BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

9 lata 9 miesiąc temu #971139 przez makrelcia
pytanie ! Czym bawią się wasze dzieci ? Mają jakieś zainteresowania albo ulubieńców z bajek ?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 9 miesiąc temu #971244 przez chasiami
Myszka Miki :P Klub myszki miki i wszystko z tym związane :D :P a uwielbia ksiązki puzzle zaczyna lubiec gry planszowe, uwielbia śpiewac piosenki które się uczymy i wierszyki :)

9 lata 9 miesiąc temu #971266 przez agnesssa
Makrelcia U nas rządzi Zygzak i Złomek, Maks uwielbia wszystko co jest z nimi związane, uwielbia układać puzzle i kolorowanki z naklejkami (większość mamy z Zygzakiem) Uwielbia tańczyć, bawić się klockami i wszelkiej maści samochodami, pociąg z torami. A każdej zabawie towarzyszą "zwierzaczki" czyli skeetezy ( stikeez.lidl.com/pl ) i zabaweczki z jajka niespodzianki. Z bajek ulubione to jeszcze Pociąg Tomek i Strażak Sam i Pies Clifford.

Maks jest znowu chory, w niedzielę dostał gorączki i kaszlu, wczoraj nie mogłam mu zbić gorączki i przy 39 zamiast iść w dół po ibumie to dalej rosła :angry: Całe szczęście babcia do niego przyjechała, więc dzisiaj już jestem w pracy, ale oszaleć można z tymi chorobami :angry: :angry:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

9 lata 9 miesiąc temu #971276 przez PolaL
Makrelciu u nas szaleństwo Peppy , Myszki Mini, Koniki Pony, Hello Kitty. Uwielbia puzzle i to każdego rodzaju , układa już do 56części. Do tego wszystkie piosenki dziecięce typu "My jesteśmy krasnoludki", "Ogórek" z własnym śpiewem i tańcami. Ostatnio zaczęła malować bo do tej pory było malowanie artystyczne czytaj: jak obrazek przedstawiał np. piłkę to łaskawie postawiła na niej 2 kreseczki. A teraz piłka jest zamazana :D Najlepiej jest przed snem wtedy mam cały repertuar przedszkolny w skrócie.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

9 lata 9 miesiąc temu #971280 przez PolaL
A zapomniałam o zabawie bobasem no bo przecież to taka mała mamusia :kiss:

9 lata 9 miesiąc temu #971309 przez czajusiątko
Oliwia bajki ogląda w sumie takie jak Maksiu, ale to od niedawna przerzuciła się na mini mini, bo tak to tylko na Baby TV oglądała, a tam najbardziej lubiła Przytulaczki :) Poza tym to lubi książeczki, zwłaszcza takie z zagadkami, wierszyki i piosenki to nieraz całymi dniami mamrocze pod nosem :P Ostatnio zyskałą przydomek perfekcyjnej pani domu, nie idzie nic zrobić bez jej pomocy. Jak odkurzam, to najpierw ona musi przez 5 minut, podłogi też musi umyć mopem, Do pierogów musi wałkować ciasto, a jak się zgapię to przystawia stołek pod zlew i go czyści, zahaczając o szafki dookoła :lol: mama oczywiście musi później po wszystkim sprzątać :P no mówię Wam taka gosposia, jakich mało :) A w niedzielę się wstydu najadłam bo byliśmy na uroczystym obiedzie u babci męża, gdzie było pół rodziny, a ona zaglądała po kątach i mówiła "tu babcia ma brudno, tu jest nieposprzątane" :ohmy:

9 lata 9 miesiąc temu #971715 przez moniab26
Oskar jest zakochany w Myszce Miki - jak tylko się budzi pyta czy Miki tez już wstał a jeśli chodzi o zabawę to królują klocki, budujemy garaże, pałac kultury i klub myszki Miki, lubi też słuchać i śpiewać takie typowo dziecinne piosenki jak Kaczuchy czy Panie Janie no i Ona jest taka cudowna z tych " dorosłych " piosenek - tą rozpozna po pierwszych sekundach teledysku.
Właśnie zapisaliśmy się do przedszkola - publicznego - liczę, że ze względu na pracę obojga rodziców dostanie się bez problemów, no ale zobaczymy. Od kwietnia zaczynamy szczepienia - pneumokoki zaszczepimy na pewno, zastanawiam się też nad ospą bo podobno po szczepieniu nawet jak dziecko zachoruje to łagodniej przechodzi no i grypa obowiązkowo.

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

9 lata 9 miesiąc temu #971720 przez Ummi
:)
u nas tez kroluje duplo, autka, ksiazki :) i woda ;) wchodzi sobie na krzeselko przy umywalce, wlacza wode, do tego jakies kubki itd. i przeszczesliwy :) ostatnio np. fajnie sie bawil - zrobilismy razem kostki lodu, kazda inna - z samej wody, z mleka, woda z ziarenkami maku, sok, woda i sok z cytryny, woda z zatopiona rodzynka, potem jak bylo zamrozone to Yasinek wzial wiekszy pojemnik, do niego wszytskie kostki lodu, umywalka, kran i zabawa ze sliskim lodem :D (najbardziej sie podobalo wyjadanie rodzynek :P). Fajna jest tez zabawa w wannie przed kapiela - my robimy tak, ze ja daje do trzech kubeczkow pianke do golenia, do kazdego kilka kropel innego koloru farby plakatowej i sie bawi tym co najmniej pol godziny - smaruje siebie, wanne, kafelki i wszystko co ma w zasiegu, ale to sie latwo zmywa, wiec nie ma problemu :) po splukaniu daje mu jeszcze jakies sitko, lejek, wode i kolejne pol godziny zabawy :D wczesniej hitem bylo gotowanie i sprzedawanie kawy z automatu :P

9 lata 9 miesiąc temu #971733 przez makrelcia
umi podziwiam za pomysły i chęci w takie zabawy. Świetne pomysły :)

moniab ja polecam szczepić na ospę. Mój młody mimo epidemi w żłobku nie zachorował.

Dziękuję za odpowiedzi. Teraz wiem że moje dziecko jest standardowym 2.5 latkiem :)

jak większość dzieci lubi śpiewać i kocha książki. Łącznie ze słownikiem polsko- francuskim :)
bawi się autkami naśladując scenki z bajek. Chyba z racji innych kanałów z bajkami ma inne ulubione bajki. U nas umi zoomi i psi patrol królują. Też pózniej przez pół dnia śpieszy z pomocą na ratunek. Ciągle to powtarza.
Klocków nie lubi. Jedyne co to namiętnie układa puzzle. I nadal lubi wszelkie hałasujące ciuchcie organki pojazdy :)

9 lata 9 miesiąc temu #971752 przez kasia7775
My dalej chorujemy. Mi grypa pzeszła na oskrzela i drugi antybiotyk już biorę. Oliwier też się rozchorowal, zaczęło sie od gorączki 39,6 i też okrzela.

U nas króluje straz pożarna pod każdą postacią. Jak Oli wraca ze żłobka, na pytanie co dzisiaj robiłeś, odpowiada: włączyłem syrenę łijo łijo :)
A z bajek Umi zoomi, Ruby i Max, Myszka Miki, czasem Dora. Zawsze się smieję, jak odpowiada na pytania do telewizora :)

Ummi super pomysły na zabawę :) u nas woda też ulubiona. W domu na szczęście sobie sam nie odkręci, ale w żłobku nie raz łazienkę zalał :P

Czajusiątko Oliwka jak zawsze niezła :P a co babcia na kontrolę czystości powiedziała?

Monia ja przez choróbska od października nie zdążyłam Oliwiera na ospę zaszczepić, a szczepionka czeka. Bo jak dziecko ma zaświadczenie ze żłobka to bezpłatna jest.

Makrelcia u nas dla odmiany - puzzle całkowicie ignoruje.

9 lata 9 miesiąc temu #971771 przez makrelcia
kasia zdrowiejcie w końcu. Wiosna idzie to pożegnajcie te choroby :)

u nas może nie straż ale dźwig też codziennie w ruchu :)

czajusiątko a może tak wpadniesz z Oliwka do mnie na sprzątanie ? Wszędzie kurz :) brak chęci na sprzątanie a nie wspomnę już o pakowaniu. Najlepiej mi na kanapie :) zbieram siły przed przeprowadzką- tak zawsze tłumaczę mężowi :)

ciepło się zrobiło a ja nie przygotowana. Nie sprawdziłam czy Jurkowi będą dobre rzeczy na wiosnę i teraz biedak chodzi jeszcze w kozakach i zimowej kurtce. Okazało się wszystko za małe. Trzeba na zakupy jechać :) dobrze że dzisiaj chłodniej to nie mam wyrzutow sumienia :)
a nie wspomnę o sobie :) też przydałoby się co nieco :)

9 lata 9 miesiąc temu #971778 przez PolaL
Czajusiątko zapraszam i do mnie :) Oliwka rozwaliła mnie tym" babciu tu nie posprzątane" :) U mnie nie powiem codziennie coś nieco posprzątam ale jak jestem w jednym pokoju to juz w drugim czorty królują :evil:

Monia26 no to trzymam kciuki żebyście sie dostali. U nas punktacja w przedszkolu jest taka że najwięcej punktów dostają rodzice dzieci niepełnosprawnych, samotni, z bliźniakami, rodziny zastępcze - 64pkt. Jak oboje rodziców pracuje - 32pkt. Ja zyskałam do tych 32 pkt. jeszcze za to że Szymek chodzi do przedszkola + 16pkt. Ale w każdym mieście pewnie inne kryteria. Teraz (08.01.15) złożyłam podanie o przyjęcie Gabi do innego przedszkola niż teraz chodzi. Nerwa mam że nie powiem, bo u nas ogólnie dużo dzieci a mało miejsca w przedszkolach ( a może po prostu przedszkoli za mało). Ale podpytałam się znajomych i 2 znają obsługę i mają mieć mnie na uwadze, żeby pani Dyrektor zasugerować żeby mi mała przyjąć. Normalnie ile sie trzeba nakombinować żeby dziecko poszło do przedszkola.

9 lata 9 miesiąc temu #972057 przez PolaL
No a ja zapisuje się niestety do chorowitkow. Od soboty pokaslywalam ale teraz to apogeum. Właśnie wracam z IP wypisali mi leki których oczywiście nie mogę wykupić w dyzurujacej aptece - normalka. Może jakoś dotrwam do jutra. Do tego Szymek dziś goraczkowal rzekomo w przedszkolu i dziadek go odebrał. Ja nic nie widzę, nie goraczkuje i nic się nie dzieje. A juz miałam nadzieje ze zaraził się ospą i mialabym z głowy. Ale się chyba nie zanosi i juz 4 raz się mignie. Specjalnie nie szczepilam maluchow bo lepiej jak ospę przechodzi się w dzieciństwie niż jako nastolatki. Ale każdy z rodziców robi oczywiście po swojemu.

9 lata 9 miesiąc temu #972278 przez Ania14.09
to macie genialne dzieci :laugh: Filipa książki za bardzo nie ineteresują, za to komputer, telefon, aparat fotograficzny, sprzęt grający- wieża, poza tym jak Yasiek Umii uwielbia chlapać w wodzie, robi z łazienki małe bajoro :dry:

U nas zaczął sie dzisiaj nabór do przedszkola publicznego,ale bardzo lubimy to prywatne, więc mimo, różnicy w cenie zastanawiamy się..... poza tym u nas punkty są za niepełnosprawność, wielodzietność, rodzica samotnego, za lokalizację, a nie ma pytań, o pracę rodziców, więc my punktów raczej mało bedziemy mieli, więc różnie może być
poza tym zmieniłam też lekarza rodzinnego, bo nasza już była lekarka, to była porażka :blink:

polecam bloga mojej Madzi. Ja się popłakałam ;) a jak czytałam o karmieniu piersią, to jakbym ja to pisała o sobie i o niej ;)
mlodamamusia.blogspot.com/2015/03/moje-karmienie-milowe.html

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

9 lata 9 miesiąc temu #972302 przez makrelcia
PolaL a nas też punktują najrzadziej występujące rzeczy. Niepełnosprawność dziecka albo członka rodziny, samotne wychowywanie. Dodatkowo było tylko pytanie czy rodzice pracują. I tyle. Wniosek złożyłam i mam nadzieję, że nie będzie problemu z dostaniem się do żłobka.
Życzymy zdrówka.

A co tu tak cicho ? Nikt nie ma czasu na pisanie ?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka