BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 8 miesiąc temu #634755 przez aleksiaa88
Piszecie sobie o wracaniu do formy o aktywności przed nią, a ja jestem totalny ANTYSPORT
Nie biegam, na basen nie chodzę, tym bardziej na siłownię. Dla mnie sport nie istnieje.
Jeszcze w tamtym roku od wiosny do jesieni czasami jeździłam rowerem parę km a tak to zupełnie nic. Jak mąż wraca z meczu i słyszę tekst "ale jestem zmęczony" to mówię to po co ganiasz siadaj na dupę i siedź, wylatasz się jak głupi a potem marudzisz. Ale moje słowa to jak o ścianę on nie może bez tego żyć, nie wiem jak to możliwe, że jesteśmy razem- chyba na zasadzie całkowitego przeciwieństwa, on sport od małego, piłka nożna, ręczna a ja totalny leń sportowy. Dla mnie sport to dobre sprzątanie całego domu :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #634845 przez natali
Ucielam sobie wlasnie drzemke i troszke lepiej sie czuje. Dla mnie sport tez muglby nie istniec, choc podczas ostatniej dziety zapisalam sie na silownie oczywiscie odplatnie za miesiac z gory i poszlam tylko dwa razy, stwierdzilam ze to nie dla mnie.
Co do tych pasow po ciazy ponoc daja rezultaty tylko pytanie czy w upalne dni to sie sprawdzi, ja po pierwszej ciazy kupilam takie majtki z pasem sciagajacym bylo to zima i tez zbyt wiele tego nie uzywalam bo strasznie krepowalo ruchy.

Agusia a przy dwojce dzieci bedziesz miala sporo gimnastyki takze i brzuszek zleci.

11 lata 8 miesiąc temu #634859 przez Hania84
Aha...no to mnie uspokoiłyście trochę z tym moczem...może faktycznie to był mocz.

Byłam oddać te papiery na zasiłek...ale zapomniałam się zapytać o jeszcze jeden który będzie po porodzie...muszę jeden dzień znów tam pójść.
Ale powiem Wam, ze jak już wracałam do domu to ostatkiem sił. Jery już nie mogę tyle chodzić...wciąż czuję podbrzusze jak za dużo się ruszam.

Jeśli przyjmą mnie z powrotem za rok do tej samej pracy co wcześniej to nie będę musiała chodzić na areobiki itp. :) w pracy mam wycisk fizyczny taki jak na areobiku właśnie tyle tylko że trwający 8-10 godzin :) Wciąż schylanie, wchodzenie do auta i wychodzenie...a jak jest sedan to wciskanie się na tylną kanapę i mycie od wewnątrz tylnej szyby...a nie wspomnę jak to jest z autem typu porsche....małe, ciasne i weź się wciskaj na tyły. Albo jak przyjedzie jakieś z dłuuuugą przednią szybą...a ty masz krótkie ręce i musisz się ponaciągać zdrowo by sięgnąć ją i umyć również od wewnątrz. O bocznych szybach nie wspominając ;)

Ale na razie o tym nie myślę...pierwsze myślę o porodzie, a później o załatwianiu zasiłków na dziecko.

Agusia to fajnie że Emi tak pospała...zdążyłaś wiele zrobić...ale mam nadzieję że robiłaś to z przerwami ;)

Ja jutro biorę się za pranie ciuszków dla małej. :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #634860 przez WisniaJ
Jestem już po wszystkim, przede mną dziś już tylko sprzątanie kuchni i dalej leżę do góry brzuchem i oglądam Top Model ;)

Kupiłam chusteczki do pupy Bambino bo był dwupak za 9zł, a Bambino dobrze mi się kojarzy, no i Przemek wycierał tym dupkę siostrzenicy jak była malutka i mówił, że dobre były :) No i jeszcze kupiłam woreczki do zużytych pieluch żeby nam nie śmierdziały hehe ;) Ah i płyn do prania dzidziuś - jeden do koloru i białego, więc wzięłam na próbę, może pozostaniemy przy tym płynie zamiast proszków. No i jeszcze kupiłam sobie mydełko Biały Jeleń do szpitala, bo mama mówiła, że najlepsze i broń boże nie podmywać się płynami do higieny (z reszta mój doktorek mówił to samo). Pierwsze pranko wstawione, jutro jak wyschnie pokażę, co wybrałam do szpitala, bo już mam wstępną koncepcję - kupiłam jakiś czas temu komplecik w F&F na rozmiar 56 :silly:

No z tym macierzyńskim to wszystko się okaże już niedługo, ale ja jestem dobrej myśli i wolę drugie tyle posiedzieć za 60%, niż wracać do pracy. Szkoda, że nie można całego roku na 100% ale to niestety nie w tym kraju... :D

Kakaszka no to fajnie niech bierze ślub póki ma siły na to, a może będziecie mogli liczyć na jakieś mieszkanko albo coś, skoro chcą się budować? :)

Malutkamilka mi tam lekarz za każdym USG mówi ile waży, jaki termin, czy ruchliwa, ale mój lekarz to gaduła i luzak, a jak inni to nie wiem, bo chodzę do niego od 10 lat prawie.

Haniu powinnyśmy tyć średnio 2g na miesiąc, ale to średnio, wiec się nie przejmuj :) Ja w jednym miesiącu też walnęłam sobie 4kg na plusie ;) Co do serduszka to też słuchaliśmy ostatnio na USG naszego małego brzdąca :)

Gochens jak to co będziesz robić?? Plotkować ze mną na forum, głupie pytanie ;)))

Agusia a ja czytałam, ze te pasy broń Boże, bo skóra ma sama się mobilizować do pracy, poczytaj dobrze lepiej, bo tą kasę można wydać np na jakiś zabieg albo masaż na brzunio i to na pewno bardziej pomoże :)

Aha Gabryśka ma czkawkę CODZIENNIE o 22.30 i mamusia nie może w spokoju pomęczyć taty ani obejrzeć telewizji, bo tak mi skacze brzuszek :P

11 lata 8 miesiąc temu #634895 przez kakaszka
Wisnia nie uwierzysz, ale wlasnie od godziny szperam na necie w poszukiwaniach opinii o balsamie do prania Dzidzius :D i stwierdzilam, ze nie kupuje proszku i plynu do plukaniu, a zainwestuje tylko w ten balsam, bo opinie sa bardzo dobre i koszt jest o wiele mniejszy.
wszystkie kosmetyki, butelki, smoczki, itd, chce zamuwic przez allegro od jednego dostawcy, zeby zaplacic za jedna przesyke, a dostac wszystkie rzeczy do domu, no i szukam tego najtanszego :D chyba mi sie udalo i teraz trzeba jeszcze zaczekac do poniedzialku, az partner dostanie wyplate :D wszystko mi wyjdzie ze 150 zl i bedzie dostarczone do domu ( nie bede musiala sie z tym targac).
a z tym mieszkaniem to mozemy pomarzyc :) moj chlopak ma jeszcze dwie mlodsze siostry, a stosunki z tesciowa ma tragiczne.

widze, ze mamuski biegacie po miescie dzis :) a ja dzis domowy len smierdzacy :D

11 lata 8 miesiąc temu #634899 przez WisniaJ
Kakaszka z butlami ja robię dokładnie to samo... Już parę razy pokazywałam ten link ale jeszcze raz ci pokażę, bo może cię w takim razie zainteresuje - ja to biorę na bank tylko na wypłatkę czekam :D allegro.pl/zestaw-tommee-tippee-laktator...lki-i3199894281.html Myślę, ze jak na zestaw startowy, to więcej mi nie potrzeba :)

CO do płynu do prania to chyba mi się w takim razie udało :D Ale kurcze właśnie zrobiłam jedno pranie i jak tak przeglądam te rzeczy mi mi ich jest za mało ale pewnie mam jakąś obsesję ;)

11 lata 8 miesiąc temu #634900 przez violcia00
A myy bylismy dzisiaj na plaży,nie dawno wrocilismy..wygrzałam sie troszku na słoneczku :lol:

Ja tez bym duzo spaliła w pracy po porodzie,ale ja lubie sport-zwłaszcza bieganie,naprawde mozna duzo zrzucic,pozatym człowiek sie pózniej super czuje no i dodatkowo brzuszki i powinnam powoli dosc do siebie,tylko mam nadzieje ze znajde na to czas no i siłownia tez jest dobra,tylko trzeba sie zmobilizowac bo na poczatku jest ciezko :huh:

Mi lekarz tez na kazdej wizycie mowi ile mały wazy i czy wszystko jest w porzadku,nie musze nawet pytac :P

Ja dzisaij załatwiłam to macierzynskie-tak ze jestem spokojniejsza :)

Teraz odpoczywam przed tv :lol:

11 lata 8 miesiąc temu #634904 przez malutkamilka
Oj ja już po wizycie. Moj gin zmierzył niunie, wody płodowe, szyjke itp.

Szyjka twarda pozamykana szczelnie, nastepna wizyta za 4 tygodnie, bo wszystko wporządku ;)
Zapytałam czemu prędzej nie mierzyliśmy. Powiedział, że prawidłowo powinno się robić 3x USG podczas ciąży jeżeli przebiega prawidlowo. I on jest przeciwnikiem częstego USG. Ale teraz jest prawie 32 tydzien i należy zrobic to trzecie USG. I wymierzył wszystko. Powiedział że na następnej wizycie też zrobimy USG aby stwierdzic stan dziecka, wod plodowych.

No to maja niunia jest w 32 tygodniu i 4 dniu, a mamusia w 31 tygodniu i 3 dniu ;) tak wyszlo z pomiarow. Waży około 1900g. Więc kluseczkę hoduję :silly:
Przez miesiac przybralam na wadzę 1,7 kg. Łącznie na pluie mam 10,7 kg. No dobra 11 kg- nie bede się bawic w jakies przecinki.

Uspokoiłam się tym brzuchem bo pokazal mi gdzie siega moja macica- jest odpowiednio wysoko a wydawać mi sie moze ze nisko bo mala glowke ma na dole, dupke tym razem na lewej stronie brzucha a jedynie nóżki wędrują ku górze i kształt jest przez to inny. Kazał się nie nakrecac :lol:

11 lata 8 miesiąc temu #634906 przez kakaszka
johoooooooooo kuzynka jutro przyjedzie z gratami :D w konc bede sie bawic w ciuszki itd :D

dziewczyny dobrze, ze jestescie pozamykane, tak trzymac :)

wisnia dzieki za linka :) moze sie przyda jesli nie dostane tego od kuzynki, bo ponoc cale auto ma zaladowane akcesoriami :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #634978 przez Hania84
violcia wierz mi ze jak ja się tak napracuję akordowo w tej mojej firmie to nie mam siły nawet palcem ruszyć. Jest spory zapieprz i z kobiet to tylko ja z jeszcze jedną polką wytrzymałyśmy najdłużej w tej firmie (jeśli chodzi o kobiety)...wielu facetów nawet wymięka i po miesiącu pracy stękają że wszystko ich boli i się sami zwalniają. Co jak co ale lekko nie mamy. Także po powrocie z pracy to zawsze szybki obiad...a raczej obiado-kolacja , kąpanko i spanko było.
A co do zmęczenia po bieganiu to nigdy tego nie robiłam, bo nie lubię być zmęczona :silly: u mnie to na odwrót jest...zmęczenie powoduje u mnie zdenerwowanie :silly:

kakaszka - super ze już jutro będziesz miała ciucholand :)

ja mam płyn do prania lovela to na pierwszy miesiąc...a później mam proszek lovelę...a jak to się skończy to kupię jakiś normalny łagodny proszek i w takim będę prać.

malutka - super że jesteśmy pozamykane...to 3/4 sukcesu już :) Ja USG też nie mam często jak się okazuje teraz. Myślałam, że będą tu robić częściej...ale jak jest wszystko okej to widocznie nie robią tak często ...czyli podobnie jak w PL :)
Ale wizyty mam już co 2 tygodnie :) Następną mam 8 maja :)

11 lata 8 miesiąc temu #635002 przez aleksiaa88
Hania to chyba razem idziemy na tą wizytę już nie mogę się doczekać w końcu zostanie coś koło miesiąca jeszcze

11 lata 8 miesiąc temu #635057 przez violcia00
Haniu ja Cie doskonale rozumiem...tez miałam ciezko w pracy,zwlaszcza w sezonie-wychodzilam rano a wracalam wieczorem,padnieta,na nic nie miałam siły...i tak jak Ty szybki obiad,prysznic i do wyrka ;) ,ale w weekend nie pracowałam to sobie biegałam,zamiast odpoczywac :P ,dobrze mi to robiło i nawet sie podobało :lol:

Ja juz po kapieli i depilacji przed jutrzejsza wizyta-oj było ciezko :woohoo:
Jutro od razu pojedziemy dokupic potrzebujace rzeczy do pokoju malego i trzeba tam w koncu zrobic porzadek,bo pozniej moge na to siły nie miec. :S

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #635063 przez natali
My z synkiem zaliczylismy plac zabaw, po powrocie kapiel a niedawno kolacyjke. Musze sie wiecej ruszac bo troche sie zastqlam achce lzej urodzic takze ruch wskazany.

Dziewczyny fajnie ze jestescie pozamykane i ze maluszki sobie fajnie rosna ja juz sie nie moge doczekac wizyty u gin ale do poniedzialku wytrzymam jakby nie patrzec ostatnie usg mialam w styczniu.

Kakaszka czekamy na relacje z wizyty kuzynki i fotki oczywiscie.

I ktoras z dziewczyn obiecala wstawic fotke wozka i nie wstawila a ja caly dzien zagladam czesto zeby nic nie przeoczyc i sie nie doczekalam fotki z wozkiem.
Marta gdzie ta fotka obiecalas

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #635103 przez Agusia83
Natali, to mozemy sobie rece podac...ja tez bylam z Emi na placu zabaw...na szczescie tata z nami poszedl :laugh: ale jak byl u fryzjera, to Emi z placu uciekala mi na schody i chciala wchodzic do bloku...nie naszego oczywiscie...wiec sie nabiegalam i nanosilam..bo klocek 14kg z niej...a uparciuch nie z tej ziemi...pozniej paleczke przejal tata, a ja moglam poplotkowac z kolezanka w piaskownicy :laugh:

Dobrze, ze jestescie pozamykane...ja mam miekka szyjke...ale zatanawiam sie, czy nie lepiej by bylo na kolejnej wizycie uslyszec, ze mam juz z 1cm albo i 2cm rozwarcia..zawsze wtedy mniej bolu do porodu :blink: wiem, glupio gadam,.,
tez sie nie moge doczekac tego echo...jak i wizyty, ktora bedzie na nasteony dzien...maluch daje mi niezle popalic i cos czuje, ze sie jeszcze nie przekrecil...bo dostaje nizle kopniaki po prawej stronie...
nawet jak leze w pokoju gdy Emi usypia i poloze reke, nie dlon, tylko reke opre na brzuchu, to dostaje kuksance, bo najwidoczniej przeszkadzam dziecinie :silly:

Ja akurat kupilam proszek lovele i w nim wypralam ciuszki, ale z Emi tez tak zrobilam i nic jej nie bylo...bedzie trzeba sprawdzac metoda prob i bledow czy dzidzius nie jest na nic uczulony,,,,
Musze powoli pakowac torbe do spzitala...dziewczyny...w brzuchu wieczorem mam 120cm :silly:

dziewczyny majowki juz sie rozpakowuja...kurcze, ktoras z nas za miesiac tez moze...wow...

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #635241 przez Ikunia1910
Witam wieczorkowo.

Dzień pełen wrażeń i kolejnych nerwów, no ale to chyba juz norma u mnie.
Byliśmy u lekarza kazał się oszczędzać i rzeczywiście więcej leżeć, ale szyjka jest ok, więc przynajmniej tyle dobrego :) No i z tego co sie dowiedziąłam dzisiaj to muszę sobie awaryjnie jednak wybrac inny szpital bo Gochens nasza klinika nie przyjmuje porodów wcześniaczków, tzn. nie przyjmą porodu przed 38 tyg. Czyli trzeba mocno udka zaciskać.
Ważę całe 55 kg, czyli przez miesiąc przytyłam tylko 300g :huh:
a od początku ciąży 6kg na liczniku.

Byłam w Zusie napisałam kolejny dokument sprostowujący do odwołania.
Czas oczekiwania 30 dni... norma przeciez im się nigdzie nie spieszy.

Wychodzę z Zusu patrzę a za wycieraczką auta mam mandacik za parkowanie, przekroczyłam czas parkowania o 16 minut. No stałam daleko od Zusu a tam jak zwykle kolejki... :(
Także niestety Ten Na Górze nie da mi się ponudzić i odpocząć, jutro musze pisać pismo, żeby mi umożyli opłate 50 zł.

Jeśli chodzi o macierzyński to nawet mi się gadać nie chce. podobno jest różnica między urlopem macierzyńskim ( który rzekomo mi nie przysługuje, bo byłam zatrudniona na umowe zlecenie) a zasiłkiem macierzyńskim... który niby mi przysługuje ale najprawdopodobniej znów będzie trzeba wszystko udowadniać i się wykłucać bo przecież Zus nigdy nie rozpatruje sprawy z korzyścia dla pracownika tylko dla siebie...Byc może bedziemy biegać jeszcze w tej sprawie po Sądach.

Już mam dosyć wszystkiego. Czasem wolałabym już wszystko olać i nie wiem umierać z głodu chyba... na szczęście jest mama, ona zawsze przytuli pocieszy, wspiera i dodaje siły wtedy gdy jej brak. :)

Co do prania to ja wszystkie ciuszki wypralam w Arielu stwierdziłam że nie będę uzywac tych SPECJALNYCH proszków płynów itd. chyba, że malutkiej zacznie cos wyskakiwać.

Haniu, Aleksia fajnie się składa widzę że teraz bedziemy chodzić w trójkę na wizyty. Ja kolejną równiez mam na 8. maja :)

Łóżeczko miało dziś przyjść ale coś nie przyszło :( Może będzie jutro.

Marta ja również jestem zawiedzona że nie ma foteczek.

Agusia staraj się nie dzwigać Emi. Pamiętaj, że nie jest z Tobą tez tak różowiutko :kiss:

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka