BezpiecznaCiaza112023

zostanę mamą w maju 2011 roku :)

12 lata 3 miesiąc temu #438218 przez megi23
witam i ja sie oby te wszystkie chorobska juz sobie poszly a to wina tej niezdecydowanej jak kobieta pogody :angry: maly spi to mam momencik rano garnelam mamci mieszkanie i naczynie pomylam i nie mam co robic hahaha pozniej na 16 jazda al tylko godzinka oby tylko nie padalo bo zapowiadaja u nas burze :huh:
ja Tymkowi nie otwieram boku wcale co prawda cierpi moj kregoslup ale on si prawie na lgowie i sie strasznie wierci i pewnie bym o na podlodze znalazla mamy lozeczko turystyczne.. bo takie mi wygonie bylo kupic. poza tym on wstajac moglby sobie tu kilka rzeczy na lgowe zwalic wole nie ryzykowac .. :)

apropo kupek maly mi kiedys tez tak zrobil po szyje doslownie dodam ze otulacz sobie rozpial w lozeczku wysmarowal siebie oczka mu bylo widac siedzial z nim moj brat i takiego smrodu nie czul??/ :ohmy: a mialam z nim isc na spacer bylam zla na maksa na brata bo nie wiedzialam co mam robic posciel prac, lozeczko czyscic, czy malego umyc mama myla lozeczko posciel tylko namoczylam a ja malego szorowalam.... hehe ale jak wspominamy z mamcia teraz to sie smiejemy ze mam zdolne dzieco :lol:

oby do srody nstepnego tyg koncze jazde w koncu zostaja tylko egzaminy apropo ich ma byc ustawa zlozona odnosnie naszego wordu = tam gdzie sie zdaje ze nie bedzie sie zdawac w osrodkach tylko tam gdzie sie uczy i bedzie sie zdawac na miescie bez luku i placu ale zanim to wejdzie wzycie hehe

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #438288 przez Kozłowska
Dzień doberek :silly:
Matek ma się dobrze wczorajsza kontrola odbyła się szybko i bezboleśnie nawet bez większego płaczu. Antybiotyk odstawiony, mamy podawać diclofor osłonowo i syropek wykrztuśny bo jeszcze lekki kaszelek został. Za to w poczekalni młody furore zrobił :blink: Wszystkim puszczał oczka, przebijał 5, bił brawo i posyłał buziaki no słodziak. Nawet u doktora nie było tak strasznie jeszcze była jakaś nowa pielęgniarka taka SUPER babka zajmowała go ciągle nawet mu z rękawiczki nadmuchała balona narysowała oczka i ustka. Miła odmiana po szpitalu.
Co do kupek to my też mieliśmy parę razy takie niespodzianki że nawet nie wiedziałam jak mam go wziąć do wanny. A za to teraz kupy ma normalne ale ponoć po antybiotyku są tak strasznie śmierdzące :ohmy: że ąż mnie wykręca ale twardo mówię ładna kupka, sliczna kupka dobry synek tylko trzeba teraz takie piękne kupki to nocniczka robić :silly:

Ojj sylka mam nadzieje że maść pomoże i szybko Kubuś będzie iż zdrowy i nic go nie będzie bolało. Buziaczki gorące :kiss:
A tak z ciekawość bo troszkę mnie nastraszyłaś że tak może się dziać po antybiotyku i szczerze to ja się tak boje majstrować mojemu szkrabowi przy osprzęcie jak to tam wyglądało że cie to zaniepokoiło. W piątek idę jeszcze na kontrol to może od razu powiem żeby sprawdziła.

A w imieniu Mateuszka dziękuje za życzonka z okazji dnia chłopaka :kiss: :kiss:
Dobra zmykam robić obiadek póki chłopaki śpią dziś mamy naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem :silly: A później spacerek zaliczymy bo chłodno ale słonko świeci pięknie :lol:
Miłego dzionka

12 lata 3 miesiąc temu #438323 przez Agusiak
Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #438347 przez megi23
smecta i bakterie oslonowo ja ostatnio dawalam i jescze cos jest ale Sylwia bedzie pamietac ... nam po smekcie puscilo ale to nie kazde dziecko chce wypic... ta moj robil po 8 i ja juz wymiekalam z pieluchamia i otulaczami.. ale to n gorne 4 bylo..

znalazlam proszk sie nazywa orsalit

www.doz.pl/apteka/p8823-Orsalit_proszek_...alinowym_10_saszetek

12 lata 3 miesiąc temu #438367 przez Agusiak
megi wielkie dzięki za info i za linka :) muszę zadzwonić do T żeby zahaczył o aptekę.

12 lata 3 miesiąc temu #438381 przez sylka
Kozłowska powiem tak napletek miał czerwony a jak dalej zajrzała lekarka to aż czerwono bordowe cały żołędz. Szwagierka mi powiedziała że ona zawsze po antybiotykach łapie zapalenie i może mały ma tak samo. Niekótrzy tak łapią i osłonowo powinni dawać mu nie tylko na brzuszek prodiotyki ale też coś zeby zaopobiece ewentualnemu zapaleniu ukił. moczowego. Na przyszłość będę sie upominać. Pierwszy raz miał antybiotyk to człowiek nie wiedział że ytakie skutki mogą być,

Maścią mamy smarować 2 razy dziennie i do tego syropek zamiast furaginu.

Zmykam robić ciasto na pierogi ruskie :)i spacerek też zaliczony Kuba śpi. Po pierogach muszę zasypać malinki na sok :)

12 lata 3 miesiąc temu #438385 przez agi-p
Agusiaczku mi lekarz zalecił kiedyś jak Ami miała takie rzadkie kupki właśnie smecte i gastrolit , żeby sie nie odwodniła . Ale Amelka nie chciała pić ani jednego , ani drugiego :( Jeszcze dietkę zalecił .
Przeszło jej samo w sumie . Wydaje mi się , ze jak nie ma Biedulka gorączki , to od zebów to wszystko .
Gdyby zaatakował ją wirus , to gorączkę miałaby na bank .
Daj znać czy cos się poprawiło .

Kozlowska super , ze Matek ma się lepiej :) Czyli Wasz koszmar dobiegł końca :)

Megi zanim te przepisy w życie wejda to minie ze sto lat :P Szybko wyjeździłaś godzinki :) Teraz będziemy trzymały kciuki za egzaminy :)

A ja miałam taki atak spadku cukru,że dobrze że Linka w domku była . Już myślałam , ze się przekręcę :(

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #438425 przez sylka
Perogi ulepione :)

MAlinki zasypane:)

Agusiaczku Kuba smekty nie chciał pić :P Podaj Pauli Orsalit i probiotyki jakieś. Kleik z marchewką Na biegnkę skuteczny jest też www.doz.pl/apteka/p2902-Hipp_ORS_200_kle...kowo_-_ryzowy_200_ml .

Agi dobrze że Paula była i zareagowała w porę. Niebiezpieczne są takie skoki.

Kuba ładnie dziś bawł sie z Mają bo szwagierka wpadła :D Słodko wyglądali razem na kocyku. Wg szwagierki Kuba to już taki dorosły chłopaczek prawie przedszkolak z wyglądu. Mai podobał się pokój Kuby, rozgladała sie i komentowała po swojemu. Kubula dawał jej zabawki, całował, łapał za rączki. Cudak mały :lol:

12 lata 3 miesiąc temu #438542 przez Agusiak
dziewczynki młoda nadal miała biegunkę i raz zwymiotowała :(
Chcieliśmy jej podać smektę ale ani nie ma mowy żeby to wypiła, z resztą jak wszystko inne. T kupił jej nawet takie maluteńkie sucharki ale nawet tego nie chciała zjeść. Cały czas marudziła lub płakała i nie odstępowała mnie nawet na krok. Mieliśmy ją kąpać wcześniej o 18.30 ale zasnęła mi na rękach, odłożyłam ją do łóżeczka i śpi, w ubraniu w niezmienionej pieluszce :( a chciałam jej chociaż tyłeczek umyć po tych kupkach.
Nie wypiła nawet mleka bo nie zdążyłam jej podać. Mam nadzieję że się obudzi za niedługo i że to nie będzie już se do rana.

agi dobrze że Lineczka w domu była, musisz kochana bardzo uważać i pilnować tego cukru bardzo uważnie. Nie znam się na tym ale czy mogłaś taki skok jakoś przewidzieć? Np czy pominęłaś jakiś posiłek bądź zjadałaś coś czego nie powinnaś?
Jak dobrze że miałaś taką wspaniałą pomoc córci.

12 lata 3 miesiąc temu #438554 przez agi-p
Sylka Kochany Kubusiek :) Cudnie i rozczulająco wyglada taki maluch , który troskliwie zajmuje sie dzidziusiem :)

A te malinki tylko zasypujesz cukrem i przecedzasz sok ? Mam zamrożone malinki i moze też zrobię troszkę soku :)

Agusiaczku kurcze i wymioty się pojawiły ? Oj to chyba jednak coś poważniejszego niż tylko ząbki :( Obserwuj ją . Biedusia mała . A gorączki nadal nie ma ?
Rozmawiałam dziś z kuzynką i jej córcia , a moja chrześnica , 3 letnia Julcia , właśnie leży chorutka . Wirus ją dopadł , wymiotuje i biegunkę ma :( Kurcze teraz tyle świństw w powietrzu :(
Mam nadzieję , że noc będzie w miare przespana , a jutrzejszy dzień dużo lepszy .
Daj koniecznie znac jak się czuje Lineczka .

Z tym cukrem to teraz takie jaja mam . Hormony buzują , ciąża troszkę przyczynia się do wahań . Ja kontroluję jak moge i cukier i jedzenie , insulinę dostosowuję do tego ile jem i co .Ale jednego razu po wbiciu insuliny i zjedzeniu , jest dobrze A następnego dnia np , po zjedzeniu identycznego zestawu jest kiepsko :( Zależy tez co akurat robie , jaki wysiłek mam itp... Głupia ta choroba :(
Mężuś juz mi zapowiedział , ze chyba wyjade do Mamy . Będzie codziennie po pracy przyjeżdżał , ale bezpieczniej będzie się czuł jak Mama będzie na mnie oko miała . Zamartwia się tym bardzo .

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #438571 przez sylka
agi-p napisał:

A te malinki tylko zasypujesz cukrem i przecedzasz sok ? Mam zamrożone malinki i moze też zrobię troszkę soku :)

Zaypuję cukrem warstwami tzn. trochę owoców i cukier, ocowe ttd. i przykrywam sciereczką płócienną. Stoją tak za kilka godzin. Następnie przelewam wszystko do dużego garka i gotuję zacałość w garnku aż do zagotowania i jeszcze z 5minut mieszając. Przecedzam do nowego naczynia maliny przez sitko. Otrzymany sok podgrzewam do wrzenia, dosypuję cukier jak jest za mało słodki po czym przelewam do butelek oraz szczelnie zakręcam. Butelki kładę denkiem do dołu i czekamy do wystygną. Tak zawekowane stoją i czekają na otwarcie :)

Z cukrem to naprwde nie ciekawie. MAż ma rację u mamy bedziesz bezpieczniejsza i Ami tez przy okazji. BO nie daj BOże zasłabłabyć a ami w tym czasie chodziła sama po domku :huh:

Agusiak przy zapaleniu migdałków tym co Kuba miał występje czasem biegunka i wymioty (u nas nie było wymiotów ale kupa była rzadka) O wymioty pytali lekarze. Też nic nie jadł, marudził. Jaa bym poszła do lekarza sprawdzić co siędzieje i jak gardło czyste to zrobiła z krwii CPR by sprawdzić czy stan zapalny jest w organiźmie. Kubie migdały zasypało i gardło zaczerwieniło dopiero w 5 dobie od wystąpienią gorączki.
Z 2 str. jak coś śie dzieje to źle że nie ma gorączki bo wtedy organizm nie walczy :( Dawaj nam znać jak z PAlinką.

12 lata 3 miesiąc temu #438587 przez Agusiak
Paulinka na szczęście się obudziła więc mogłam jej umyć pupkę i dać mleczko. Chyba obudził ją głód bo wypiła całą butlę i T musiał iść dorobić drugą z której także troszkę wypiła. Wymioty były tylko raz po podaniu smekty więc podejrzewam że to przez to, biegunki też już więcej nie było, gorączki także brak, za to jak smarowałam dziąsełka to wymacałam nowy ząbek- dolna czwórka :) Także mamy już chyba powód tego całego zamieszania i mam nadzieję że to było właśnie przez to. Wieczorkiem po mleczku już odżyła, pokazała że deszcz pada za oknem, obejrzała troszkę bajki i poszła spać bo jednak umęczona troszkę jest. Oby jutro już było cacy :)

agi a np Twoja mama nie mogłaby się na jakiś czas przenieść do Was? Zawsze mogłabyś normalniej funkcjonować i zajmować się domkiem i Paulinką także a tak to taka przeprowadzka to zawsze jakieś zamieszanie. Bardzo Ci współczuję tej cukrzycy, co za cholerstwo no!
Ściskam mocniutko :kiss: :kiss:

Sylka nie daj Boże żeby to było to co u Was, ale myślę że to jednak ten ząb a że jej wychodzą parami to na dniach pewnie będzie możliwa powtórka z rozrywki. Do tej pory jak coś się działo to zawsze była gorączka.

Miłego wieczorku :)

12 lata 3 miesiąc temu #438662 przez agi-p
Dobry wieczór :)

Sylka dzięki za przepis . Chyba też tak zrobię z malinkami :) A tak właściwie , to zachciało mi się lodów śmietankowych z malinami :P Hahaha ;)

Agusiaczku czyli sprawa się wyjaśniła ...czwóreczka Lince dokuczała . Dobrze , ze sie przebiła . Powinno być lepiej :) Biedulki z tych naszych Maluchów . Zeby to cholerstwo , wiecznie z nimi problem ...i jak wychodzą i jak na starość wypadaja .
Amelce też zawsze parami wychodza i męcza ją podwójnie .

Dziękuje Wam za słowa otuchy . Cukrzyca to wredna i podstępna choroba . Zwłaszcza w ciąży daje się we znaki , bo organizm szaleje .

Agusiaczku Mama do mnie mogłaby się wprowadzić na troszkę , ale wiem że bardzo by sie męczyła . Mamcia jest bardzo żywą osobą . Sto razy dziennie idzie do sklepu , schodzi wszystkie okoliczne i nie tylko sklepy , żeby kupić coś taniej . Sprawia jej to frajdę . Nie usiedzi 5 min na tyłeczku . Wszędzie jej pełno . A u Nas wieś zabita dechami ...zadusiłaby się .
Wolę jechac do niej , bo Mama najlepiej czuje sie u siebie . A jak tam jesteśmy , to Mama juz w ogóle prawie pod sufitem lata :P Jest wtedy taka szczęśliwa :)
Pojadę znowu na parę dni :) Dziewczynki czują się tam jak w domku , więc nie ma problemu .

A Ami dzisiaj troszeczkę lepszy apetyt miała , ale tez szału nie było . Na noc tylko 60 ml wypiła . Ale w ciągu dnia tryskała humorem i szalała jak zwariowana . 2 razy tak mi na brzuch skoczyła,że myslałam że coś dzidzi się stało . No i wytłumacz tu takiemu Maluchowi , ze Mama ma dzidzi w brzuszku i trzeba uważać :P Nie wspominając o tym , ze nie powinnam dźwigać .

Spokojnej nocy :)

12 lata 3 miesiąc temu #438686 przez sylka
Agusiak kamien z serca jesli to zabki. Ciesze sie.

Zrobilam soczek malinowy, z 2,5 kg owocow wyszlo mi 7 buteleczek po Frugo. Ten dzisiejszy + wczesniej zrobiony = spory zapas na zime :)

12 lata 3 miesiąc temu #438728 przez agi-p
Dzień dobry :)

Sylka to zima Wam nie straszna z takim zapasem swoich witaminek :)

Agusiu jak tam Lineczka w nocy ? Wszystko dobrze ?

Ja od raniutka na nogach ...Ami oczywiście spac długo nie zamierza . Pewnie zacznie jak będzie musiała iść do przedszkola i wcześnie wstawać :P

U Nas od rana szaro i buro , popaduje deszcze co chwilę . Mam nadzieję , ze do soboty zdąży sie wypogodzić ,bo moja fryzura szybko się rozwali i kreacja pobrudzi hahaha :P

Miłego poranka :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka