BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

12 lata 1 miesiąc temu #569948 przez moniaaak
ewela86 tylko nie ostrożnie z czosnkiem, bo ja kiedyś musiałam oddać pół mojego pstrąga mężowi- za dużo dałam i nie dało się zjeść :blink:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #569961 przez lalka
Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #569962 przez demoniqe
dzięki dziewczyny damy radę :) dziecko urodzone od 28 tyg ma 90% szans na przeżycie.

rzeczywiście kupuję wszystko Musteli bo uwielbiam ten zapach.

Na allegro 2 butelki po 500 ml żelu do kąpieli kosztują 62 zł czyli razem litr za 62 zł

chusteczki do pupy mustelki to 13 zł

no i sudocrem i sól do noska. i balsam do ciałka z musteli :)

no z racji tego, że nie chodzę to wszystko internetowo :)

kupiłam też podpaski poporodowe Bella, majtki jednorazowe Canpol, podkłady na łóżko porodowe po 1 zł, pieluchy tetrowe i flanelowe i jedną paczkę papmersów. Smoczek z zawieszką, butelkę antykolkową Tommy Tipi czy jakoś tak, rożek, ręcznik, pościel ochraniacz do łóżeczka.

Ogólnie to mam wszystko oprócz fridy i nożyczek do paznokci chyba :)

Wczoraj kupiłam na vox.pl komodę z przewijakiem i sofę do małego pokoju do karmienia.

Także to już chyba naprawdę wszystko. Jeszcze jakieś staniki do karmienia kupię tylko czekam jak bardzo urosną mi piersi.

12 lata 1 miesiąc temu #569968 przez demoniqe
a na zaparcia zrobiłam koktajl mołotowa :) :

- zjadłam 5 kiwi,
- popiłam łyżką oleju,
- na czczo szklanka wody z cytryną,
- przez cały dzień suszone śliwki i morele, woda ze śliwek suszonych po zalaniu
- dziś od rana same jabłka i kiwi i woda z cytryną,
- kupiłam też czopki musujące Eva - q rewelacja!!

No i się w końcu po tej męczarni od soboty udało :) śmiejemy się z mężem, że kupa to nie tylko najważniejszy temat po urodzeniu dziecka tylko u nas na 3m przed heheh :)

Na obiad zjadłam przed chwilą rybkę i pół kilo kapusty kiszonej i wypiłam cały sok z kapusty i już czuję że będzie dobrze :))))

Nie wiedziałam, że tak zwyczajna czynność fizjologiczna może tak cieszyć :)

12 lata 1 miesiąc temu #569971 przez lkasiulla
Witam :)

Jak minął wam dzionek, ja niestety się rozchorowałam jeszcze gorzej, bardzo boli mnie gardło i nie mogę wogle mówić:(.
Cały dzień bardzo boli mnie brzuch i bardzo mi się napina czy to może być od choroby?? Mam pytanie od jakiegoś czasu przy załatwianiu się czuje ból i nacisk czy to może być coś złego??

DannaJ ja również poproszę o napisanie tych ćwiczeń

12 lata 1 miesiąc temu #569972 przez DannaJ
dominique - trzymaj się dzielnie! Bierz książkę i leż sobie ile trzeba :)

Lalka masz rację z tym oddychaniem. Pewnie każda położna ma swój sposób na poród i w trakcie będziemy współpracować z tą, która akurat będzie przy nas. To co ważne, to fakt, że dobre oddychanie doda nam siły i natleni nasze maluszki. A prawidłowe napinanie mięśni - skupimy siły na tych partiach ciała, które mają wpływ na wyprowadzenie dzieciaczków.

1. ćwiczenia na oddychanie przeponą
połóż prawą rękę na brzuchu, lewą pod klatką - nad brzuchem
powoli weź oddech tak, by lewa ręka się uniosła, powoli wypuszczaj powietrze (lewa ręka będzie opadać)
ważne! ręka prawa się nie unosi oraz nie bierzemy powietrza do płuc
to ćw. wykonujemy 3-4 razy (3-4 wdechy) ok 10 razy dziennie

2. wstrzymanie oddechu
!!! to ćw. wykonujemy dopiero na ok 5-6 tygodni przed porodem !!!
bierzemy powietrze do przepony i wstrzymujemy oddech licząc spokojnie od 21 do 42
wykonujemy tylko raz dziennie, by nie doprowadzić niedotlenienia maluszków
to wstrzymanie pomoże nam w okresie parcia

3. napinanie mięśni - to ćwiczenia relaksacyjne
Tu prosiła, bym upewniła się u lekarza prowadzącego ciążę czy nie ma przeciwwskazań.
Zwróćcie uwagę, że napinając np prawą rękę, często napinamy automatycznie twarz, czasem lewą rękę. Chodzi o takie "zapanowanie" nad ciałem, by napinać tylko dane mięśnie

wg. Dr n. med. Haliny Michalczyk-Jurkin
Położnej, specjalisty rehabilitacji:

I Tydzień
Umiejętność napinania i rozluźniania małych grup mięśniowych
- napnij mięśnie twarzy - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie prawej ręki - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie lewej ręki - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie brzucha - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie krocza - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie pośladków - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie prawej nogi - wytrzymaj - rozluźnij

II Tydzień
Umiejętność napinania i rozluźniania dużych grup mięśniowych
- napnij mięśnie twarzy - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie rąk - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie brzucha, krocza, pośladków - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie nóg - wytrzymaj - rozluźnij

III Tydzień
Umiejętność napinania i rozluźniania górnej i dolnej części ciała
- napnij mięśnie twarzy i rąk - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie brzucha, krocza, pośladków i nóg - wytrzymaj - rozluźnij

IV Tydzień
Umiejętność napinania i rozluźniania symetrycznych części ciała
- napnij mięśnie prawej ręki i prawej nogi - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie lewej ręki i lewej nogi - wytrzymaj - rozluźnij

V Tydzień
Umiejętność napinania i rozluźniania asymetrycznych części ciała
- napnij mięśnie twarzy, brzucha, krocza, pośladków - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie prawej ręki i lewej nogi - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie lewej ręki i prawej nogi - wytrzymaj - rozluźnij

VI Tydzień
Umiejętność napinania i rozluźniania całego ciała
- napnij mięśnie twarzy, rąk, brzucha, krocza, pośladków i nóg - wytrzymaj - rozluźnij
- napnij mięśnie nóg, pośladków, krocza, brzucha, rąk i twarzy - wytrzymaj - rozluźnij

miłego ćwiczenia!

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #569974 przez DannaJ
Ikasiulla, a masz możliwość zadzwonić do swojego lekarza? Na pewno Cię uspokoi albo coś zaleci, np. nospę / magnez...

Nie pijesz przypadkiem soku z malin? Niektórzy twierdzą, że większych ilościach może nawet powodować skurcze.

Lalka - cudowne zdjęcie!!!
Dziś chciałam Wam wkleić obrazek, ale się nie udało :(

12 lata 1 miesiąc temu #569977 przez lkasiulla
Niestety nie mam możliwości zadzwonienia a wizyta dopiero 12 marca, i nie pije soku z malin wogle prawie nie pije soków bo jakoś nie mogę ale za to bardzo dużo herbaty bo nic innego mi nie wchodzi a pić bardzo mi się chce wiec dużo jej wypijam

12 lata 1 miesiąc temu #570060 przez Alex_87
Ikasiulla mi położna powiedziała, że jak mi się spina brzuch to żebym pobrała sobie nospę, a jak to nie pomoże to zgłosić się do lekarza. Nic Ci lekarz nie mówił zeby w razie czego brać Nospę?

12 lata 1 miesiąc temu #570078 przez moniaaak
lkasiulla ja jakiś czas temu też miałam dziwne bóle, lekarz obejrzał, zlecił nawet posiew moczu. Ale nic nigdzie nie wyszło. Przeszło samo, ale jak miałam silne bóle to brałam też nospę.
Poobserwuj siebie i jeżeli nie pomoże to zgłoś się do lekarza. Tylko się nie denerwuj bo to nie pomoże.
Taki już nasz los, że ciągle coś boli:(
Powodzenia:)

12 lata 1 miesiąc temu #570095 przez Anabelle
ewela86 napisał:

a co do kosmetyków do pielęgnacji maluszka to chyba narazie kupię oilatum do kąpieli, bo podobno po tym już żadnych kosmetyków typu oliwka nie trzeba. tylko nie wiem czy szampon dla takiego maluszka też trzeba czy po prostu tą emulsją? Orientujecie się? Potem może przejdę na coś innego tylko się zastanawiam: johnson's baby, nivea czy może hipp... masakra :P

Ja szamponu nie kupuję. Na początku oilatum :)
Mam próbki z johnson i hipp - bede próbowała jak mały bedzie miał z poł roku :)

Mustela żel do kąpieli to nie emolient - trzeba po tym kremować dziecko - teoretycznie ;)
No i najpierw się wciera w ciało, tak jak mydełko, a potem tylko spłukuje.

Oilatum wlewa się 1-2 zakrętek do wody, myje dziecko i już nie kremuje - no tylko pupka bephantenem :)

Ja z musteli mam krem do brodawek oraz krem dla niemowląt spf 50+

12 lata 1 miesiąc temu #570123 przez tysiiiak
ja niedawno wrocilam od kolezanki i jej 4 miesiecznego malenstwa :D ahh jaki on cudny :)

do kapieli ona np uzywa mydelka w plynie johnsona potem oliwke nivea i kremik do pupy :) a raz na tydzien kapie malego tylko w emolium :)

ja chyba na poczatek kupie to emolium :P to jest chyba tanszy zamiennik oilatum :)

12 lata 1 miesiąc temu #570140 przez Anabelle
Wiesz tysiak, oilatum w gemini można kupić już za 46 zł, a emolium nie wiem czy jest dla noworodków.
Oilatum baby jest od 1 DNIA życia, a np tańśzy i o innym składzie oillan czy coś w tym stylu - też kupiłam bo dostałam kupon -50% jest dla dorosłych i dzieci od 1 MIESIACA życia.
A to znaczna różnica :)
Zamiennikiem jest coś co ma identyczny skład, a oilatum, oillan i emolium mają różne składy więc nie są zamiennikami z chemicznego punktu widzenia. Są jednak emolientami jednak o różnym składzie.

Emolium nie ma na stronie producenta informacji o tym że jest od 0+ więc możliwe że nie jest, skoro producent się tym nie chwali. Niemowle jest do 6 czy 12 msc życia więc jak gdzies pisze, że dla niemowląt, to nie koniecznie dla noworodka :)

O, znalazłam, w aptece na opisie emolium: "do kąpieli powstała we współpracy z dermatologami. Jest rekomendowana do stosowania u dzieci od 1. miesiąca życia."
Czyli od 5 tygodnia życia

12 lata 1 miesiąc temu #570147 przez Anabelle
tysiiiak napisał:

do kapieli ona np uzywa mydelka w plynie johnsona potem oliwke nivea i kremik do pupy :) a raz na tydzien kapie malego tylko w emolium :)

No proszę :D Co dziecko to co innego jak widzę :)
Ja mam próbki johnsona ale nie zamierzam ich otwierać wczęsniej niż jak Antek bedzie miał pół roku, bo u mnie w rodzinie wiekszość dzieci johanson uczulał. Ma też sporo opini w internecie jako marka uczulająca.
A oliwkę do smarowania dziecka już mi teraz w drugiej szkole rodzenia odradzają. Odchodzi się od smarowania dzieci oliwkami, bo zatykają pory, są za ciężkie i na dłuższą metę wysuszają skórę dziecka ...

No i bądź tu mądry ;)

12 lata 1 miesiąc temu #570150 przez lkasiulla
Dzięki wielkie dziewczyny jutro kupie sobie no spe a jak to nie pomoże to w poniedziałek spróbuje sie zarejestrować do lekarza wcześniej, a on nic mi nie mówił wogle żałuje ze go nie zmieniałam a teraz to już chyba za późno, do wszystkiego podchodzi lekceważąco.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka