BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 10 miesiąc temu #370432 przez makrelcia
Ale te brzuszki wszystkie sliczne :) Mi mój już czasami przeszkadza :) Ostatnio sandałka nie mogłam zapiąć :D Ale co tam niech rośnie. Podoba mi się bo jest taki okrąglutki a nie rozlany na całe ciało :P

Pokoik śliczny. Ta lampa mi się podoba :D A ja łóżeczko znalazłam prześliczne :D allegro.pl/owalny-kojec-roba-rock-star-b...ria-i2368730712.html
Tylko szkoda, że cena na kup terazjest 499zł :/ Tyle nie dam ale spróbuje policytować :D

Zastanaiałam się jakie kosmetyki muszę mieć do Małego. Co do dupki potrzebuje ? Jakiś krem, zasypkę ? Co to teraz się stosuje ?

eh... ide do sklepu po truskawki :D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #370523 przez andra88
Witam kochane :)
Ale macie piękne brzuszki!!! No i pokoik superancki!!! My z malowaniem zaczynamy w ten piątek :D
Wczoraj jechaliśmy do moich rodziców na wieś, i przed chwilką dopiero wróciliśmy. Mąż zjadł obiad i do pracy jechał, więc do 24 będę się nudzić ;/
Mały leniuszek się zrobił z mojego szkraba, nie szaleje jak ostatnio- chyba się obrócił że Go nie czuję aż tak.
A Wasze pociechy ruszają się cały czas, macie tak że nie rozrabiają dzień może dwa?
Okropnie się dziś czuję- głowa mnie boli i może od 2 dni jest mi bardzo niedobrze. W aucie ledwo wytrzymuję, bo co mąż najedzie na dziurę to zaraz mam ochotę zwymiotować.
Ale narobiłyście smaka truskawki:P Ale nie mam i nie chce mi się iść do sklepu, ale za to zrobię sobie płatki cini minis truskawkowe z mlekiem :D hihi

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #370533 przez andra88
makrelcia fajne te łóżeczko, ale cena już nie taka fajna :P

A co do kosmetyków- może jakieś mydło albo żel, krem na odparzenia, olejek do ciała i to chyba wszystko- tak mi się wydaje.
Ja kupiłam już sudocrem- żeby mały nie miał odparzeń i mydło bambino zamiast żelu :D

12 lata 10 miesiąc temu #370570 przez moniab26
Ja kupiłam ostatnio Miesięcznik Mamo to ja i tam znalazłam całą listę apteczki dla niemowlaka: preparat do pielęgnacji pępka - Octenisept, sól fizjologiczna do przemywania oczu, krem do pielęgnacji pupy - linomag lub bephanten,
a z kosmetyków- płyn do kąpieli z oliwką, nawilżający krem do twarzy, mleczko intensywnie nawilżające albo oliwka - może być wszystko z serii nivea baby do tego chusteczki nawilżane i to chyba ma wg autorki wystarczyć dla noworodka

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 10 miesiąc temu #370578 przez anette24
Witajcie Ciężaróweczki:)
chasiami gratuluję świetnych ocen ;) Prymus z Ciebie :):):) A poza tym śliczny brzuszek :)
agnessa ale Ci zazdroszczę tego pokoiku, jest świetny, sama chciałabym tak urządzić Synusiowi, ale póki się nie wprowadzimy do naszego domu, nie będziemy mieć na to warunków ;/
patys fajnie, że się wybawiłaś na weselichu ;)
my też mamy iść w najbliższą sobotę na wesele, ale na razie to jest pod wielkim znakiem zapytania, jak się będę czuć i czy niestety nie położą mnie jednak do tego szpitala... na razie nie dopuszczam tej myśli, mam już sukienkę, mąż zaskoczył mnie wczoraj i kupił mi płaskie sandałki, bo wszystkie buty mam na wysokim obcasie ;) truskaweczki też przed chwilą zjadłam :) są pyszne :D
kurcze, nie myślałam jeszcze o tych preparatach do pielęgnacji, ale macie rację, pomału trzeba zacząć układać listę zakupów dla Maluszka :)

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #370672 przez makrelcia
ja świeżo po zajęciach ze szkoły rodzenia więc zdaję relacje..
Ogólnie to fajnie i przyjemnie. Prowadzi je położna z naszego szpitala. Dzisiaj było co zabrać ze sobą do szpitala i kiedy jechać :)
To jak chcecie to piszę co się dowiedziałam:
- jeśli odejdą wody to jedziemy do szpitala
- jeśli jest krwawienie to jedziemy do szpitala
- jeśli są skórcze co 10 min jedziemy do szpitala
- plamienia i odejście czopu śluzowego nie są wskazaniem do szpitala
- skórcze też muszę być od jakiś 1,5-2h regularne
Ogólnie nie należy panikować :)
A jak ma się skórcze i dawno nie było się w toalecie to można sobie czopka zapodać żeby się wypróżnić :)

A co do torby do szpitala to kilka cennych rad...
Warto zabrać :
- ręczniki papierowe do osuszania krocza żeby nie uświnić ręcznika :D
- tantum rosa lub oksenisept do pielęgnacji krocza
- wode niegazowaną żeby w czasie porodu popijać
- u nas nie tolerują piżam i chcą koszule nocne
- a co do majtek to najlepeij wcale :)

Ogólnie takie tam same niby pierdoły a nawet ważne rzeczy. A dla maluszka to tylko mokre chusteczki każą zabrać. Nic więcej. No i do odbioru dziecka to co trzeba ale to tatus przywozi.

A i nie brać walizki na kółkach :D Żeby w nocy hałasu nie robić :D:D:D

12 lata 10 miesiąc temu #370700 przez moniab26
to makrelcia w tym szpitalu maja faktycznie niewielkie wymagania, ja jak jechałam rodzić Igorka miałam spakowane dwie ogromne torby - jedna dla mnie druga dla dziecka, to cała lista a strony szpitala ( dodam od siebie, ze połowa rzeczy w ogóle się nie przydaje - zwłaszcza dla dziecka): CO ZABRAĆ ZE SOBĄ DO SZPITALA?

DOKUMENTY I WYNIKI BADAŃ

Kliknij aby powiększyć
Pamiętaj o dokumentach
Do porodu nie jest potrzebne skierowanie.
Należy mieć ze sobą:
- kartę przebiegu ciąży.
- dokument tożsamości, numer NIP własny i pracodawcy, dokument uprawniający do świadczeń zdrowotnych. Pacjentki w ciąży, również nieubezpieczone, ale posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mają prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach kreślonych w Ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. nr 210 z 2004 r, poz. 2135). Zobacz też tu.

Wyniki badań wykonanych w naszym szpitalu i w innych placówkach medycznych:
- grupy krwi i Rh z pieczęcią ZOZ i imienną osoby wykonującej badanie;
- WR, HbsAg,
- cytologii;
- posiewu z kanału szyjki macicy;
- GCT;
- USG;
- inne badania wykonywane w ciąży.
Należy pamiętać o konsultacjach specjalistycznych, kartach wypisowych ze szpitali.
Do planowego cięcia cesarskiego potrzebne będą również takie badania jak: układ krzepnięcia (wynik najpóźniej sprzed tygodnia), morfologia, elektrolity, badanie ogólne moczu oraz skierowanie ze wskazaniem do cięcia cesarskiego z zaświadczeniem uzasadniającym skierowanie do operacji.

RZECZY DLA SIEBIE
Kliknij aby powiększyć
Rzeczy osobiste spakuj zawczasu

Na trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu należy przygotować rzeczy, które mogą przydać się w szpitalu:

- koszule nocne bawełniane umożliwiające karmienie;
- szlafrok;
- kapcie, klapki pod prysznic;
- skarpetki;
- biustonosz ciążowy (wzmocniony) lub do karmienia (z otwieranymi miskami), wkładki do biustonosza, wkładki higieniczne (nie z siateczką i bezzapachowe!), jak największe, np. typu nocnego lub maxi;
- przybory toaletowe, chusteczki higieniczne, kosmetyki;
- dwa ręczniki;
- kubek lub filiżankę;
- wszystkie przedmioty umilające Pani pobyt;
- karty telefoniczne na chip lub telefon komórkowy;
- odciągacz do pokarmu (można też wypożyczyć w Oddziale Położniczym).

DLA DZIECKA (dotyczy równiez Oddziału Patologii Noworodka oraz Oddziału Intensywnej Terapii Noworodka)

Kliknij aby powiększyć
Ubranka i kosmetyki dla dziecka
Należy zabrać ze sobą: - 3-5 szt. ciepłych i cienkich kaftaników;
- 3-5 szt. śpiochów lub pajacyków, body;
- skarpety, rękawiczki,czapeczki bez wiązania;
- kocyk lub śpiworek, jasiek przydatny przy karmieniu;
- kosmetyki do kąpieli, chusteczki do pielęgnacji, ręcznik;
- paczkę pieluch jednorazowych dla noworodka (typu newborn), flanelowe i tetrowe pieluchy.
Bielizna noworodka powinna abyć wykonana z naturalnych włókien, najlepiej bawełny. Wszystkie te rzeczy powinny być swieżo uprane w specjalnym proszku do prania dziecięcej bielizny oraz wyprasowane.
W dniu wypisu w sezonie zimowym należy przynieść grubszy kocyk, śpiwór, ciepłą czapkę, sweterek, kombinezon lub dodatkowy ciepły kocyk.
Uprzejmie informujemy, że szpital nie pierze rzeczy osobistych pacjentek i noworodków. Brudne rzeczy należy zabierać do domu.

[*] 30.05.2005 aniołek

12 lata 10 miesiąc temu #370772 przez chasiami
Moja sąsiadka jest położna, która pracuje u nas w szpitalu i powiedziała zeby brac jak najmniej rzeczy bo po co te bakterie ze szpitala przywozic do domu, dla dziecka wszystko u nas dają w szpitalu możemy (ewentualnie) zabrac pampersy, a tak wszystko mi odradziła.
Nie wiem jak jest u was w szpitalach :)

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #370779 przez Lui
Agnesssa - śliczna zieleń :) jeśli chodzi o przygotowania do porodu, to też jestem bez piżamki :D śpię w wszelakich koszulkach, szlafroka nigdy nie miałam, a jeśli kupie to pewnie po szpitalu Maż mi zabierze hihi :P póki co (związane ze mną a nie z Dzidzią) kupiłam wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe, majtki jednorazowe, maść do brodawek, płyn do higieny Laktacyd

Chasiami - fajny brzusio :) nie jest jakiś za duży, ani za mały :) nie ukryje się jednak już - jak ten czas szybciutko leci.. :))

makrelcia - prześliczny kojec :) jeśli chodzi o kosmetyki dla Dzidzi, to kupiłam Emolium (szampon, emulsja do ciała, olejek do kąpieli), sudocrem, chusteczki nawilżane,

poza tym: gaziki nasączane AlkoClen (chodzi o pępuszek), proszek do prania i płyn Dzidziuś, mydło Biały Jeleń, NoseFrida spray do noska (sól), termometr na podczerwień, płatki kosmetyczne dla Dzieci, pieluszki newborn 2 opakowania

Fajna lista :) taka w prostym skrócie :) super, że chodzisz do szkoły rodzenia, ja miałam mieć "położną" teraz co by wpadała poprowadzić godzinę tygodniowo zadań - ale za dużo osób ma.. co równo się zerwo wolnego miejsca.

moniab26 - właśnie w internecie wyczytałam, że wiele rzeczy się nie przydaje podawanych na listach, ponieważ każdy jest inny, w czym innym lepiej się czuje i takie tam, więc, żeby listę robić pod siebie..

12 lata 10 miesiąc temu #370946 przez moniab26
no właśnie Lui, każda potrzebuje czegoś innego ale ta lista, którą skopiowałam jest WYMAGANA w szpitali na Karowej w Warszawie i niewiele z tego się przydaje zwłaszcza dla dziecka, dlatego lepiej sprawdzić w szpitalu, w którym się chce rodzić, ja np już więcej nie chcę rodzić w tym szpitalu - jestem człowiekiem a nie kolejnym numerem w kartotece a tak tam traktuje się pacjentki

[*] 30.05.2005 aniołek

12 lata 10 miesiąc temu #370960 przez agnesssa
Hej hej moje kochane :lol:

Dziękuję za miłe słowa o pokoiku :lol: Nieskromnie powiem, że mi też się podoba :lol: A jeszcze wczoraj przyszedł karnisz i mąż już zawiesił więc remont oficjalnie zakończony :lol:

Mała ale Ci dobrze tak sobie pospać :lol: Ja nawet jak w weekend mam okazję, to się o 7 max 8 budzę i już jest po spaniu :huh: Mam nadzieję, że na tych karuzelach nie wytrzęsłaś Maciusia za mocno :silly: Ale skoro spał, to znaczy że go ładnie kołysało :lol:

A dzisiaj to się w ogóle nie wyspałam, tak mnie wczoraj plecy bolały, że nie mogłam się ułożyć, potem w nocy się budziłam bo mi nogi i ręce cierpły, na koniec koło 5 wstałam na siku i nie mogłam zasnąć :angry: :angry: :angry: Masakra, teraz mnie głowa boli od niewyspania :dry:

Karolak
ale fajnie musiało być w tych ogrodach, a jakieś zdjęcie się nam kapie :unsure: :blush: Co do kawy to ja piję jedną przy wielkich świętach, a tak staram się nie pić, ale słyszałam, że słaba kawa jest mniej szkodliwa, niż mocna herbata :huh: Więc ja w zasadzie pijam tylko wodę, mleko i soki.
A propo truskawek wczoraj zrobiłam koktajl z truskawek i mleka i był tak zajedwabiście pyszny, że się opiłam jak bączek. A korzystając z rady Patys dzisiaj zaopatrzyłam się w truskawki do pracy i nawet mam knopersika więc dzień powinien być lepszy :lol:

Chasiami truskawki z ogródka, ależ Ci zazdroszę, takie sa zawsze najsmaczniejsze :lol: Brzusio masz śliczny :woohoo:

Aganio też się nie możesz doczekać wizyty, jak ja :unsure: :silly: :woohoo:

Makrelcia no mi też brzusio czasami przeszkadza, jak mam się schylić po coś, ale wychodzę z tego samego założenia, niech rośnie, bo w końcu to co kochamy najbardziej na świecie się w nich chowa :lol: :woohoo:
Łóżeczko jest super, takiego jeszcze nie widziałam :) A jeżeli cena jest z pościelikami to nie ma tragedii :huh: No a z tymi kosmetykami to ja też nie mam pojęcia :silly:
Dzięki wielkie za wykład ze szkoły rodzenia :kiss: :kiss: :kiss: Te informację na pewno się przydadzą :woohoo:

Andra no to po weekendzie też już będziesz miała śliczny pokoik :laugh: Mój maluch czasami fika jak jakiś skoczek, a bywa i tak że przez dwa trzy dni czuję tylko jak się przeciąga i przekręca, ale nie kopie :) Współczuję tych mdłości, ale pocieszę Cię, że mi się również ciągle zdarzają, tylko już nie tak potworne jak na początku :huh:

Monia dzięki za tą apteczkę, na pewno się przyda :woohoo: A ta lista do szpitala jakaś wielka :woohoo: Normalnie mówię wam jestem przerażona ile tego trzeba mieć hehe

Anette może Ty sobie odpuść to wesele, powinnaś leżeć, a na takim weselichu to się nie da :huh: Wow maż buciki Ci kupił, mój w życiu by się nie odważył :woohoo: :silly:

Lui Ty to już jesteś ładnie zaopatrzona :lol: Super :)

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 10 miesiąc temu #370969 przez mala2809
Hej dziewczyny :)

Dziś już nie spałam tak długo jak wczoraj, ale wyspałam sie bardzo, mąż ma cały czas nocki więc całe łóżko jest tylko dla mie :laugh: :silly:

Dziewczyny jak czytam te wasze listy do szpitala to jestem przerażona... Ja póki co mam tylko kilka ciuszków dla maleństwa i nic więcej. A koszt całej tej listy jest naprawde ogromny :( a jeszcze czeka mnie kupienie całej wyprawki i zrobienie pokoiku :(

12 lata 10 miesiąc temu #371008 przez Anulka
Monia, pewnie nie odkryję Ci Hameryki,jeśli napiszę, że gdybym nadal mieszkała w Warszawie to rodziłabym albo w Św. Zofii, albo w Centrum Matki i Dziecka. Poza tym w CMiD mam znajomą ginekolog, jest bardzo bardzo fajną osobą, naprawdę. Znam ją jeszcze z czasów studiów i wiem co mówią o niej pacjentki, mówią że jest bardzo ciepła i przyjazna. Jeśli chcesz mogę ci podać na nią namiary.

Agnesssiu, pokoik jest prześliczny :), fajnie będzie miał wasz Maksiu :)

Mój synuś dziś o 6 już mnie obudził kopniaczkami, więc musiałam wstać, bo już bym nie usnęła. :)

12 lata 10 miesiąc temu #371035 przez moniab26
Anulka ja rodziłam w Warszwie tylko ze względu na wadę serca małego ale teraz na szczęście jest wszystko z dzidzią w porządku więc nie muszę rodzić w specjalistycznym szpitalu, mogę rodzić w każdym więc wybrałam nasz miejscowy w Węgrowie - mój lekarz jest w nim ordynatorem a zastępcą jest ten do którego chodze na usg prywatnie więc oba mnie znaja, po za tym na tyle co się wyleżałam w szpitalu poprzednio znam tu wszystkie położne więc co u siebie to u siebie...
nawet ze względu na to, ze rodzina ma bliżej i może częściej przyjechać w odwiedziny
:)

[*] 30.05.2005 aniołek

12 lata 10 miesiąc temu #371039 przez Anulka
Aha, Monia to Ty w Węgrowie mieszkasz, nie w Warszawie. :) A moi rodzice i większość rodzinki w Siedlcach :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka