BezpiecznaCiaza112023

Listopadówki 2013

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #787792 przez majeczka22
TABELKA DLA PRZYPOMNIENIA

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 miesiąc temu #787805 przez natB
Kurczę to jeszcze troszkę tych dzieciaczków zostało :D... słuchajcie to, co spotykamy się na wątku Listopadówki 2014 :D... wiem wiem ja już myślę o kolejnym, jak mam w kojcu małego bąbelka :D... ale śniło mi się, że urodziłam drugiego synka i był bardzo podobny do mojego S. :)

11 lata 1 miesiąc temu #787823 przez wielomama
Hej ho!!
Ja tak na szybkiego, aby przypomnieć o sobie!!!
Życie moje obecnie wygląda tak, że nawet nie jestem w stanie poczytać o czym piszecie. Oczywiście nadal największym problemem jest blizna, która nie wiadomo dlaczego nadal strasznie mnie boli. Jak tak troszkę poczytałam co piszecie to jest zgrana z nas ekipa mam dokarmiających. Dołączam do waszego grona zdecydowanie. Karmię na żądanie co 3-4h. Ja stosuję metodę, że najpierw opróżnia pierś bardziej pełną potem druga i tak jeszcze jedna, dwie kolejki...łącznie 30-40min. Najczęściej widzę, że nadal jest głodna to dodatkowo 2-3x dziennie podaję 30-60ml mleczka Bebiko. Zawsze wydawało mi się szajsowate, bo najtańsze, ale takie podawali w szpitalu i ja tak ciągnę. Smoka podaję sporadycznie, ale i tak Oliwcia zaraz wypluwa. Z racji dokarmiania sztucznym witaminy k i D podaję co drugi dzień.
W poniedziałek wieczorem czyli po 13 dniach mała pozbyła się pępucha. Dziś była pierwsza wizyta u pediatry. Malutka przez dwa tygodnie od wyjścia ze szpitala przytyła 500g, lekarka mówi, że odpowiednio. Tylko zaznaczyłam pediatrze, że zauważyłam, że mała śpi ciągle z wystawionym języczkiem a to może świadczyć, że jest problem tarczycowy, logopedyczny albo neurologiczny. Powiedziała, że zaczekamy aż przyjdzie wynik TSH, który pobierali w szpitalu.

A co do karmienia to też uważam, że nie ma się co katować i frustrować, że się nie karmi piersią. Ja postaram się utrzymać laktację, ale raczej będę dokarmiała, bo nie mogę sobie pozwolić na ciągle wiszące dziecko na piersi, bo przecież mam jeszcze dwoje dzieci.

Prawda jest taka, że ciężko jest dojść co dziecku nie odpowiada, bo czasami to nie jest ból brzuszka tylko ma zły dzień, jest zmiana pogody albo właśnie chce się przytulić czy pić.

suzi bardzo ci współczuję takiego porodu i braku pomocy ze strony położnych, bo wiem jak bardzo się bałaś.

Panienki nie rozpakowane trzymam za was kciuki, aby każda z was miała szybki łatwy poród jak większość tutaj na forum.

11 lata 1 miesiąc temu #787982 przez kicia
NatB Nefretete ma rację - niezadowolona i niewyspana mama nie ma po prostu siły.I ty wiesz najlepiej co jest dobre dla swojego synka. Ja chcę karmić tylko piersią ale to mój wybór i mam nadzieję że się uda.Też mam dobre warunki :laugh: Nie wiem tylko ile tak naprawdę Eryk wypija. W każdym razie będę się stosować do rady pediatry i we wtorek mam się pokazać na ważeniu. Zobaczymy ile przybrał. Trzeba jeszcze pamiętać że karmione tylko piersią nie przybierają na wadze tak szybko jak karmione mm, co nie znaczy że są niedożywione. A tak w ogóle to najgorszy jest stres. Czasem warto odpuścić żeby oszczędzić sobie i maluszkowi niepotrzebnych przeżyć.
Jak piszesz że Władka brzuszek boli to się zastanawiam od czego taką kruszynę może boleć. Jak mówisz że odżywiasz się zdrowo, to już nie wiem. Może Gravity ma rację i to kolki. Tyle że wcześniej niż zwykle.
Ja miałam za to ciężką noc z wtorku na środę i całą środę. Eryk też był bardzo niespokojny marudził, w nocy karmiłam go od 22 do 1, pospał godzinę i znowu oczy jak 5 zł... Ale w końcu usnął. O 3 karmienie i tak w kółko. A dziś dosłownie jak aniołek, poprzednią noc też przespał i musiałam go do karmienia sama budzić. Dzieci też reagują na pogodę, biomet, mogą mieć gorszy dzień. Ja skapitulowałam i dałam mu smoczka. Od dziś się nim już będę ratować. A chciałam wytrzymać bez niego, no może tylko jako ostateczność. Ale moja mama mi powiedziała że ona dawała smoczka i mnie i bratu od początku (oczywiście bez przesady) i nie było z tym problemu. Nie wiem co sądzicie o smoczkach i jakie są najlepsze?

Suzi gratulacje!!! Strasznie długi i ciężki poród ale dałaś radę i już masz Zosię przy sobie. Teraz już będzie tylko lepiej z dnia na dzień i będziesz mogła zajmować się córeczką.

itusia69 to może już niedługo. Fajnie że ci ktg dobrze wyszło bo ja mam po nim traumę... Co do diety o której pisałaś to moja pediatra mówiła że z owoców można jabłka, gruszki, śliwki i winogrona, natomiast na pewno żadnych cytrusów, banany później.Warzywa można jeść. Nabiał też ale w ograniczonych ilościach, mięso każde i w każdej postaci, ryby podobnie, chleb jaki się lubi. Najważniejsze żeby było naturalne - zwracać uwagę na skład, czytać etykiety i wystrzegać się sztucznych dodatków (nawet proszku do pieczenia). Oczywiście z przypraw - sól, pieprz i naturalne zioła (też nie wszystkie). Niektóre rzeczy jak właśnie ogórki kiszone po parę plasterków na kanapkę - nie zaszkodzi. Też mówiła o zasadzie wprowadzania po jednym produkcie ale ja już wprowadziłam nabiał, jajka, zbożowe ciastka i ser żółty (ser już w szpitalu bo mi mąż przyniósł :laugh: ).
Powiem wam że nie pamiętam żeby moja mama była na tak ścisłej diecie jak karmiła brata, generalnie jadła prawie wszystko i nie było specjalnie problemów.

Izaa. Eryk też nie lubi kąpania i też go w końcu nie nakremowałam ale jak będę przewijać to to zrobię. Nie wiem jak go kąpać żeby się nie darł wniebogłosy...
Erykowi też się czasem nie chce odbić ale jak z nim pochodzę albo położę na boczku a potem podniosę to jednak odbije. Widocznie trzeba nim trochę więcej poruszać.

Wielomama masz racje co do dokarmiania. Podziwiam cię że dajesz sobie radę przy trójce dzieci. Jeszcze z tą blizną. Ja już nawet samochodem jeździłam wczoraj i dzisiaj do pediatry, mąż siedział z tyłu z synkiem hi hi :laugh: Boli czasami i kaszleć jeszcze nie mogę ale z dnia na dzień coraz lepiej.

Mnie jeszcze plecy bolą i męża zaraz do masażu zagonię. A potem karmienie...
dobrej nocy mamusie :laugh:

11 lata 1 miesiąc temu #788095 przez [email protected]
kaśkus napisał:

Suzi, to miałaś przeżycia mega. Pewnie do dziś jeszcze odsypiasz i wypoczywasz. Masz do tego święte prawo. Malutka przecudowna! :) Gratulacje jeszcze raz.

Izaa, ciekawa jestem, jak to u mnie będzie z karmieniem. Już nie mogę się doczekać! Przez długi czas nie wiedziałam, czy mi w ogóle pozwolą na karmienie piersią (a bardzo bardzo mi na tym zależy), bo miałam problem z prolaktyną. Ostatnio trafiłam na super endokrynologa w szpitalu, który po wywiadzie i przebadaniu pozwolił!, ale zastrzegł, że jak poczuję ból głowy albo zacznę słabo widzieć, to mam przestać i od razu się zgłosić. Ważne, że mogę. Latam ze szczęścia. Mam nadzieję, że jakoś się z Adasiem w tej kwestii dogadamy. ;)
Twój maluszek ładnie przybiera na wadze.

A co działo sie za nie pozwalali karmić piersia

11 lata 1 miesiąc temu #788136 przez JustynaNL
Co do kapania to u mnie nie sprawdził się termometr do mierzenia temp wody bo moja Zosia najwyraźniej woli cieplejsza niż ta która wskazuje miarka termometra. Oprócz tego nie kładę Jej golutkiej do wanienki tylko zawsze zawinięta w pieluchę tetrowa i to stopniowo zanurzając nóżki, raczki i resztę. Najważniejsze to robić wszystko ze spokojem, u mnie problem był przy pierwszym kapaniu właśnie przez temp wody bo była za zimna. A teraz kazda kąpiel to przyjemność, tak mi się wydaje bo Zosia ucina sobie normalnie drzemki w wanience :P

11 lata 1 miesiąc temu #788152 przez kaśkus
Monikaplociennik, nie to, że nie pozwalali, ale zastanawiali się czy powinnam karmić, kiedy tyle niewiadomych. :( Chodzi o to, że przez długi czas miałam wysoki poziom prolaktyny. Jest to często związane z tarczycą (akurat nie u mnie) albo bezpośrednio z przysadką mózgową, gdzie prolaktyna jest wytwarzana. W przysadce mózgowej może dojść do rozwoju guzka, gdy prolaktyny wydziela się za dużo. Po wykryciu u mnie problemu z tym hormonem brałam leki itd., więc wszystko powinno być okej. Poza tym nic nie wskazuje na to, żeby coś tam miało się rozwijać, bo nie mam problemów z widzeniem (znacznie zmniejszony kąt widzenia), nie boli mnie głowa itd. W Irlandii przyczepili się jednak do tego, że po wykryciu u mnie wysokiego poziomu prolaktyny nikt nie zalecił tomografii głowy, żeby zobaczyć, czy faktycznie coś się tam rozwija. I bez tej podstawy, jaką miało być to badanie, nie wiedzą, czy karmienie mi nie zaszkodzi, bo wiadomo, jeśli karmię piersią, to prolaktyny siłą rzeczy wydziela się bardzo dużo i guzek (jeśli tam jest) rośnie i rośnie. Na szczęście lekarz powiedział, żebym spróbowała karmić, a w razie niepokojących objawów przerwała. Tak czy siak 6 tyg. po porodzie zrobią mi tę tomografię, żeby potwierdzić, że wszystko ok.

Jej, ale się rozpisałam. Haha :)

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #788172 przez Brunetka
Ja już po wizycie u swojego "doktorka". Po zbadaniu mnie okazało się, że nie mam jeszcze żadnego rozwarcia...nic się tam raczej nie dzieje. Owszem, dzisiaj mój termin porodu a u mnie zero oznak by się na coś zanosiło. Jutro mam przyjechać na ktg. Wspomniałam ginekologowi, iż przez ostatnie trzy dni bardzo słabo czuję ruchy dziecka. Zmartwiło go to ale po usg stwierdził,że jest raczej wszystko dobrze. Jedynie wód mam chyba trochę mniej i stąd mogę odnosić takie wrażenie. Napisał mi na kartce ile powinnam czuć ruchów w dzień i ile wieczorem ( na godzinę) i jeśli stwierdzę, że jest coś nie tak to mam natychmiast przyjechać do szpitala i wtedy pewnie zatrzymają mnie na oddziale. Lenka waży 3200
Jestem zmartwiona tym,że będę miała ciążę przenoszoną oraz tym jak to wszystko przeżywa mój P. Jak tak dalej będzie to mi się wykończy chłopina. Wczoraj chodził jak struty (martwi się chyba jak zniosę poród)...do tego stopnia, że dzisiaj zasnął dopiero po 5ej rano. Całą noc się kręcił z kąta w kąt. Spał tylko 2 godzinki i pojechał niewyspany do pracy. Zaczął pić nawet melisę ;) Ehhh z jednej strony to dobrze o nim świadczy a z drugiej mi jest trudniej gdy widzę jak się męczy.
Od rana byłam dzisiaj na wysokich obrotach. Ugotowałam obiad, sprzątałam a nawet upiekłam ciasto. Staram się nie odpoczywać za wiele. Chcę jakoś przyspieszyć ten poród... im szybciej będę to miała za sobą tym lepiej. Codziennie uspokajam się nastawiając się tylko na jeden scenariusz. Szybki i sprawny poród (bez nacinania i pęknięcia)). Zobaczymy czy sposób myślenia faktycznie ma tak dużą moc :) :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=53655

11 lata 1 miesiąc temu #788179 przez kaśkus
Brunetka, oj, nie napawają optymizmem słowa lekarza, że wszystko tam zamknięte i żadnego rozwarcia, kiedy termin mija dzisiaj. Boję się, że jak w przyszłym tygodniu pójdę do mojego, to będzie podobnie. A tak bardzo chciałabym nie przenosić. Dobrze, że ktg masz jutro. Zobaczą, czy Lenka ma się dobrze. Licz koniecznie ruchy i w razie co kontaktuj się z lekarzem. Ostatnio mój Adaś też słabo się rozpychał, ale od dwóch dni nadrabia zaległości. ;)

Biedny Twój mężczyzna. Taki wrażliwy. To miłe, że przeżywa sytuację. Widać, że kocha Was obie. Oby się tylko nie zamęczył i miał siły na rodzinny poród i codzienną egzystencję.

Myślę, że pozytywnym myśleniem można zdziałać wiele. Ja też nastawiam się na poród pozytywnie i żadnych negatywnych myśli nie wpuszczam do mojej głowy. Musi być dobrze!

11 lata 1 miesiąc temu #788199 przez pani_p
Kochane nie chcę Was martwić, ale nie nastawiajcie się aż tak na szybki i samoistny poród. Ja byłam tak nastawiona i co? I kisne w szpitalu i nic się nie dzieje... Ja żałuję, że byłam taka naiwna i myslalam, że się samo zacznie. A teraz ciężko jest zaakceptować inny scenariusz :-(

Przepraszam, że nie poodpisuje, ale czytam sobie. Trochę serce mi się kraja, że ja muszę tyle czekać na te wspaniałe chwile, które Wy- mamusie już przezywacie. Cieszę się, że wszystkie dzieciaczki zdrowe, bo to najwazniejsze :-)

11 lata 1 miesiąc temu #788214 przez MONIŚ 26
Brunetka napisał:

Ja już po wizycie u swojego "doktorka". Po zbadaniu mnie okazało się, że nie mam jeszcze żadnego rozwarcia...nic się tam raczej nie dzieje. Owszem, dzisiaj mój termin porodu a u mnie zero oznak by się na coś zanosiło. Jutro mam przyjechać na ktg. Wspomniałam ginekologowi, iż przez ostatnie trzy dni bardzo słabo czuję ruchy dziecka. Zmartwiło go to ale po usg stwierdził,że jest raczej wszystko dobrze. Jedynie wód mam chyba trochę mniej i stąd mogę odnosić takie wrażenie. Napisał mi na kartce ile powinnam czuć ruchów w dzień i ile wieczorem ( na godzinę) i jeśli stwierdzę, że jest coś nie tak to mam natychmiast przyjechać do szpitala i wtedy pewnie zatrzymają mnie na oddziale. Lenka waży 3200
Jestem zmartwiona tym,że będę miała ciążę przenoszoną oraz tym jak to wszystko przeżywa mój P. Jak tak dalej będzie to mi się wykonczy chłopina. Wczoraj chodził jak struty (martwi się jak zniosę poród)...do tego stopnia, że dzisiaj zasnął dopiero po 5ej rano. Całą noc się kręcił z kąta w kąt. Spał tylko 2 godzinki i pojechał niewyspany do pracy. Zaczął pić nawet melisę ;) Ehhh z jednej strony to dobrze o nim świadczy a z drugiej mi jest trudniej gdy widzę jak się męczy.
Od rana byłam dzisiaj na wysokich obrotach. Ugotowałam obiad, sprzątałam a nawet upiekłam ciasto. Staram się nie odpoczywać za wiele. Chcę jakoś przypieszyć ten poród... im szybciej będę to miała za sobą tym lepiej. Codziennie uspokajam się nastawiając się tylko na jeden scenariusz. Szybki i sprawny poród (bez nacinania i pęknięcia)). Zobaczymy czy sposób myślenia faktycznie ma tak dużą moc :) :)

moj tez taki przewrazliwiony, budzi sie w noci i pyta, dlaczego nie spisz, czy to juz???

a jak mowi że mogłoby być już po to dla mnie to troszki jest tak jakby to moja wina była. i tez takie w głowie myśli ... no wychodz już he he he on sie boi strasznie zeby mi sie cos nie stało i małemu.
jeździ codziennie samochodem , mowi zebym klucze wyciągała z drzwi zeby wrazie cos on mogł otworzyć

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #788216 przez MONIŚ 26
u mnie teżm po wizycie zero rozwarcia ;-) no cóż tak widocznie musi być

11 lata 1 miesiąc temu #788344 przez itusia69
Ja codziennie u siebie wypatruje jakichkolwiek oznak :D, Póki co szyjka sie skróciła, rozwarcie mam na ok 1cm, na ktg aż jeden skurcz, wszystko idzie narazie dobrze, termin mam na niedziele, ale lekarz mówi że jak do 21 nie urodze mam przyjść, ja też przenoszę jestem tego pewna i to pewnie jeszcze ze dwa tygodnie :D. Staram się nie nakręcać, przyjdzie to przyjdzie :) Ile sił mi starcza wypełniam obowiązki domowe, staram sie dużo spacerować i chodzić po schodach :D może nie przyspieszy to porodu, aleee przynajmniej kondycja lepsza będzie hehe :D
Trzymam kciuki za wszystkie mamy wyczekujące i za te które maja swoje skarby już przy sobie :) niedługo do was dołączymy :D

11 lata 1 miesiąc temu #788421 przez kasia085
Właśnie mój skarb zasnął więc mogę trochę napisać. Coś go bolał brzuszek po jedzonku, ale trochę nim porzucałam i w końcu odbił i od razu poszedł spać. Wogóle śmiesznie wygląda jak noszę go na ramieniu a on tak wtula główkę i zasypia. Takie to słodkie.
My cały czas na cycusiu. Karmię do oporu jedną piersią a na kolejne karmienie daje drugą. Mam wrażenie że już mi się laktacja normuje bo piersi nie są takie twrde i nie bolą. Myśłałam że może tracę mleko ale na szczęście jak dodtknęłam brodawki to trysnęlo. Wogóle czasem łapie mnie jakiś baby blues i jak malutki płacze to czasem mam ochotę z bezradności usiąść i płakać razem z nim. Strasznie go kocham i boli mnie jak coś mu dolega. Moje maleństwo przyzwyyczaiło się do robienia kupek przed jedzonkiem i jak mu coś nie wychodzi to strasznie się denerwuje. Kładę go wtedy na przewijaku podnoszę dupke i czasami się uda oddać strzał.
Co do kąpieli to mój Jasio nie zapeszająć jest bardzo grzeczny, uwielbia się kąpać. tTata go trzyma a ja pucuje. Spoojnie do niego mówimy i tłumaczymy co robimy, a później już na przewijaku dostaje smoka i daje wszystko przy sobie zrobić.

Co do rany po cc to mnie nic nie boli, nawet miałam ostatnio zatwardzenie i rana nic przy tym nie bolała.

zyczę powodzenia wszystkim mamom zapakowanym i trzyma kciuki żeby szybciutko się zaczęlo i jeszcze szybciej skończyło.
Pozdrawiamy Was cioteczki:-)

11 lata 1 miesiąc temu #788470 przez natB
A my po wizycie położnej... mam starać się przetrzymywać małego tak 3 h między karmieniami, żeby się nie przejadł i, żeby jakoś mu to uregulować, bo na prawdę potrafi wisieć z 3 h na cycu z małymi przerwami ... ładnie przybrał na wadze, bo waży już 3400 gr, a w sobotę ważył 3150 gr :)

Kasia085 mnie też czasem łapie baby blues, ale to chwilowe...
Dowiedziałam się, że przy karmieniu piersią mam jeść wszystko, oprócz nabiału ( z umiarem) ostrych potraw i głęboko smażonych... a tak wszystko :) z owoców jabłka i banany najlepiej :)

Od dzisiaj zaczynamy kłaść go na brzuszek, silny z niego chłopak, bo ładnie podnosi główkę :)... no i pępuszek na dniach mu odpadnie :D... i dzisiaj przed nami pierwszy spacer 20 min. :) a potem po 15 kolejny spacerek :).. wychodzić, jak najczęściej jeśli pogoda pozwala :)

Ok lecę go nakarmić i idziemy na spacer na podwórko :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka