BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 8 miesiąc temu #402393 przez patys
byłam dzisiaj u gin...niestety moje dziecko nadal jest ułożone miednicowo :angry: i już raczej ciężko mu będzie się obrócić...powiedziałam lekarce że mam czasem takie dziwne kłucie w okolicy krocza i jak mnie zbadała i nacisnęła w jakimś miejscu i pytała czy tam boli powiedziałam że tak i stwierdziła że mam pewnie za mało wapnia i dlatego mam takie kłucia i mam przez tydzień pić wapno i więcej jeść ryb i nabiału...

poza tym termin po ostatnim usg jakieś 3 tyg temu mam wyznaczony tak jak na początku ciąży, żadnych przesunięć praktycznie...no i posłuchała serduszka małego- wszystko ok :)

a teraz siedzę na wsi i do soboty odpoczywam :laugh: a we wtorek wyjazd nad jeziorko już nie mogę się doczekać :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu #402420 przez makrelcia
ach nie zazdroszczę Wam tego pakowania torby i szykowania wyprawki :D Ja mogę powiedzieć, że mam już wszystko gotowe. Właśnie mąż przytargał torbę z ciuszkami (wyrane i wyprasowane) od mamy. Teraz tylko poukładam :D No i czekam, aż wózek przyjdzie :D

Tak piszecie o przesunięciach tp. Ja to na początku miałam 1 wrzesień, później się na 6 przesuneło a ostatnio to lekarz się śmiał, że na 13 września wyszło :D Bo Mały nie powala swoimi rozmiarami :)

U nas strasznie gorąco. Chowam się w domu, żeby nie było tak gorąco. Ale jutro nad jeziorko się wybieram to chociaż troszkę się ochłodzimy :D
To ja Wam wrzucę zaraz moją pościel :D
A co do ręczników to ja nie inwestowałam w te z kapturkiem. Mam zwykłe ręczniki i one na pewno w zupełności wystraczą. Liczę, że może ktoś w prezencie przyniesie :D

12 lata 8 miesiąc temu #402433 przez wiki714
Hej dziewczyny:)
znalazłam taka stronkę polki.pl/rodzina_ciaza_artykul,10008001.html?print=1
poczytajcie sobie, moze wam sie przyda. ja mam zamiar sie zastosowac od zaraz do tych rad:):) teraz lece zrywac liscie malin i bede je suszyc;) jak powiesze na strychu to do jutra beda suche i bede pic:) a no i jutro kupie ten olej z wiesiolka i tez bede lykac.
kupowalyscie jakies masci na brodawki? ja zamowilam w aptece MALTAN bo sie naczytalam ze jest bardzo dobry , ale tak od reki w zadnej aptece go nie bylo tylko jakas masc na P... ale ponad 2 razy drozsza no a ten maltan okolo 18 zl. kupilam tez wczoraj herbatke laktacyjna i zaczelam pic bo jakos nie widze po moich piersiach oznak produkcji mleka (oprocz ropzstepow i tego ze okolo 3 miesiace temu leciala mi siara, a teraz juz nie leci:( )
A no i w koncu wzielam sie za wyprawke pierwsza czesc ciuszkow mam poprana (biale) susza sie na strychu (jak chcialam wywiesic na podworko to dostalam ochrzan od mamy ze nie mozna ale do tej pory nie wiem dlaczego)
no i wogole pokupowalismy trosze rzeczy typu posciel przewijak przesciaradlo fotelik nozyczki itd
niby malo juz zostalo do kupienia ale i tak sporo (nie mam zadnych lekow ani kosmetykow dla maluszka,wozka (ale i tak bedziemy kupowac uzywany, pampersow, karuzeli nad lozeczko, lampki nocnej, poscieli do wozka, szlafroka, kapci klapek i kosmetykow dla mnie do szpitala, aspiratora do noska,stanikow do karmienia -chociaz sama nie wiem czy je w ogole kupowac bo z tego co widzialam to sa tylko takie szmaciane a ja jestem przyzwyczajona do usztywnianych )).
dziewczyny powiedzcie kupilyscie laktator? jak tak to jaki? elektryczny czy reczny?
a no i doradzcie mi bo nie wiem juz sama kupilismy fotelik , normalny z nosidelkiem no i taki jakby bujaczek 3w1 i teraz sama nie wiem czy kupowac lezaczek- bujaczek mialam zamiar kupic ale wszyscy mi mowia zeby nie kupowac skoro mam taki fotelik i juz sama nie wiem co robic..;/
chasiami gratuluje obrony:):) mnie to czeka za rok (licencjat)
dzis lub jutro postaram sie wrzucic w koncu zdjecie brzuszka :)

12 lata 8 miesiąc temu #402434 przez chasiami
makrelcia a to ja miałam przesunięty termin w drugą strone, czyli na 22 sierpnia i wtedy będzie już 38 tydzień czyli będę mogła rodzic.
Wogóle to szczerze jest mi coraz ciężej! 35 tydzien normalnie masakra. Ja już chce urodzic!!!

Czekamy na zdjęcia pościeli :)

patys koleżanka rodziła miesiąc temu i do 36 tygodnia dziecko było ułożone miednicowo, a potem jakimś cudem się obrócił mały Dominik :)

Strasznie się boje że wyskoczą mi teraz rozstępy na brzuchu :( zanim zaszłam w ciąże to sobie kupiłam nowy strój kompielowy, i mam zamiar w nim kiedys sie kompac, ale z rozstępammi to wykluczone.
A koleżanki mnie nastraszyły że ostatnie 3-4 tygodnie przed porodem to im wszystko popękało :(

baby_55 mi moja gin zaleciła byc spakowaną od 30 tyg, ze względu na tą miekką szyjke, bała się ze szyjka może za bardzo się skrócic.

agnesssa śliczny ten ręczniczek!! :)

12 lata 8 miesiąc temu #402440 przez MADZIA7
Witajcie:)

Dzisiaj mąż mnie zaskoczył, gdyż usłyszał od znajomych o czymś takim: www.lifenest.pl/ , pierwszy raz widzę taki materacyk, ale sporo ma pozytywnych opnii i co najważniejsze rekomendacje lekarzy, ponoć to jakis hit światowej sławy, ale widać światowa nie jestem, bo po raz pierwszy to widzę, zastanawiam się nad kupnem tego ze względu na to, że zapobiega tej śmierci łóżeczkowej i nee odkształca główki,ale z drugiej strony ile pokoleń bez tego się wychowało i też było ok. Co o tym myślicie?

Siteczko dziękuję za przepis, z pewnoscią wypróbuję! Podobało mi się wczoraj na tej szkole rodzenia, trochę się uspokoiłam tym razem, bo ostatnio byłam trochę przerażona ;) Wybrałaś sobie już położną? Ale fajnie byłoby trafić na porodzie do tej p. Ani, tak mi się wydaje.

Patys co do tego wapnia polecam rybkę pieczoną - dorsza z przecierem pomidorowym i pietruszką na plasterkach cytryny, położna nam polecała taki przepisik i faktycznie smaczna:) Wkrótce wrzucę na bloga, tylko ta ryba jakaś niefotogeniczna jest ;) Nie martw się, może twoje Maleństwo się jeszcze obróci. A nawet jeśli nie i miałabyś cc, to położna nam wczoraj mówiła, że dobrze mimo cc czekać na skurcze, bo wtedy dziecko wykonuje takie ruchy jak przy naturalnym porodzie i to dobrze wpływa na niego. NAjważniejsze, że z mały wszystko ok!

Ja na razie nie mam ręczników z kapturkiem, planuję zakup 1 (andraa ładny ten ręcznik znalazłaś, nie wiem, czy się nie skuszę na niego), a oprócz tego tak jak makrelcia będziemy używać zwykłych, bo mam ich dość sporo z mojego "wiana ślubnego" ;) Makrelcia, ale masz dobrze z tym prasowaniem, ja się zabieram za kolejną turę i pewnie mi jeszcze zejdzie, ale już układać w komodzie to sama przyjemność:)

miłego popołudnia:)

12 lata 8 miesiąc temu #402445 przez slowiczek
cześć, tu wrześniówka 2011 :) czasem was podczytuję bo tęsknie za tymi emocjami ciążowymi, pozdrawiam i trzymam za was kciuki dziewczyny, za szybkie i łatwe porody no i za maluszki oczywiście :)

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #402446 przez aganio87
witam kochane:)

Również polecam dorsza w sosie pomidorowym... mniam mniam pycha :) :) :)

a co do ręczników to zwsze ktoś przyniesie ja mam jeden z kapturkiem a tak to bez kapturków i tak od razu wyciera sie główkę i tak więc nie wiem czy to az tak niezbędne....

Jak tam czujecie sie w te upały??? bo ja jak wielkoryb...Już bym mogła urodzić...
a noge mam całą opuchniętą jak bym miała złamaną może sie powtarzam ale nawet palców nie moge zgiąć takie serdelki wielkie mam opuchnięte a kostka-- już nie wiem co to jest...
hehehhe
a oto potwierdzenie :

[*] 6.11.2011
Załączniki:

12 lata 8 miesiąc temu #402455 przez andra88
wiki714 Ciekawa stronka. o liściach malin już gdzieś czytałam, ale to przed samą końcówka ciąży się podobno pije. Na brodawki jeszcze nic nie kupowałam. Z kupnem laktatora się wstrzymam- tak mi doradziła położna, bo może się okazać że wogóle nie będzie potrzebny. Ja też mam fotelik z funkcją kołysania i osobno mam ten bujaczek-leżaczek- kumpela dorzuciła mi go jak kupiłam od niej łóżeczko. Więc raczej nie będę używać fotelika tylko ten bujaczek.

chasiami mnie położna chwaliła że mam fajny brzuszek bez rozstępów i że już nie powinny się pojawić- ale chyba go przechwaliła bo robią mi się u dołu brzuszka :dry: Nie jestem z tego faktu zadowolona ale cóż- takie uroki ciąży, choć niektóre mamusie unikają rozstępów :blink:

MADZIA7 nie działa ten link kochana ;)

slowiczek my również Cię pozdrawiamy! No i dziękujemy za trzymanie kciuków- napewno się przydadzą :) Czas leci nieubłaganie i my za rok będziemy podglądać wrześnióweczki 2013 i będziemy wspominać jak to było...

aganio87 Piękna fotka kochana!!! Ślicznie wyglądasz i brzuszio piękny! hmmm ja jutro mam dorsza na obiad- ale w sosie pomidorowym jeszcze nie jadłam- ale jak mówicie że pyszny to poszukam przepisiku na necie. U mnie naszczęście nie ma upałów, opuchlizna nóg mnie ominęła ale za to boli mnie cholernie krocze ( wiem, powtarzam się ;) :silly: ) ledwo chodzę, a teraz rówież boli przy siedzeniu :huh:

ohhhh ale się rozpisałam hihi

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #402463 przez makrelcia
aganio ale masz już ten brzuszek ładny. I widzę pępuszek wystaje :D

Rybki dawno nie jadłam. Chyba też się skuszę na ten przepis :D
Doczynienia mam tylko z serdelkami jak agnio :) Paluchy popuchnięte astopy jak u ... nie wiem jakie zwierze ma wielkie łapy :D

To teraz zarzucę Was moimi fotkami :D

Obiecana pościel :

Nie chciała się ładnie ułożyć do zdjęcia no i tel robiłam dlatego tak kiepsko widać.

A zrobiłam jeszcze takie kartoniki na półkę :
Załączniki:

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #402466 przez makrelcia
a z ciuszków to póki co wróciło do mnie tyle a to dopiero połowa :)
Załączniki:

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #402468 przez makrelcia
ciąg dalszy:
te brązowe spiochy to moje ulubione :D
Załączniki:

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #402471 przez kasia7775
Wiki z tego co wiem, to lepiej żeby dziecko jak najmniej siedziało w foteliku, myślę, że leżaczek jest fajniejszy i bardziej wygodny od fotelika ( w końcu to styropian i plastik), a leżaczek to sam materiał.

aganio87 przepięknie wyglądasz. :kiss:

chasiami ja już też mam dość, z dnia na dzień jest gorzej :silly:

magdalenamksiazek Sandra85 ładnie wasze maluchy rosną :lol:

andra88 gratuluje zakupu wózka :lol: ja też się tak cieszyłam z fury dzieciaczka ( w sumie za te pieniądze to można by jakiegoś jeżdżącego szrota kupić :silly: :lol: )

ręcznik z kapturkiem mam jeden, jeszcze po mojej córci, czyli ma już 16 lat :P

Dzisiaj byłam na pobraniu krwi. Od progu pielęgniarka mi zameldowała, ze w sierpniu NFZ z moim lekarzem nie podpisał kontraktu. :ohmy: :ohmy: :ohmy:
Miałam wybór, albo prywatnie, albo szukam sobie innego lekarza... Na sam koniec ciąży mam sobie lekarza zmienić :ohmy: Na środę mam zaplanowaną wizytą, ciekawe gdzie bym się dostała do innego. Zapisałam się prywatnie :( Za to dla ciężarnych promocja, zamiast 100 zł -zapłacę 70zł. Za dzisiejsze badania też musiałam zapłacić :(

makrelcia łóżeczko super

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #402474 przez chasiami
makrelcia te pudełeczka są przepiękne! to ty masz talent! a skąd wziełaś te misie? :)
Pościel jest przepiękna i pasowała by mi do łóżeczka, bo mam z żyrafka :) A te ubranka rewelacyjne, kolorowe.
Nie to co u mnie wszystko już na różowo (moja mama oszalała :blush: )

andra88 ciebie boli krocze, a mnie bardziej bym to nazwała że wargi sromowe i ostatnio dowiedziałam się u gin, że to z powodu żylaków, które są na wargach sromowych, czuje taki dyskomfort, ucisk i pusowanie, ale wszystko ma zniknąc po ciązy (oby :))

aganio87 widziałam zdjęcie na FB :) bardzo ładnie wyglądasz :) figurka rewelacyjna :) z tyłu pewnie nie widac ze jestes w ciąży ;)

Mój sie śmiał, że w dniu slubu miałam talie osy, a teraz to mam talie bąka, mam nadzieje że bąk zniknie po ciaży :laugh: :)

Dziewczynki powspominamy troszkę? :) Pamiętacie dokładną datę kiedy odkryłyście że jesteście w ciąży? :)
Ja się dowiedziałam 22 grudnia,
a moja mama w święta już wszystkim wypaplała,że jest nas o jednego więcej przy stole :blink:

12 lata 8 miesiąc temu #402477 przez andra88
makrelcia piękna pościel!- sama szyłaś? Kartoniki są przesłodkie, zdolniacha z Ciebie!
Jej ile Wy macie ciuszków... Ja jakiegoś doła zaczynam łapać bo boję się że Adaś się urodzi a ja nie będę miała go w co ubarać... A do sklepu nie mogę się jakoś wybrać :dry:
kasia7775 ale się porobiło, nie zazdroszczę! Może znajdziesz jakiegoś lekarza na NFZ bo prywatnie pewnie kasiury Ci pójdzie... A chyba czym bliżej porodu tym więcej wizyt...

12 lata 8 miesiąc temu #402479 przez andra88
chasiami biedulko mam nadzieję że to zniknie po ciąży- choć pierwszy raz spotykam się z takim czymś jak żylaki na wargach sromowych heh :S
Ja zrobiłam ten 11 stycznia, dzień po tym jak miałam dostać miesiączkę. Moja mama również zaraz oznajmiła całej rodzinie że jestem w ciąży a i teściowa nie była gorsza :silly: :lol:
Uciekam robić obiadek bo mężuś zaraz wstanie
Miłego popołudnia kochane!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka