BezpiecznaCiaza112023

Listopadówki 2013

11 lata 6 miesiąc temu #748736 przez wredota
małopolanka Co do bolesnego obijania wnętrzności przez bejbuszka to też muszę się dołączyć. Jak mnie skubana kopnie pod żebrami to, aż dziwne dźwięki zaczynam wydawać. Wczoraj wariowała praktycznie przez cały dzień.
natB Bidulka. Aż słów brakuje by skomentować Twoją sytuację.
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
A co do pogody na zimę to też widziałam w wiadomosciach na onecie, że rosyjscy meteorolodzy mówią, że zastanie nas zima stulecia, a amerykańscy wręcz odwrotnie. Za długi okres jeszcze do zimy, żeby w cokolwiek wierzyć także "no stres" :) A u nas dziś napełniaja kaloryfery i zaczną grzać. Muszę się wybrać do jakiegoś sklepu z pierdółkami i się zaopatrzyć w nawilżacze powietrza na kaloryfery.
suzi001 Powiedziałam teraz mężowi, że zacznę od 38 tyg. pić herbatkę z liści maliny, a on do mnie że w żadnym wypadku mam niczego nie pić. Żeby dziecko wyszło samo kiedy będzie chciało, a nie ja jakimiś herbatkami będę chciała poród przyspieszyć. Z resztą pani w szkole rodzenia powiedziała, ze dziecko nawet urodzone w terminie może nie być w pełni gotowe na przyjście na świat (pamięta więcej ode mnie;) ). Nie zamierzam pić tej herbaty litrami, tylko normalnie, filiżankę na dzień i szczerze powiedziawszy to nie wierze za bardzo w to, ze może przyspieszyć poród. Ale korci mnie to, ze może usprawnić przebieg porodu. Bardziej traktuję tę herbatkę jako placebo, więc i tak będę ją piła dla własnego spokoju. Tak, żeby mąż nie widział ;)
Izaa Co do kwestii kulinarnych to ja u siebie nie zauważam takich problemów. Ale sądzę, ze do czasu. Za tydzień maż ma urodziny i mam zamiar upiec mu duży tort. Oby tylko nie wyszedł zakalec ;)
kasia085 znam ten ból jaki przeżyłaś w nocy. Ja również często budzę się na plecach. A przez zabawy mojej małej w brzuchu to coraz trudniej jest mi wybrać odpowiednią pozycję. Do tego brzuch mnie tak uciska, że dostaję wzdęć a nocą przez to kolek. teraz noc chodził na nocki także
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
, ale teraz już wraca do łóżka, więc będę musiała się raczyć espumisanem. ;/
kicia My też mamy w niedzielę pierwszą rocznicę ślubu :D Teoretycznie mąż ma mecz i to na wyjeździe, więc nie będzie go cały dzień w domu. Jak mi to dziś powiedział to o mały włos się nie poryczałam. Ale teraz jak mówiłam, że w niedziele "pójdę na nasze wesele" (czyli obejrzę film z wesela) to powiedział, że nigdzie nie pójdę i, że jak on tak mówi to tak będzie i do tego się uśmiechnął. Więc mam nadzieję, że ten mecz sobie odpuści. :D

Dziś przyszły zakupy z coccodrillo :D Cudowny jest ten kombinezon. Ach.... zakochałam się :D Wydaje się trochę duży. Wzięłam rozmiar na 3-6 miesięcy, bo nie widzę sensu, żeby kupować na 0-3, a potem dokupować kolejny. Damy radę. Może się Gabi w nim nie zgubi ;)
Dziś byliśmy z rodzicami u wujków obgadać kwestię mieszkania, w którym mieszkamy
Więc wracając do wizyty u wujków to już wiem co będzie najbardziej denerwujące po urodzeniu dziecka: to że każda kobieta, która przyjdzie nas odwiedzić i która będzie już miała swoje dziecko będzie wiedziała najlepiej jak się powinno dziecko wychowywać, pielęgnować itd. Temat zszedł na kolkę i moja mama podała swoje sposoby, a ciotka na to, że absolutnie nie, jej metody nic nie dadzą, najlepiej będzie jak... ble, ble, ble. Jedna mądrzejsza od drugiej ;) Ehh...
Grunt to nie zwracać na to większej uwagi :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #748766 przez Patrycja21
Małopolanka Nasz synek będzie miał na imię Igor lub Kornel, do końca jeszcze nie wiemy. U nas remont idzie pełną parą, ponieważ my nie odnawialiśmy mieszkania tylko robiliśmy remont, w sumie od początku. Ciąża była dla nas zaskoczeniem, miłym, ale zaskoczeniem i musieliśmy zacząć remontować mieszkanie, bo ja osobiście nie chciałam mieszkać z teściami i z rodzicami też. Zostało jeszcze zrobienie sufitu, ogrzewanie, posadzka, kafelki,panele i malowanie. Mam nadzieje, że jeszcze przed porodem zamieszkamy w nowym mieszkaniu. Pozdrawiam

11 lata 6 miesiąc temu #748768 przez Patrycja21
Małopolanka Nasz synek będzie miał na imię Igor lub Kornel, do końca jeszcze nie wiemy. U nas remont idzie pełną parą, ponieważ my nie odnawialiśmy mieszkania tylko robiliśmy remont, w sumie od początku. Ciąża była dla nas zaskoczeniem, miłym, ale zaskoczeniem i musieliśmy zacząć remontować mieszkanie, bo ja osobiście nie chciałam mieszkać z teściami i z rodzicami też. Zostało jeszcze zrobienie sufitu, ogrzewanie, posadzka, kafelki,panele i malowanie. Mam nadzieje, że jeszcze przed porodem zamieszkamy w nowym mieszkaniu. Pozdrawiam

11 lata 6 miesiąc temu #748772 przez kaśkus
M. jeszcze nie ma. Przygotowałam dla niego ciepłą zupę na przeziębienie. Tym sposobem mam nadzieję, że przełamię pierwsze lody.
Wredota, coś wiem o niedokończonych sprawach prawnych. Mam podobny problem z mieszkaniem w PL. :/
Psotka, dziękuję za smakowity przepis. Przyda się na jesienne, szare wieczory. :)
Suzi, strasznie współczuję Ci konieczności poszukiwania nowego lokum. Niestety nie słyszałam od nikogo ze znajomych o chęci wynajęcia mieszkania. Może rozszerzycie krąg poszukiwań również na pobliskie dzielnice?
Cortezia, pamiętaj, że masz nas i to forum i fb. 9 dni szybko zleci. Mój M. wybywa z początkiem października na kilka dni do Edynburga. Ech... Damy radę. :)

11 lata 6 miesiąc temu #748962 przez Izaa.
Dzien dobry. Od wczoraj mam liczyc ruchy. jestem strasznie zdenerwowana, bo synek dzis jeszcze sie nie ruszal. tak delikatnie tylko. Myslicie ze ma gorszy dzien? Czy moze ulozyl sie jakos nie tak? nie wiem co mam robic.

11 lata 6 miesiąc temu #748973 przez oki222
Hej Dziewczynki

Postanowiłam dzisiaj napisać :) żebyście miały co czytać bo weekendy u nas takie mało udzielające są :P

Jeśli chodzi o zimę stulecia też o niej słyszałam :( zobaczymy jak będzie no w zeszłym roku śnieg mieliśmy na święta Wielkanocne, też nie wyobrażam sobie siedzieć z niuniem tyle miesięcy i wystawiać niunia dosłownie na parę minut na balkon. Ja to liczę ,że dzięki spacerkom to wszystkie szybko wrócimy do formy :).

Cortezja- cóż Twoja mamcia chyba powiedziała to w żartach nie sądze zeby chciała byś jakoś bardzo cierpiała, może tylko zła tonacja tego była :) i źle to odebrałaś.MOja mama kiedyś powiedziała coś podobnego ale szybko się zreflektowała i powiedziała, ze żartuje i bardzo cierpi jak jej dzieci cierpią. Ja pare dni temu podjęłam decyzje z moim M ,ze nasze mamy poinformujemy o porodzie jak juz Mati będzie na świecie a ja chwilkę odetchnę z jednej strony mój M nie będzie miał co chwilkę telefonów po drugie obie mamuśki nie będę się denerwować i chodzić po ścianach ( wiecie.... pierwszy wnuk)mam nadzieję ,ze to wyjdzie :).

Szybkich 9 dni KOchana . Zawsze masz nas :) ,szybko CI minie , szkoda ,ze masz rozgardiasz w domciu ale zrób sobie jakiś kacik (posprzątaj , ogarnij dla Siebie )i tam spędzaj czas ,masz czas na pranie i prasowanie, nie musisz gotować -potraktuj to jako czas dla siebie :) NA LUZIE.

Kicia- gratulacje z okazji jutrzejszej rocznicy, prezent bardzo fajny zrób koniecznie zdjecie i nam pokaż to dzieło :)

Kaśkus - jak tam pakt porozumienia ???

Psotka - NO właśnie miałam pisać..... co z Tobą , więc dobrze ,ze już jesteś :*

Patrycja 21 To gruby remont , POWODZENIA , mam nadzieję i zyczę Wam tego byście ze wszystkim zdarzyli.

Kasia085u mnie też wstawanie w nocy coraz gorsze , wszystko mi drętwieje i zanim wstanę to zajmuje mi to parę minut ,wszystko robię po woli i często potrafię się rozbudzić i nie mogę zasnąć po całym wydarzeniu pójścia na siusiu :).

WredotaNIe ciekawą masz tą sytuację z mieszkankiem, wiem jak to jest . NIe ma się serca żeby w takim mieszkanku robić cokolwiek bo nie wiesz jak długo tam zostaniesz.Najważniejsze jednak ,ze na razie macie dach nad głową i mam nadzieję ,że sytuacja się wyjaśni z czasem i będziecie mogli tam zostać Może wujek nie będzie wredny i pokaże serce. MOże uda Wam się jakoś wykupić Jego część.

Dziewczynki ostatnio na szkole rodzenia 15 min.przed zajęciami przyszła Pani, która mówiła o banku krwi pępowinowej, nie wiele osób było, bo nie poinformowali Nas ,że akurat spotkanie będzie przed 3 zajęciami ale cóż. CO WY o tym myślicie ???? podejrzewam że Agnieszka będzie miała dużą wiedzę na ten temat :)ja myślałam ze to troszkę jest na zasadzie honorowego oddawania krwi ( bo byłam kiedyś dawcą) a tu się okazuję wszytsko bardziej skomplikowane. płacisz jakieś abonamenty za przechowywanie . kurcze mam nadzieję,że żadnej z nas nie byłoby to potrzebne ale z drugiej strony to jakaś taka trochę polisa w razie czego. Napiszcie czy coś wiecie na ten temat.

Ja dzisiaj zaczęłam 35 tyg i wczoraj będąc na urodzinach mojej przyjaciółki ,uświadomiła mi że pierwszego synka urodziła w 37 tyg a drugiego w 38 o rany jak szybko pomyślałam przecież ja się wyrobię z przygotowaniami.

Brzusio coraz większy i coraz gorzej mi się poruszać , jeszcze po domu luzik ale jak gdzieś wychodzę to jak kaczka się poruszam. NIunio tak się ruszał przez ostatnie 2 dni, ze miałam wrażenie ,ze w ogóle nie odpoczywa ,trochę się zdenerwowałam od razu jakieś wizje ,ze jest mu tam ciasno albo walczy z pępowina :) dzisiaj troszkę spokojniej.więc Izaa spokojnie może wreszcie odpoczywają nasze Skarby.

Ja ostatnio oprócz ciężkich nocek, to rano strasznie mnie bola kostki i tam gdzie łamią się palce u rąk normalnie jakbym miała zbite ,dziwne uczucie później to mija, myślicie że to zbieranie wody w organizmie to powoduje ? czy któraś miałą coś takiego

A my dziś dalsza część malowania ,dziś i jutro chciałabym to skończyć już, posprzątać a za tydzień złożyć łóżeczko i wózek :)

Miłego weekendu Kochane

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #748983 przez małopolanka
Psotka ja czuję się tak samo. Jestem strasznie nierozgarnięta ostatnio. Z tym że jesteś gruba to kochana właśnie widziałam zdj na fb i chyba mi się zebrało więcej tłuszczyku niż Tobie haha Ty masz tylko brzusio!!! Wyglądasz rewelacja.

Twój Karol zapowiada się na świetnego tatusia ;-) dobrze że oswaja się powoli z małymi dziećmi ;-)
Super zakupki a płaszczyk po świetnej cenie znalazłaś. Ja wczoraj robiłam zdj mojej kurtki bo moje przyjaciółka też jest w ciąży i się powoli rozgląda za kurtką na zimę. Pokazywałam jej jaką ja kupiłam.Wrzucę na fb a brzusia zrobię później bo pod moją kurtką słabo go widać ;-)

Wredota szkoda że z tym mieszkaniem musicie jeszcze poczekać. Z rodzinką to niestety tak jest... kiedyś to zawsze tak było że przepisywało się cos na parę osób "do podziału" a potem te osoby się musiały martwić i kłócić między sobą. Lepiej takie sprawy wyjaśniać i dzielić zgodnie od razu. Ja się bardzo cieszę że w Pl mamy coś swojego. Nie będę się musiała bawić w żadne podziały w przyszłości.

Patrycja21 mi też się podobało imię Igor ;-) ale stanęło na Kamilu hehe tzn jak do tej pory bo wcale bym się nie zdziwiła jakby dzidziuś się urodził i dopasowalibyśmy mu inne imię hehe u Ciebie to taki remont z prawdziwego zdarzenia ale ja też wolałabym się poświecić jak jest taka okazja i mieszkać osobno.

już dodaje Cie do naszej tabelki.

Kaśkus ja w szpitalu w Irl miałam robiony wymaz bo zgłosiłam że podejrzewam infekcje. Może Ty też powiedz że np. zauważyłaś większą wydzielinę o charakterystycznym zapachu i się niepokoisz że to infekcja. Wtedy muszą Ci zrobić. Nie wiem tylko jak z tym paciorkowcem i posiewem moczu. U nich to jest tak że jak podstawowe wyniki wychodzą dobrze to nie widzą potrzeby robienia niczego ekstra w szpitalu. Myślę że prędzej GP Ci pomoże z dodatkowymi badaniami. Jak będę u mojej GP za tydz to się dopytam jak to jest.

Izaa mój synek każdego ranka jest taki bo odsypia nocne harce ;-/ już to zauważyłam i się nie martwię. Nawet śniadanie go nie rusza haha ale tak ok 11- 12 wyczuwam jego rozpychanie. Poczekaj jeszcze trochę. Najważniejsze że czułaś delikatne ruchy.

Okii o tym banku krwi pępowinowej to słyszałam i powiem Ci że gdybym miała okazje to bym skorzystała. Nie wiem jak jest z tymi opłatami bo rodzę tutaj w Irl a wiem że w moim szpitalu takich praktyk nie ma. Może prędzej w Dublinie. W Pl to chyba tylko w Warszawie. Ogólnie chodzi o to że jak Twoje dziecko albo ktoś z rodziny poważnie zachoruje to taka krew może utarować życie. Z tego co pamiętam to można wykorzystać ją do leczenia chorób hepatologicznych i onkologicznych. Mam nadzieję że z czasem powstanie więcej takich banków krwi i będzie to łatwiej dostępne.

11 lata 6 miesiąc temu #748993 przez małopolanka
małopolanka napisał:

małopolanka napisał:

Nick: Imię: Wiek: Która ciąża: Przybliżona data porodu: Płeć: Proponowane imiona:

Małopolanka Sylwia 24, 1-sza, 9 listopada, chłopiec, Kamil Kacper
Pani P Klaudia 23, 1-sza, 6 listopada, córka, Zuzanna Klara
Suzi001 Monika 25, 1-sza, 7 listopada, dziewczynka, Natalia
Wielomama Ania, 3-cia, 5 listopada, dziewczynka, Oliwia Lena
Agnieszkazst Agnieszka 29,1-sza, 31 października,chłopiec, Emanuel,
Cortezia Fabiola 24, 1-sza, 18 listopada, dziewczynka, Bianka,Maria,Michalina
Nat B Natalia, 25, 1-sza, 8 listopad, chłopiec, Władysław
Nefretete666 Agata 23, 2-ga, 7 listopada, chłopiec,Aleksander
Asiulek2706, Joanna, 28, 1-sza, 27 listopad, dziewczynka, Alicja
Brunetka,Sylwia, 28, 1-sza, 14 listopada, dziewczynka,
Oki222,Kinga,29 , 1-sza, 1-4 listopad,chłopiec ,Mateusz,
Ellie,Zuza, 28lat, , 1-sza , 9 listopad., nieznana
monikaplociennik.29 lat, Monika,2-ga, 30 listopada, chłopiec
JustynaNl,Justyna, 2-ga, 2/4 listopada, dziewczynka,
Dzidostwo,Olga,22, 2-ga,22 listopad,chłopiec, Jakub
Psotka,Dorota,29, 1-sza, 5 listopada, chłopiec,Tymon
Gravity,Ula,4-ta,21 listopada, córka, Jessica
Koliberek,Daria, 1-sza, 22 listopada,dziewczynka
Baksik6661,Sandra,22, 2-ga,27 listopada,dziewczynka, Julia Laura
Kasia085,Kasia,28, 1-sza,8 listopada,chłopiec, Jaś
Kaśkus, Kasia24, 1-sza,26 listopada,chłopiec,Adam
Pazia,Asia.29,1-sza, 18 listopad chłopiec,Tomasz
Wredota; Justyna; 23; 1-sza; 1 listopada; dziewczynka; Gabriela
Kicia,Ola,30,1-sza,7 listopada,chłopiec, Eryk
Izaa,Iza,29,1-sza,29 listopad,chłopiec,Julian Sebastian
Hania703,Ania,1-sza,11 listopada,chłopiec,
Patrycja21,Patrycja,21,13 listopada,chłopiec Igor/Kornel

Kolejka do porodu ;-)
1.Agnieszkazst 31 październik
2.Wredota 1 listopada, Okii , 1/4 listopada,
3.JustynaNL,2/4 listopada
4.Wielomama,Psotka,5 listopada
5.PaniP 6 listopada,
6. Suzii, Nefretete,Kicia 7 listopada
7.Kasia085,NatB 8 listopada
8.Małopolanka,Ellie,9 listopada
9.Hania703,11 listopada
10.Patrycja21,13 listopada
11.Brunetka, 14 listopada
12.Cortezia,Pazia,18 listopada,
13.Gravity,21 listopada
14.Dzidostwo,Koliberek,22 listopada
15.Kaśkus,26 listopada
16.Asiulek2706,Baksik6661,27 listopada
17.Izaa,29 listopad
18.Monikaplociennik, 30 listopad

Brunetka,Hania Monikaplociennik, JustynaNL dajcie znac czy wybrałyście już imiona? Brunetka Blanka jest dalej aktualne czy jeszcze się zastanawiacie?

11 lata 6 miesiąc temu #749030 przez kasia085
Hej dziewczynki. Piszę dziś szybko, bo zaraz się kłade bo strasznie mnie boli głowa, a mam dziś wieczorem imieniny.
Izaa nie przejmuj się. Do liczenia ruchów bierze się pod uwagę nawet te delikatne szturchnięcia a nie tylko te wyraźne kiedy brzuch podskakuje. Więc skoro się ruszał to nie przejmuj się. Mój Jasio też jakoś wyjątkowo ruchawy nie jest tak jak piszą dziewczyny. Noc to zwykle przesypia całą (albo nie wiem wyjątkowo mnie nie budzi) a w dzień to zależy od humorku. Czasem sobie spokojnie odpoczywa, a czasem się rozpycha. Ale nigdy nie poczułam bólu związanego z jego ruchami. Może mamy spokojne dzieciaczki i oby takie zostały po urodzeniu ;)

Co do krwi pępowinowej to wiem co nie co na ten temat. Bo klinika w której się leczymy (Novum) prowadzi bank komórek macierzystych i jest to tam bardzo zaznaczane. Mam mnóstwo broszur na ten temat. Polecam zakup październikowego wydania Twoje Dziecko bo jest tam też artykuł na ten temat. Koszt złożenia depozytu w banku krwi wynosi 2000 zł plus 400-500 zł płacone co roku do ukończenia przez dziecko 18 lat. Zdażają się promocje gdybyśmy np. chcieli jednorazowo opłacić do 18 roku życia. Jest to napewno wielka i ważna inwestycja na przyszłość dziecka. Co do użyczenia takiej krwi dla członka rodziny, w tym wypadku musi wystapić zgodność, która nie zawsze jest. Porcja krwi zawiera tyle komórek ile potrzebuje dziecko ważące 30 kg. Dla dorosłej osoby jest to niestety za mało ale istnieje możliwość przeszczepienia łącznego z krwi i szpiku od osoby od której pobrano wcześniej krew.
Co najważniejsze do końca grudnia 2013 roku w Polsce są tzw. Dni Krwi Pępowinowej i w wybranych szpitalach można bezpłatnie oddać krew dla ratowania życia małych istotek. Gdyby którąś to zainteresowało to lista szpitali jest na stronie www.pbkm.pl .
Poza tym często zdarza się tak że nie daj boże w przypadku choroby starszego dziecka pobiera się krew od nowo narodzonego i tu taka ciekawostka, że wtedy taką "krew na ratunek" pobiera sie nieodpatnie. Na tej stronce co podałam też można dowiedzieć się ciekawych rzeczy na ten temat.

11 lata 6 miesiąc temu #749032 przez kicia
Wredota to miłej rocznicy i wielu wielu lat szczęścia dla ciebie i męża. Może rzeczywiście zostanie w domu. My jutro robimy pogańskie święto plonów ze znajomymi.Może wytrzymam parę godzin, oby tylko pogoda dopisała.Tak naprawdę ważne jest że pamiętacie o rocznicy i kochacie się.
A ja nie jestem już przekonana czy pić tą herbatkę czy nie. Mam własnoręcznie zebrane i ususzone liście malin i może będę je dodawała do wody albo zwykłej herbaty.Jak nie zapomnę...Ale też traktuję to trochę jak placebo.Poza tym nie wiem czy twój mąż nie ma racji, jak dziecko będzie się miało urodzić to się urodzi.

A porad słuchaj, przytakuj i rób oczywiście swoje. Czasem są przydatne, ale każde dziecko jest inne i inaczej reaguje. Ty jesteś matką i ty podejmujesz decyzje.

Patrycja współczuję prac w mieszkaniu. Ja to przeszłam w zimie, jak byłam w I trym. i ciężko mi było już wtedy bo źle się czułam, miałam mdłości.Potem jeszcze długo trwało zanim się urządziliśmy, kupiliśmy wszystko. Ale satysfakcja z urządzania jest wielka, a jaka radość mieszkania na swoim...Nie forsuj się tylko za bardzo.
Igor świetne imię, też mi się podoba :)

Izaa nie martw się, może dzieciaczek rzeczywiście ma słabszy dzień i śpi po prostu.

Co do krwi pępowinowej to czytałam że są dwie możliwości. Można pobrać bezpłatnie i oddać do publicznego banku krwi. Problem w tym że ona już nie należy do ciebie, może być wykorzystana przez kogokolwiek. Można też zapłacić i oddać do prywatnego banku krwi.Wtedy masz gwarancję że jak potrzebujesz to jest. Niestety opłaty pobrania przechowywania są dość spore - do kilku tysięcy złotych.

A ja dzisiaj od rana cierpię. Mam rwę kulszową od paru miesięcy i odzywa się ona od czasu do czasu, nawet jak się nie przemęczam.Bolą mnie nogi aż po łydki i nie mogę nawet siedzieć. Chyba zaraz się położę. Nie na długo bo za chwilę jedziemy do teściowej i ja jadę jako kierowca...

11 lata 6 miesiąc temu #749038 przez Psotka
Witam w sobotni dzień,

Małopolanka to pokaż kurteczkę, bo mój płaszczyk tp taki duzy jest, no cóż najwazniejsze że brzuszek jest zakryty.

Izaa Małopolanka ma rację z porannym brakiem ruchów dziecka, na wieczór powinien się rozkręcić. Nie przejmuj sie aż tak. A czy dostałas informacje od lekarza ile tych ruchów powinno być? Jak je liczyć?

Kicia Życzę Wam Miłości i radości, spełnienia marzeń z okazji rocznicy.

Wredota fajnie że zakupki są udane, z ta rocznica i meczem to cos czuję że Twój mąż tak sobie żartuje i na pewno spędzicie eten dzień razem (-;. Z mieszkaniem to mam nadzieję że się ułoży, powodzenia życzę.

Dziewczyny chciałam podzielić się opinia farmaceutki-mojej przyjaciółki a propo oilatum i emolium. Skład Oilatum oparty jest na oczyszczonej parafinie, która -podobno zatyka pory skóry, no i jest drogi. W Emolium bardziej sie postarali i zamiast parafiny dodali delikatny, oczyszczony olejek migdałowy który dobrze spełnia role w zmiękczaniu i nawilżaniu naskórka, podobno nie zatyka porów skóry no i jest tańszy. Tak tylko pisze bo może któraś jeszcze się zastanawia co wybrać. Każda ma swoje zdanie na ten temat, moje jest takie że z zakupem emolientów poczekam do narodzin, zobaczymy jakie wymagania będzie miała skóra synka, jeśli już będą potrzebne delikatniejsze kosmetyki to kupimy emolium.

Miłej soboty

11 lata 6 miesiąc temu #749057 przez małopolanka
Psotka dzięki za info bo właśnie w moja lista z zakupami leci do Pl hehe musze uprzedzić moją mamę żeby kupiła ten emolium może zamiast oilatum.

11 lata 6 miesiąc temu #749062 przez pani_p
Hej dziewczyny:)

Tym razem odpiszę w okrojony sposób wybaczcie mi :kiss:

Wszystkie brzuszki, które widziałam na fb są boskie!!! normalnie cud miód i malinka ;)

Postaram się swój wieczorem wrzucić jak będę jakoś wyglądać- wybieramy się w odwiedziny do znajomych i 2,5miesięcznej Marysi :)

Wczoraj znowu miałam gości, cały dzień prawie w kuchni, mam dość i stwierdzam, że nie lubię teraz gości:P a jutro mama z rodzeństwem na obiad wpadają bo ich zaprosiłam żeby się odwdzięczyć bo ostatnio cały czas my u mamy jak pasożyty hehe :D Tyle dobrze, że de volaje robi mąż to mniej roboty dla mnie :D

Dzisiaj rano taki mnie skurcz łydki złapał i obudził, że myślałam, że się
z bólu... i trzymało mnie jeszcze tak do 10. Masakra...

Iza spróbuj zjeść coś słodkiego. Moja zazwyczaj szaleje po posiłkach i wieczorem koło 22. Ale jest też tak, że czasami cisza przez dłuższy czas ;)

Obyście nie miały racji z tą zimą stulecia bo się zapłaczę... ja tak nie lubię zimy, że szok. Z drugiej str może nasze dzieci będą bardziej odporne na przyszłość po przeżyciu takiej zimy :)

Kicia to wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy, cobyście się nieustannie bardzo kochali :)

Oki też mieliśmy okazję słuchać o tej krwi pępowinowej nawet dwa razy. Powiem tak, gdybym miała pieniędzy "aż nad" to bym w to weszła, ale niestety tak nie ma. Mam nadzieję, że nigdy nie będzie mi potrzebna. Nie mamy w rodzinie obciążenia genetycznego pod względem nowotworów więc oby nic się nie działo.

11 lata 6 miesiąc temu #749114 przez cortezia
Cześć dziewczyny na FB aż kipi od nowych zdjęć brzuszków ciuszków i różnych takich.
Dziewczyny te brzuchy są po prostu CUDNE, ja u was żadnych kg dodatkowych oprócz brzucha nie wiedzę:)

PaniP to bież MAGNEZ na te skurcze, koniecznie ja jak ostatni złapał mnie tak że myślałam że się
to od tamtej pory po prostu nic ani jednego skurczu bo biorę magnez:) Także polecam:)

Psotka ja wiem czy Emolium jest tańsze, u nas we wszystkich aptekach ceny zostały podniesione Emolium i różnią się naprawdę jakimiś drobnymi, fakt w necie jest tańszy chodź znalazłam za 35 zł 500ml Oilatum:) też słyszałam na temat tego składu. Ale ja kupuje to i to w mniejszej butelce i sprawdzę, bo jak robiłam taką małą rozpytkę wśród znajomych to słyszałam opinie, że po Emolium jest suchsza skóra niemowlaka i trzeba stosować do niej oliwkę z ich firmy i wychodzi drożej. Także zobaczę

Nie pamiętam już, która pisała o tej krwi pępowinowej, ale na dzień dzisiejszy po prostu nas na to nie stać. Chodź co nie co na ten temat czytałam i uważam że jest to naprawdę fantastyczna sprawa:)

Kicia wszystkiego dobrego z okazji rocznicy ślubu, dużo dużo miłości na każde następne lata:) Pochwali się koniecznie prezentem:)

Wredota współczuje problemów z mieszkaniem , bo wiem jakie to może być problemowe ja już teraz mam problemy a moja prababcia żyje

Dlatego Oki

A koniec tych wylewów:) Ja dzisiaj zrobiłam gołąbki i je pomroziłam także mamy na 8 obiadów:)Nogi bolą mnie od stania więc teraz będę leżeć i leżeć:)albo siedzieć:)

"Dziec­ko to uwi­doczniona miłość. "

11 lata 6 miesiąc temu #749131 przez pani_p
Cortezia kochana moja, biorę magnez już od dłuższego czasu. Ten skurcz przydarzył mi się drugi raz. Powiem ginowi na wizycie to może każe mi zwiększyć dawkę. Narazie biore 3x200mg. Chyba mg nie chce mi się wstać i sprawdzić na opakowaniu:-D

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka