do ostygniecia (mleka matki nie gotowac!)
Kaszke pelnoziarnista zmieszac z mlekiem.
Ewentualnie dodac sok owocowy lub zmiksowane owoce.
3. Kaszka zbozowo-owocowa (bez mleka*)
*by zelazo lepiej sie wchlanialo
Kiedy? Po poludniu, znow miesiac pozniej
Skladniki:
90 ml wody (do 10.miesiaca wode nalezy przegotowywac)
2-4 lyzki stolowe pelnoziarnistych platkow zbozowych (bogate w zelazo)
100g owocow (np. starte jablko lub pol banana, albo pol sloiczka owocow)
1 lyzeczka oleju rzepakowego (rafinowanego)
Pelnoziarnieste platki zbozowe zmieszac z woda do powstania miekkiej masy. Dodac owoce i olej.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Ummi
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Widze, ze chyba tylko ja tak pozno spac chodze dobranoc i kolorowych snow
- makrelcia
- Wylogowany
- gadatliwa
- Jurek 25.08.2012
- Otrzymane podziękowania: 7
Mój zjada pół słoiczka obiadków gotowych. Dzisiaj pierwszy raz sama mu ugotowałam i wcinał, zjadł więcej niż zazwyczaj. Ogólnie to podaję tyle ile chce. w pewnym momencie już grymasi i ma dosyć. Już odstaiam słoiczki i będe gotowała sama
A co do przepisu Ummi na te kaszki... mój zjada z 50ml mleka i jakiś 3 łyżeczek kaszki. Więcej w niego nie wcisne
Jutro jedziemy do palmiarni
- patys
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 0
patka mój Mati też się umiał obracać a ostatnio mu się nie chce:)
Madzia ponieważ mamy podobne charaktery to wiem co czujesz...ja też nie lubie strasznie jak się nastawię że ktoś mnie odwiedzi a potem się okazuje w ostaniej chwili że jednak nie:( no i ja też jestem ciagle głodna:)i pączków to bym ze 3 zjadła a nie jednego:)
makrelcia ja z rozsądku chodze wcześnie spać bo Matek budzi się co 2 godziny albo co godzine dziś np tak było:(dobrze że chociaż mąż za każdym razem mi go podaje do karmienia i odkłada do łóżeczka że nie jestem z tym sama....
- Patka0308
- Wylogowany
- pierwsze słowa
co do kaszki to mój Grześ też zjada z 50ml nie więcej,poźniej zaczyna pluć
patys no to super że mąż ma ferie i spędzicie ten czas całą rodzinką, ja też bym chciała żeby mój miał jakiś urlop...ale niestety w jego pracy to urlopy dostają kiedy pasuje ich przełożonym..więc zapewne jeszcze będę musiała poczekać.
Dla mnie weekend to tylko ze szkołą się kojarzy;) i ten tak samo, bo mam trzy zaliczenia;/ i do tego jutro urodziny u synka brata mojego męża...i to planuje się zerwać ze szkoły bo urodziny są na 15 a ja mam zajęcia do 20.50;/ ale ostatnie to wykład to nie pójde;) i gdzieś koło 17 może uda mi się dotrzeć do nich na te urodziny
- hanias
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Ja to już się kładę spać po "Na Wspólnej" hehehe jak małe dziecko!!! No ale jak się co 2 godzinki wstaje to nie mam wyjscia!!!
Jeśli chodzi o rozmowę z szefem to właściwie przebiegła po mojej myśli. Nie było pretensji (może dlatego że to tylko 4 miesiące ten wychowawczy), ale szczerze to się bałam tym badziej że całą ciążę na zwolnieniu byłam więc w sumie już mnie rok w pracy nie ma!!! Moja współpracownica nie była zbytnio zadowolona (ma przeze mnie więcej pracy) ale też musi mnie jakoś zrozumieć! I wychodzę z założenia że nie mogę robić komuś dobrze tylko muszę myśleć o swojej córci
Ummi - dzieki za wyjaśnienia!
Patys - ale masz fajnie!!! ja mojego mężusia co drugi dzień widzę
Moja Hania obraca się na boki, na brzuch sporadycznie. Jak leży na brzuszku to nie chce w ogóle na rączkach się utrzymać. Ale za to śpiewa i krzyczy i piszczy że chce się tylko słuchać
Ale się rozpisałam.....
- PolaL
- Wylogowany
- gadatliwa
Siteczko bardzo ładne zaproszenia a w jakim programie je zrobiłaś
Sandra85 myślami jesteśmy z Tobą i mam nadzieję że teściowa dobrze sie czuje
Ummiwitaj Ja zamierzam wprowadzać nowe posiłki jak mała skończy 6 miesiac. Tak robiłam z Szymkiem więc ona też pójdzie takimi etapami. Co do karmienia rocznego dziecka to też mogę się wypowiedzieć. Małego odstawiłam do żłobka jak miał 10 miesięcy i wyskakiwałam z pracy na karmienie. Jak dziecko ma już skończony roczek to nie tyle chce jeść tego cycusia co po prostu się poprzytulać i czuć bliskość mamy. U nas cycuś był na ogół jak mały chciał iść spać i nie mógł sam zasnąć to zaczynało się marudzenie, kwękanie i kończyło się cycusiem z zadowoloną buźką po którym zasypiał. Dzieci różnie jedzą tego cycusia mój syn to w nocy jadł go 2 minuty ale co 2 godziny a są dzieci co jak zjedzą po kaszce cycusia to śpią do rana czego i wam życzę. Ja sie przyzwyczaiłam i nie narzekam bo pewnie Gabrysia też będzie chciała tak samo pojeść.
Jusstyś jak się odrywa tzn. jest kaszel mokry to zawsze idzie ku lepszemu. Ja bym ci jeszcze proponowała po tych inhalacjach ostukać małej plecki tak lepiej przy kaszlu. Pomaga odrywać wydzielinę. Ostukujesz od dołu plecków ku górze najpierw jedną stronę placów wzdłuż kręgosłupa potem drugą. Ręka robi taką miseczkę i stukasz. To z moich doświadczeń.
My wczoraj zaliczyłyśmy 3-cie szczepienia. Mała waży równiutko 6kg. Mamy lekki katarek ale spokojnie sobie radzimy z inhalacjami. Co do śniegu to też go widzę za oknem
U mnie sąsiedzi zaczęli remont i od 8 rano do 18 trzęsą mi sie ściany. Bo wyburzają ścianę w łazience i innych pokojach. Wiadomo każdy jak kupi mieszkanie chce mieć po swojemu urządzone więc spoko. Mamy po prostu dłuższe spacerki i częstsze wizyty u dziadków
- czajusiątko
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 9
U nas dziś noc ok bo dopiero o 6.20 karmienie, ale za to wieczorem bardzo się kręciła już 3 noc tak i nie wiem czemu... Oliwia opanowała już do perfekcji przewracanie z plecków na brzuszek i nie ma mowy żeby w ogóle leżała na plecach bo i tak zaraz ląduje na brzuchu
- Sandra85
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Ania14.09
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- "Istniejąc tyle robisz dla mnie" Magda i Filip
- Otrzymane podziękowania: 6
sory za pisanie,ale pisze jedna reka, bo własnie mi zasnął na drugiej
[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png
- siteczko
- Wylogowany
- rozmowna
- Nasz Mały Cud jest już z nami! :)
Ania właśnie ja dziś przed karmieniem dałam troszkę marchewki, o dziwo jadł, pięknie otwierał buźkę [sama bym tego nie zjadła ] no ale później jakoś się rozkrzyczał więc cyc bo pewnie głodny [prawie 3h nie jadł] po czym przy prawym zaczął się strasznie wiercić kręcić denerwować, więc zmieniłam na lewy i po 5 min jedzenia mu się tak strasznie ulało! nie pamiętam kiedy mu się coś ulewało :| nie wiem czy to przez tą marchewkę? bo jak podawałam wcześniej jabłko i banana to dawałam 1h przed cycem... no a teraz marudzi, trze oczka jakby był śpiący, a wstał 1,5h temu...
- patys
- Wylogowany
- rozmowna
- aganio87
- Wylogowany
- rozmowna
- Ksawery i Kajetan rosną zdrowo sialalalala :)
A oto zdjęcie z naszego wypadu dziś..
Nie wiem czy to kolejny skok rozwojowy przed nimi bo wieczory i nocki jak były rewelacyjne tak teraz 1,5 godz usypiania i w nocy sie budzą tak ze 2 razy - to wstawanie w nocy nie jest złe ale najgorsze teraz usypiane chyba że to były takie 2 dni okropne zobaczymy co dziś przyniesie wieczór...
A co do domu naszego co sie buduje to dziś ma przyjść babka z banku zoabzczyć i wypłacić ostatnią transze a co mamy zrobione??? Hmmm już prawie wszycho--- TJ przygotowane pod malowanie jupiiii teraz najgorszy etap wykończenie i szukanie kafelek paneli farb...
- Nan
- Wylogowany
- gaworzenie
My nadal cycusiowe jestesmy-zastanawiam sie nad wprowadzeniem glutenu, a tak to pewnie po 6 m-cu zaczniemy od ziemniaka i marchewki- czasem korci zeby zacząć uż bo jak my jemy to dzieciatku aż slina cieknie;)
Ostatnie 2 dni miałam problem z napisaniem- tzn po naklepaniu notki, wyskakiwał błąd forum, a naklepane tam miałam mn. in. że zaproszenie Siteczko jest super i że talentu zazdroszczę
Aganio podziwiam Twoje zorganizowanie:)
Eli dziś snieżek wpadł do wózka i smiesznie się skrzywiła- ogólnie chyba spacery ej się zaczęły podobac- fajnie się rozglada, wczesniej głownie spała. My mieszkamy na 3 piętrze w kamienicy- więc wczoraj wcinając pączka nie miałam wyrzutów sumienia- 3 kg gondoli i ponad 8 kg dziecka + jakaś drobnica w plecaku pozwala spalić co nieco, stelaż nosi tatus i trzymamy kciuki zeby się nikomu nie spodobał (czeka na klatce bo wózkowni brak).
3 dni temu miałam okazję sie przekonac jak u nas "prorodzinnie"- jedno z wazniejszych przejść podziemnych w tym mieście (przy dw. centralnym) nie jest wyposazone w podjazdy dla wózków, o windach czy platformach nie wspominając- stwierdzam, że to maskara bo z dzieckiem to trudno- mąż sobie potaszczył, ale dla niepełnosprawnego to już tragedia. W bezdzietnych czasach przemykałam tamtędy z prędkością światła i tego nie zauważałam, szczerze mówiąc to nawet nie myślałam, że przejście po remoncie może byc takiej pierdoły jak podjazdy dla wózków pozbawione. (dla rowerów pojedyncza szyna za to jest;))
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- hanias
- Wylogowany
- pierwsze słowa