BezpiecznaCiaza112023

Listopadówki 2013

11 lata 3 miesiąc temu #747323 przez hania703
Hej :)
Ja tak tylko na szybciutko z wiadomością dla dziewczyn z Krakowa. Jakby która była zainteresowana, to jest darmowa szkoła rodzenia, mi udało się wkręcić jeszcze na tą Świętojańską Szkołę dla Rodziców, zajęcia od przyszłego tygodnia, więc zobaczymy, co to jest. A że za darmo, nie zaszkodzi się wybrać - jedyny warunek to zmiana położnej środowiskowej na tą od nich.
To jest link do stronki: beatamarzec.com/program-zajec

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu #747390 przez oki222
Hania bardzo ładny ten fotelik który wypatrzyliście ,my kupiliśmy maxi cosi cabrio fix -podobno jeden z lepszych a z wygladu bez szału na każdym kroku rodzice maja te foteliki, tam tez jest daszek taki materiałowy i się go upycha z boku wiec teżmało praktycznie ale to nie jest najważniejsze w fotelikach.

Izaa nie wiem co jest z tym gotowaniem ale słyszałam i zresztą już kiedyś pisałam o tym ,że właśnie jak się piecze ciasta w ciąży to często wychodzą zakalce albo się coś przesoli ,przepieprzy nie mam pojęcia z czego to wynika ale juz słyszałam pare razy ,ze kobiety w ciąży nie maja ręki do gotowania :)

pani_p - TY się oszczędzaj i już daruj sobie te sprzątania i szykowania chyba każdy zrozumie ,że macie prawo być jeszcze na pudłach mieszkacie w końcu parę dni a ty jesteś w ciąży.

No Małopolankanie wiedziałam ,że wy też się będziecie brać za malowanie trochę współczuje przede mną jeszcze duży pokój i kuchnia ale to pewnie w ten weekend.

A u mnie kolejny leniwy dzień przesiedziany w domu troche zrobiłam porządków w szafach i zwolniłam komodę dla Mateusza, poprałam pare rzeczy typu: kocyki, śliniaki ,prześcieradła, pokrowce na przewijak itd.
NIe pisałam Wam wcześniej ale kupiłam fajne podkłady na ramię allegro.pl/ty-i-my-podklad-podklady-na-r...tka-i3546149116.html tanie ale praktyczne na ceratce noi spakowałam do końca torbę szpitalną.

Do jutra Dziewczęta :)

11 lata 3 miesiąc temu #747421 przez pani_p
Kicia bo zdj muszą mieć rozmiar do 150kb i wymiar maks 800x800 ;-)

11 lata 3 miesiąc temu #747548 przez cortezia
Hey mamusie:)

Oki my również kupujemy maxi cosi cabrio fix:)

Małopolanka w ogóle się tym nie przejmuj, że masz mało energii to zrozumiała, ja zauważyłam taką zależność, że jak się położę chodź na 2 h popołudniu, wieczorem zupełnie inaczej funkcjonuje, nawet Pani w Smyku patrzy na mnie i mówi:" o proszę widać, że to końcówka, a Pani ma take żwawe ruchy rzadko się zdarza:)" Także może próbuj się przespać, lub poleżeć:)

Kicia co do tych zdjęć to PaniP dobrze napisała, musisz po prostu mieć odpowiednią wielkość bo inaczej to nic tu się nie pokaże.

Hania super, że znalazłaś taką szkołę rodzenia moja kosztowała 270zł za naszą dwójkę, ale również miałam możliwość chodzić za darmo do innej jednak przeliczając koszta dojazdu, godzina która nie bardzo nam odpowiadała i fakt, że za M. zapłaciłabym 200zł to stwierdziłam, że wole pójść koło siebie 5 minut od domu i się nie przejmować:)

Dziewczyny co do tej szkoły to jest jeden bardzo pozytywny plus tego mój M. bardzo wiele informacji dzięki niej zdobywa i bardzo się angażuje. Co mnie osobiście bardzo cieszy. Zadaje wiele pytań czasem dla mnie oczywistych (ale ma do tego prawo), czasem naprawdę ważnych. Ostatnio jak uczyliśmy się oddychać to mój M. wykorzystał to we wtorek jak wracaliśmy samochodem, a mnie złapał silny skurcz i M. od razu zaproponował wspólne oddychanie przeponą rozłożył mi fotel. I tak oddychaliśmy aż skurcz faktycznie popuścił i było o wiele lepiej. Także jestem z niego bardzo dumna:) Aż musiałam się pochwalić:)

Ja tak poczytałam też dziewczyny z października iiii teraz do mnie doszło. Kochane zaraz to my się posypiemy, może ja to nie tak wcześnie, ale jak już wiem że to już niedługo i po kolei to czuje ścisk w dołku. Tak jak kiedyś pisałam na FB to chyba to forum będę miała otwarte 24 h:)

Zabieram się dziś za układanie wiosennych i letnich rzeczy do pudeł, a zimowe i jesienne wyciągam bo u nas jest tak zimno, że aż strach wyjść na dwór;/

Miłego dnia życzę:)

"Dziec­ko to uwi­doczniona miłość. "

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #747549 przez agnieszkazst
czesc Kochane z samego rana!! :)

Jej jaki świetny tekst dała Hania na fejsie.... Ciąża oczami Maleństwa - no przecudowne!!!!

Wiecie, jak ja dzisiaj rano otworzyłam oczy to mooooocno zdałam sobie sprawę z tego, że za miesiąc (tak, tak - ZA CZTERY TYGODNIE!!!!!!) już może byc po wszystkim - tzn. Maleństwo będzie już na świecie!!!! Nie wiem, ale mam takie mocne przeczucie że u nas będzie jak i u październikówek - w połowie października się zacznie....... I tak sobie pomyślałam że wielce prawdopodbne jest że już za 4 tygodnie będzie nas budził Nasz Synek a nie komórka :D :D Jej jakie to NIESAMOWITE.... No ja się muszę brac do roboty i zacząc pranie ciuszków.....
Na razie poprałam kocyki, ręczniki, śpiworki, rożek itp. Czas działac dalej bo...... coraz bliżej..... :)

11 lata 3 miesiąc temu #747553 przez agnieszkazst
O Cortezia mamy te same przemyślenia :D :D :D

11 lata 3 miesiąc temu #747591 przez pani_p
Hejo:-)

No dokładnie. Jak sie czyta, ktorekolwiek dziewczyny to "sezon" rozpakowywania zaczyna się w miesiącu poprzedzającym. Także kto wie jak będzie u nas. Ależ czuję dreszczyk emocji:-)

11 lata 3 miesiąc temu #747606 przez wielomama
Jejciu dziewczyny jak przeczytałam wasze ostatnie posty to od razu samoistnie przeszedł mnie dreszczyk i bardzo się wzruszyłam. Tak na pewno październik będzie już NASZ. No niby ja mogę być jako pierwsza no bo wiadomo trzecie dziecko, ale mam przeczucie, że będę druga albo trzecia. No zobaczymy co powie mi lekarka 30-tego czy coś mi się skraca, rozwiera. W każdym razie na pewno będzie to październik.

11 lata 3 miesiąc temu #747612 przez małopolanka
Okii u nas w planach był tylko przedpokój ale jest dość mały i farby zostanie sporo więc jeszcze kuchnie maźniemy nie ma dużo bo tylko dwie ściany (mam otwartą na salon) i ta resztą co zostanie pojdzie na korytarz.

dziewczyny do mnie też zaczyna docierać że to już za niedługo i wiem że dotrze na pewno jak w weekend przemeblujemy sypialnie i będziemy sprawdzać czy wszystko się zmieści. Już jak sobie to wyobrażam to dziwnie się czuje. Do tej pory tego tak nie odczuwałam.

Hania tekst na fb jest boski ;-) mój mąż miał kompa i czytał na głos i robił to tak śmiesznie że się popłakałam ze śmiechu.

Cortezia dzisiaj robię sobie wolne od wszystkiego hehe nigdzie się nie ruszam przez cały dzień. Musze pozbierać siły przed weekendem. ;-)

NatB gdzie jesteś ?;-) zaniedbujesz nas ostatnio

11 lata 3 miesiąc temu #747622 przez małopolanka
Nick: Imię: Wiek: Która ciąża: Przybliżona data porodu: Płeć: Proponowane imiona:

Małopolanka Sylwia 24, 1-sza, 9 listopada, chłopiec, Kamil Kacper
Pani P Klaudia 23, 1-sza, 6 listopada, córka, Zuzanna Klara
Suzi001 Monika 25, 1-sza, 7 listopada, dziewczynka, Natalia
Wielomama Ania, 3-cia, 5 listopada, dziewczynka, Oliwia Lena
Agnieszkazst Agnieszka 29,1-sza, 31 października,chłopiec, Emanuel,
Cortezia Fabiola 24, 1-sza, 18 listopada, dziewczynka, Bianka,Maria,Michalina
Nat B Natalia, 25, 1-sza, 8 listopad, chłopiec, Władysław
Nefretete666 Agata 23, 2-ga, 7 listopada, chłopiec,Aleksander
Asiulek2706, Joanna, 28, 1-sza, 27 listopad, dziewczynka, Alicja
Brunetka,Sylwia, 28, 1-sza, 14 listopada, dziewczynka,
Oki222,Kinga,29 , 1-sza, 1-4 listopad,chłopiec ,Mateusz,
Ellie,Zuza, 28lat, , 1-sza , 9 listopad., nieznana
monikaplociennik.29 lat, Monika,2-ga, 30 listopada, chłopiec
JustynaNl,Justyna, 2-ga, 2/4 listopada, dziewczynka,
Dzidostwo,Olga,22, 2-ga,22 listopad,chłopiec, Jakub
Psotka,Dorota,29, 1-sza, 5 listopada, chłopiec,Tymon
Gravity,Ula,4-ta,21 listopada, córka, Jessica
Koliberek,Daria, 1-sza, 22 listopada,dziewczynka
Baksik6661,Sandra,22, 2-ga,27 listopada,dziewczynka, Julia Laura
Kasia085,Kasia,28, 1-sza,8 listopada,chłopiec, Jaś
Kaśkus, Kasia24, 1-sza,26 listopada,chłopiec,Adam
Pazia,Asia.29,1-sza, 18 listopad chłopiec,Tomasz
Wredota; Justyna; 23; 1-sza; 1 listopada; dziewczynka; Gabriela
Kicia,Ola,30,1-sza,7 listopada,chłopiec, Eryk
Izaa,Iza,29,1-sza,29 listopad,chłopiec,Julian Sebastian
Hania703,Ania,1-sza,11 listopada,chłopiec,

Kolejka do porodu ;-)
1.Agnieszkazst 31 październik
2.Wredota 1 listopada, Okii , 1/4 listopada,
3.JustynaNL,2/4 listopada
4.Wielomama,Psotka,5 listopada
5.PaniP 6 listopada,
6. Suzii, Nefretete,Kicia 7 listopada
7.Kasia085,NatB 8 listopada
8.Małopolanka,Ellie,9 listopada
9.Hania703,11 listopada
10.Brunetka, 14 listopada
11.Cortezia,Pazia,18 listopada,
12.Gravity,21 listopada
13.Dzidostwo,Koliberek,22 listopada
14.Kaśkus,26 listopada
15.Asiulek2706,Baksik6661,27 listopada
16.Izaa,29 listopad
17.Monikaplociennik, 30 listopad[/quote]

kochane sprawdzajcie czy wszystko się zgadza.[/quote][/quote]

11 lata 3 miesiąc temu #747625 przez agnieszkazst
Haniu super że Ci się udało z tą szkołą rodzenia!!! Weszłam w link i bardzo mi się podoba :) Kiedyś będę chciała założyc podobną :)

Wielomama tak jak piszesz, w październiku na pewno się zacznie ;)

Małopolanka po malowaniu na pewno będzie jeszcze cudniej!! Ach przygotowania na całego!! :)

11 lata 3 miesiąc temu #747661 przez wredota
Dzień dobry dziewczęta! :)
Zakupiłam wczoraj on-line w coccodrillo kombinezon na zimę, zimową czapkę, szalik i czapeczkę do domu. Tak się tymi zakupami podjarałam, że zasnąć nie mogłam. Zamieszczam Wam linki moich zakupów. Duże promocje, bo sprzed 2 sezonów są te rzeczy, ale my nie musimy być z córcią na czasie :)

pl.coccodrillo.eu/product/15584/Odziez/K...EZON/KOMBINEZON.html
pl.coccodrillo.eu/product/5022/Odziez/Czapka/CZAPKA.html
pl.coccodrillo.eu/product/15449/bielizna/CZAPKA_/CZAPKA.html

Zamówienie jest już w trakcie przetwarzania, więc pewnie w poniedziałek będzie :D

Dziś zaczynam 34 tydzień :D Już niewiele zostało. Nie mogę się doczekać. Szczerze wam powiem, że ja wole urodzić nawet w 38 :) Oby szybciej i się nie stresować, że termin minął a tu ani widu ani słychu.

Chyba muszę zdjąć obrączkę, bo zaczynają mi puchnąć dłonie i ledwo ją zdejmuję. Ale bez niej czuję się goła ;p

W Suwałkach pogoda okropna już od poniedziałku. Codziennie pochmurno, a od wczoraj non stop deszcz. A do biblioteki dziś trzeba się wybrać. I do biedry, bo promocja na ciemne winogrona jest. :D Mniam... :)

11 lata 3 miesiąc temu #747670 przez kaśkus
Hej dziewczyny, teraz, kiedy już się trochę ogarnęłam, mogę napisać troszku więcej. Czas spędzony w Polsce uważam za udany.
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Na weselu bawiłam się do końca. :) Troszkę tańczyłam, ale więcej czasu spędziłam na rozmowie z rodziną. Pewnie dlatego do 5 byłam na chodzie. ;) Zrobiłam też spore zakupy dla bobasa i dla siebie. Porobię jakieś zdjęcia i pokażę Wam, kiedy tylko kurier dostarczy paczki. Co do szkoły rodzenia, jestem bardzo zadowolona. Na fb wrzucę zaraz przydatną rzecz, a mianowicie pozycje, jakie należy przyjmować, aby radzić sobie z bólem porodowym jeszcze w domu i później w szpitalu. Pewnie większość z Was już sobie takie rzeczy przestudiowała, ale może komuś się przyda.
Haniu, świetny ten tekst, który wrzuciłaś na fb. Jak znajdziesz jeszcze takie smaczki, to podziel się z nami.
Małopolanka, tylko nie przemęczaj się zbytnio przy tym malowaniu. Dziękuję za informacje o promocjach. :D Niestety na tę w tesco już się nie załapałam. To znaczy, zostały tylko różowe bodziaki. :( Jak będziesz jeszcze o czymś słyszała, to daj znać. Ja od siebie mogę dodać, że od 23 września w Lidlu będzie sporo rzeczy dla bobasów w atrakcyjnych cenach (bodziaki, sweterki, śliniaczki itd.). Nie wiem tylko jak z jakością tych produktów, ale z tego co pamiętam, niektóre z nas kupowały wcześniej w lidlu ciuszki i mówiły, że bardzo dobre jakościowo, więc może warto się skusić.
wredota, świetne rzeczy kupiłaś! Co do porodu, też bym wolała wcześniej niż później. Już nie mogę się doczekać.
Zaraz zabieram się za sprzątanie. Miłego dnia!

11 lata 3 miesiąc temu #747727 przez kasia085
Nie było mnie wczoraj a tu 34 posty do nadrobienia. Wybaczcie że nie odpisze wszystkim ale dziś tak nędznie się czuję że szok. Coś mi na żołądku od rana siedzi. Wypiłam już rumianek i mam nadzieję że przejdzie.
Kaśkus przykro mi, że Twoj mąż się tak zachowuje. A próbowałaś z nim rozmawiać? Usiądźcie może na spokojnie i powiedz mu, że jesteś w ciąży i to w zaawansowanej, jest Ci przykro, jesteś smutna a przez to i Adaś cierpi. Chciałabyś wiedzieć o co się obraził, co zrobiłaś nie tak? Chcesz żeby wszystko było dobrze itp. Może jakoś zadziała. Faceci czasami tak mają, że nie zauważają żę swoim zachowaniem wyrządzają krzywdę. Czasem trzeba po części wziąć winę na siebie, żeby już naprawić sytuację i żeby było wszystko ok. Ja tak czasem robię, a jak już wszystko wraca do normy to żartem wyrzucam mu wtedy jego zachowanie.
Wredota ja to już obrączkę zdjęłam po I trymestrze bo zaczęły mi paluchy puchnąć i jak później próbowałam ją założyć to musiałam na mydło i wodę zdejmować. A poza tym słyszałam że lepiej nie iść na porodówkę w obrączce bo jeśłi spuchną i zsinieją Ci palce to zdaża się że nawet ją rozetną.
Cortezia odpoczywaj i leż i wszystko będzie ok. Ja też mam 1 cm rozwarcie i dzięki oszczędnemu trybowi życia wszystko jest ok.
Więc w taki sposób przejdę do opisania co tam u nas:
Wczoraj mieliśmy wizytę u lekarza i usg. Na USG wszystko ok. Maluszek rośnie - waży już 2223 gr .Lekarze stwierdzili że jest dość duży i szykuje się na dużego chłopca, a szczególnie też przez to że ma obwód główki już na 35 tydzień. Wszystkie narządy super rozwinięte, kośc nosowa ma już cm:-) Zamarzyłam żeby ucałować ten maleńki noseczek:-) Mam tylko dośc mało wód, no ale na ten tydzień powiedziała że norma jest zachowana, choć muszę być przygotowana że poród może nastąpić wcześniej. Jeśli by się jednak okazało że wytrzymałam do 38 tygodnia to muszę powtórzyć jeszcze usg.
Na wizycie u lekarza prowadzącego okazało się że wyniki krwi super, wyniki moczu się poprawiły choć nadal mam brać zwiększoną dawkę żurawitu. Pobrał mi też posiew z szyjki, ażeby być pewnym że nie ma żadnej infekcji. Jeśli za tydzień okaże się że coś jest nie tak to prześle mi receptę. Rozwarcie się nie zwiększyło więc jeśli będę tak postępować dalej jak do tej pory to wszystko będzie ok. Zapytałam się też o czkawkę maleństaw bo już zaczęłam się tym niepokoić bo czasem ma ją z 5 razy dziennie. Kazał mi się tym nie przejmować bo dzieje się tak dlatego że synek pije łapczywie wody przez co wypełnia mu się brzuszek i naciska na mięsień przepony i stąd jest czkawka. Może się tak zdażyć że po urodzeniu też będzie jadł łapczywie i przez to będzie się krztusił. Moje kochane maleństwo po tatusiu tak ma:-)Pomaga mu na czkawkę jak go delikatnie głaszczę a on wtedy przysuwa się do boku gdzie dotykam i po jakiejś chwili czkawa mija. Bo jak tego nie zrobię to się bardzo denerwuje.
Rozmawialiśmy o porodzie, że na tą chwilę nie ma przeszkód żebym rodziła naturalnie lecz gdyby okazało się żę jednak bąbel faktycznie bardzo urośnie to wtedy prawdopodobnie cc. Super nam się gadało tak po przyjacielsku. Dał nam numerek do siebie na oddział i zadzwoniliśmy i jeszcze wieczorkiem podjechaliśmy na oddział. Super panie pielęgniarki i położne, Bardzo miłe wszystko nam pokazały, wyjaśniły, pokazały pokoje, porodówki. Chyba zdecyduję się na jednoosobową za 500 zł bo super komfort tam jest. Cała sala w stonowanych różowych barwach, piłka, worek, fotele, łózko, stolik. I wogóle tak przyjemnie że śmiałam się że już bym mogła tam zostać. Cały strach mi minął. Obok w sali dwuosobowej rodziły akurat dwie dziewczyny ale były na etapie rozwierania więc do nich weszliśmy bo się zgodziły i wogóle trochę zmęczone ale uśmięchnięte. Sale poporodowe są dwu i 3 osobowe ale ogólnie bardzo mało pacjętek bo i oddział nie za duży, wszyscy spokojni, uśmiechnięci. Świeżo upieczone mamy rozchichane od ucha do ucha ze swoimi maluszkami przy boku. Dzieci jak wszystko jest ok to są z mamami. Leży się niezależnie czy po cesarce czy po naturalnym porodzie 2 dni. Oddział jest wyremontowany, pachnący i czyściutki. Naprawdę powiem Wam że ta wycieczka bardzo mnie uspokoiła i zamarzyłam żeby już urodzić.

11 lata 3 miesiąc temu #747730 przez kasia085
A i zamieszczę Wam listę którą dostałam co należy przynieść do porodu z mojego szpitala. Może którąś na coś jeszcze natchnie:

DOKUMENTY
- skierowanie do szpitala (nie wymagane, ale mile widziane)
- dowód osobisty (z aktualnym nazwiskiem, ew. akt ślubu)
- dokument potwierdzający opłacenie składki zdrowotnej (podstemplowana książeczka ubezpieczeniowa, druk ZUS-RMUA, potwierdzenie wykonania przelewu do ZUS)
- karta ciąży

WYNIKI BADAŃ:
- HBS, WR, grupa krwi
- USG zrobione w I,II,III trymestrze
- ostatnia morfologia i badanie moczu
- przy ujemnym czynniku Rh u matki – określony poziom przeciwciał anty-Rh
- posiew z pochwy w kierunku GBS (Streptococcus agalactiae, in. paciorkowiec z grupy B)
- dodatkowo w przypadku planowego cięcia cesarskiego należy na 4-5 dni przed planowanym zabiegiem wykonać jonogram (sód i potas) i koagulogram (INR, APTT)

WYPRAWKA DLA NOWORODKA
- 20-30 pieluszek jednorazowych,
- jedna paczka nawilżonych chusteczek,
- puder lub krem przeciw odparzeniom,
- 4 pieluchy tetrowe,
- trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body rozpinane na całej długości i trzy pary śpioszków (lub zamiast poprzedniego – trzy pajacyki)
- dwie bawełniane czapeczki (zwróć uwagę na szycia; szwy nie powinny uciskać delikatnej główki dziecka)
- dwie pary skarpetek
- rożek, ew. kocyk
- łagodne mydełko przeznaczone specjalnie do skóry noworodków

NIEZBĘDNIK OKOŁOPORODOWY DLA MAMY

• podpaski duże poporodowe
• majtki jednorazowe poporodowe
• szlafrok
• koszule do karmienia - 3 sztuki
• skarpetki
• biustonosz dla karmiących matek - 2 sztuki
• kapcie i klapki pod prysznic
• ręczniki - 1 duży i 1 mały
• kosmetyki (dezodorant, szczoteczka i pasta do zębów, płyn do higieny intymnej, żel pod prysznic, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka lub grzebień)
• jednorazowa maszynka do golenia
• wkładki laktacyjne
• maść na obolałe brodawki
• ew. lakator (w oddziale nie ma możliwości wypożyczenia)
• papier toaletowy, papier ręcznikowy
• leki, które przyjmujemy
• ulubiony jasiek
• czasopismo, książka, notatnik, długopis, odtwarzacz mp3, telefon komórkowy+ ładowarka, aparat fotograficzny+ ładowarka
• chusteczki higieniczne
• sztućce i kubek (opcjonalnie)
• przekąski, herbatniki lub biszkopty
• ulubiona herbata lub kawa bezkofeinowa
• sok - jabłkowy, winogronowy lub brzoskwiniowy
• woda niegazowana
• herbatki laktacyjne
• odzież na wyjście

NIEZBĘDNIK DLA TATY
• Fartuch ochronny oraz ochraniacze na obuwie. Rzeczy te można przygotować wcześniej, lub zakupić w automatach, które znajdują się w korytarzu naszej Kliniki (uwaga: należy posiadać drobne 2 i 5zł, ponieważ innych monet automat nie przyjmuje).
• Coś do picia i do przegryzienia.
• Najważniejszą rzeczą, jaką przyszły ojciec musi zabrać ze sobą do szpitala, jest spokój.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka