- Otrzymane podziękowania: 7
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
- makrelcia
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Jurek 25.08.2012

Pokoik śliczny. Ta lampa mi się podoba

Tylko szkoda, że cena na kup terazjest 499zł :/ Tyle nie dam ale spróbuje policytować

Zastanaiałam się jakie kosmetyki muszę mieć do Małego. Co do dupki potrzebuje ? Jakiś krem, zasypkę ? Co to teraz się stosuje ?
eh... ide do sklepu po truskawki

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- andra88
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Adasiek :*
- Otrzymane podziękowania: 0

Ale macie piękne brzuszki!!! No i pokoik superancki!!! My z malowaniem zaczynamy w ten piątek

Wczoraj jechaliśmy do moich rodziców na wieś, i przed chwilką dopiero wróciliśmy. Mąż zjadł obiad i do pracy jechał, więc do 24 będę się nudzić ;/
Mały leniuszek się zrobił z mojego szkraba, nie szaleje jak ostatnio- chyba się obrócił że Go nie czuję aż tak.
A Wasze pociechy ruszają się cały czas, macie tak że nie rozrabiają dzień może dwa?
Okropnie się dziś czuję- głowa mnie boli i może od 2 dni jest mi bardzo niedobrze. W aucie ledwo wytrzymuję, bo co mąż najedzie na dziurę to zaraz mam ochotę zwymiotować.
Ale narobiłyście smaka truskawki:P Ale nie mam i nie chce mi się iść do sklepu, ale za to zrobię sobie płatki cini minis truskawkowe z mlekiem

- andra88
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Adasiek :*

A co do kosmetyków- może jakieś mydło albo żel, krem na odparzenia, olejek do ciała i to chyba wszystko- tak mi się wydaje.
Ja kupiłam już sudocrem- żeby mały nie miał odparzeń i mydło bambino zamiast żelu

- moniab26
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 3
a z kosmetyków- płyn do kąpieli z oliwką, nawilżający krem do twarzy, mleczko intensywnie nawilżające albo oliwka - może być wszystko z serii nivea baby do tego chusteczki nawilżane i to chyba ma wg autorki wystarczyć dla noworodka
- anette24
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
chasiami gratuluję świetnych ocen

agnessa ale Ci zazdroszczę tego pokoiku, jest świetny, sama chciałabym tak urządzić Synusiowi, ale póki się nie wprowadzimy do naszego domu, nie będziemy mieć na to warunków ;/
patys fajnie, że się wybawiłaś na weselichu

my też mamy iść w najbliższą sobotę na wesele, ale na razie to jest pod wielkim znakiem zapytania, jak się będę czuć i czy niestety nie położą mnie jednak do tego szpitala... na razie nie dopuszczam tej myśli, mam już sukienkę, mąż zaskoczył mnie wczoraj i kupił mi płaskie sandałki, bo wszystkie buty mam na wysokim obcasie

kurcze, nie myślałam jeszcze o tych preparatach do pielęgnacji, ale macie rację, pomału trzeba zacząć układać listę zakupów dla Maluszka

- makrelcia
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Jurek 25.08.2012
- Otrzymane podziękowania: 7
Ogólnie to fajnie i przyjemnie. Prowadzi je położna z naszego szpitala. Dzisiaj było co zabrać ze sobą do szpitala i kiedy jechać

To jak chcecie to piszę co się dowiedziałam:
- jeśli odejdą wody to jedziemy do szpitala
- jeśli jest krwawienie to jedziemy do szpitala
- jeśli są skórcze co 10 min jedziemy do szpitala
- plamienia i odejście czopu śluzowego nie są wskazaniem do szpitala
- skórcze też muszę być od jakiś 1,5-2h regularne
Ogólnie nie należy panikować

A jak ma się skórcze i dawno nie było się w toalecie to można sobie czopka zapodać żeby się wypróżnić

A co do torby do szpitala to kilka cennych rad...
Warto zabrać :
- ręczniki papierowe do osuszania krocza żeby nie uświnić ręcznika

- tantum rosa lub oksenisept do pielęgnacji krocza
- wode niegazowaną żeby w czasie porodu popijać
- u nas nie tolerują piżam i chcą koszule nocne
- a co do majtek to najlepeij wcale

Ogólnie takie tam same niby pierdoły a nawet ważne rzeczy. A dla maluszka to tylko mokre chusteczki każą zabrać. Nic więcej. No i do odbioru dziecka to co trzeba ale to tatus przywozi.
A i nie brać walizki na kółkach

- moniab26
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
DOKUMENTY I WYNIKI BADAŃ
Kliknij aby powiększyć
Pamiętaj o dokumentach
Do porodu nie jest potrzebne skierowanie.
Należy mieć ze sobą:
- kartę przebiegu ciąży.
- dokument tożsamości, numer NIP własny i pracodawcy, dokument uprawniający do świadczeń zdrowotnych. Pacjentki w ciąży, również nieubezpieczone, ale posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mają prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach kreślonych w Ustawie z dnia 27 sierpnia 2004 r o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. nr 210 z 2004 r, poz. 2135). Zobacz też tu.
Wyniki badań wykonanych w naszym szpitalu i w innych placówkach medycznych:
- grupy krwi i Rh z pieczęcią ZOZ i imienną osoby wykonującej badanie;
- WR, HbsAg,
- cytologii;
- posiewu z kanału szyjki macicy;
- GCT;
- USG;
- inne badania wykonywane w ciąży.
Należy pamiętać o konsultacjach specjalistycznych, kartach wypisowych ze szpitali.
Do planowego cięcia cesarskiego potrzebne będą również takie badania jak: układ krzepnięcia (wynik najpóźniej sprzed tygodnia), morfologia, elektrolity, badanie ogólne moczu oraz skierowanie ze wskazaniem do cięcia cesarskiego z zaświadczeniem uzasadniającym skierowanie do operacji.
RZECZY DLA SIEBIE
Kliknij aby powiększyć
Rzeczy osobiste spakuj zawczasu
Na trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu należy przygotować rzeczy, które mogą przydać się w szpitalu:
- koszule nocne bawełniane umożliwiające karmienie;
- szlafrok;
- kapcie, klapki pod prysznic;
- skarpetki;
- biustonosz ciążowy (wzmocniony) lub do karmienia (z otwieranymi miskami), wkładki do biustonosza, wkładki higieniczne (nie z siateczką i bezzapachowe!), jak największe, np. typu nocnego lub maxi;
- przybory toaletowe, chusteczki higieniczne, kosmetyki;
- dwa ręczniki;
- kubek lub filiżankę;
- wszystkie przedmioty umilające Pani pobyt;
- karty telefoniczne na chip lub telefon komórkowy;
- odciągacz do pokarmu (można też wypożyczyć w Oddziale Położniczym).
DLA DZIECKA (dotyczy równiez Oddziału Patologii Noworodka oraz Oddziału Intensywnej Terapii Noworodka)
Kliknij aby powiększyć
Ubranka i kosmetyki dla dziecka
Należy zabrać ze sobą: - 3-5 szt. ciepłych i cienkich kaftaników;
- 3-5 szt. śpiochów lub pajacyków, body;
- skarpety, rękawiczki,czapeczki bez wiązania;
- kocyk lub śpiworek, jasiek przydatny przy karmieniu;
- kosmetyki do kąpieli, chusteczki do pielęgnacji, ręcznik;
- paczkę pieluch jednorazowych dla noworodka (typu newborn), flanelowe i tetrowe pieluchy.
Bielizna noworodka powinna abyć wykonana z naturalnych włókien, najlepiej bawełny. Wszystkie te rzeczy powinny być swieżo uprane w specjalnym proszku do prania dziecięcej bielizny oraz wyprasowane.
W dniu wypisu w sezonie zimowym należy przynieść grubszy kocyk, śpiwór, ciepłą czapkę, sweterek, kombinezon lub dodatkowy ciepły kocyk.
Uprzejmie informujemy, że szpital nie pierze rzeczy osobistych pacjentek i noworodków. Brudne rzeczy należy zabierać do domu.
- chasiami
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- 21.08.2012 - Alicja i czekamy na Paulinkę :)
- Otrzymane podziękowania: 19
Nie wiem jak jest u was w szpitalach

- Lui
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- :)

Chasiami - fajny brzusio

makrelcia - prześliczny kojec

poza tym: gaziki nasączane AlkoClen (chodzi o pępuszek), proszek do prania i płyn Dzidziuś, mydło Biały Jeleń, NoseFrida spray do noska (sól), termometr na podczerwień, płatki kosmetyczne dla Dzieci, pieluszki newborn 2 opakowania
Fajna lista

moniab26 - właśnie w internecie wyczytałam, że wiele rzeczy się nie przydaje podawanych na listach, ponieważ każdy jest inny, w czym innym lepiej się czuje i takie tam, więc, żeby listę robić pod siebie..
- moniab26
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- agnesssa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 30.09.2012 Jestem mamą :D
- Otrzymane podziękowania: 42

Dziękuję za miłe słowa o pokoiku

Mała ale Ci dobrze tak sobie pospać

A dzisiaj to się w ogóle nie wyspałam, tak mnie wczoraj plecy bolały, że nie mogłam się ułożyć, potem w nocy się budziłam bo mi nogi i ręce cierpły, na koniec koło 5 wstałam na siku i nie mogłam zasnąć

Karolak ale fajnie musiało być w tych ogrodach, a jakieś zdjęcie się nam kapie

A propo truskawek wczoraj zrobiłam koktajl z truskawek i mleka i był tak zajedwabiście pyszny, że się opiłam jak bączek. A korzystając z rady Patys dzisiaj zaopatrzyłam się w truskawki do pracy i nawet mam knopersika więc dzień powinien być lepszy

Chasiami truskawki z ogródka, ależ Ci zazdroszę, takie sa zawsze najsmaczniejsze

Aganio też się nie możesz doczekać wizyty, jak ja

Makrelcia no mi też brzusio czasami przeszkadza, jak mam się schylić po coś, ale wychodzę z tego samego założenia, niech rośnie, bo w końcu to co kochamy najbardziej na świecie się w nich chowa

Łóżeczko jest super, takiego jeszcze nie widziałam

Dzięki wielkie za wykład ze szkoły rodzenia

Andra no to po weekendzie też już będziesz miała śliczny pokoik

Monia dzięki za tą apteczkę, na pewno się przyda

Anette może Ty sobie odpuść to wesele, powinnaś leżeć, a na takim weselichu to się nie da

Lui Ty to już jesteś ładnie zaopatrzona

- mala2809
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Dziś już nie spałam tak długo jak wczoraj, ale wyspałam sie bardzo, mąż ma cały czas nocki więc całe łóżko jest tylko dla mie

Dziewczyny jak czytam te wasze listy do szpitala to jestem przerażona... Ja póki co mam tylko kilka ciuszków dla maleństwa i nic więcej. A koszt całej tej listy jest naprawde ogromny

- Anulka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Agnesssiu, pokoik jest prześliczny

Mój synuś dziś o 6 już mnie obudził kopniaczkami, więc musiałam wstać, bo już bym nie usnęła.

DOŁĄCZ i TESTUJ :
testmetoo.com/dolacz-do-nas/?token=f961f...39834dc9de0600db11eb

- moniab26
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
nawet ze względu na to, ze rodzina ma bliżej i może częściej przyjechać w odwiedziny

- Anulka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

DOŁĄCZ i TESTUJ :
testmetoo.com/dolacz-do-nas/?token=f961f...39834dc9de0600db11eb