BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 8 miesiąc temu #633141 przez kakaszka
witam mamuski :) u mnie za oknem lato, takze spacer dzis bedzie na 100%

mam pytanie do dziewczyn co maja dzieciaki ulozone glowka w dol. cala noc czulam ruchy dziecka pod brzuchem, tak niziutko niziutko, a wczesniej zawsze czulam ja w poprzek. jakie ruchy wy odczuwacie, gdzie was malenstwa kopia po odwroceniu sie?

milego dnia :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #633163 przez malutkamilka
Kakaszka moja główką jest już dość długo w dół i leży bardziej po prawej stronie brzucha węc jej ruchy czuję dość często tylko po lewej stronie ( wtedy wnioskuje że boksuje nóżkami) albo na samym dole jakby przy spojeniu lonowym ( więc chyba rączkami) - to w ciągu dnia. W nocy jak się przebudzę by zmienić pozycję to po bokach ją czuję.

A tak apropo ruchów i ugniatania. Wczoraj aż chciałam zrobić zdjęcie tej mojej wiercipiętki która tak mocno zniekształciła mi brzuch dupką, ale jak tylko wstalam i zapalilam swiatlo to przesytala sie wypychać. Więc zgasiłam i położyłam się spac i znowu. I jak zwykle po prawej stronie brzucha. Tak mocno się wystawila ze az brzuch mnie ciagnął w tym miejscu a druga polowa brzuch od pępka po jego lewą stronę była prawie płaska i tak sobie leżała szczęśliwa a ja z grymasem na twarzy bo az brzuchola i skora ciągneła.

11 lata 8 miesiąc temu #633313 przez Gochens
Hej hej i jeszcze raz :laugh:

Jak mija ten piękny wtorek? Ja siedzę w pracy popijam kawusie i już nie mogę doczekać się majówki ;)

Macie jakieś plany? My może na działeczke skoczymy jak będzie piękna pogoda...

No dobrze, że nie jestem sama z przybieraniem na wadze.. H

Hania, Agusia! Musicie więcej jeść!! hihi

11 lata 8 miesiąc temu #633351 przez WisniaJ
Malutkamilka spokojnie wszystko spalimy nie ma co się rpzejmować wagą! :lol:

Co do brzuszka to ja nie wiem nie słyszałam nigdy o tej metodzie, ale to fakt podobno na 2tyg przed porodem brzucho opada trochę w dół - ile w tym prawdy, zobaczymy :) Mój póki co dzielnie w górze i chyba nie zamierza opadać na dół. A najlepsze jest, że ja mam dalej talię... :lol: od tyłu wszyscy mówią, ze nie widać, że cieżarówka idzie haha :silly:

Byłam u rodziców, zakupiony już cały zestaw pościeli i materacyk, wiec czekamy teraz :D Oczywiście rodzicom się nie podobał wzór jaki chciałam, więc wybraliśmy coś co podoba się i mi i im, no i stanęło na różowej pościeli w misie :)

Kakaszma mnie Gabi kopie w sam środek brzucha nad pępkiem a po lewej od pępka ma dupcię. Czuję tylko takie gmeranie rączkami w dole, w zasadzie prawie przy samem pipce ;)

A plany są takie, że dopiero wróciłam, w laboratorium ogromniaste kolejki, oczywiście nikt nie przepusci, bo po co ;) I nikt nie ustąpi miejsca, ale co tam. Czekam na Przemka, ejdziemy do urzędu i zasuwam robić gulasz :)

11 lata 8 miesiąc temu #633441 przez Ikunia1910
Martusia chwal się wózeczkiem :)
Ja już mogę spokojnie całą dłoń wsadzić pod żebra więc nie wiem czy to dobrze... wychodzi na to że ten mój brzuszek bardzo opuszczony jest... no ale zobaczymy co na to jutro doktorek. Jeszcze wyjdzie na to że my pójdziemy na pierwszy ogień z tym porodem :unsure:

Co do wiercenia malucha Kakaszka ja czuję Zośkę dosłownie wszędzie w zależności od mojej pozycji. Nie wiem ale czasem to mam wrażenie że mi na plecy niedługo wejdzie :P
Gmeranie bardzo nisko miewam od jakiś dwuch tygodni i to czuję tak jakby nie od strony brzuszka tylko od psiochy. Nie wiem może ma odstające uszy i mnie smyra :P
A czasem chyba po prostu wykonuje ruchy jak dziecko na śniegu robiąc aniołka. Takie mam przynajmniej odczucie.

Jeśli chodzi o moje "tyły" to podobno też niewiele się tam zmieniło i talia jest zarysowana.

Na obiadek dziś gołąbki :)
I niedługo lecę do tej adwokat, może cuś pomoże :S

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #633464 przez Agusia83
A mnie sie mozilla popsula i juz myslalam, ze do Was nie napisze...

Dzis mam dola...nie dosc, ze rano poklocilam sie z D. to jeszcze Emi od kilku dni jest niegrzeczna...i stwierdzam, ze beznadziejna mama ze mnie :(

Z tym brzuszkiem to roznie bywa...moze opuscic sie 2 tygodnie przed porodem, ale i kilka dni...ja pamietam, ze 3 dni przed porodem dopiero mi sie obnizyl.
Moj synus kopie i wierci sie we wszystkich miejscach brzucha :silly: stwierdzam, ze chyba sie jeszcze nie przekrecil.

Bylam w aptece i pani dala mi hascovir..ze moge go zastosowac na opryszczke...

A dzis na obiad mam zupe koperkowa i racuchy z jablkami.

ja tez chce zobaczyc wozek :laugh:
Ktora juz wykonczyla pokoik czy kacik malenstwa? Prosze o fotki.

Ikunia trzymam kciuki za wizyte.

11 lata 8 miesiąc temu #633484 przez Marta1985
Wyobraźcie sobie ze kurier leci sobie w kulki :( do tej pory nie przylazł :(

Moj Bartuś tez się kreci strasznie i już nie umiem wymyslec gdzie co on wypina :P

Agusia, mężem się nie przejmuj z nimi tak bywa :( a Emilka może ma złe dni a ty na pewno jesteś najlepsza mama na świecie :)

11 lata 8 miesiąc temu #633549 przez kakaszka
wisnia a u ciebie w laboratorium nie ma nigdzie przyklejonej karteczki, ze ciezarne bez kolejki ?????????? u mnie na kazdych dzwiach i jeszcze w recepcji mowia o tym. ale ja zazwyczaj patrze na ilosc ludzi i swoje samopoczucie. jak jest 2-3 osoby przede mna to sie nie wpycham, ale jak juz wiecej to nic mnie nie obchodzi :)

Agusia glowa do gory. faceci chyba istnieja po to, zeby wkurzac ( ja to mam ciche dni ). a dla Emi nie ma lepszej mamusi i nigdy nie bedzie, w to nie pozwalam ci watpic :) co zrobic my kobiety mamy czasami humory, wiec musisz sie pgodzic bo masz kobietke w domu :P

ja wlasnie wrocilam z zakupow, jem na szybko obiadek i ide na spacerek z kolezanka poplotkowac i sie troche wyzalic :D trzeba gdzies emocje wyrzucac.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #633596 przez Hania84
Hej hej !

Piszę dopiero teraz bo po położnej poleciałam z moim na zakupy jeszcze (przyszedł z pracy akurat jak była położna).

A więc:
Po pierwsze fajna babka :) Dowiedziałam się dość sporo...i podpowiedziała mi jedną dodatkową rzecz odnośnie aktu urodzenia córki.
Powiedziała mi że brzuch mam wysoko prawidłowo więc jest okej. Wg jej obliczeń mam już 35 tydzień :ohmy: Co do oilatum to odradziła mi go stosować. Bo zawiera parafinę i alkohol jakiś więc nie jest dla noworodka najlepszy a johnson z baby jest idealny :)
Do szpitala mam zabrać tylko swoje przybory toaletowe i na wyjście dla małej ciuszki plus dla siebie majtki...a resztę dają w szpitalu. Partner może być cały czas przy porodzie...pomaga w nim. Ja mogę rodzić w jakich pozycjach mi pasuje, nic nie narzucają...a jeśli np. miałabym skurcze ale nie zacząłby się poród jeszcze i musiałabym chodzić po szpitalu to jest tam specjalny ogród dla ciężarnych i spaceruje się po nim. Sale są 1,2 i 3 osobowe...ale za jedynki się ponoć płaci a za dwójki jak jest nawał na położnictwie to też (to jedyne co mi się nie spodobało).
I najważniejsze co mi powiedziała to, to że najważniejsze jest dobre nastawienie do porodu. Bo w psychice wszystko siedzi. I jeśli będę nastawiona, że dam radę, że szybko pójdzie, że przetrwam itp to tak będzie...a jeśli będę zakładać ze będzie boleć, ze nie dam rady, że długo będę rodzić to ściągnę to na siebie.
Powiedziała mi że położne latają koło pacjentek jak koło królowych, że opieka jest rewelacyjna i tego nie muszę się bać. (zobaczymy w praniu)
No i życzyła mi dużo zdrowia bo jak zobaczyła co mam za dolegliwości to aż oczy otworzyła :ohmy: Stwierdziła, ze wszystko to co kobieta może mieć w ciąży za dolegliwości to ja jako jedna osoba to mam.
Następna wizyta dopiero po porodzie. Mam do niej zadzwonić jak urodzę i kiedy wychodzę i ona na następny dzień przyjedzie.
Aha i powiedziała mi że tam gdzie chcę rodzić jest ponoć jedna położna z Polski i może będę miała to szczęście, że akurat będzie miała dyżur.

Ogólnie jestem zadowolona ze spotkania :)Była 40 minut dziś. A po porodzie powiedziała, ze przyjedzie pokazać mi jak kąpać, zobaczy jak radzę sobie z karmieniem i jeśli będę miała nawał pokarmu to powie mi jak sobie z nim radzić. Ponoć nawał pokarmu przychodzi od 3 do 5 doby (w tym czasie) że na początku może czasem nic nie być. A jeśli bym nie miała pokarmu albo zbyt mało to też powie mi jak spróbować robić by się pojawił lub wystąpił we większej ilości. Zważy dziecko po porodzie i zobaczy ile przybrało od wyjścia bo w szpitalu do 10% wagi jak dziecko traci to jest to prawidłowe i w normie.

Jak już wspomniałam byliśmy z moim na zakupach i kupiłam sobie mini kosmetyki do szpitala i w OBI kupiliśmy deskę do prasowania...bo nie miałam :silly:

Agusia nie martw się mężem...dziś tak a jutro tak...a Emisia wie że ma najlepszą mamę !!! :)

11 lata 8 miesiąc temu #633661 przez Gochens
Dokładnie Aguś nie ma co się martwić czasem spięcia się zdarzają na bank do wieczora już się pogodzicie i będzie znów jak w bajce ;)

A Emisi wytłumacz, że teraz musi być bardzo grzeczna a w nagrodę dostanie super prezent w postaci braciszka ;)

Fajnie Haniu, że do Ciebie przychodzi położna wcześniej możesz o wszystko wypytać no i fajnie, że Cię uspokoiła... słyszałam właśnie, że nastawienie do porodu wręcz powinno być ok bo jak się zaczniemy zamartwiać, że nie damy rady, że będzie bolało to tak właśnie może być... Także uszy do góry damy radę w końcu kobiety na całym świecie sobie radzą więc i my tak uczynimy!!

Marta może kurier będzie jeszcze do 18 chyba kursują ;) A jak nie to zaskoczy Cię jutro z rana, bądź cierpliwa ;)

My już prawie skończyliśmy pokoik brakuje jeszcze detali więc pokażę wsjo jak będzie już zrobione...
Dziś zabieram się za PIZZE!! ;)

11 lata 8 miesiąc temu #633665 przez WisniaJ
Hania, a jakie ta położna może mieć obliczenia, "na oko"? ;D Ja tam wierzę w termin z USG i OM, b takiej położnej to chyba bym nie zaufała. o i fajnie z tym, że nie musisz się o nic martwić, pakować torby i taszczyć niepotrzebne pierdoły... Nie ot co u nas.

Dziewczyny a jak to wygląd au nas, szpital daje znać do przychodni, czy my same mamy załatwiać sobie tą położną na własną rękę...?

Kakaszka nie ma tam takiej informacji, ale dla mnie to oczywiste. Tylko żebyś zobaczyła jak raz na mnie najechały stare baby i dziadki jak chciałam bez kolejki - dziękuję, wolę posiedzieć i poczekać w kolejce... :lol:

Marta tak to jest z tymi kurierami, szału można dostać. Ja też zawsze czekam, jak na szpilkach, a czasami mam takie szczęście, że wyjdę na chwile z psem i akurat kurier był... Albo np był z dużą paczką i mu się nie chciało wnosić, więc zostawił awizo i nawet nie zadzwonił... PAJACE.

Aguś u mnie do weekendu pokoik będzie gotów jeśli łóżeczko zdąży dotrzeć, więc wtedy się pochwalimy :silly:

11 lata 8 miesiąc temu #633680 przez aleksiaa88
Ja miałam dziś krupnik i racuchy :laugh:
Obiecałam sobie, że w przyszłym tygodniu wybiorę się do szpitala zrobić rozeznanie, bo nie wiem czy mam kupować koszulę do porodu czy 2 mi starczą

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #633684 przez Gochens
Wiśnia to jest tak, że kiedy już zdecydujesz się na daną przychodnie to idziesz do nich i zgłaszasz, że tu będziesz zapisywać dziecko , po narodzinach (przy wypisie ze szpitala) podajesz wszystkie dane placówki którą wybrałaś (adres, telefon, kod pocztowy!) Oni tam wysyłają dokumenty... Jak "dojdziesz" do siebie udajesz się do przychodni i zapisujesz dziecko mówiąc, że szpital dostarczył dokumenty i od momentu zapisania dziecka do poradni położna w ciągu 48h przychodzi ;) Z tym, że w Łodzi np jest tak, że przychodnia, którą wybrałaś musi być w obrębie 10 km od miejsca zamieszkania nie wiem jak jest w innych miastach :side:

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #633686 przez Hania84
Wiśnia położna patrzyła mi w książeczkę ciąży i obliczała od ostatniej wizyty. Wyszło jej 35 tydzień.

No z tym to jest dobre że nie muszę taszczyć wszystkiego. Tylko kosmetyka, koszula do noszenia po oddziale, majtki i ciuszki na wyjście dla małej, aha i staniki do karmienia muszę wziąć (ponoć odpinane z przodu mają być u nas). Ale ja chyba i tak profilaktycznie wezmę kilka tych wielkich podpasek dla siebie w razie "w"

Ja dziś na obiad miałam to co wczoraj, a jutro jadę do ginki więc kupię chyba po yufce na mieście dla nas :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #633694 przez WisniaJ
Gochens no ja zamierzam się udać do "mojej" przychodni ;P Mamy ją od domu z 500m więc tu raczej nie będę się zastanawiać. Ale że ja mam po porodzie jeszcze łazić po przychodniach, co za bezsens, bleee...

Haniu a twój gin jak ci wyliczył termin, bo coś mi "śmierdzi" ta położna... W sumie to tylko 2tyg różnicy, ale przecież lekarz prowadzący jest bardziej kompetentny to po 1 a po 2 to z kosmosu sobie nie bierze terminu, więc dziwne to trochę... Ale dobrze... Może przetrzesz nam szlaki :lol: Co do połoznych to ja słyszałam ostatnio od koleżanki, że jej wywróżyła termin z obwodu brzucha, także czasami można nieźle się naciąć na profesjonalistkę... ;)

Co do rzeczy to właśnie sobie uswiadomiłam, że muszę się spakować też do tej torby od razu na wyjście, bo i tak nie będę przesadzała i pewnie ze szpitala wyjdę w tym, w czym przyjechałam, bo i tak teraz ciagne latam w leginsach i tunikach, ale muszę sobie właśnie kupić te podkłady poporodowe i jakieś gaciorki, bo w mojej szufladzie tylko stringi :lol: a to raczej odpada.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka