BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!

12 lata 10 miesiąc temu #299218 przez gagusia84
Spoczywaj w pokoju Madziu :( Az płakac mi sie chce.
Załączniki:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #299276 przez tygrysica
nawet mi nie mówicie o tej dziewczynce, bo juz nie moge oglądać- włosy mi dęba staję i mam łzy w oczach :( :(

Pampersy premium car- kupuje na promocjach w hipermarketach, marketach i delikatesach (Alma :blink: ). W szpitalu zakładali mu Happy i nie narzekał.
Do mycia Oilan, ale Adaś ma co parę dni łupiez i nie wiem czy to od tego płynu czy od suchego powietrza ;( Krem tez tej firmy.
Nama- jej- bieżąca woda za każdym razem? Chyba bym zwariowała
Śpimy róznie - czasem do 9.00, a czasem do 11.00, a śpi zazwyczaj od 22.00 do 4.00, potem pobudka o 7.00, 9.00 i 11.00, ale to się z dnia na dzień zmienia i ewoluuje w kierunku dłuższego pierwszego snu, a dodatkowo zwiększa sie odstep między kamrieniami ogolnie i juz mamy 8 karmień/dzień.
Kupiam krem garniera do zrogowaciałej superzniszczonej skóry i chyba troche lepiej juz po paru posmarowaniach.
Kupiłam dzisiaj na Allegro kilka par rajstop i bodziaków, bo Adaś zaczął wyrastać z pierwszych ciuszków ;)
...
Załączniki:

12 lata 10 miesiąc temu #300107 przez upsar
Ja tak jak KasiaT używam "biedronkowych" tylko ze zauważyłam, że czasem mały zmoczy ubranko tak jakby gdzieś przeciekały. Czasami zakładam pampersy bo one sa jednak najlepsze pod kątem dopasowania i chłonności no ale cena, w stosunku do DADA, kolosalnie sie różni. Happy miałam na poczatku ale wydawały mi sie troche sztywne chociaż przy pierwszym dziecku używałam i byłam zadowolona.

Co do spania to mały zasypia około 21, karmienie około 1-2,potem około 4-5 i często pobudka o 6-7. Ja juz potem nie spię w dzień ale nie wiem jak długo tak dam rade bo już sił coraz mnniej...
Teraz to wam zazdroszcze mamusie które karmicie butelką bo ja uwiązana jestem z małym. Nie miał podawanej butelki żeby sie przyzwyczaić więc nawet jakbym odciągnęła pokarm to i tak mąż by mu nie dał bo sie boi że sie zaksztusi ;)

A jak ze spaniem sobie radzicie?? Zabieracie maluchy do siebie? Ja na początku spałam z Arkiem ale doszłam do wniosku, że jak ma takie fajne łóżeczko i super materac to trzeba go uczyć w łóżeczku. No i sie udało. Mimo że karmie piersia i czasem oczy sie kleją to po karmieniu odkładam go do łóżeczka a on słodko zasypia. Przy córce nie byłam tak konsekwentna i jeszcze długo długo przychodziła do nas spać... Nie chce z małym popełnic takiego samego błędu :)

Jak to u was wyglada mamusie??

Tygrysica ja na spotkanie sie pisze bo do Krakowa niedaleko. Kiedys widziałam takie spotkanie mamuś z dziećmi z fora internetowego w Parku Bednarskiego w Podgórzu. Widok niesamowity. Jak piknik rodzinny to wygladało a dzieciaczki w róznym wieku były od maluchów po wczesne przedszkolaki :laugh:

12 lata 10 miesiąc temu #300131 przez drynek88
A myślicie że mam używać osobno szamponu ? Bo podobno też od tego ciemnieniuszka może się pojawić jak się będzie źle zmywalo. My już też mamy pierwsze za małe ciuszki Nadia tak się wyciągnęła że również zapasy musimy zrobić.A i zaczęła trochę płakać nam znowu w sumie zmieniłam krople na wzdecia z espumisanu na bobotic i nie wiem czy lepsze bo może jej nie pasują co o tym myślicie ? Może to od tej zmiany płacze teraz. A mam do was pytanie czy podczas karmienia piersią można spożywać ser camembert .?może macie jakąś wiedzę na ten temat pozdrawiam miłego dnia

..Natalia..

12 lata 10 miesiąc temu #300151 przez upsar
Ja myśle że diety jako takiej nie ma przy karmieniu piersią, jedynie ciężkostrawnych nie jadam typu bigos, grochówka. Ja bym spróbowała troche i obserwowała maluszka jak zareaguje. W moim przypadku mały nie toleruje np. rosołu, co wydaje mi sie dziwne bo dawniej karmiacym piesią to tylko to zalecali.
A co do kropli na wzdęcia to nie mam tu doświadczenia. My żadnych nie używamy. Ja wypijam ze 2 herbatki z kopru włoskiego, herbatke anyżkową i ewentualnie pół łyżeczki zmielonego kminku z majerankiem i jest ok. Jak do tej pory nie było ataków kolki (za wyjatkiem 2 razy po rosole).

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #300567 przez tygrysica
hmm...camembert?...nie wiem- ja mimo, że moje mleko to teraz 1/4 tego co Adaś je bym nie jadła (a kocham wszelkie pleśniowe) Wyjatek będzie 14ego lutego- idziemy na kolację a Adas zostanie z moimi rodzicami- planuję winko i właśnie coś z serem błękitnym bo tęsknie za jednym i drugim okrutnie ;) A mleko z wieczora wyleję i tyle.
Kupiłam troche ciuszków- juz mi się w komodzie nie mieszczą. trzeba będzie zacząć tera sprzedawac na allegro- będzie nowa zabawa mam nadzieję- jeszcze nigdy tego nie robiłam ;)
Własnie oszalałam i zalicytowałam trzecia matę, ale jak mnie nikt do jutra nie przebiję to zrezygnuję, bo to jednak przesada kupić trzy :blush:
Wrzucam pare nowych fotek mojego serduszka ;)

jak z Gorączki sobotniej nocy ;) A gacie po mamie

z tatusiem:

i z dzisiaj:
Załączniki:

12 lata 10 miesiąc temu #300595 przez gagusia84
Hej wkoncu przeczytałam moje zaległosci.

My 27 stycznia wylondowałysmy w szpitalu na zapalenie oskrzeli byłysmy 5 dni ale masakra co tam sie działo. Po dwóch dniach stwierdzili ze mam odciagac pokarm i oni beda ja karmic przez rurke która wsadzili przez nos az sie popłakałam to pielegniarka sie pytała czy wszystko wporzadku. Ale potem jej sie polepszyło i karmiłam normalnie piersia. Wazne ze juz jestesmy w domu i jest juz zdrowa :)

My uzywamy pampersów, ale przy pierwszej uzywałam heppy bo na inne mnie nie było stac i pasowały mojej córce.

Jak wam zazdroszcze co do spania moja dalej sie budzi co 2 godziny do jedzenia wiec jest róznie ze spaniem.

Moja na poczatku zasypiała w kołysce potem do pokoju wniosłam wózek i we wózku ja usypałam bujajac a po szpitalu stwierdziłam ze jak w szpitalu spała w łózeczku to i w domu tez bedzie. Nigdy nie brałam dziecka do łózka bo sie bałam.

Zastanawiałam sie juz czy dzieci lepiej spia po butli czy niema róznicy jak wy sadzicie mamy które przeszł na butle.

12 lata 10 miesiąc temu #300603 przez tygrysica
Adaś dużo lepiej śpi na mm niż piersi.
A sypia od poczatku w łóżeczku w noy. W dzień różnie- teraz nie pozwala się wynosić do sypialni i najchętniej zasypia na nas albo w leżaczku.
A najchętniej by chciał być cały czas noszony po domu :)

12 lata 10 miesiąc temu #300709 przez drynek88
Tygrysicomaluszek slodki :)widze ze irokez mu rosnie :)
U mnie malutka w nocy przewaznie fajnie spi zasypia tak o 22 czasami pozniej i pierwsze spanie w nocy to 4h przewaznie czasami dochodzi do 5 potem rowniez 4h abo 3 takze nie jest zle potrafie se wyspac a potem przewaznie tak 6-7 chce zeby z nia rozmawiac i sie smieje i dalej zasypia a ja z nia tak do 9-10.Spi w swoim lozeczku i lubi byc na rekach i wtula sie ladnie do piersi i zasypia wtedy klade ja do lozeczka mam bujane wiec jak sie przebudzi to bujam i dalej zasypia. W dzien roznie spi czasami 3 razy dluzej a czasami czesto i krotko.A jak jest marudna albo zle spi to biore ja do naszego lozka i za kazdym razem mam wrazenie ze lepiej tak sie z nami spi i dluzej bo nas czuje no ale przyzwyczajam ja do lozeczka bo wiadomo mamusia i tatus musza miec czas tez dla siebie :P
A wy kladziecie juz wasze smyki na maty edukacyjne ?

..Natalia..

12 lata 10 miesiąc temu #300742 przez KasiaT
fajny chłopaczek tygrysico :)

drynek co do mat edukacyjnych to ja jej używam od miesiąca. Najpierw próbował coś tam robić, potem przestał i gapił się na światełka a teraz znowu się interesuje zabawkami i je maltretuje :)

Mojemu ciemieniucha zrobiła się mimo nie stosowania szamponu ale u nas to raczej rodzinne. Po za tym słyszałam, że nie powinno się stosować dodatkowo szamponu do ukończenia 1 roku życia.

My od początku uczyliśmy małego spać we własnym łóżeczku. W dzień różnie, czasem śpi na naszym łóżku ale w nocy nigdy.

Nam Dady nie przeciekają.

I w końcu coś ruszyło z podnoszeniem główki. uf...

12 lata 10 miesiąc temu #300982 przez tygrysica
Adaś bardziej od maty woli karuzelę, ale i mata go zaczęła ciekawić od kilku dni ;) Na razie kładę go na tej rainforest, a jak zacznie siedziec to wyciągne taf toys plus stojak fisher price'a. N razie to sie cieszy do zabawek i światełek, ale trzeba mu je ruszać itp, bo sam jeszcze nie koordynuje ruchów. A tak zazwyczaj to się z nim bawie pojedynczymi maskotkami/zawieszkami z maty itp.
A ten krem garniera sie nawet sprawdza i dłonie zaczynają wracac do siebie.
Kurde- jutro okulista w Prokocimiu- denerwuję się, bo znowu mu będą te rozszerzadła do oczu wkładać a ja go będę przy tym musiała trzymać :( I ryk będzie straszny :( A do tego koleżanka tydzień temu z dzieckiem była w Prokocimiu (dla nieznających - to szpital dziecięcy) i jej córeczka złapała jakiegoś wirusa i teraz jest w szpitalu :angry: Grunt to iść zdrowym do lekarza, a wyjść chorym :angry:

12 lata 10 miesiąc temu #301197 przez polunia
Chciałam się pochwalić - dziś zostałam ciocią! Siostra urodziła dziś córeczkę 4100 siłami natury - podziwiam ją , je bym pewnie umarła z bólu , a jest bardzo drobnej budowy.
A tak poza tym to mamy w domu jazdę bez trzymanki... W poprzednią sobotę jak już pisałam trafilam z Polą do szpitala z bezobjawowym zapaleniem pluc. Przy przyjmowaniu powiedzieli , że minimum 10 dni , wypuścili nas po 5 w czwartek.Pytam lekarza czy jakieś leki do domu na co padła odpowiedź : nie absolutnie nie ma takiej potrzeby , dziecko jest zdrowe. Wróciliśmy do domu w czwartek a w sobotę od rana znowu kaszelek , słaby bo słaby ale zawsze. Do tego doszedł brak apetytu a jeśli już coś zjadła to ulewała. Dzwonię do pediatry , na co ona że to karygodne wypuścić tak małe dziecko po 5 dniach i to bez leków do domu. Stwierdziła , że moglam zadzwonić w dzień wypisu to ona by dała małej jakieś leki na doleczenie. No ale ja na to nie wpadłam -teraz bardzo żałuję- bo skoro wypisuja i mówią że nie trzeba dalej leczyć to co miałam niby nie wierzyć lekarzom w szpitalu?? Perdiatra stwoierdziła , że mam jechać z powrotem do szpitala na tzw. reklamację. Ale , na wszelki wypadek gdyby chcieli mnie odesłac na pomoc doraźną kazała mi wstapić po skierowanie ale bez badania małej co by jej dwa razy nie męczyc. No to spakowałam siebie i małą - wyprawa jak na księżyc bo wszystko do dziecka praktycznie musisz zabrać. Pojechałam do tego zasranego szpitala , lekarz zbadał , wyslał do laboratorium piętro wyżej żeby pobrać małej krew na gazometrię. Po 15 minutach były już wyniki - dziecko dotlenione więc wysłali mnie do domu a na wypisie z izby przyjęć wpisane : nieokreślone ostre zapalenie gardła. Stwierdził , że to taka mała pozostałość i wystarczy syrop Neosine i tantum do gardziełka. Pytam czy jakiś antybiotyk - nie bo dziecko jest zdrowe z zaczerwienionym lekko gardłem. Mówię sobie dobra ok ale dzwonię do pediatry. To był już praktycznie już wieczór więc ni cholery nie mogłam się do babki dodzwonić - rozumiem sobota wieczór i może być nieuchwytna. Dzwonię do następnej mi znanej lekarki - odebrała ale jest w górach na nartach i inie może mi pomóc. Dzwonię do kolejnej - nie przyjedzie na miejsce bo ma ważną imprezę rodzinną i nie może się wyrwać ale jesli przyjadę do niej to mnie przyjmie bo wizyta u niej to ok 20 minut a z przyjazdem do mnie to już za długo. Nie chciałam małej znowu pakować i jechać w ten zajebisty mróz. Dzwonię do czwartej z rzędu - dziś już nie dotrze bo o tyle że nawet mógłby ją mąż przywieźć to powiedziała , że wypiła już ze znajomą po dwie lampki wina i pomimo tego , że nie jest pijana to pod wplywem alkoholu dziecka badać nie będzie ale może przyjechać jutro czyt. w niedzielę. Stwierdziłam , że nigdzie już nie dzwonię i poczekam do jutra. Przyjechała owa pani doktor w niedzielę o 16 i również stwierdziła , że 5 dni leczenia to za mało , że antybiotyk powinien być podawany w takim przypadku i u tak małego dziecka minimum 7 dni. Stwierdziła , że nie chce podważać nikogo kompetencji ale zaleczyli i posłali do domu bo mało miejsc na oddziałach. Powiedziała , że do szpitala nas nie wyśle bo oni też co najwyżej przepiszą leki i wyrzucą do domu. No to mała dostała antybiotyk(Vercef) 3 razy dziennie , pulneo 3 razy dziennie , neosine 3 razy dziennia tantum na gardziełko i smarowanie maścią pulmex baby z oklepywaniem. Dawka końska ale mam nadzieję , że pomoże. Jak na złość podałam jej dziś ten antybiotyk omijając jedną dawkę w południe bo sobie ubzdurałam , że ma dostawać go tylko 2 razy a jak byk jest na zaleceniu od niej napisane 3 razy!!! I jest ta kartka przyczepiona na lodówce a ja durna patrzyłam na nią dając małej w południe syropy i nie wiem czemu przeoczyłam!!! Zla jestem na siebie jak cholera ale nic już nie poradzę! Aaa , tygrysica teraz to juz uzywam katarku pod odkurzacz podłączonego do odciągania noska po oklepywaniu bo zwykłym aspiratorem bym jej tak dobrze nie oczyściła.Zobaczymy co będzie mam tylko nadzieję , że się nic bardziej nie rozwinie.
Przepraszam dziewczyny że tyle miejsca zajęłam ale musiałam sobie ulżyć bo ta nasz k...a służba zdrowia to do h..a jest!!!

12 lata 10 miesiąc temu #301208 przez gagusia84
polunia nic nie szkodzi po to tu jestesmy zeby sie na wzajem wysłuchac. To przezyłas fajny stres i nerwy. Ale mam nadzieje ze szybko wyzdrowieje Pola całuski dla niej.

Ja czekam az mała zasnie i spac.

Aha jeszcze musze sie pochwalic jak wyłam w szpitalu to wazyli Olivie i wazyła 4800 szok ze tyle moze wazyyc 4 tygodniowe dziecko. Jutro konczy 6 tygodni i ciekawe ile wazy. za 2 tygodnie pojde ja zwazyc to wam napisze ile mój klocek wazy.

12 lata 10 miesiąc temu #301273 przez adiafora
hej dziewczyny jejku jak piszecie do której Wasze dzieci śpią to jest moje marzenie moja chodzi spać o 24 zprzerwą na jedzenie i o 6 pobudka. W Ciągu dnia zero snu, jestem wykończona. Byłam u neurologa bo niepokoił mnie ten brak snu, lekarz stwierdził, że to taki typ, pierwszy raz od porodu mam dziś pomoc mamę w domu może trochę odpocznę bo jestem wyczerpana dosłaownie . Nawet wykąpać się nie ma jak . Śniadanie jem o 6 a kolejny posiłek czasem i o 21 jak mąż wróci z pracy bo mała albo cycek albo rąćzki:(. Co do mycia myję ją w mydle białay jeleń bo ma łojotokowe zapalenir skóry, wszystkie emolienty odpadają. Już ma lepszą skórę , od kąd ją tym zwykłym mydłem mała ma jutro 8 tyg i waży 5060 i 65 cm więć duża , ale co za tym idzie ciągle głodna:( w nocy karmienie co 3 h w dzień różnie z regóły co 1,5 h licząć od rozpoczęcia poprzedniego , max wytrzymuje 2h. Co do hagisów to sąza sztywne dady fajne ale na dzień gdy często zmieniam . Najlepsze moim zdaniem pampersy premium , choć cena faktycznie wysoka.

[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=36991 [/image] [/link]

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #301512 przez NaMAgapas
na poczatek to polunia duzo duzo zdrowka zycze twojej kruszynce. mysle ze po tych tabletkach to na pewno jej przejdzie i juz nie wroci. a co do slozby zdrowia to bez komentarza... ludzie nie maja Boga w sercu.

co do mycia dupci- nasza ulubiona czynnosc :) mala uwielbia. nawet jak jest b glodna i placze to ja uspokaja. w sumie to szybki proces... biore ja boczkiem na reke i pod kranik. odrobina zelu i po sprawie. rach ciach :blink: najgorzej bylo nauczyc sie ja chwytac, ale teraz to bajka...

my pampersy uzywamy bo ceny na wyspie sa inne niz w PL. pozatym najwiekszy mamy do nich dostep. w sumie u nas w sklepie widzialam tylko je i huggisy. a jak cena podobna to same wiecie. ja place za paczke chyba cos okolo 5 funtow.. przeliczajac po zarobkach to tak jak 5 zl w PL. Polska dziwny kraj...

adiafora wspolczuje ci z calego serca. ja mam mame, maz 3 dni do 16 pracuje 3 do 22, mala spi w dzien. czasem chodze niedopita, niedojedzona i niedomyta a wys.ac sie nie ma kiedy to mam dosc. a u ciebie taki ekstrim codziennie... trzymaj sie dzielnie. moze sprobuj podac butelke na noc... niech maz cie odciazy... chociaz w sumie nie ma sensu jak masz pokarm w piersi... sama nie wiem. ja chcialam wczoraj zjesc to moj m mnie wyreczyl i skonczyl karmienie. final byl taki ze mala puscila taaakiego pawia... co jej sie nigdy jescze nie zdazylo (raz w dzien wyjscia ze szpitala, ale to ja przekarmilam). zeby tam mamy nie bylo w roli swiadka to bym pomyslala ze jej "cos" zrobil... :blink: taka to niedoceniona pomoc...
nie pociesze cie na koniec bo mala druga noc z rzedu spi od 1 do 7. dzis przebudzilam sie po 6 i pranie robilam bo nie moglam sie doczekac kiedy wstanie :blink: :lol:

dzis Nadia konczy miesiac :kiss:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

aha... 2 dzien z rzedu nie mozemy kupci zrobic :( widze jak malutka sie meczy i prezy. czasem wybudza sie z placzem... co pomoze? ja podalam jej infacol. wasze dzieciaczki tez maja problemy z brzuszkiem? ciekawi mnie tylko czy to przez mm czy ogolnie przez butelke... mm podajemy raz dziennie max 2.
Załączniki:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka