BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 10 miesiąc temu #371373 przez siteczko
Cześć dziewczynki!
Wróciłam od gin i jestem prze szczęśliwa :) mimo że nie widziałam swojego maluszka to i tak uśmiech nie schodzi mi z ust :) Ponieważ jak 2 tyg temu okazało się że szyjka jest miękka oraz skróciła się aż do 2,75 cm... tak dziś już wróciła do normy, była odpowiednio twarda i wydłużyła się do 3,4 cm :) :)
tak więc opłacało się porzucić choć trochę pracę, oszczędzać się i w końcu wyluzować :) aż z radości kupiłam maluszkowi 3x body z długim rękawkiem :) za to że jest taki grzeczny i posłuchał rodziców, aby jeszcze się powstrzymał z przyjściem na świat ;)

wikico do wagi, hmm wydaję mi się że wszystko jest ok dla przykładu poniżej moje parametry ;)
koniec 6 tydz 58,7; koniec 12 tydz 60,1; koniec 16 tydz 61,6; koniec 20 tydz 64,2; początek 23 tydz 65,4 :) czyli od początku przybyło mi 6,7 kg! od 6 tyg, natomiast od 12 tyg - 5,3kg więc ciut tylko mniej niż Tobie, a doktor nic mi dzisiaj nie powiedziała :) tak więc spokojnie :)

moniab26 też jestem za tym aby ratami kupować, no i raczej trochę wcześniej przed terminem hehe chociaż póki co raczej ubranka mamy, gorzej z kosmetykami, pieluszkami, większymi rzeczami jak łóżeczko, wózek czy też wanienka... ale to będę chciała w lipcu mieć najpóźniej początkiem sierpnia, aby przypadkiem później ktoś nie musiał takich zakupów robić za mnie jak ta babcia... :) chociaż dokładną listę jaki np chce wózek czy łóżeczko na wszelki wypadek napisałam, aby nie wykupili coś innego, za moimi plecami ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu #371512 przez moniab26
he he siteczko, ja zrobiłam tak samo - spisałam wszystko dokładnie łącznie z namiarami na aukcje na allegro gdzie będą mogli w razie co zobaczyć dokładnie jak i co ma wyglądać, chociaż wolała bym sama pokupować wtedy będę najbardziej zadowolona,dlatego właśnie też planuję do połowy sierpnia zakończyć wyprawkę, na koniec zostawiam sobie kupowanie właśnie kosmetyków dla maluszka...

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 10 miesiąc temu #371625 przez agnesssa
Karolak super, że na allegro też widziałaś, jak by w razie wpadły Ci w oczka to wrzucaj linika :lol:

Jussstyś bardzo się ciesze, że wszystko jest dobrze, no i wrzucaj te zdjęcia, bo taką śliczną dzidzią trzeba się chwalić :lol:

Monia o rzesz..... no i jak można zostawić wszystko na ostatnią chwilę :huh: Masakra :ohmy:

Wiki
jak dla mnie to Twoja waga jest prawidłowa, po za tym nie ma reguły jeżeli chodzi o przybieranie, więc się w ogóle nie przejmuj :woohoo: Po za tym nie sądzę, żebyś przybierała z powodu "obżarstwa" :silly: Może lekarz miał zły dzień i chciał się świniak wyrzyć :angry:

Makrelcia zaszalałaś z tymi zakupami :lol: Ja znalazłam trzy rzeczy na allegro, które koniecznie chce kupić (tzn śpiochy, pajacyk i kombinezon polarowy), po za tym stwierdziłam że przejrzę ceny na allegro, bo w weekend chce się wybrać do hurtowni i muszę wiedzieć, gdzie co się opłaca kupić :lol:

Siteczko bardzo się cieszę, że szyjka się tak ładnie poprawiła :woohoo: No i maluszek zasłużył na prezenty :lol: To dobrze, że spisałaś dokładnie co chcesz, bo byś się tylko wqrzyła jak byś z maleństwem ze szpitala do domu wróciła, a tam nie te rzeczy co Ci się podobają :huh: Masakra hehe

Znowu się nie wyspałam :dry: To znaczy przespałam całą noc, ale obudziłam się nie wyspana :angry: :angry: Dzisiaj mam plan wrócić z pracy i od razu się kimnąć ( o ile to możliwe :silly:) Obiadek mam na dzisiaj więc może się uda :lol:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 10 miesiąc temu #371642 przez wiki714
no moze i tak... no ale powiedzial ze jak bede szybko i duzo tyc to dzidzia maly sie urodzi:(

12 lata 10 miesiąc temu #371643 przez Lui
wiki714 - nie przejmuj się Ginekologiem, nie ma jakiegoś wielkiego przyrostu :)

siteczko - dobrze, że szyjka wróciła do normy :))

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #371645 przez siteczko
agnesssa ja w zeszłym tygodniu w żadną noc się nie wyspałam :/ aż się nie najlepiej czułam... na szczęście wczoraj nadrobiłam śpiąc do 9:30 ;) a dziś jak wstałam z mężem o 7:00 tak już się nie kładłam :)

w ogóle zauważyłam że jakoś od tygodnia nasz maluszek budzi się jak tylko tacie zadzwoni budzik, hehe :) nie wiem jak on to robi, ale tylko zadzwoni budzik, tata wyłączy to mały zaczyna kopać :) może dlatego, że 2 tyg temu tacie zdarzyło się aż 3 razy troszkę zaspać :) to teraz asekuracyjnie mały i mnie budzi, bo szczerze dla mnie budzik może dzwonić nie zainteresuje mnie tak jak malutki zacznie kopać :)

12 lata 10 miesiąc temu #371658 przez chasiami
siteczko ja zauwarzyłam znow ze moja mała jak sie przyłoży dłoń do bruszka to przestaje kopac, i moj mąz dopiero 2 razy poczuł małą jak kopie, ale za to częściej widzi ;p bo cały brzuch mi faluje :P
Ale dzisiaj aż się zaniepokoiłam co tak mała zaczęła wyrabiać. jakby pedałowała na rowerze i to bardzo szybko. Może przez to że codziennie wstaje punkt o 8 rano a dzisiaj stwierdziłam ze sobie poleze do 8.30 ale nie dało rady. o 8.15 pobudka na maxa. Mała nie pozwoli spokojnie spac mamusi.

12 lata 10 miesiąc temu #371668 przez siteczko
chasiami u nas też czasami tak jest, że jak mąż położy rękę to mały się uspakaja :) ale nie jest to reguła :)

ja natomiast wyczytałam:
- Gdy poczujesz kopnięcie dziecka, odpowiedz mu lekkim pukaniem w brzuch. Pierwszy raz dziecko może na chwilę znieruchomieć, ale już po chwili kopnie nóżką. Gdy poklepiesz brzuch w innym miejscu, ono też spróbuje Ci „odpowiedzieć”.

u nas się to sprawdza, czasami się tak "bawimy" ;)

poniżej ciekawe linki :) warto przeczytać :)

bobas.www.babyonline.pl/ciaza_i_porod_ps...ia_artykul,1169.html

bobas.www.babyonline.pl/ciaza_i_porod_ciaza_artykul,9183.html

i wiele innych ciekawych artykułów na tej stronce :)

12 lata 10 miesiąc temu #371671 przez mala2809
Wiki tym lekarzem sie wogóle nie przejmuj, ja przytyłam od początku ciąży 8kg i lekarz mówi, że to prawidłowy przyrost. Powiedział, że na tą wagę składa się wiele rzeczy i żebym sie nie martwiła :)

Siteczko bardzo się cieszę, że z szyjką już wszystko dobrze :) ale i tak sie oszczędzaj żeby sie sytuacja nie powtórzyła, lepiej dmuchać na zimne :)

Widze, że wasze dzieci to takie ranne ptaszki, mój budzi sie koło 9-9.30, ale za to szaleje w godzinach późnych wieczornych i nocnych więc zawsze ciężko mi zasnąć :silly:

12 lata 10 miesiąc temu #371675 przez anette24
karolak ale zajefajne te ogrody :D A ty masz słodki brzuszek;)

agnessa a te body co karolak na ebayu wyniuchała, udało mi się znaleźć na allegro ;) tu masz linka:
allegro.pl/eleganckie-body-rampers-z-cze...-80-i2372362193.html
allegro.pl/eleganckie-body-lato-chrzest-...-80-i2382037600.html

Jussstyś dobrze, że z Córcią wszystko w porządku, to ślicznotka będzie łamać tym naszym Synom serducha :P

siteczko na pewno wielka ulga, że szyjka wróciła do normy... cieszę się bardzo i mam nadzieję, że mi 12.06 moja gin powie to samo, bo już mnie męczy to leżenie :/ należała się Małemu nagroda za to, że jest taki usłuchany ;)

z tą listą to macie rację, też muszę przygotować, bo nigdy nic nie wiadomo...tym bardziej, że do tej pory mam tylko jedną czapeczkę :/ a jakbym tak wróciła ze szpitala i byłyby nie te rzeczy które wybrałam, to byłby zgryz :/

chasiami z tymi kopniakami to też tak mam, śmieję się nawet że mały to chyba przed EURO trenuje, bo jak zacznie kopać to chyba i nogami i rękoma wyprawia, bo w jednej chwili czuję ruchy w kilku miejscach :D ale jego nawet tatusia ręka na brzuszku nie uspokaja ;)

12 lata 10 miesiąc temu #371681 przez anette24
mala2809 mój ma podobnie jak Twój, rano trochę dłużej pośpi, ale za to wieczorami jest bardzo ruchliwy i też mam potem kłopot z zaśnięciem :)

12 lata 10 miesiąc temu #371724 przez agnesssa
Wiki jakiś dziwny ten Twój lekarz, pierwsze słyszę, żeby dziecko się mało urodziło z powodu przybrania na wadze przez mamusię, raczej na odwrót słyszałam :huh:

Siteczko to czujny Wasz skarb :) Dla mnie również lepszym budzikiem by były ruchy maleństwa niż budzik :lol:
Ja zawsze pukam jak tylko poczuje ruchy hehe lubię zaczepiać maluszka :woohoo:
Artykuły fajne :lol:
Mała ma rację, nadal powinnaś się oszczędząć :)

Chasiami Maksiu znowu zawsze reagował na dotknięcie brzuszka przez męża serią kopnięć, a wczoraj kompletnie nic, trochę się zmartwiłam, bo normalnie wieczorami jest najbardziej aktywny a wczoraj kompletnie zero ruchu, dzisiaj od rana tylko czułam jak by się przeciągał, i nic nie chce słuchać mamusi, że ma fikac ładnie :silly:

Anette dziękuję za linki :lol: Z tą ceną trochę powariowali, ale strasznie mi się podobają te body :lol:

Właśnie wcinam truskawki z jogurcikiem naturalnym :lol: Pyyyyychhhhoooota, polecam dziewczyny :lol: :lol:
Gadałam z moją mamą i tak mi się miło zrobiło, bo ona też szykuje pokoik u siebie w domu, chce kupić łóżeczko turystyczne pościeliki itp, żebyśmy jak najczęściej do nich przyjeżdżali hehe :lol:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 10 miesiąc temu #371731 przez siteczko
mala2809, agnesssa tak wiem, dlatego jakoś drastycznie nie mam zamiaru zmieniać mojego trybu dnia, który prowadziłam przez ostatnie 2 tygodnie... nie były to najlepsze dni w moim życiu, tak więc nie chciałabym aby ten okres się powtórzył, tak więc nie szaleję :) i mam zamiar nadal się oszczędzać, a jakieś pracę rozkładam na raty, żeby się za bardzo nie forsować :)

anette24 spokojnie, na pewno będzie wszystko dobrze! Jak widać wystarczy zastosować się do poleceń lekarza i na prawdę się oszczędzać, dużo odpoczywać :) mi lekarka powiedziała, że luteina pomogła i w sumie mam ją nadal brać 2 tabletki na noc, jak również 2x dziennie 2 tabletki asmag forte, przynajmniej do następnej wizyty którą mam dopiero 2.07! i wtedy dopiero zobaczę maluszka :(

ale dziewczyny robicie smaka na te truskawki, już od paru dni! a ja na nie poluję i jakoś nie mogę trafić na jakieś ładne :/ a taką mam straszną ochotę :) bo w sumie nie wiem jak to jest, ale mimo że przecież będzie chłopiec to ja ciągle bym jadła coś słodkiego :) dlatego dla mnie tabliczka czekolady to nie problem, hehe :)

12 lata 10 miesiąc temu #371747 przez aganio87
odnośnie spania to mnie znów można by było do łóżka włożyć i wyciągać na jedzenie i siku a tak bym mogła spać non stop.....

Moje dzieci jak pisałam wcześniej mają ADHD więc wieczorami wręcz prose je by sie troche uspokoiły... :)

Co do truskawek to ja moge jeść non stop ryż ze śmietana i truskawkami...:)

[*] 6.11.2011

12 lata 10 miesiąc temu #371760 przez karolak25
witajcie :) ja tez poluje od paru dni na truskawki i nie moge trafic a taka ochote mam ze masakra. fajnie ze u Was wszystko ok, moje malenstwo rowniez budzi sie ok.9.30 i najbardziej "daje czadu" wieczorami :laugh:
wczoraj mielismy rozmowe na temat imion :) bo mojemu mezowi podoba sie Aleks a mi Kacper stwierdzil ze z jednej strony brzuszka napiszemy A z drugiej K i gdzie pierwszy raz kopnie takie bedzie imie :) zwariowal chyba :laugh:
a co to wyprawek to sliczne rzeczy mozna znalezc tylko czemu to tak duzo kosztuje? :) :) dobrze wczesniej kompletowac bo sie jakos te koszty rozkladaja...
milego dzionka

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka