BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

11 lata 11 miesiąc temu #640289 przez Patka0308
ja jeszcze nie myślę o odstawieniu od piersi ;)
Polal super że ze żłobkiem Wam się udało:)
Ania14.09 odpust jest wtedy jak jest święto parafialne a 6 maja jest Jerzego i w mojej rodzinnej miejscowości cerkiew jest pod wezwaniem Św.Jerzego i z tej okazji będą stragany ;) a co do winka to u nas niemowlę pierwszy raz wnosi się do cerkwii 6 tygodni po urodzeniu ( albo później to zależy od tego czy mama już jest po połogu) i wtedy jak jest chłopiec to baciuszka wnosi go za carskie drzwi tam gdzie są inni baciuszkowie i potem odnosi mamie i potem mama idzie do spowiedzi i po spowiedzi idzie do pryczastia u Was to jest chyba eucharystia ( wtedy jak dostajecie opłatek) u nas zamiast opłatka jest prosfora( czyli bułeczka, którą pieką żony baciuszek) i wino. Wtedy niemowlę po raz pierwszzy dostaje odrobinkę winka i kilka okruszków bułeczki. DOrośli mogą chodzić do pryczastia tylko po spowiedzi a takie malutkie dzieci mogą co niedzielę i ja zawsze mówię że Grześ idzie do Bozi i po winko;) heh ale się rozpisałam ;)

CO do majówki to my będziemy świętować ale na drugi dzień świąt rodzinka planuje grila, hmm... bardzo mi się chcę mięska z grila ale nie wiem jak mały zareaguje ;)

Kurcze fajnie macie już z tymi nockami... a my nadal sto pobudek mamy ;) ale już się przyzwyczaiłam i jest ok.
Grześ też siada z leżenia na poduszce ;) śmiesznie to wygląda. A dziś wstał o 6 i wszystko z łóżeczka wywalił na ziemię, sam leżał w poprzek łóżeczka i nogi między szczebelkami mu zwisały i próbował ugryść szczebelki ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #640346 przez makrelcia
Patka mój Jerzol tak zasypia. Dopiero jak łóżeczko opróżnione i milion razy pokręci się w łóżeczku to zasypia ze zwisającymi nogami albo przytulony do szczebelków :)

patys Ja w nocy jak karmie to nie wyjmuję Jerzola z łóżeczka. Dostaje butle i śpi dalej.

11 lata 11 miesiąc temu #640421 przez patys
jeszcze mam pytanie czy jak już maluszek dostaje mleko modyfikowane to juz chyba sie nie podaje witaminy D??

11 lata 11 miesiąc temu #640517 przez Jussstyś
patys podaje się caly czas witamine D:-)

11 lata 11 miesiąc temu #640555 przez makrelcia
witamine k odstawiasz a d podajesz do 2 roku życia :)

11 lata 11 miesiąc temu #640703 przez kasia7775
Pola cieszę się, że do żłobka się dostaliście :)

Makrelcia ząbki są pofalowane na początku, zwłaszcza jedynki górna, ale z czasem się wytrą.

Patys ja w nocy nie karmię. Oliwier dostaje butlę po kąpieli, tak ok 19-20 a potem dopiero rano, ok 6-7. Czasami w nocy się budzi, wtedy pić dostaje.
Co do Wit. D to zalecają nawet do 18 r.ż. podawać

Patka ciekawe obrzędy u was, u nas jest tez cerkiew, ale nigdy nie byłam.

Czajusiatko to dobrze, ze Oliwka może mieć rzeczy prane w proszku, zawsze to łatwiej.
Spotkanie na pewno byłoby super :lol:

Ostatnio pisałam, że jestem w szoku bo Oliwierowi 5 ząb wyszedł. Dzisiaj poprawka :lol: wychodzi siódmy :cheer: Wczoraj skończył 8 miesięcy, gdzie tylko może to wstaje na nogi, rano sobie w łóżeczku stał. Całe szczęście, ze zdążyliśmy je obniżyć.

11 lata 11 miesiąc temu #640729 przez patys
no rzeczywiście pomyliło mi sie z tą witaminą :laugh:
kasia a my bezzębni i nadal leżymy czołgamy się albo turlamy:)

11 lata 11 miesiąc temu #640768 przez kasia7775
Jak Oliwier miał 3 miesiące, lekarka powiedziała mi, że będzie późno chodził, bo za ciężki jest :silly: Chyba się pomyliła :lol: bo w takim tempie to za jakiś miesiąc pójdzie :silly:

Załączniki:

11 lata 11 miesiąc temu #640795 przez MADZIA7
Hej dziewczyny:)

rzadko teraz piszę, bo wyobraźcie sobie, że u nas nadal idą zęby!!! Natalka ma już 6, a dopiero skończyła 7m-cy. Zaraz za górnymi jedynkami poszły dwójki, których się kompletnie nie spodziewałam, niedługo będzie więcej zębów niż włosów, bo włosków mamy dla odmiany malutko:) No i strasznie się musiała nacierpieć przy tych jedynkach i dwójkach, które szły niemal rózwnocześnie, ale teraz ma juz swoją sylikonową szczoteaczkę i taką pastę do ząbków od 6 m-ca i szorujemy te zembiska:)

Patka ciekawie tak poczytać o Waszych zwyczajach, w sumie trochę podobne do naszych:)
A my się spotkałyśmy z Siteczko i BAby na spacerku w parku z naszymi maluszkami:)

Kasiu ale Oliwier mnknie jak burza z nowymi umiejętnościami! My na razie turlamy się, pełzamy i siadamy z pozycji półleżacej.

PAtys super, że tak bezboleśnie udało się odstawić Matiego od piersi, doskonale Cię rozumiem, cięzko byłoby pogodzić pracę z karmieniem, zwłąszcza w nocy jak ak często wstawałaś.

Pola to świetnie, że udało się dostać do żłobka!

Kończę już, bo muszę nas pakować, jedziemy na weekend do teściów na Podkarpacie, życzę Wam udanego i pogodnego weekendu!

11 lata 11 miesiąc temu #640973 przez magda1988
Hej Mamuśki!

Czytam Was na bieżąco tylko trudno mi napisać, bo zawsze coś:)
U nas ostatnio sezon odwiedzinowy się zaczął więc ja przy garach:D na okrągło:p no ale:)
Byliśmy dziś u lekarza bo Siopucha dostała uczulenia jak kończy się z tyłu pampers i na szyi, okazało się,że to po prostu potówki,a że to moje pierwsze dziecko to nie miałam pojęcia;/chyba za bardzo Ją ubieram na spacery;/

teraz często leży i czołga się bez pampersa tetrową zakładam:)

Nocki u nas jakieś dziwne..z 8 razy się budzi bo przekręca się na brzuch i tak głowa wisi oczy zamknięte..i coś kwęka...trzeba Ją przewrócić i tak ostatnio dość często..

Od wczoraj zaczyna się układać do raczków, siedzieć jeszcze nie siedzi, zębów jak nie było tak nie ma...

lekarka mi coś dziś mówiła, że można już jogurciki podawać te przeznaczone dla maluszków, Wy już dajecie?

Małgośka waży 7,600 a ma 78dł idzie 25 centylem, czy jakoś tak..:)

kurka nie wiem ja mam te zdjęcia zmniejszyć, żebyście Ją zobaczyły:)

wasze pociechy piękne!!!Gratuluję każdej z osobna!

A czy wasi mężowie zwariowali na punkcie swoich córek?
bo mój Piter normalnie oszalał a ja czuję się zaniedbana:D:D:P

Pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie i życzę dużo radości na kolejne dni!!!

11 lata 11 miesiąc temu #641031 przez Ania14.09
Kasia Oliwier idzie jak burza

Patkato mi wyglada jak u nas komunia. A chrzciny u was są?

Co do chrzcin, to mój brat przyjezdza w lipcu i mają być. Nie mamy jeszcze chrzestnej. Ustaliliśmy, że wolelibyśmy najbliższą rodzinę, więc poprosiliśmy siostrę męża, ale ona powiedziała, że musi się zastanowić a Powiedziała tak "ojej,mmmmhhh,ale mi daliście problem". Już mi się jej odechciało, na chrzestną. Ma dać odp, w najbliższym nieokreslonym czasie.

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

11 lata 11 miesiąc temu #641082 przez Sandra85
Witam :) Ja tez czytam na biezaca,ale z czasem sie nie wyrabiam :( W tamtym tyg. troche bylismy zajeci wizytami u lekarzy,z malym bylam u dermatologa,ogladal te naczyniaki.A od tego tyg. juz u chlopakow w pracy sie godziny pozmienialy i koncza prace o 14-stej,takze musze miec obiad gotowy na 14.30 co z tym moim lobuziakiem jest nie lada wyzwanie :silly: Rano zakupy,sprzatanie,gotowanie,a popoludniu spacer.Jeszcze teraz te ostatnie ddni u nas byla zima :ohmy: Normalnie snieg padal,deszcz i wiatr taki zimny,ze w niedziele i poniedzialek nie dalo sie wyjsc :ohmy: A i teraz tez mamy duzo zalatwiania,bo musze synkowi dowod i paszport wyrobic,bo w czerwcu lecimy do Polski :laugh: Tak sie ciesze,dwa lata nie bylam,no i wreszcie moja rodzinka zobaczy Bruna na zywo :woohoo: Bruno tez juz troche stoi,sam podciaga sie w lozeczku,w kojcu jeszcze nie umie.Pelza,przyjmuje pozycje do raczkowania,ale nie umie raczek przekaladac jeszcze :blink: No i zabkow nadal nie mamy :lol: A u nas chrzciny beda dopiero we wrzesniu,mialy byc w kwietniu,ale ze wzgledu na smierc tesciowej przelozylismy.A i ja daje takie jogurty z danona dla malych dzieci i Bruno je uwielbia :) To jego kolacja :blink: Juz koncze,bo sie obudzil Smerfik :side:

11 lata 11 miesiąc temu #641152 przez chasiami
Hey dziewczynki! :)
Cięzko mi was czytac na bierząco ale staram się to czasem nadrobic :)

Właśnie Alusia śpi już pół godzinki bo byliśmy już o godzinie 8.00 na basenie :) Taka bidulka zmęczona była po tym basenie że zasypiała gdzie się dało :) Wrzuciłam ją do łóżeczka i padła :)

Uczę Alusie zeby chodziła spac troszke później (wieczorem) bo ona była w stanie iśc spac o godzinie 19 a teraz uczymy zeby tak ok 20-21 chodziła, bo był pewien problem - na urodzinach czy innych okazjach to musieliśmy już o godzinie 18 do domu jechac bo jeszcze okąpac ją trzeba było.
Teraz po tygodniu już się przestawiła :) I wstaje rano troszke później przez to.
Wczoraj wstała o 9.30 :) A dzisiaj budzik ją obudził bo miałam nastawiony żeby na ten basen jechac (jakby się nie obudziła to by z moją mamą została).

Co do ząbków brak :) Raczkowanie w fazie początkowej :)

To chyba wszystko :)
Pozdrawiam :)

11 lata 11 miesiąc temu #641344 przez toska
Dzień dobry mamusie
U mnie tez dwa dni świąt wiec leniuchujemy sobie, no niestety tylko pogoda troche beznadziejna i maz w pracy.Nasze maluszki coraz więcej uwagi potrzebują i mniej śpią w ciągu dnia wiec i na forum mniej czasu pozostaje i wydaje mi się ze w lato będzie jeszcze bardziej pusto :(
Patkaja w sumie tez nic nie wiem o obrzędach prawosławnych wiec fajnie było się czegoś nowego dowiedzieć.No i Wesołych Swiat dla Ciebie i Twojej rodzinki, bo ja pewnie nieprędko coś tu napisze.
Patyssuper ze odstawianie od piersi Mateuszka idzie tak dobrze, widocznie nie taki diabel straszny... :laugh:
polalno fajnie ze macie miejsce w żłobku a od kiedy Gabi zaczyna przygodę ze "szkołą" :) ?
kasia7775 no to pewnie już kwestia dni i Olinek będzie śmigał a ty za nim :laugh:
Ania14.09no trochę niefajnie z tymi chrzcinami, bo nawet jak się szwagierka zgodzi to i tak pewnie niesmak zostanie.Mam nadzieje ze sie ulozy po waszej mysli i Filipek będzie miał super chrzciny i chrzestnych
Sandra85 no tak zima wróciła do nas i kto to widział śnieg o tej porze, u mnie tylko deszcz i wiatr no i wyobrażam sobie jak tam u Ciebie w Zaragossie wieje. masakra.Dominik tez uwielbia te danonik potrafi pochłonąć nawet cały :laugh:
chasiamino to ładnie sie Alusia zmęczyła na basenie ze tak padła szybko i pewnie się jej bardzo podobało :laugh:
No i nie pamiętam co komu jeszcze.
Aganio, Baby, Moniab i inne mamy których tu dawno nie bylo hop hop co tam u Was i Waszych maluszków
No i w końcu dziś słówko dnia to mama, bo do tej pory to bylo tylko papa, baba :side: :laugh:
No i sie pochwale, bo dostalam prezent od synka na dzien matki (tu w Hiszpanii wypada w niedziele)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Milego odpoczynku zycze w tej dluuugi weekend i ładniej pogody.
Załączniki:

11 lata 11 miesiąc temu #641484 przez Patka0308
Ania14.09 o właśnie komunia, wypadło mi z głowy to słowo;) no właśnie u nas pierwszą komunię ma się przy chrzcie, dlatego od małego można już prowadzać dziecko po winko :) chrzciny są normalnie tak jak u Was:) ogólnie to podobnie jest jak u Was :)

o widzicie to widzę każdą zaciekawiłam choć troszkę :)

toska dziękuję :) a Tobie miłego wypoczynku:) i prezent fajny, bardzo pomysłowy z tą filcową rączką :D:)

chasiami u nas Grzesiek od dawna chodzi spać koło 20.30-21, o 20 kąpiel później cyc i zasypia :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka