BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 4 miesiąc temu #727539 przez Olga60
M-brava faktycznie ta lekarka to jakiś dziwny babsztyl, zapomina, że to ona ma wiedzę i powinna dokładnie wszystko wytłumaczyć jak się jej pytania zadaje! Oj bym takiej nagadała, zresztą lekarze nie mają ze mną lekko, bo ja duuużo pytam :ohmy:

Jak straciłam pierwszą ciążę i po czyszczeniu poszłam w przychodni przyszpitalnej na kontrolę i lekarz stwierdził bez badania mnie, że będę miała problem żeby w ogóle zajść w ciążę to tak się z nim pokłóciłam że z hukiem wyszłam. Jak można takie głupoty wygadywać nie znając osoby i jej stanu zdrowia :ohmy:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu #727541 przez Sevilla
Witam laseczki :) Dawno mnie nie było, ale wyjazdy co weekend nad morze, a w tygodniu praca. Niestety wysiłek w pracy i stres spowodował, że zaczął zanikać mi pokarm i w ruch poszła butelka. Muszę się wyżalić, że jakoś mi smutno, bo dziś pierwszy raz mój Michaś lulał do snu małego, karmiąc go butelką, a nie ja :( Poza tym jutro czekają nas szczepienia, już na samą myśl jestem przerażona ... Malutki ma się dobrze i to dla mnie najważniejsze ...

jak ktoś ma ochotę, to jutro wstaje model żywienia i wprowadzania poszczególnych składników do diety malucha, który jest żywiony cycem oraz mm :) Dziś już nie mam siły

11 lata 4 miesiąc temu #727543 przez Olga60
Sevilla pewnie, że mamy ochotę, zawsze to jakieś dodatkowe informacje.

11 lata 4 miesiąc temu #727549 przez KarinaM
Sevilla a dlaczego musiałaś wrócić do pracy? Szkoda że tak się stało z tym pokarmem ale podobno stres tak robi. No ale to nie koniec świata że karmisz butelką.

My byliśmy u chrzestnej Iriny pierwszy raz i niestety nie podobało się Jej. Zrobiła pierwszy raz podkowkę i prawie zaczęła płakać ale utulilam Ją. Jak wracaliśmy to już płacz. Leciałam na złamanie karku żeby szybko wykąpać i karmienie. Już śpi ale ululalam na rękach bi tak płakała aż oczy całe czerwone.

Igorek

Irina

11 lata 4 miesiąc temu #727558 przez Sevilla
Tweety ale jaja .... Gratulacje!!!!!!!

Odnośnie żywienia. Najpierw żywienie mm Normy sprzed 3 lat, z moich studiów

5 miesiąc:(liczba posiłków 5) 4x mleko początkowe z dodatkiem kleiku bezglutenowego, skrobane jabłko i/lub sok (50-100 ml)
1x 180ml zupa-papka jarzynowa

6 miesiąc(liczba posiłków 5: 4x mleko początkowe z dodatkiem kleiku bezglutenowego,
1 x zupa jarzynowa (+ pół łyżeczki, czyli ok. 2 – 3 g na 100 ml kleiku/ kaszki glutenowej + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1 – 2 razy w tygodniu) przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) – nie więcej niż 150 g

7 miesiąc(liczba posiłków 5): 1 x 180 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2 – 3 g na 100 ml)
2 x 180 ml – mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2 – 3 g na 100 ml)
1 x 200 ml zupa – przecier jarzynowy z ½ żółtka (co drugi dzień) i z gotowanym mięsem (10 g) lub rybą (1 – 2 razy w tygodniu)
1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deser mleczno – owocowy
przecier owocowy lub sok nie więcej niż 150g

8 miesiąc(liczba posiłków 5): 1 x 180 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml)
2 x 180 ml – mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml)
1 x 200 ml zupa – przecier jarzynowy z ½ żółtka co drugi dzień
i z gotowanym mięsem (10-15 g) lub ryb (1 – 2 razy w
tygodniu)
1 x kaszka na mleku następnym lub deser mleczno – owocowy
przecier owocowy lub sok – nie więcej niż 150 g

9 miesiąc(liczba posiłków 5): 1 x 200 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej
1 x 200 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki
bezglutenowej
1 x 200 ml – kaszka na mleku następnym
1 x 200 ml zupa – przecier jarzynowy z dodatkiem ½ żółtka i z gotowanym mięsem (10 – 15 g) lub rybą (1 – 2 razy w tygodniu)
1 x 150 g – owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt

10 miesiąc (liczba posiłków 5): 1 x 200 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej
1 x 200 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej
1 x 200 ml – kaszka na mleku następnym
1 x 200 ml zupa – przecier jarzynowy z dodatkiem ½ żółtka i z gotowanym mięsem(10 – 15 g) lub rybą (1 – 2 razy w tygodniu)
1 x 150 g – owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt

11,12 miesiąc (liczba posiłków 4-5): posiłki jak w 10 miesiącu życia zmiana: wprowadzić całe jajko 3 – 4 razy w tygodniu twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu

KarinaM ja prowadzę dwa sklepy w Bydgoszczy i niestety trochę się problemów porobiło podczas mojej nieobecności i Michu sam sobie nie radził :(

11 lata 4 miesiąc temu #727562 przez Sevilla
Żywionko cycem:

1-6 m-c – karmienie piersią na żądanie;
Posiłki dodatkowe – w 5 – 6 miesiącu
Początkowo (nie wcześniej niż w 5 miesiącu i nie później niż w 6 miesiącu):
Stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu np. kaszka lub kleik zbożowy glutenowy (1x dziennie, pół łyżeczki, czyli ok. 2 – 3 g na 100 ml) w przecierze jarzynowym.

7 –9 m-c – karmienie piersią na żądanie
Posiłki uzupełniające:
zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem lub rybą (1 – 2 razy w tygodniu) – bez wywaru – z kleikiem zbożowym glutenowym i z 1/2 żółtka co drugi dzień
kaszka / kleik zbożowy bezglutenowy lub glutenowy
sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy (nie więcej niż 150g)

10 m-c – karmienie piersią na żądanie
Posiłki uzupełniające:
obiad z 2 dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem (rybą 1 – 2 razy w tygodniu), 1/2 żółtka do posiłków codziennie
kaszki / kleiki glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki;
przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150)
Konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu.

11-12- karmienie piersią na żądanie
Posiłki uzupełniające:
obiad z 2 dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem (rybą 1 – 2 razy w tygodniu), ewentualnie z ziemniakiem lub ryżem i całe jajko (3 – 4 razy w tygodniu)
produkty zbożowe (kaszki/kleiki glutenowe i bezglu-tenowe, pieczywo, biszkopty, sucharki) łączone z produktami mlecznymi (np. mleko modyfikowane, twarożek, jogurt, kefir – kilka razy w tygodniu)
przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g)

11 lata 4 miesiąc temu #727563 przez munnecabrava
Dziewczyny nie wiem czy o tym wiecie ale może kórąś obejmie bo poza becikowym mozna starać się o jednorazowy dodatek na dziecko 1000 zł :) dochód na rodzinkę jest śmieszny bo ja się podjarałam tym ale w końcu kicha bo przekroczyłam ..504 albo 539 zł musicie sie w swoich mopsch dokładniee dowiedzieć. A z maszyi maleństwami liczy się przez 3 albo 4 ten dochód.

Domiś pamiętam że ty mówiłaś że macie mało kasy to może uda wam się załapać zawsze to dodatkowa kasa zwłaszca że do września brany jest pod uwagę dochód za 2011. :)

Ja jestem wściekła bo niedużo przekroczyliśmy :( a ten tysiak by się przydał ... kurcze człowiek nie ma kasy a aństwo tak problem robi... ciekawe kto wyżyje za 500 zł na sobę w rodzinie opłacając mieszkanie itp.

paskudne pko nam oodrzuciło wniosek o kredyt .... ponoć tam ciężko jeszcze czekam na decyzje z 2 banków .... mam nadzieję że się uda bo jak nie to będziemy musieli jakiegoś rodzica podpiąć a to kolejny czas ...

11 lata 4 miesiąc temu #727573 przez KarinaM
Sevilla ale całkowicie zanikl czy jeszcze masz? A może da radę rozbudzić laktacje? Nawet próbować laktatorem. Może coś da? Ja się nie znam na tym za bardzo.

Igorek

Irina

11 lata 4 miesiąc temu #727596 przez Olka!
hej dziewczyny mam kilka pytań :-) jak idzie Waszym dzieciom reagowanie na głos, bo wydaje mi się, że Weronisia coś kiepsko widać, że słyszy bo jak coś głośniej spadnie czy uderzy to się boi ale jak z boku do niej mówię to się nie odwraca, nie wiem czy mam się martwić czy nie :-(
Któraś z Was pisała kiedyś, że zaczyna stosować Debridat na ulewanie - jest jakaś poprawa? my stosujemy od 19 dni było kilka lepszych dni a dziś znowu jazda straszna :-( już mnie to po woli wykańcza :-(
co do karmienia to ja chyba zacznę jej wprowadzać pokarm już po 4 miesiącu choć karmię piersią nie wiem czy to dobry pomysł, jak myślicie?

11 lata 4 miesiąc temu #727599 przez Olka!
Sevilla ja też miałam jazdę z pokarmem przez 3 dni ale wrócił, piłam bardzo dużo wody i herbatek laktacyjnych do tego przystawiałam młodą co chwilę i ściągałam laktatorem było ciężko ale udało się może też tak spróbuj ?

11 lata 4 miesiąc temu #727601 przez joasia10015
dzieki Sevilla za tą rozpiske -przyda sie -choc jak to z niej wychodzi dla mnie i Mikiego dopiero za 2msc. :)
Tweety już zapisana na kwietniówkach :cheer: :ohmy: :lol: Która następna?
Kurcze a juz nie dlugo majówki sie zaczna ;) A dopiero co my zaczynałyśmy :kiss:

Kurcze Mikiego cos w nocy ugryzlo w główke-mocno to widac wiec pewnie to jakis pająk :ohmy: :huh: Czym moge mu to posmarowac?

11 lata 4 miesiąc temu #727607 przez pauluska
Ja postudiowałam na temat diety i znalazłam podobne wytyczne do rozszerzania co zamieściła Sevilla ;)
Zaczynam od marchewki i wyczytałam że dobrze jest robić tak że podaje w godzinach jedzenia najpierw łyżeczkę , później dwie i po tym podać mleko aby dziecko dojadło aż przejdziemy na cała porcje słoiczka jak będzie ok wprowadzamy inne warzywko. Talerzyki i sztućce zamówione i będziemy próbować :)
W ogóle wkur... mnie dzisiaj księgowa od nas do mnie ale gruba Iga ja się śmieje mówię w genach tak ma a ta dalej ale grubas itd zobaczysz będziesz ją odchudzać a co najśmieszniejsze sama wygląda jak szafa trzydrzwiowa i do tej pory zastanawiam się co jej gadanie miało wnieść ? :D Dziecko mam głodzić czy co ?

11 lata 4 miesiąc temu #727614 przez Alex_87
Sevilla nie łam się może dasz radę jeszcze rozruszać laktację, a jeśli nie to pociesz się tym, że jednak karmiłaś Maksa 3 miesiące a to już dużo :) ale podejrzewam co czułaś jak ktoś inny mógł Cię wyręczyć w nakarmieniu synka, ja tak polubiłam karmienie piersią, nie dość że w tym czasie moge sobie w spokoju pooglądać tv albo coś poczytać to mała się tak fajnie przytula :D ojj ciężko będzie jak przyjedzie czas na zakończenie karmieniem cyckiem.

M-brava teraz to chyba wogóle ciężko o kredyt :/ ale napewno w końcu dostaniecie :D a co do lekarki to czytałam jakiś artykuł w necie o 10 powodach dla których trzeba zmienić pediatrę no i ta Twoja napewno zalicza się, żeby ją zmienić :P nie masz możliwości żeby zmienić lekarza?

Olga ciekawy artykuł.
A my dziś dostaliśmy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej bo powiedziałam, że mała ma ten kręcz szyjny, ale termin dopiero na połowę września :/

Hmm muszę się dowiedzieć o ten dodatek do becikowego, za 2011 mieliśmy bardzo niski dochód, bo mąż był na szkole, a ja byłam za granicą, więc nie rozliczałam się w PL to może się załapiemy :D tylko jakoś póki co nie mogę trafić do skarbowego po zaświadczenie o dochodach :cheer:

11 lata 4 miesiąc temu #727649 przez Sevilla
Alex my również dostaliśmy skierowani do poradni rehabilitacyjnej, a termin to jakaś masakra. Dopiero po wakacjach będą rejestrować na NOWY ROK!!!! SZOK!!!!

U mnie pokarm jest, ale już mu niestarcza. Ostatnio opróżnił jednego cyca, potem drugiego i dalej szukał, a tam pustka :( Dałam mlenio i wypił jeszcze 90ml. Prawda jest taka, że niekoniecznie mi to przeszkadza do momentu kiedy to ja Maksa tulę do cyca i daje butlę, ale jak robi to Michu to mi się płakać chce ... w sumie zła jestem na siebie, bo gdybym nie pracowała przez ostatnie 3 tygodnie, to nie byłoby takich cyrków. Plus tej całej sytuacji, że mały najedzony, nie ma kolek i podpasowało mu mlenio :lol: :laugh: :silly:

Joasiu nie ma za co :)

pauluskapierdziel księgową i jej mądrości życiowe. Gdybym musiała zwracać uwagę na tekty typu, jaki Maksio chudziutki, to dostałabym w głowę, a tak to mówię, że jest w sam raz i rozwija się swoim torem :)

11 lata 4 miesiąc temu #727663 przez Alex_87
Sevilla no to rzeczywiście masakra...Przecież w przypadku takich małych dzieci czas jest najważniejszy, ja już przeżywam, że nie ćwiczyliśmy z małą jakiś miesiąc i straciliśmy tyle czasu, a tu jeszcze jakieś 3 tygodnie będziemy czekali. A wy z jakiego powodu dostaliście skierowanie?

Kurcze wczoraj na chrzcinach każdy zajmował się Zuzką a ja w pewnym momencie nie wiedziałam co ze sobą zrobić, bo bez niej dłuższy czas to jak bez ręki ;) jak wieczorem ją wzięłam na spokojnie do karmienia bez gości to tak się wtulała, i patrzyła na mnie jakby nie wierzyła, że w końcu w ciszy i spokoju ma cycka :D dzisiaj to samo tylko by się przytulała do mnie i męża. Chyba już miała dość tego noszenia przez innych :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka