BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 8 miesiąc temu #623631 przez rysa
Witam się i ja :)

Też dzisiaj kiepsko spałam bo średnio co godzinę wstawałam na siku :angry:
Wczoraj byliśmy u znajomych, koleżanka rodzi za 2 tygodnie i mówi że juz nie daje rady, na nic nie ma siły i juz się jej marzy żeby urodzić.W dodatku cieszyła sie że przez całą ciąże miała piękny brzuszek a w ostatnim tygodniu pojawiły się wielkie czerwone rozstepy na całym brzuszku i wnętrzu ud :( Jej mama jest położną i mówiła coś o masarzu pochwy-słyszałyście o czymś takim :unsure:

O piwku też marze chociaż jakoś specjalnie nie przepadam.Ale to chyba ta pogoda tak nastraja :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #623637 przez Gochens
Rysa zapewne chodzi o ćwiczenia Kegla :) też o tym słyszałam ją osobiście je robię jak o nich usłysze czy przeczytam albo jak po prostu sobie przypomnę :)

11 lata 8 miesiąc temu #623649 przez rysa
Nie właśnie nie ćwiczenie kegla tylko masaż rozciągający żeby urodzić bez nacięcia krocza, właśnie czytam na google jak się go wykonuje ale troche to skomplikowane :) a zdięć nie ma :laugh:

11 lata 8 miesiąc temu #623651 przez Hania84
Tak ten masaż wykonuje się dwoma kciukami czy jakoś tak wewnątrz pochwy. Coś w majówkach na ten temat czytałam i na stronie mamazone.pl :) wykonuje się go od 36 tygodnia chyba.
I z tego co wyczytałam niektóre z majówek zażywają jakiś olej w tabletkach. Ale ja w to wszystko nie wierzę...no może masaż systematycznie robiony coś by dał...ale ten olej...nie wiem. Ale jak wiadomo do wszystkiego potrzeba systematyczności. Ja się nawet za to nie zabieram bo nie jestem zbyt systematyczna...niestety :blush: :S

Rysa ta koleżanka i tak w dobrej formie jest jak na 2 tygodnie przed porodem nie daje rady :blink: ja rodzę za ok. 7 tygodni i już też rady nie daję.
Poszłam dziś piętro niżej przesadzić aloes...to jak wróciłam do góry to dyszałam jak lokomotywa. :S :silly:

11 lata 8 miesiąc temu #623652 przez Marta1985
Rysa, nam położna na szkole rodzenia mówiła o takim masażu pochwy używa się do tego olejku i zaczyna od jednego palca a kończy na 4 - polega to na masażu tej tylnej ścianki najbliższej odbytu. Podobno pomaga - później doczytam notatki to wam dam znać :)

Mnie naszło aktualnie na zabawki - znalazłam coś takiego:

allegro.pl/canpol-zawieszka-spirala-do-l...aty-i3170355865.html

Dziewczyny - a jak u was sytuacja z butami wiosennymi :unsure: Ja nie mam opuchniętych nóg ale ciasne mam wszystkie :(

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #623658 przez Hania84
Marta zabawka fajna :)

Ja na razie nie inwestuję w zabawki. Jeszcze przyjdzie na to czas :blink: Zresztą tutaj są strasznie drogie. Może dziadkowie jakieś przyślą z PL :)

Ja mam popuchnięte trochę nogi i w żadne buty się nie mieszczę. W PL kupiłam sobie takie wiosenne z dziurkami do kostek...przy kostkach są luźne...ale musiałam kupić rozmiar 40 !!! a zawsze nosiłam 39. Ponoć jeśli w ciąży noga urośnie...to już tak po ciąży zostaje. B)

11 lata 8 miesiąc temu #623659 przez violcia00
No ja też słyszałam o tym masażu ale nie stosuje,jakos zapominam,ale z tego co czytałam t lepiej jest naciac krocze niż miałoby cos tam peknac podczas porodu :huh: -to podobno nie boli no tylko ze pewnie dłuzej sie goi.

Gochens juz wysyłam słoneczko :lol:

Teraz byłam sie kawałek przejsc to wystarczy koszulka z krótkim rekawkiem i na to jakas bluze zarzucic tylko ze z tym bedzie problem bo nie zasune zadnej, :lol: ,ale moze nie bedzie takiej potrzeby :side:

Kurcze Rysa zaniepokoiłas mnie tymi rozstepami u Twojej kolezanki,ja na razie nic nie mam,ale wszystko jeszcze przed nami :huh: oby nie za duzo. :S

11 lata 8 miesiąc temu #623663 przez violcia00
Marta zabawka fajna,mam podobna tylko z niebieskimi misiami.

Ja tez za wiele nie mamm za zabawek-jednego zajaczka(uszka ma fajne),2 grzechotki i ta spirale i jeszcze chciałabym zakupic jakiegos grajacego misia :P

Co do butów to stopy mi nie puchna,ale tez zaczełam nosic rozmiar wiekszy.

Haniu jak napisałas ze za 7 tygodni rodzisz to sobie uswiadomiłam ze przeciez juz tak nie wiele czasu nam zostało :ohmy:

Ide doglądnąć obiadku,bo robie kurczaka pieczonego z ziemniaczkami :silly:

11 lata 8 miesiąc temu #623679 przez rysa
hmm chyba sie nie zdecyduje na ten masaż :blink:
Co do puchnięcia to na szczę ście mi stopy ani nogi nie puchną(narazie)więc do wszystkich butów wchodze bez problemów.

Zabawka super też o takiej myślałam, jeszcze o jakiejś z lusterkiem ale poczekam z tym jak już cała wyprawka będzie w komplecie :)

11 lata 8 miesiąc temu #623685 przez Hania84
violcia no tak...czas leci strasznie...ani się nie obejrzymy a już będziemy miały maleństwa po drugiej stronie brzuszka :kiss:

Też mam na obiad kurczaka...a raczej kotlety z piersi kurczakowych i do tego ziemniaki i moja ulubiona sałata z rukolą pomidorkami i serem feta polana sosem vinegret ...mniami :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #623711 przez Marta1985
Dziewczyny, wiem ze już o tym była mowa ale jakie kosmetyki kupujecie maluszkom :(

Właśnie poczytałam info o kosmetykach DAX PERFECTA BABY - są od pierwszego dnia życia, tanie i maja dobra opinie :) i nie wiem :(

A to ciasne ale własne mieszkanko Bartusia :)

Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #623739 przez Hania84
Marta ślicznie wyglądasz :) Brzusio super :) Bartuś ma extra willę :)

Ja kupiłam Oilatum na pierwsze tygodnie, a później mam jonson baby. I w tym i w tamtym drugim co podałam można dziecko kapać i zarazem myć główkę. Więcej z kąpielowych kosmetyków nie mam. Aha i po kąpieli mam krem bambino.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #623743 przez Hania84
Mój A. złożył już łóżeczko dla Lenki :)

Oto one :)

łóżeczko ma jeszcze takiego rzeźbionego misia...ale niestety nie widać tego bo szafa zasłania :silly:
Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #623750 przez rysa
Marta bardzo zgrabny brzuszek :)

Haniu łóżeczko śliczne.Fajnie jak już stoi i czeka na właściciela :)U mnie dopiero w długi weekend majowy łòżeczko stanie na swoim miejscu, za to jutro będzie już komoda :)

My teraz leżymy po obiadku(tez był kurczak:))Mieliśmy iść na spacar ale pokłòciłam się z R.Ale w sumie pogoda u nas wcale nie jest rewelacyjna bo słońce cały czas za chmurami więc przeżyje...

11 lata 8 miesiąc temu #623766 przez aleksiaa88
W końcu przeczytałam, właśnie druga ulewa przechodzi, zjadłam sałatkę pieczarkową poprawiłam czekoladą i niedziela udana to nie deszcz to grad :dry:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka