BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2015 :)

9 lata 11 miesiąc temu #955305 przez Monika_1985
Maju jestem za, koniec u Was z chorobami co najmniej do Twojego porodu a najlepiej jeszcze dłużej. Ja dokładnie za tydzień w czwartek mam wizytę. No jestem ciekawa czy coś się w końcu zacznie dziać do tego czasu. Przykro mi z powodu znajomych :(. Nie słyszałam o tym ale doczytałam w internecie. Coś strasznego :(

W ogóle to coś mi się pokićkało i myślałam, że dziś jest piątek i elu masz wizytę a to przecież dopiero jutro!

Kelis synuś niupla kciuka na zdjęciu? Pełna słodycz :kiss:

Studentka ja myślałam, że te masaże to tylko lekarze robią.To na pewno przyspieszy Twoją wizytę w szpitalu. ;)

Martadiana Ty to potrafisz mnie zawsze pocieszyć :laugh: Oj ja też mogłabym spać i spać a i tak budzę się podmęczona .
Nic już więcej nie napiszę bo brzuch mnie boli i nie mogę się skupić :( A cały dzień było w sumie okej ehhh..

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 11 miesiąc temu #955306 przez Monika_1985
Trochę pospałam więc mogę nadrobić więcej ;)

Aniu nie no wiadomo, że rozstępy nie znikają na 100 % ale z czasem robią się mniej widoczne :). Nie chodziło mi o odejście wód płodowych bo jeszcze nie wiem jakie to uczucie hehe. Po prostu czuję się jakbym miała dostać miesiączkę, tak jakbym była pełnym balonikiem i czekała już tylko aż wybuchnie. Zawsze tak miałam przed okresem i to właśnie średnio przyjemne uczucie a przez tyle miesięcy zapomniałam już jak to jest przed miesiączką, a tu powoli nadchodzi koniec dobrych czasów bez comiesięcznych krwawień.

Elu i ja Cię podziwiam za to bieganie po sklepach. Chociaż motywacja na pewno jest, w końcu urządzacie swój własny domek :)

Dziewczyny uważajcie na te swoje gardełka. Coś ostatnio wisi w powietrzu i bardzo dużo moich znajomych ma problem z górnymi drogami oddechowymi. Mąż od wigilii nie może pozbyć się bólu gardła i kaszlu.

Ewelina trzymam kciuki za wizytę :) Nie nie wszystkie mają masaż szyjki. Z tego co wiem on bardzo przyspiesza poród bo zwiększa rozwarcie. Czasami robią go już w szpitalach jak nie chce iść akcja porodowa. Niestety jest on bolesny i nieprzyjemny :(.

Ja oczywiście spać nie mogłam bo mały tak się wiercił w brzuchu i nie mógł się ułożyć. Strasznie obił mnie od środka :S Nie wiedziałam już jak się położyć by mu było wygodnie i poszedł spać. Chyba już ma dosyć mamy ;). Ostatnio prawie cały czas brzuch mam twardy jak kamień.

9 lata 11 miesiąc temu - 8 lata 11 miesiąc temu #955321 przez Anna1991
.

9 lata 11 miesiąc temu #955341 przez Asik92
Hej dziewczyny ;) ja dzisiaj mam niby ten wielki dzien dziś mija mi 40tc i nic, w nocy miałam kilka skurczy ale to takie nic wiec juz sama nie wiem czy to tak ma wyglądać początek porodu, no akurat w to wątpię ale idzie dostać na głowę, od samego rana jakas nerwowa jestem, mąż rano przed wyjściem do pracy chcial dać mi buzi to mu powiedzialam ze ma juz isc, poszłam zrobic sobie śniadanie i kawke to teściowa musiala odrazu walnąć tekstem czemu jeszcze nie rodze, pewnie myszy nam kalendarzyk zjadły to myslalam ze jej zaraz krzywdę zrobie bo sama juz bym chciała miec to za sobą ;)
Co do picia mężów to ja nie mam takiego "problemu" (o ile można to tak nazwać) bo i tak jak moj sobie wypije piwko to i tak mu to różnicy nie robi bo on nie ma prawka i jesteśmy zależni od jego szwagra chociaz nie powiem wolała bym zeby nie pił bo wrazie co to mogą go na porodówke nie wpuścić ;)
Ale mam skleroze musze sie cofnąć i doczytać bo juz zapomnialam co mam odpisać ;)

9 lata 11 miesiąc temu #955349 przez Asik92
Dobrze ze pomyślałam i skopiowałam tekst bo juz drugi raz mi sie telefon zawiesił

Ewelina śliczny brzuszek, no i fajnie ze tylko 12 kg przytylas to szybko zrzucisz

Agat fajna sesja tych zdjęć i brzuszek tez śliczny ;) ja jeszcze w 18 czy 20 tc to nawet brzuszka nie miałam, i ty tez tak mało masz kg na plusie
Ale wam zazdroszczę bo ja mam prawie juz 20 kg ;( bede miala co robić ;(

Dziewczyny chorujące wracajcie do zdrówka ;)

Ela no ja cie również podziwiam z tymi sklepami, ja ostatnio po wyjsciu do tesco myslalam ze umrę, chociaz sie przyznam ze jak tylko zobacze dziecięce rzeczy to mi każde bóle przechodzą ;) kurde ale zrobilam sie znowu senna ;( musze sie polozyc bo zasne na stojąco ;) miłego dnia ;)

9 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 11 miesiąc temu #955352 przez studentkaae
Ewelina - powodzenia na wizycie :)daj znać po jak tam sie sprawy mają :)

Monika - nie, masaż szyjki i położne robią, a może nawet one częściej, zwłaszcza jak ma się swoją i chce Ci pomóc szybciej urodzić :P

Anna - no jak masz zwolnienie do 16go, a od 17go będziesz w szpitalu to chyba szpital już wtedy wystawia takie zaświadczenie czy l4, że w szpitalu jesteś żeby była kontynuacja. no przynajmniej takie coś musi być. a jak urodzisz to każde zwolnienie sie przerywa z automatu i od dnia porodu jest liczony urlop macierzyński. tylko do pracodawcy trzeba donieść (no raczej mąż, a nie Ty) odpis skrócony aktu urodzenia dziecka, który wydaje urząd stanu cywilnego. a pracodawca zgłasza to do zusu i stad zus juz wie od kiedy ma Ci macierzyński płacić, a do kiedy było zwolnienie.

Asik - ooo, magiczny 40 tc :) super :) ale tą teściowa Twoją to bym chyba przetrąciła za takie głupie teksty... nosz kurcze.

a wiecie co ja sobie wczoraj wkręciłam (pewnie niepotrzebnie), że może mi się wody płodowe sączą, bo jakiś taki brzuszek mam mniejszy, no, ale może i opada to temu takie wrażenie mam, no ale bardziej mnie dziwi, że przez ostatnie 3 tygodnie nic nie przytyłam, a nawet z pół kg schudłam, a jem normalnie, co więcej święta były w między czasie to nawet więcej słodkiego jadłam. hmmm. na plusie mam 13,5 kg. niby powinnam się cieszyć, a jakoś mnie to tak frapuje. Malutki też już nie przybrał tak dużo jak ostatnio, bo w przeciągu 3 tygodni tylko 330 g. a mówi sie, że na końcówce to i kobieta i dziecko najwięcej przybiera... hmmm :(

9 lata 11 miesiąc temu #955362 przez Monika_1985
Aniu nawet nie wiesz jakie masz szczęście, że omijają Cię bóle okresowe! :)
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Asik to Ty chyba pierwsza z nas dotrwałaś do terminu :). Teraz to już musi być z górki! A teściowej nie słuchaj, samą ją zjedzą myszy jak będzie taka nie miła :P

Studentka pewnie masz niżej brzuszek i dlatego tak jak piszesz masz wrażenie, że jest mniejszy. No a ile w sumie waży Twój maluch? Mój do 32 tygodnia rósł o tydzień szybciej i według usg miałam termin na 25.01 a teraz zwolnił tempo i już mam termin taki jak z OM czyli 1.02. Ja też już tak nie tyję jak wcześniej więc to chyba jednak z tą końcówką bywa różnie :)

Odebrałam wyniki z labo i jestem taka zła bo znowu mam mnóstwo bakterii w moczu. Do wizyty za tydzień mam brać urosept i urofuragine. Tyle ile ja zostawiłam w tej ciąży pieniędzy w aptece to szok. :angry: Jak nie grzybek to problemy z siuśkami albo z hemoglobiną. Na szczęście z tym ostatnim mi się polepszyło i jest ociupinkę poniżej normy.

9 lata 11 miesiąc temu #955400 przez studentkaae
Monika - no mój Maluch w środę ważył 3268 g. niby spoko, ale przytył w sumie najmniej, bo zazwyczaj ok 60% wagi przez 3 tygodnie przybierał a tym razem jakies 42 %, ale może racja, nie ma sie co martwić, przynajmniej urodzić będzie łatwiej, choć główka wcale mała nie jest, bo z pomiarów wychodzi juz prawie 35 cm. a jakie u Was główki mają?

9 lata 11 miesiąc temu #955424 przez Monika_1985
Studentka - no to prawie 3300 gr ma! Ja bym się na Twoim miejscu nie zamartwiała bo to już słuszna waga :). Chociaż wiem, że jak tu się posiedzi i poczyta jakie duże dzieci mają dziewczyny to można ogłupieć hehe. Co do wymiaru główki to chyba nie mam co pisać bo jestem sporo do tyłu z ciążą w porównaniu z Wami. Póki co mój syn ma mniejszą łepetynkę ;).

9 lata 11 miesiąc temu #955426 przez ela85
Hej dziewczynki.
Asik gratuluję magicznej 40 ;)
Monika kurcze znowu jakieś bakterie, może jest ich nie dużo polecam suszoną żurawinę ja sobie podjadam i ogólnie mocz mam ok. Monika coś długo twój mąż walczy z gardłem, może powinnaś go wysłać żeby to sprawdził, bo jakiś wirus panuje, mój brat od świąt antybiotykami leczy zapalenie gardła a jego teściowa krtani.
Studentkaae nie martw się, bo jakby wody ci się sączyły to byś pewnie to zauważyła. Brzuszek pewnie się obniżył i dlatego wydaje się mniejszy, a waga ci się nie zmienia bo teraz od któregoś tygodnia to wód płodowych nam nie przybywa a raczej powolutku ubywa a na to konto zwiększa się waga maluszka więc to tak troszkę się wyrównuje.
Mój mąż to ostatnio pyta mnie jak ma napić się piwa:"czy będę dziś rodzić", a ja mu mówię że nie wiem ale w razie coś to złapiemy kogoś lub się zadzwoni po pogotowie ;) . Dzisiaj znowu nie spałam bo i skurcze i dodatkowo gardło mnie tak kuło, że szok, dziś sięgnęłam po czosnek i maść majerankową pod nos na katar, bo mi jak gardło przechodzi to zawsze mam katar. Dziewczyny ja sama siebie podziwiam z tym chodzeniem po sklepach, bo już naprawdę mi młody ciśnie niziutko, ale plus tego taki, że będziemy mieć w domku to co mi też się podoba, bo wiecie gust faceta to nie zawsze dobre :) ;) . Dzisiaj to mam skurcze co po chwilę, nawet stanie i uprasowanie 2 rzeczy mi sprawia trudność, bo musiałam przerwę zrobić bo i młody cisnął i krzyż .

9 lata 11 miesiąc temu #955429 przez martadiana
Monika wez nic nie mow !! mnie mala tez tak skopala w nocy ze juz mialam ochote jej cos na sen dac haha do 5 rano przez to spac
nie moglam jakies zywe te nasze dzieci ! wspolczuje bakteri w moczu musi byc wkurzajace jak ciagle cos nie tak jest :/

ASik nie dziwie sie ze humoru nie masz ja jak dotrwam do terminu i nic sie nie bedzie dzialo to chyba zwarjuje !!

Studentkae ja ci nie ponmoge z pomiarami bo mi ostatnie pomiary malej robili w 20 tygodni a teraz to tylko mniej wiecej wage
malej znam .. ale ty sie nie przejmuj tym ze chudniesz sie ciesz czasami taki jest pod koniec ciazy ze sie chudnie a nie tyje
ja teraz tez schudlam 1 kg i tez wydalo mi sie to nie normalne po takim obzarstwie ale widac taka natura :)

A ja spac nie moglam do 5 rano przez moja kochana corke i na dodatek caly czas mialam twardy brzuch i cos jakis czas dziwne bole
jakby prad przechodzil juz myslalam ze sie zaczyna ale sie nie nastawialam .. a mala mi po pecherzu tak latala ze chodzilam siku
co 20 min :S kurde dobrze ze to juz koncowka bo jakbym miala sie tak meczyc jescze z miesiac albo dluzej to bym chyba sie powiesila :S

9 lata 11 miesiąc temu - 9 lata 11 miesiąc temu #955435 przez Monika_1985
Elu a Ty dzisiaj nie idziesz na wizytę?

Niestety bakterii w siuśkach mam od groma więc jakoś nawet nie wierzę w ten urosept czy urofuraginę ale lekarz nie panikuje więc i ja staram się być spokojna. Z mężem dziś byliśmy u lekarza i zapisał mu kolejny antybiotyk. Oby mu pomógł bo dwóch inwalidów w domu to stanowczo o jednego za dużo ;).
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Także u mnie mąż nie pije bo ciągle jest na antybiotyku więc nie może ;).

Oj tak gust faceta... ja raz popełniłam ten błąd i powiedziałam mężowi, że ma sam wybrać uchwyty do szafek kuchennych jak już jest w sklepie. :laugh: Także rozumiem Cię doskonale, że z nim jeździsz. Zwłaszcza, że głodne lwice krążą i polują na samotnych mężczyzn z obrączką :silly:

Martadiana no to nocki mamy podobne. Ja właśnie się boje, że jeszcze kilka tygodni będę musiała się tak męczyć. :( Oczywiście teraz synuś złote dziecko i grzecznie śpi i czasem tylko powierci się chyba przez sen ;).

9 lata 11 miesiąc temu #955438 przez EwelinaS
Hej ja już po wizycie swojego M odprawiłam na uczelnie mam popołudnie i wieczór wolny :) i samotny :(
Dziś to była moja ostatnia wizyta bo pan doktor się już ze mną nie umówił na kolejną kontrolę tylko podkreślił że jak coś mnie zaniepokoi to od razu mam dzwonić albo przyjechać. Co tydzień mam robić KTG dziś miałam pierwsze wyszło dobrze bez jakiś niepokojących odczytów. KTG u niego w gabinecie i potem z nim je omówić także będę z ginem i tak się widzieć za tydzień. Zwolnienie dostałam do 02 LUTEGO i jeżeli akcja porodowa nie rozpocznie się szybciej mam się 2 lutego zgłosić na porodówkę na wywołanie [ nie chce być lutówką!!!] Szyjka krótka i miękka także nic się nie zmieniło w tej kwestii także mam być gotowa na poród bo tam wszystko gotowe już jest. I powiem wam mam nadzieje że poród zacznie się szybciej sam bo nie wyobrażam sobie nocy z 1 na 2 lutego tego stresu i wg a jednak jak się zacznie niespodziewanie to jedziesz i już a tak to te przygotowania, pytania rodziny, stresy. O nie to nie dla mnie. :unsure: :unsure:

Asik to Ty już jesteś po terminie :P też Ci się nie dziwie każda z nas czeka do terminu i ma być koniec ja również nie mam zamiaru czekać nic ponad i mam nadzieję że mój Mikołaj mamusi posłucha.

Studentkaae Ty to ciuszki 54 pewnie maluszkowi założysz. ja nie wiem ile mój mały ma cm główki lekarz mi nie mówił.

Anna no skoro on z pracy wraca jako pasażer no to wiadomo że chęć na % ma mój z pracy wraca na zmianę z kolegą samochodem ale jadą 15 min wiec nie ma okazji ale czasami jak z nocki wraca to zdarza się że z kolegą sobie piwko strzeli na lepszy sen.

Monika_1985 ja też mam bakterie w moczu znowu mam dużo pić bo nie jest ich dużo ale coś tam sie pojawiło

ela mój też sie pyta czy może wypić piwko czy będę rodzić i co ja mam powiedzieć? Głupie pytanie. Czasami sobie pozwoli zresztą do szpitala mamy jakieś 3-4 km a po jednym piwie to chyba będzie w stanie mnie zawieść cała.

9 lata 11 miesiąc temu #955480 przez Asik92
Ale się właśnie wkurzylam .!!!!!! Już miałam dusić "wprowadz" i skasował mi się cały tekst wiec teraz już nie będę się tak rozpisywać :( sorry ale nie mam tyle sił ...

Monika współczuję bakterii, idź do apteki i powiedz ze chcesz coś co ma dużo samej żurawiny ja tak zrobiłam i babka dala mi Zurin zadzwoniłam do gin czy taki mogę brać bo było ze niby kobiety w ciąży nie mogą ale mi pozwoliła i po 3 tyg juz było ok :)

Ewelina super ze jesteś zadowolona po wizycie :) teraz tylko czekać aż przyjdzie godzina zero :)

Ela ja dzisiaj tez chciałam popracować i skończyło się na tym ze wyprasowalam pieluche flanelowa I baldachim a wyłączyłam żelazko bo tak mnie kręgosłup zaczął boleć ze nie dałam rady, kuruj się kochana i szybkiego powrotu do zdrowia :)

Kurde coś jeszcze mailam pisać i juz nie pamiętam :( mam nadzieje ze mi się nie skanuje ten tekst bo mąż mi telefon pożyczył i juz się denerwuje bo za długo mu już :) .

9 lata 11 miesiąc temu #955497 przez Monika_1985
Ewelina co zrobisz, najważniejsze że z dzieckiem jest wszystko dobrze. Chociaż sama mam nadzieję, że będę styczniówką więc rozumiem Twoje niepokoje :unsure:

Asik zapisałam sobie nazwę tego produktu. No ja mam prawie 21 000 bakterii w moczu przy normie do 500 :blink: Ale leukocyty mam w normie więc chyba nie jest jakoś fatalnie. Na razie będę brać te rzeczy co mi lekarz powiedział, wizyta w czwartek i zobaczymy co wtedy zaproponuje. Może dzień przed wizytą zrobię sobie jeszcze raz badanie moczu.

Zrobiliśmy z mężem dzisiaj mega zakupy w biedronce byśmy obydwoje mogli siedzieć w domu i nic nie robić a nie po sklepach latać ;). W końcu kupiłam sobie lody na które od tygodnia miałam ochotę :silly:

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia