BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 8 miesiąc temu #634560 przez malutkamilka
A na tym steperku z tluszczyku na udach nie robia się mięśnie? Bo zawsze bałam się rowerów i biegów choć bardzo je lubie że z "nadprogramowego" tłuszczyku w tych partiach ciała zrobią sie mięśnie. Dlatego dochodziłam do tego z lekkimi cwiczeniami i pracą na działce.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #634583 przez WisniaJ
Ja przed ciążą codziennie pół godzinki spędzałam na steperze i nie wyrobiły mi się brzydko mięśnie, strasznie mi się to nie podoba :( Ale za to pupa zgrabna, jędrna, wysoko no i zero celulitu :D Więc polecam po porodzie, w ciąży próbowałam lekko postepować bo lekarz nie zabraniał, ale szybko się zasapywałam. Teraz to już mnie dłuzszy spacerek z psem zasapuje :D

Pora na obiadek - powtórka z wczoraj czyli gulasz z kaszą :silly: a później poczta, kerfur, pranie, prasowanie... I wybieranie ciuszków na wyjście ze szpitala dla młodej :D

11 lata 8 miesiąc temu #634591 przez malutkamilka
A to Wiśnia pochwal się co tam wybrałaś.

11 lata 8 miesiąc temu #634627 przez rysa
Ja przed ciążą bardzo dużo sportu uprawiałam m.in. siłownia 4-5 razy w tyg.Też sie bałam że urosną mi mięśnie ale trenerka powiedziała że ciało kobiety nie reaguje jak u faceta, że wystarczy im miesiąć ćwiczeń i widać już mięśnie. Niektóre babki by tak chciały ale to są mieiące ciężkich ćwiczeń. A tak to tylko w obwodzie sie traci :)
Ja wogóle zrobiłam się strasznie duża teraz, barczysta i wogóle..

Właśnie wstawiłam pranie kocyków, pościeli, wkładu z gondoli itp.

Byłam w ZUSie i faktycznie nas jeszcze nie obowiązuje to prawo do zasiłku płatnego 80% przez rok :angry: Tylko 24 mies 100%płatne a potem 60% na pocieszenie Zeby się wyrównało, chociaż ustawa jeszcze nie jest podpisana więc jeszcze nie wiadomo czy nawet na te 60% sie załapiemy :dry:

11 lata 8 miesiąc temu #634631 przez malutkamilka
Potwierdzam, co Rysa napisała o tym macierzyńskim. Przed chwilką dzwoniłam do ZUS-u i powiedziala babka, że na dzien dzisiejszy jeszcze nie maja rozporządzeń i jak narazie to w dniu urodzenia zglaszam w pracy lub zaraz po wyjściu idę do pracodawcy wypelniam wniosek wręczam akt urodzenia i macierzyński mam od momentu urodzenia, nie ważne że jeszcze trwało zwolnienie. No i że przysługuje póki co 24 tygodnie płatne 100%, a później istnieje możliwość przedłużenia o kolejne 28 tygodni. Ale czy o to [przedlużenie mam sie starać od września czy dopiero jak te 24 tyg będą się konczyć to jeszcze nie wie jak będzie to wyglądać. Mam blizej wrzesnia dzwonic i sie pytac.

11 lata 8 miesiąc temu #634632 przez kakaszka
oooo hoola hoop!!!!! to co zawsze chcialam kupic ( najlepsze na boczki i na brzuch, z czym mialam zawsze problem), ale zawsze zapominalam o jego istnieniu. kurde musze sobie przypomnienie ustawic by po ciazy odrazu sobie kupic.
malutka milka to trzeba jakis specjalistyczny, bo sie nie znam na nich? a figurki zazdroszcze, ja jak ide to ida moje boczki, a ja zacisnieta posrodku :D
wisnia podejrzewam, ze z tylu tez tak masz jak malutkamilka, takze bez skromosci :P

poszlam oddac pity mojej tesciowej i diwiedzialam sie, ze w sobote jestesmy zaproszeni do niej na jej zareczyny z tym swoim nowym facetem. a za jakies miesiac, jak beda terminy w usc, na slub. jestem w szoku, moj chlopak jeszcze nie wie, juz widze jego mine. a w najblizsza przyszlosc kupuja ziemie w Kudowie ( czyli tam u niego) i beda budowac dom. ja tu sie nakrecalam na swoj slub, a tu tesciowka nas wyprzedzila, po jakos 3 miesiacach znajomosci z gosciem.

trzeba sie brac za obiadek, ale jakos lenia mam :)

11 lata 8 miesiąc temu #634637 przez malutkamilka
Moje hula hop jest mniej więcej takie.

allegro.pl/hula-hop-z-masazem-bb-6420-mo...tis-i3139144260.html

z pojedynczymi wypuskami ale sporo wystajacymi.
Mozna tez kupic z podwójnymi wypustkami ale one mniej wystaja niz te pojedyncze. Ponoc one zbijaja tluszczyk. Ja jestem zadowolona z tego zakupu ale na poczatku ten bol i siniaki... warte

11 lata 8 miesiąc temu #634639 przez kakaszka
malutkamilka dzieki :) napewno warte, moze w koncu bede miec kobieca sylwetke, a nie slupa :D juz mam zapisane w zakladkach, takze nie ucieknie mi to z glowy. mam nadzieje, ze bede miala chwile czasu dla siebie po porodzie.

11 lata 8 miesiąc temu #634641 przez malutkamilka
Ale poszukaj tanszego, ja mam chyba za 49zł i jakosciowo jest dobre. Więc jak to sie mówi, po co przeplacać ;)

11 lata 8 miesiąc temu #634645 przez malutkamilka
A powiedzcie mi dziewczyny czy na wizytach lekarze podaja wam przypuszczalna wage waszych maluszkow, czy musicie si eo to dopominać? Ja na ostatniej wizycie sie upomnialam ze chcialabym aby jeszcze raz zobaczyl plec, bo nawet usg nie chcial zrobic a puls pokazac przez specjalne urzadzenie.

11 lata 8 miesiąc temu #634648 przez Marta1985

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #634659 przez malutkamilka
No to ja uciekam zając kolejke do lekarza, wieczorem zapewne się pojawię.

Dałam wolny wybór mężowi co do imienia. Stwierdzialm, że jak ja wybrałam wszystko sama procz wozka, bo go nie było to niech chociaz on imie wybierze. Bo ja sama nie wiem jakie nagle wszystkie mi sie podobaja ;) a wiem ze te imiona co mezowi sie podobaja mi tez przypadly do gusty. Wiec co nie wybierze mi bedzie odpowiadac.

11 lata 8 miesiąc temu #634669 przez Hania84
No to witamy sie i my :)

Już jesteśmy po wizycie u ginki. Nie zrobiła mi USG..powiedziała, że na następnej wizycie za 2 tygodnie. Teraz mnie tylko sprawdziła ginekologicznie (jestem szczelnie zamknięta) i zbadała mi PH...mama 4. Stwierdziła, ze okej na tym etapie ciąży.

Miałam robione oczywiście KTG...z tym to u mnie zawsze problem...mam trochę tłuszczyku i muszę wciąż to jedno trzymać (przyciskać) żeby było słychać bicie serca. Aż mi ręce zdrętwiały :dry: Mała na KTG dostała czkawki...inne kobiety aż z wrażenia oczy otworzyły i się śmiałyśmy bo takie fajne rytmiczne stukanie było hihi :D

No i przytyłam 2kg w 2 tygodnie...więc na mój gust dużo. Lekarka co prawda nic nie mówiła na ten temat...ale jak dla mnie to dużo. Czyli na plusie mam 9kg :huh:

Dziś też miałam ciężką noc...jakaś gęsta wydzielina spływa mi z zatok do gardła i mi wciąż rzęziło i się co chwilę budziłam...a jak się przekręcałam z boku na bok to zgagę taka dostawałam, ze o matko święta :ohmy: dziś gince powiedziałam, ze ma mi coś na to zapisać i zapisała mi rennie. Oczywiście tutaj jest to na receptę. Zobaczymy jak na mnie to będzie działać.

Dzidzia u mnie siedzi jeszcze wysoko. Więc nie zapowiada się rychły poród :) Skurcze chyba miałam dwa malutkie jak tak obserwowałam na KTG...ale mogły być wynikiem kopniaków córki.

Dostałam od lekarki w końcu zaświadczenie na pobranie kasy z ubezpieczalni. Musze zanieść. może dziś bo pogoda fajna.

Marta no to nie źle z tym wózkiem ci przyjechał facet...ale tak prawdę mówiąc to do 22-ej miał prawo :silly:
Czekam na zdjęcie :)

Kasia to jest tzw. znieczulica. Sama byłabym wściekła. Ja to bym w ogóle nie ustała chyba ani 5 minut bo zaraz mam drętwienie lewej nogi jak za dużo stoję czy chodzę i muszę zaraz usiąść.

malutka - śliczna figurka...tylko pozazdrościć :)

Wiecie co dziś mi się rano przytrafiło? Poszłam do łazienki. Zrobiłam siusiu. I zaczęłam smarkać to po nogach poleciało mi coś przezroczystego, białego. Nie macie pojęcia jak się przestraszyłam :ohmy: Gince to dziś powiedziałam, to od razu mówi że nie mam się czym przejmować ze to mocz był, że na pewno nie wody płodowe. Zapytała się czy jakieś dolegliwości przy tym były...a ja że żadnych...zbadała mnie na fotelu i potwierdziła że to nie mogły być wody. Jezu nie wiem. Ale to nie miało żadnego zapachu, ani nic. Przezroczysta ciecz. Ginka stwierdziła że tak się czasem zdarza i że to mija. Ale obserwuję się cały czas i dziś rano miałam pierwszy raz coś takiego i od tego czasu nic już. Oby miała rację.

Życzę miłego dnia brzuchatki :)

11 lata 8 miesiąc temu #634714 przez Agusia83
Witam...bylysmy na spacerku...Emi przespala 40 minut...i spi ponownie od 1,5h :laugh: Wysprzatalam balkon, zjadlam zupe i przygotowalam mieszkanie na odkurzanie...

Malutkamilka...pewnie ze nie widac, zes ciazowa pani :blink: swietnie z tylu wygladasz...pupa zgrabna...zreszta z przodu, na bank tez :laugh:

Ja to jestem z tych bardziej tluszczowych...ale kiedys chodzilam na aerobik i w pol roku udalo mi sie sporo zrzucic, mam nadzieje, ze jak tylko dojde do siebie po porodzie, to tez sie wezme za moje cielsko..w ogole mysle o kupnie pasa poporodowego...zastanawiam sie tylko, czy w moim przypadku ma to sens...po Emi miesnie mi sie juz troche rozwalily i mialam flaczka a nie brzuch...ale chcialabym jednak w tym kierunku cos zrobic.

Haniu, to moglbyc mocz...nasze zwieracze w obecnym stanie sa nadwyrezane...pamietasz, jak pisalam, ze przy wymiotach sikalam?

11 lata 8 miesiąc temu #634752 przez Gochens
Cześć dziewczęta !!

Właśnie wróciłam z pracki i mam 11 dni wolnego!! Heh cóż ja pocznę z taką ilościa czasu?! ;)

Haniu też słyszałam od koleżanek, że w ostatnim etapie ciąży przy kichaniu np popuszczały troszkę moczu więc nie martw się to na pewno nie wody płodowe ;) Zreszta jak Ci ginka powiedziała, że jesteś "szczelna" to zapewne miała racje ;)

Malutkamilka ja tyż twierdzę, że figurę masz klasową-wyglądam podobnie tylko dupsko 2 razy większe heheheheh co do wagi dzidziusia mi na zwykłych badaniach tego gin nie mówi, powiedzieli mi tylko na usg ostatnim, że maluch waży 1,6 kg ale to w 30 tygodniu było..ciekawe ile teraz??

Kurcze mnie dzidzia tak kuloski wypycha pod cycuszkami, że nie mogę się normalnie zginać i przyjmuję pozycję na pół leżącą, niby fajnie ale ostatnio jak auto prowadziłam i mi tak wcisnął nóżki to nie mogłam jechać, musiałam na poboczu stanąć :ohmy: mężuś mówi że chyba czas najwyższy zrezygnować z pracy i do auta wsiadać jako pasażer ale ja jestem uparta...

Agusia pas powinien coś pomóc moja znajoma też przy 2 dzieciątku zaczęła używać i mówi, że mięśnie znacznie jej się poprawiły..dołożyła do tego co prawda jakieś ćwiczenia więc myślę, że brzuszki dadzą rade :P

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka