BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 8 miesiąc temu #632387 przez violcia00
No wiem Natali ze dziwne,ale tak tu maja...juz sie byłam pytac w tym urzedzie w którym sie to składa i własnie mi takich informacji udzielili,no ale musisz wszystko na wlasna reke zalatwiac i sie dowiadywac...niestety tak jest za granica :angry:

kakaszka jakie to wszystko sliczne :)

Ja kupiłam 2 staniki do karmienia na allegro,ale za duze :lol: ,po porodzie pewnie piersi jeszcze urosna :S

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #632398 przez Agusia83
jeszcze Was niedoczytalam...Emi sie obudzila..obiadu nie chce jesc :( nie wiem co sie dzieje...wystawiam ciuchy po Emi na allegro...i chyba sporo sprzedam za bezcen :( ...ja tylko odnosnie macierzynskiego w Polsce...czytalam, ze Wisnia bedzie miala L4 do 1, czy 2 czerwca...
Kochana, jesli urodzisz wczesniej, wowczas urlop jest przerywany i rozpoczyna sie macierzynski z dniem narodzin malenstwa..
Z Emi termin mialam na 10.09, urodzilam 17.09...zwolnienie mialam od ginki do 15.09...i to takiej ze szpitala, bo wczesniej lezalam na patologii i juz nie chciala przedluzyc zwolnienia..poszlam do lekarza pierwszego kontaktu, ktory bez problemow wypisal mi zwolnienie od 16.09 na tydzien...ale na drugi dzien urodzilam corcie...i macierzynski rozpoczal sie 17.09

mam nadzieje, ze nie zagmatwalam...

kakaszka, ja mam podobne lozeczko, tylko z szuflada...
a przewijaka nie mam...stwierdzilam, ze to niepotrzebny wydatek...mam w sypialni lozko i tam przewijalam Emi...jedynie, co...to kupilam podklady...

11 lata 8 miesiąc temu #632413 przez Hania84
Agusia...Emi jak nie zje obiadku to się jej nic nie stanie ;) Jak zgłodnieje to sama przyjdzie :)

Ja wszystko zrozumiałam :)

Zjadłam trochę tego bolońskiego, nawet dobre wyszło. Musiałam coś przekąsić bo brzuch już mi melodię grał :D

11 lata 8 miesiąc temu #632422 przez Ikunia1910
Agusia a jak idzie odstawianie Emisi od smoczusia ?

Ja kupuję pościel tutaj : arus.pl/arus-3-el-posciel-bawelniana-135-100.html tylko nie mogę się zdecydowac jaki wzór wszystkie takie piekne...hihi chyba za duzy wybór :)

Uciekam na obiadek.

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 8 miesiąc temu #632424 przez Marta1985
Zgadzam sie z Agusia - pierwszym dniem urlopu macierzyńskiego jest dzień narodzin dzidziusia a nie termin planowanego porodu :(

11 lata 8 miesiąc temu #632432 przez Agusia83
Martus wszystko zalezy od lekarza, ktory daje zwolnienie..ale ja robilam wszystko by macierzynski rozpoczac z dniem narodzin dzidzi...bo dlaczego mialam wczesniej brac i zostac z corcia o tyle dni mniej????

Ikunia, oj wiele wzorow mi sie podoba...napisze Ci, ktore :blink: 9,11,17,19,26,31,48(mam :lol: ),70(tez mam)

Emi od 4 dni i nocy spi bez smoka...czyli chyba sie udalo...w ogole o nim nie wspomina,

11 lata 8 miesiąc temu #632437 przez Marta1985
No u mnie w pracy twierdza ze macierzyński liczony jest od od dnia porodu ... i jezeli w tym czasie jestes na L4 to ono jest jakby automatycznie przerywane. Ale jak cos to sie dopytam.

11 lata 8 miesiąc temu #632442 przez Agusia83
Marta masz racje, tylko czasem jesli przyjscie na swiat dzidzi sie przedluza, to niektorzy lekarze nie chca dawac zwolnienia, tylko najchetniej uruchomiliby macierzynski.

11 lata 8 miesiąc temu #632449 przez Marta1985
Masz Aguś rację :) tylko wtedy trzeba się wykłócać ... bo te dwa tygodnie wcześniej można uruchomić urlop macierzyński ale to zgodnie z prawem powinno być na wniosek pisemny przyszłej mamy a nie widzi mi się lekarza i to jest tak jakby uprawnienie kobiet ze sobie mogą wziąć a nie obowiązek :)

I musimy walczyć o swoje bo przecież kazda z nas macierzyński potrzebuje dla dzidziusia a nie na bycie w ciąży :) - wogole to macierzyński powinien się liczyć od dnia wyjścia ze szpitala - ale to już inna sprawa :(

11 lata 8 miesiąc temu #632452 przez Agusia83
marta, masz w zupelnosci racje...chetnie sie pod tym podpisuje...

11 lata 8 miesiąc temu #632457 przez Marta1985
:)

I odnośnie jeszcze urlopów to wyczytałam w interpretacjach prawnych ze nam przysługuje 26 tyg. urlopu macierzyńskiego płatnego w 100 % a potem 26 tyg. urlopu rodzicielskiego płatnego w 60 % przy czym możemy wziaść urlop rodzicielski jednorazowo bądź w maksymalnie 3 częściach, jednak żadna z nich nie może trwać krócej niż 8 tygodni.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #632467 przez WisniaJ
Dlatego najlepiej jakby mi się Gabrysia wykluła pod koneic maja, miałabym po problemie :lol: ale za 2tyg do ginka lecę, bo stwierdziłam, że za 3 to za dużo i teraz wolę przyjść troszkę wcześniej :) To się go wypytam jak to wygląda, bo zwolnienie mam do 1 czerwca, a doktorek kolejne zwolnienie może wypisać dopiero 1 czerwca, nie wcześniej. Z resztą w pracy jak pójdę wypełnić wniosek o macierzyński to pewnie się wszystkiego dowiem :)

Kawka z koleżanką zaliczona, ale na Lidla to poczekam chyba i pójdę z Przemkiem, bo jakoś mi się samej nie chce... U nas dziś piękna pogoda, oby jutro była taka sama to pójdę się z Gabi wygrzać na słonku :silly:

Kurcze mam nie lada wyzwanie z wyborem tej pościeli :lol: bo chciałabym razem z ochraniaczem na szczebelki, moskitierką, rożkiem i organizerem na łóżeczko, żeby wszystko było w jednym wzorze... Ale będę szukać i nie spocznę, dopóki nie znajdę :)

Martuś jest jeszcze tak, że jak zdecydujesz się od razu na rok, to idziesz od początku na 80% i ja bym tak chciała, bo później dostawać 60% to nie chcę ;P Niby wychodiz na to samo, a jednak jest różnica :)

11 lata 8 miesiąc temu #632472 przez kakaszka
Wisnia wlasnie tez mi sie strasznie podoba jak wszystko jest w takim samym kolorze i wzorze. powodzenia w szukaniu, bo napewno bedzie sie bardziej oplacac znalezc caly komplet niz zamawiac wszystko oddzielnie. trzymam kciuki :)

wy tu gadacie, zeby urodzic w maju, a ja cos czuje, ze do lipca bede sie meczyc. jakos podejrzewam, ze mala ( skoro jest takim leniem) nie bedzie chciala wylazic :) obym sie mylila. skoro juz sie zachowuje jak histeryczka, co ze mna bedzie za poltora miesiaca :)

ale jest wszystko popieprzone z tym macierzynskim. zamiast uproscic to dla kobiet, to bardziej komplikuja. dziadostwo jednym slowem.

11 lata 8 miesiąc temu #632477 przez Marta1985
Tylko wisnia my sobie ńie mózemy sobie wybrać :-( to mogą robić mamy które urodza po 1 września :-(

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #632483 przez WisniaJ
Marta z tego co czytałam to my już możemy, ale dowiem się wszystkiego w tym tyg :)

Chyba zdecydowałam się na pościel, mega zestaw no i wychodzi najtaniej jednak jak się kupuje w komplecie, tak jak kakaszka mówiła :) allegro.pl/posciel17-ele-120x90-producen...kaz-i3161745236.html Kolorek oczywiście numer 2 :silly:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka