BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

10 lata 4 miesiąc temu #921431 przez agat

Anabelle napisał: Agat piekny brzuszek i jaki dzielny pomocnik - buty układa :P

Nie układa tylko wyjmuje wszystkie po kolei z szafy, zebym go na spacer wzięła :P :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu #921447 przez monia89
Hej
Jasiek jaki już chłopak duży !
Agat super wyglądacie! Cała Wasza 3 :-)
MNIE dzis brzuch boli więc leze ile moge...

10 lata 4 miesiąc temu #921470 przez Anabelle
Antek tacie wszystko "układa" w biurku właśnie. Mam wrażenie że co chwile sprzątam, a ta mała mendusia i tak szybciej bałagani.
Monia leż sobie spokojnie, pogoda paskudna -.-

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #921481 przez kaikai
Agat brzuszek masz zgrabniutki :)

U nas Dawidek chory, w nocy miał 40 stopni :(
P z nim do lekarza jedzie, ja w domu zostanę bo też źle się czuję :(

Mój mały też wszystko rozumie i wie gdzie co jest, ale z mową nic nowego, jak coś chce to tylko paluchem pokazuje :)

Denerwuje się Dawidkiem i tym żeby to nie był jakiś wirus, bo martwe się też żebym ja się nie zarazila :(
Ja gorączki nie mam, głowa mnie tylko boli, ale to może być też ciążowe, oby.
Wypatrzyłam w gardle małego jakieś pęcherzyki, martwie się żeby to nie była ta opryszczka jeb...
Żebym ja się nie zarazila :( :(

10 lata 4 miesiąc temu #921491 przez Magdalena9t
Hej, Tomek śpi a ja piję szybko kawkę i biorę się za ogarnięcie obiadu, dobrze,że jest Suzi to wiem co dziś zrobię( zapiekankę z cukini :lol: ) dzięki :kiss:
Creo również dziękuję za przepis, do kaszy jaglanej dodam, albo koktajl zrobię, żelatyny nie używamy bo nie jemy w ogóle świniny ani innych nieczystych zwierząt :P

Przyszedł przedwczoraj fotelik, w końcu( wczoraj pierwszy raz wypróbowaliśmy, oboje zadowoleni :) dostaliśmy kask gratis ale jaki szajski,aż wstyd pokazywać :sick:
Świetne macie te brzuchy laski, aż chce mi się też zrobić zdjęcie swojego i pokazać,ale sorry ja nie mam co :P :P :)

Agat mam tak samo , pół dnia nie widziałam Tomka , i jak później go odbieram od teściowej to taki duży mi się wydaje i coraz mądrzejszy, wszystko powtarza, o skarpety akurat nie prosiłam, ale o co inne poproszę to też przyniesie ;)

Dziąsła na dole przy 4 mocno rozpulchnione ,na dniach coś się nam urodzi, na szczęście tylko trochę marudny jest Tomek, i bez gorączki ufff :) na razie tyle bo znów się zasiedzę;p

10 lata 4 miesiąc temu #921498 przez Azja
Kaikai mam nadzieje ze z Dawidkiem nic powaznego i Ty nic od niego nie złapiesz :huh: kurde zaczyna sie teraz okres chorobowy, nie lubie tego :unsure:

Mlody mi własnie usnał, ale co sie ostękał :) czy Wy tez tak macie ze jak jednego dnia pochwalicie ze np. dziecko grzeczne, to na drugi dzien jest odwrotnie :silly: jak juz wiec3ej nie chwale bo tylko zapeszam :pinch:

lece na kawke, chwila spokoju :)

10 lata 4 miesiąc temu #921529 przez monia89
Kaikai 3majcie sie!
Azja ja tak tez mam wiec nie chwale juz ..
a moj Tosiunia masowaĺ mi dziś brzuch i pilnował zeby koc nie zwisal z kanapy tylko był na mnie :-) i nawet watera swojego z kuchni mi przyniósł i kazał pić. Mądry ten moj Mężczyzna.
ja mam spagetti dzis

10 lata 4 miesiąc temu #921545 przez Alex_87
Hej dziewczyny :)

Agat no no ciąża Ci służy :) Anabelle jak na 11tc to rzeczywiście już ładnie widać :)

Magda w końcu jaki fotelik kupiliście? Mój mąż wczoraj zamontował nasz (alleluja :woohoo: ) ale była tylko krótka przejażdźka po podwórku bo kasku nie mamy, mała rozsiadła się jak księżniczka, no i wyglądało, że jej bardzo wygodnie :)

Kaikai daj znać co lekarz powiedział.

Chyba wszystkie dzieciaki w tym wieku już tak dużo rozumieją :) Mój J, jakiś czas temu wychodził z pokoju i rzucił do Zuzki, żeby posprzątała zabawki i przyszła na obiad, no i wyszedł, ja patrzę a ona posłusznie wrzuca zabawki do pudełka, zupełnie sama, oczywiście nie robi tego codziennie :D a ostatnio zaczęła mówić pierwsze sylaby wyrazów, no tylko, że na kalosze, kaczkę i kawę mówi tak samo :D

Azja to ode mnie też lecą fluidy brzuszkowe :)
Załączniki:

10 lata 4 miesiąc temu #921656 przez creatura
Kaikai, zdrowka dla Was. U nas tez w nocy byl stan podgoraczkowy, nie dawalam nic, zeby nie przerwac naturalnej obrony organizmu. wieczorem wczoraj dwa brzydkie kupsztale byly i pewnie stad, no rano trzy okrutne smierdziele, ale takie really okrutne :sick: dalam probiotyk Enterol i troszke udalo mi sie wcisnac Leosiowi Orsalitu. Caly dzien tylko piers, troche kaszy z daktylami i samych ziemniakow, byla przed chwila jeszcze miekka kupa, ale juz nie wodno- sluzowa, czyli miejmy nadzieje, jestesmy na dobrej drodze. obstawiam kapuste wlosska z przedwczoraj, cos mnie podkusilo i dalam wczoraj. leosiowi, a nawet mu smakowala :/:/

Madzia, to agar agar jest w sam raz dla Ciebie, czyli zelatyna roslinna;) czyli galaretki tez nie jadacie?

10 lata 4 miesiąc temu #921681 przez kaikai
Okazało się że to wirusowe zapalenie gardła, na szczęście nie opryszczka.
Dawidek zjadł dziś trochę zupki i teraz całą butelkę mleka z kaszka, więc dobrze że chociaż je .
Ja się czuję strasznie, nie wiem czy to że zmęczenia, czy już mi się te mdłości zaczęły, czy jakiś chorobsko :(
P tylko chodzi z termometrem i mierzy raz mi raz małemu.

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #921716 przez Suzi
Hej :)

Oo, CreMoniu - Leoś kupczył po wloskiej?? To ja juz teraz wiem po czym kupczył Mikus :P :P :P

Madzia - a jakie zwierzeta są "nieczyste"?????? :huh: :dry: , na allaha....... :whistle: :P

Kaikai - zdrówka!!! Moze pojedz jaglanki?

Alex - no no no, brzuchal jak sie patrzy :cheer: , no ale Ty wszak pierwsza w kolejce.... ;)

Agat - zgrabny brzuś....aż zazdoszczę :blush:

Co do mojego kucharzenia, to wczoraj w gazecie Moje Gotowanie wpadł mi w oko przepis na pieczone udźce kurczacze z węgierkami. No i zdjęcie tez przemawialo do wyobraźni :laugh: no więc latwo zgadnąc, co dziś mieliśmy na obiad...PYYYYCHA powiem Wam. A wykonanie dziecinnie proste. Przygotowuje sie marynatę z 2 łyżek musztardy ( najlepiej gruboziarnistej ) i 2 łyżek miodu ( ja dalam jedną ale dodalam sosu terriyaki, bo ZAWSZE cos dodać od siebie muszę...inaczej sie uduszę :P :woohoo: ) posolić kurczaki ( ja posypalam jeszcze przyprawą Gyros z czosnkiem ) , wylozyc do brytfanny w ktorej wczesniej wysypać trzeba pokrojone w polowki śliwki, czerwone ( ja dalam zwykłe,,bo nie mialam czerwonych ) cebule (3 szt) w "piórka" ( a ja dodalam jeszcze :lol: paski czerwonej papryki ) ktore trzeba najpierw "wytarzać"w lyzce oliwy z solą, pieprzem ( a ja dodalam jeszcze :cheer: cynamon rozmaryn i tymianek -suszony) . To pod spod miesa, a na mięso jeszcze po kilka połowek sliwek skórką do góry. Ja pieklam 8 sztuk. Rozgrzac piekarnik do 200 st i piec 35-40 min. Ja musialam zmniejszyc temp po pewnym czasie bo moj piekarnik lubi sie rozhulać więc dopiekaly sie juz w temp180 ;) do tego był ryż i ......mizeria ( pospolicie, jak do tak wyrafinowanego dania, ale mialam mnostwo ogorkow z konczacą sie "datą wazności" wiec musialam zużyć :P
Powiem Wam, ze MEGA! Nastepna porcja juz zamarynowana w lodowce :woohoo: myslalm ze pieke obiad na 2 dni....naiwniaczka. Rozszarpali na pniu do czysta :laugh: polecammmmm
W ogole to najnowsze. Moje Gotowanie bardzo ciekawe przepisy i artykuly serwuje. Rzadko kupuję, ale to mam i nie zaluję wydanych 8 zeta B)

Coś jeszcze mialm napisać iiiiiiii, Niemiec znowu namieszał :P

Edit - no juz sobie przypomnialam -mialam spytac, ile razy dziennie Wasze dzieci jedzą? Miki ostatnio 4 posilki a jeszce niedawno było 5, ale wieczorna butla zostala wyeliminowana, jakoś tak samoistnie, chyba mial za maly odstep pomiedzy kolacją a tą butla, bo albo nie chciał wcale pić, albo wypijał symboliczną ilość albo-jeśli nalegalam - puszczał pawia na mnie i to zadecydowalo ze koniec z butla na noc, ku radości zebow ( umytych w pocie czola ) no ale przez to jada mniej. Dzis mu chcialam przemycic jakiś podwieczorek w wymyslilam twarozek homogenizowany z musem truskawkowym mojej roboty, ale cos mu nie szedł, no ale nie ustepowalam, więc cwaniaczek rozegrał te partię spektakularnym pawiem po ktorym chyba z godzinę mylam kuchnię i fotelik ( bo wciaz mi wszystko śmierdziało :sick: ) więc stwierdzam, ze twarozek homo :P mu nie sluzy, jako ze bylo to juz trzecie podejscie do niego ale pierwsze zakonczone tak stanowczo B) no i wyszlo na to ze pomiedzy obiadem a kolacją miał 6 (!!! :ohmy: ) godzin przerwy.
Ogolnie mamy male postępy w rozszerzaniu menu, dzis na kolanach taty, tuz przed kolacja zjadł pol plasterka szynki ( musiał juz byc niezle glodny) bo tak mamy,ze ja mu cos proponuję a on ze śmiechem robi uniki, a jak juz wetkne do dzioba to albo wyjmuje i oglada, albo wypluwa i patrzy jak leci na podlogę albo podobne "cyrki". Jada bez problemow ( w sensie, duze porcje, bo zazwyczaj musi cos jeszcze się dziać podczas jedzeniao :blush: ) swoją niesmiertelną jaglankę z owocami i zupki. Amen. No i co z nim począć?
Tak, tak, wiem, wyrośnie,,ale poki co denerwuje mnie to juz......

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #921752 przez kaikai
Suzi już dziś chyba nawet jaglanka mi nie wejdzie :( to jednak nie choroba.
Od rana mam mdłości, głodna jestem ale co zaglądam do lodówki to mnie odrzuca.

Nie wiem jak ja obiadek zrobię, bo wszystko mi śmierdzi.
Jeszcze P grzyby suszy fuj.

Może jutro będzie lepiej to zrobię pieczoną pierś z tymi śliwkami, bo jakoś wydaje mi się że będzie lekko kwaśne, a kwas mi pasuje.

Na kwietniowkach 2015 dziewczyna polecala garnek rzymski, podobno kurczaczek wychodzi jak marzenie.

Dawidek już dziś lepiej :)

Suzi u nas mały ma 4-5 posiłków takich większych i w międzyczasie ze dwa małe.
1.mleko 200 ml
- kanapka
2.Banany, lub serek
3. Zupa, ale to nie zawsze jest, zależy czy ma drzemkę i przespi.
4. Obiad.
5. Kaszka z mlekiem butelka.
-kanapka

Czasami zamieniamy, jak zupy nie zje bo ma drzemkę to zamiast obiadu daje mu zupę z mieskiem.

Alex też Ci ciąża służy :) brzuszek zgrabny .
A jak Zuzia, zauważa, że masz brzuszek i coś tam się rusza ?

10 lata 4 miesiąc temu #921888 przez monia89
Alex super brzuszek!
Kaikai czytałam o tym garczku i podobno jest rewelacyjny! Współczuje tych mdłości. Mnie jak czasem zemdli to aź ścina mnie z nóg.
Ja robie rybke w sosie włoskim juz mi ślinka cieknie.
Po wczorajszych bólach ani śladu dxięki Anabell!

10 lata 4 miesiąc temu #921890 przez Magdalena9t
Hejo,znów piszę bo Tomek ma drzemkę, :) jedyny czas na intenet :P
Creo są galaretki z Delecta bez żelatyny, z karagenem, wydaje mi się trochę mniej wyraźny smak tych galaretek, ale i tak rzadko używam ;)
Suzi w w III Księdze Mojżeszowej cały rozdział 11 jest poświęcony zwierzętom czystym i nieczystym:

11:1 I przemówił Pan do Mojżesza i do Aarona tymi słowy: Powiedzcie do synów izraelskich tak:
11:2 Takie zwierzęta możecie jeść spośród wszelkich zwierząt, jakie są na ziemi:
11:3 Każde spośród bydła, które ma rozdzielone kopyto i rozszczepioną racicę i przeżuwa pokarm, możecie jeść;
11:4 Lecz spośród przeżuwających pokarm i mających rozdzielone kopyto jeść nie będziecie: wielbłąda, ponieważ przeżuwa pokarm, lecz nie ma rozdzielonego kopyta, ten jest dla was nieczysty;
11:5 Świstaka, ponieważ przeżuwa pokarm, lecz nie ma rozdzielonego kopyta, ten jest dla was nieczysty;
11:6 Zająca, ponieważ przeżuwa pokarm, lecz nie ma rozdzielonego kopyta, ten jest dla was nieczysty;
11:7 Wieprza, ponieważ ma rozdzielone kopyto i rozszczepioną racicę, lecz nie przeżuwa połkniętego pokarmu, ten jest dla was nieczysty;
11:8 Mięsa ich jeść nie będziecie ani nie będziecie się dotykać ich padliny, są one dla was nieczyste;
11:9 Z tego wszystkiego, co żyje w wodzie, możecie jeść: Wszystko, co żyje w wodzie, w morzach i w rzekach, ma płetwy i łuski, jeść możecie;
11:10 Wszystko zaś, co nie ma płetw i łusek w morzach i w rzekach, wszystko, co się roi w wodzie, wszystkie istoty żywe, które są w wodzie, będą dla was obrzydliwością.
11:11 I pozostaną dla was obrzydliwością: Mięsa ich jeść nie będziecie i będziecie się brzydzić ich padliną.
11:12 Wszystko w wodzie, co nie ma płetw i łusek, będzie dla was obrzydliwością.
11:13 Z ptactwa zaś tymi brzydzić się będziecie i nie będziecie ich spożywali, bo są obrzydliwością: orzeł, sęp górski, orlik,
11:14 Wszelkie gatunki kani i sokołów,
11:15 Wszelkie gatunki kruków,
11:16 Struś, sowa, mewa i wszelkie gatunki jastrzębi,
11:17 Puszczyk, kormoran i puchacz,
11:18 Sójka, pelikan, ścierwojad,
11:19 Bocian, wszelkie gatunki czapli, dudek i nietoperz.
11:20 Wszelkie uskrzydlone czworonożne owady będą dla was obrzydliwością.
11:21 Lecz z wszelkich uskrzydlonych czworonożnych owadów możecie jeść te, które mają ponad swymi nogami tylne kończyny do skakania na nich po ziemi;
11:22 Te z nich możecie jeść: Wszelkie gatunki szarańczy wędrownej i wszelkie gatunki szarańczy solam, wszelkie gatunki szarańczy chagab i wszelkie gatunki koników polnych;
11:23 Wszelkie zaś uskrzydlone czworonożne owady będą dla was obrzydliwością.
11:24 Przez te zaś zwierzęta staniecie się nieczyści i każdy, kto się dotknie ich padliny, będzie nieczystym do wieczora,
11:25 A każdy, kto nosi ich padlinę, wypierze swoje szaty i będzie nieczysty do wieczora;
11:26 To, które ma rozdzielone kopyto, ale nie przeżuwa połkniętego pokarmu, będzie dla was nieczyste i każdy, kto się go dotyka, stanie się nieczysty.
11:27 Wszystko, co chodzi na łapach swych spośród zwierząt czworonożnych, będzie dla was nieczyste. Każdy, kto się dotyka ich padliny, będzie nieczysty do wieczora.
11:28 A kto będzie nosił ich padlinę, wypierze swoje szaty i będzie nieczysty do wieczora. Są one dla was nieczyste.
11:29 A wśród małych zwierząt, które biegają po ziemi, będą dla was nieczyste: kret, mysz i wszelkie gatunki jaszczurek,
11:30 Łasica, żółw, salamandra, skolopendra i kameleon.
11:31 Te będą dla was nieczyste spośród wszystkich małych zwierząt. Każdy, kto się ich dotknie, gdy są nieżywe, będzie nieczysty do wieczora.
11:32 Wszystko, na co spadnie którekolwiek z nich, gdy są nieżywe, będzie nieczyste. Każdy przedmiot drewniany lub szata, lub skóra, lub worek, każdy przedmiot, którym wykonuje się jakąś pracę, należy włożyć do wody i będzie nieczysty do wieczora, a potem będzie czysty.
11:33 Jeżeli do jakiegoś naczynia glinianego wpadnie którekolwiek z nich, to to, co jest wewnątrz tego naczynia, będzie nieczyste, a wy je stłuczecie.
11:34 Każdy pokarm, który się spożywa, do którego dostanie się woda z tego naczynia, będzie nieczysty, wszelki zaś napój, który się pije, będzie w takim naczyniu nieczysty.
11:35 Wszystko, na co spadnie cokolwiek z ich padliny, będzie nieczyste, czy to piec, czy palenisko; należy je rozwalić, są bowiem nieczyste i będą dla was nieczyste.
11:36 Tylko źródło i studnia, jako zbiorniki wody, będą czyste. Natomiast kto dotknie się w nich padliny, która w nie wpadła, będzie nieczysty.
11:37 Jeżeli zaś z ich padliny spadnie coś na ziarno przeznaczone do siewu, to będzie ono czyste.
11:38 Jeżeli jednak na to ziarno wylano wodę, a potem spadło na nie coś z ich padliny, to będzie ono dla was nieczyste.
11:39 Jeżeli padnie jedno ze zwierząt, które możecie jeść, to ten, kto się dotknie jego padliny, będzie nieczysty do wieczora.
11:40 Kto by zaś zjadł coś z tej padliny, wypierze swoje szaty i będzie nieczysty do wieczora. A kto by niósł taką padlinę, wypierze szaty swoje i będzie nieczysty do wieczora.
11:41 Wszelkie małe zwierzęta, które biegają po ziemi, są obrzydliwością, nie wolno ich jeść.
11:42 Nie będziecie też jedli niczego, co się czołga na brzuchu, i niczego, co chodzi na czterech i więcej nogach spośród wszystkich małych zwierząt, które biegają po ziemi, gdyż są obrzydliwością.
11:43 Nie kalajcie siebie samych przez spożywanie któregokolwiek płaza, który pełza i nie zanieczyszczajcie się nimi, bo przez nie staniecie się nieczystymi,
11:44 Albowiem Ja, Pan, jestem Bogiem waszym! Uświęcajcie się i bądźcie świętymi, bo Ja jestem święty! Nie zanieczyszczajcie siebie samych żadnym płazem, który pełza po ziemi,
11:45 Bom Ja Pan, który was wyprowadziłem z ziemi egipskiej, aby być Bogiem waszym. Bądźcie więc świętymi, bom Ja jest święty.
11:46 To jest prawo, dotyczące bydła i ptactwa, i wszelkich istot żyjących, które roją się w wodzie, i wszelkiego, co żywe pełza po ziemi,
11:47 Abyście rozróżniali między tym, co nieczyste, a tym, co czyste, oraz między zwierzętami, które się spożywa, a zwierzętami, których jeść nie wolno.

Alex zamówiłam Hamax Siesta, jestem jak na razie zadowolona, nie miałam jeszcze porównania z innym fotelikiem na tył, także tym się zachwycam, Tomeczkowi też się podoba. :) Mąż zamówił mi wczoraj kosz wiklinowy na przód, to będę mogła coś na podróż upchać ;)
Na razie jeździmy po naszej wsi, bo nie mamy kasku, ten co był w gratisie to pójdzie na rozpałkę, muszę jakiś zakupić :)

Suzi znów dzięki za przepis, na sobotni obiad będzie jak znalazł :cheer: , i nie martw się Mikusiem, my podobnie jeszcze, jak coś podpasuje Tomkowi to zje ale też dziwak z niego, wczoraj zrobiłam zapiekankę z cukini, i widzi coś nowego i chce,mąż mu daje, a on zaraz wypluwa, później ja jadłam i mu dałam to trochę pojadł, echh, ale już prawie się przebiła dolna 4, od samego rana pełno śliny :P

No dobra bo znów się rozsiedzę :P spadam obiad porobić jakiś :cheer:

10 lata 4 miesiąc temu #921897 przez agat
Robię dziś kurę w śliwkach :) Właśnie się piecze :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka