BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE GRUDZIEŃ 2015

9 lata 7 miesiąc temu #999639 przez Nefri
Paalinkaa musisz po prostu dużo odpoczywać, nie forsować się i będzie dobrze. Moja siostra od 30 tygodnia prawie w ogóle szyjki nie miała. Miała się oszczędzać, żeby nie urodzić wcześniej, ale nie było to łatwe, bo zajmowała się starszym, 1,5 rocznym dzieckiem. Mimo to urodziła 4 dni przed terminem zdrową, wielką babę.
Balbina myślę, że diety w ciąży to nie jest dobry pomysł. Wiadomo, trzeba jest zdrowo i rozsądnie, ale na pewno nie wprowadzać sobie diet odchudzających. Magda jest chyba w innej sytuacji, bo ma cukrzycę, więc musi na siebie uważać.
Magda to bardzo dużo schudłaś, lekarz uważa, że to w porządku? Ciekawe ile ja przytyłam, pewnie już jakieś 6 kg :(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 7 miesiąc temu #999640 przez Nefri
Mała na 2 tygodnie to musielibyśmy na tę wycieczkę chyba 10 tysia wydać albo więcej, bo Minorka droga ogólnie :( Druga sprawa, że nie możemy sobie teraz na taki długi wyjazd pozwolić, bo musimy doglądać budowy, a akurat w tym czasie będzie tygodniowy przestój, bo będą zalewać jakimś chudziakiem, cokolwiek to znaczny ;)
Magda ja w ogóle rzadko czuję ruchy, więc się w ogóle na tym nie skupiam. Są dni, kiedy nie czuję zupełnie a jak już czuję, to bez jakiś szaleństw :)

9 lata 7 miesiąc temu #999643 przez MagdaM
Nefri dzieć rośnie a to najważniejsze ;) przy Emi też schudłam chyba 9 kg. Taki urok cukrzycy i nadwagi ;)
A to i ja chyba muszę wyluzowac i wziąć przykład z Ciebie :)

www.ciepelkowo.pl

[*] 9.12.2010 r.

9 lata 7 miesiąc temu #999647 przez paalinkaa
MagdaM - A cukrzyce masz typu I, II czy ciazowa?

Ja to mam 6 kg na plusie ale pewnie jak bede musiala lezec dluzej to nabiore na siebie... Wazne zeby maly wysiedzial w brzuszku jak najdluzej.

Bylo tez pytanie o lekarza, u mnie tez lekarz prowadzacy ciaze pracuje w szpitalu w ktorym planuje rodzic.

9 lata 7 miesiąc temu #999655 przez MagdaM
Paalinkaa ciążowa.

Jakbyś nie daj Bóg jednak musiała iść do szpitala to daj znać, będę w okolicy to wpadnę ;)

www.ciepelkowo.pl

[*] 9.12.2010 r.

9 lata 7 miesiąc temu #999659 przez balbina
Nie no, pisząc dieta mam na myśli sposób odżywiania. Nie to że się odchudzam, ale dbam o to, jem co trzy godziny, w ilościach małych i bardzo urozmaicone, tylko już pomysłów mi brakuje, stąd pytanie, bo tak często i "różnie" trzeba jeść żeby schudnąć;)
Nie wiedziałam że to przez cukrzycę to chudnięcie, myślałam że można aż tak dbać o dietę w ciąży że aż schudnąć.
Ja na razie mam 4 kilo na plusie co uważam za swój wielki sukces. w pierwszej miałam już 8 kg na tym etapie a potem poszybowało do góry, nie wiem kiedy, bo też się nie objadałam, ale nie miałam takiej świadomości żywieniowej. no w każdym razie lęk pozostał że może to już coś na co nie mam wpływu?

9 lata 7 miesiąc temu #999664 przez Nefri
Balbina na pewno od tego etapu ciąży, co my jesteśmy, tyje się coraz szybciej, chyba tak średnio kilogram na miesiąc, więc trzeba uważać, żeby to nie było więcej. Ja niestety mam ostatnio ogromną ochotę na czekoladę :(

9 lata 7 miesiąc temu #999745 przez mała82
hej! My po wizycie ;-) wszystko dobrze ;-) nawet Filip dzisiaj był na całej wizycie bardzo grzeczny ;-) filmik nagrany, jutro musimy go oglądnąć bo coś mi się wydaje że jest trochę gorszy Filipa :-o

9 lata 7 miesiąc temu #999860 przez mała82
Nefri NO fakt wy budowę nadzorować musicie :) No niestety wakacje kosztują :( My nadal nie wiemy dokąd się wybrać :D Wczoraj lekarka wypisała mi po pl i ang zaświadczenie, że nie am przeciwwskazań do lotu samolotem. Ostatnio też miałam ale się nie przydało. Jeszcze karty Ekuz wyrobić trzeba. A sprawdzałam ceny noclegów na Majorce i faktycznie tanio nie jest a tam pewnie porównywalne ceny jak na Minorce :)

MagdaM nasz mały ma mniej więcej stałe pory wariacji w brzuchu. Ogólnie jest bardzo ruchliwy, często lata po całym brzuchu. W tym tygodniu miałam taki poranek, żę się obudziłam i nie witały mnie ruchy małego i się trochę zaniepokoiłam. A on pewnie przykimał dłużej tego dnia :D Ale ogólnie brzuch rusza się większość czasu :) Pewnie najważniejsze, że dzieciaki zdrowe :)

paalinkaa kilogramami będziemy się martwić po porodzie :) Ja mam 7-8 na plusie, wg mojej lekarki to spoko. Jem zdrowo i nie przejadam się, a na dietę przecież teraz nie przejdę, ale mam nadzieję, że zatrzymam się w okolicy 15kg na plusie B) A na jakim oddziale pracuje Twój lekarz? Odbiera porody?

balbina a na ilu kg skończyłaś poprzednią ciążę? Czyli na razie tyję podobnie jak ty w pierwszej ciąży :)

A na wizycie wczoraj dowiedzieliśmy się, że mały waży ok 746g i bicie serca wynosi 172 :) Wszystkie narządy ok, główka i brzuszek trochę większe ale tak samo było u Filipa :) Mały był bardzo ruchliwy w czasie badania, zresztą nie pierwszy raz i ciężko było go fajnie dojrzeć.
A i następną wizytę mam jeszcze u mojej ginki, dobrze się czuje więc przyjmuje dłużej niż zakładała :) Filip pierwszy raz był bardzo spokojny na całej wizycie, aż lekarka była pod wrażeniem :)
A ja wczoraj znowu zaszalałam trochę z ciuszkami :) Trzeci raz siusiaka pokazywała nam lekarka więc na zmianę płci już chyba szans nie ma.

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #999878 przez mała82

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

9 lata 7 miesiąc temu #999896 przez Nefri
Mała super fota ;) To pewnie mały będzie bardzo ruchliwy, jak się urodzi, skoro teraz tak dokazuje. Super, że ginka dłuzej z Toba pobędzie, zawsze to stres zmieniać zaufanego lekarza w trakcie ciąży i to już tak zaawansowanej. Ja też musze się wybrać na zakupy jakieś dla Eryka. Na pewno muszę mu nową pościel kupić i ręczniki i też jakieś bodziaki, pajacyki itp, ale nie za dużo, bo po Tymku mam jednak bardzo sporo nie zniszczonych rzeczy. Również mam nadzieję, że więcej niż 15kg nie przytyję, chociaż w poprzedniej przytyłam ok 20 chyba i bardzo szybko się tego pozbyłam bez wysiłku, chyba tylko dzięki karmieniu piersią i no temu, że nie miałam czasu skupiać się na jedzenie, bo ciągle trzeba było się dzieckiem zajmować ;) No obawiam się, że Minorka trochę droższa niż Majorka, przynajmniej jeśli chodzi o wycieczki z biura, bo ceny na miejscu pewnie faktycznie podobne. Tez mam takie dwujęzyczne zaświadczenie od lekarza. I już mamy wynajety samochód na miejscu, więc zamierzamy zjechać całą wyspę.

9 lata 7 miesiąc temu #999909 przez paalinkaa
Super zdjecie:) slodkie sa takie buzki.

Fajnie macie z tymi urlopami...ja niestety musze lezec i szukalismy zastepstwo na nasz urlop. Na szczescie sie udalo. Mam nadzieje ze za rok w trojke pojedziemy:)

9 lata 7 miesiąc temu #999915 przez Nefri
Paalinkka pewnie, teraz dziecko jest najważniejsze. My w zeszlym roku, jak Tymek miał 9 miesięcy, byliśmy w Chorwacji, było super. A jak byłam z nim w ciąży to nigdzie nie byliśmy, tylko na samym początku w 11 tygodniu. Potem się bałam, bo w 15 tygodniu miałam bardzo silne krwawienie i wolałam się mocno oszczędzać i dbać o Tymcia :)

9 lata 7 miesiąc temu #999920 przez balbina
mała82 świetne to zdjęcie, bardzo wyraźnie widać. rewelacja! mi mój gin ostatnio mówił że mogę iść na usg do jego "ucznia" bo jest w tym świetny i niestety się skusiłam i tak mało widać na tych zdjęciach naszych...
ja o zgrozo w pierwszej ciąży przytyłam 26kg! zrzuciłam potem nawet więcej ale odbiło się to m.in. na moich kolanach. Ty na pewno tyle nie przytyjesz, a zresztą widzę że piszesz że Twój bąbel ma ponad 700 g no to nie dziwne że waga Ci rośnie jak i chłopak rośnie zdrowo:)

9 lata 7 miesiąc temu #999988 przez MagdaM
Mała ale masz dużego chłopaczka! :) Super, że zdrowy i wszystko super :) Piękna buziulka :)

www.ciepelkowo.pl

[*] 9.12.2010 r.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia