BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #682650 przez Gochens
Super dziewczyny dziękuję za odpowiedź to mój maluch teoretycznie powinien jeść na raz 40 tyle że on więcej pragnie ;-)

Hania nie martw się może rzeczywiście ma gorszy dzień? Może jakiś spacer? A co do kupy to jaką robią wasze dzieci?? Bo Alan cały czas robi rzadką żółtą z kawałkami orzechów jak ja to nazywam

Ikunia wiem o czym mówisz też zaraz zabieram się za malowanie dla mnie super uczucie to fakt ogolenia całych nóg ;-);-)

U mnie dziś na wadze 2 kg mniej!
Agusia a z tym słońcem to jak? Tak bezpośrednio na słońce czy np przez szybę czy jak?
Rzeczywiście trochę was trzymają po terminie no ale chyba wiedzą co robią ale domyślam się ze już macie dość tego czekania :/ oj te szkraby za dobrze je traktujecie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #682655 przez Gochens
Wiśnia a gdzie Przemek zawiózł tę dokumenty?? Kurek wodny w ogóle o tym wcześniej nie myślałam a teraz jestem zielona.. Muszę też załatwić becikowe a co niech płacą .. Któraś załatwiła??

11 lata 6 miesiąc temu #682658 przez abrakadabra
Becikowe załatwiasz w MOPSie :)

11 lata 6 miesiąc temu #682667 przez kakaszka
witam mamuski :)

ja wczoraj wyladowalam u kolezanki na plotkach.
z brzuchem nic nowego, caly czas sie spina, pobolewa i tyle. niestety dopadly mnie opuchlizny stop i dloni, nic fajnego. dzis nie potrafilam wstac z lozka tak mnie napieprza krocze ( ciagnie ), jakbym cala noc miala dziki seks :)nie wiem czy to kosci mi sie rozchodza czy co? ale przez to chodze jak pingwin. w kazdym badz razie z kazdym dniem dochodzi jakas dolegliwosc, takze mam nadzieje, ze termin sie sprawdzi, bo mam serdecznie dosc.

powiem szczerze, ze jak was tak czytam o karmienu piersia, to mi sie odechcialo karmic. kurde jakby mnie bylo stac na mm, to bym chyba sobie odpuscila te bolace sutki, ale coz sprobuje, choc wcale nie mam takiej checi. co najlepsze wczesniej najglosniej wrzeszczalam, ze chce karmic piersia :D tak samo jak krzyczalam, ze nie boje sie porodu i bolu, a tego co bedzie dalej, a teraz jak pomysle o porodzie to mam panike. jak to u czlowieka w glowie sie zmienia :D

dzis narazie brak planow, ale zobaczymy co dzien przyniesie

a wlasnie mialam tez pytac czy ktoras juz zalatwiala papiery z becikowym? jestem ciekawa jak szybko wyplacaja kase.

milego dnia :)

11 lata 6 miesiąc temu #682673 przez violcia00
Dzien dobry.

Kasienko gratuluje :)

moj synus nie spi od 10:00-zawsze po karmieniu od razu zasypia,a teraz cos nie chce :dry:
Ja na szczescie nie narzekam na pokarm,Oskar dobrze je,czasem grymasi...u mnie ze sciaganiem tez ciezko,jakos nie moge duzo odciagnac i na razie zrezygnowalam,chyba ze bedzie taka potrzeba i tez mam laktator reczny z Aventu.

Dzisiaj zastanawiamy sie nad pierwszym spacerem,tylko nie wiem w co malego ubrac,myslalam o body ale nie wiem czy nie bedzie mu za zimno :unsure: dodam ze upal dzisiaj u mnie-30 stopni.

milej niedzielki :kiss:

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #682678 przez Agusia83
Haniu, cieszę się, że choć troszkę mogłam pomóc...ja też nie sądzę, że to zapalenie uszu....bo Lenka spokojnie by na pewno nie zasnęła po dotykaniu uszków, tylko darłaby się w niebogłosy...
Sądzę, że może mieć gorszy dzień, bo kto ich nie miewa? Poza tym staraj się jej nie przegrzewać....a jeśli karmisz sporo mm, to mogą byc problemy z kupką, poza tym bez problemu podawać jej koper włoski...jeśli jej sam nie smakuje, dosłódź lekko glukoza, która kupisz w aptece.

Macierzyński teoretycznie powinien nam się liczyć od dnia narodzin maluszka...już wiem, że jeśli do środy nie urodzę wybieram się do lekarza pierwszego kontaktu (ginkę mam na urlopie) i niech wypisuje dalsze zwonienie...nie będę brała macierzyńskiego chociażby dzień przed porodem.

Abra, u nas tak szybko kobiet nie biorą do szpitala...z jednej strony bym chciała, bo w końcu łaskawcy zrobiliby mi usg..(wczoraj pisałam Hani, że mam obawy, co do wagi synka) a z drugiej zaś strony jak sobie pomyślę, że musiałabym opuścić na tak długo Emi, to aż płakać mi się chce.

A mnie tam nic nie boli, siły mam jak za dwóch :silly: jedynie tej nocy nie mogłam zasnąć, bo mały tak się kretolił, że czułam go z każdej strony, a D. cykał fotki kształtu brzuszka.

Jeśli chodzi o becikowe, to dokumenty składa się w ośrodku gminy, bądź w ośrodku pomocy społecznej...

Violvia, body z krótkim rękawe w zupełności wystarczy...weź pieluszkę by przykryć małego gdyby zasnął...i posmaruj go kremem na słońce...

11 lata 6 miesiąc temu #682684 przez abrakadabra
Czyli wystarczy w chwili wyjścia ze szpitala wysłac do pracodawcy zaświadczenie wystawione w szpitalu,że sie urodziło i z automatu nam je przydzielają tak?? :)
Mały całą noc był spokojny, od rana też jakoś nie bardzo czuje jego ruchy.. słuchajcie, a może z tych moich bóli miesiączkowych sie coś urodzi dosłownie :woohoo:

11 lata 6 miesiąc temu #682692 przez Agusia83
Abra, jestes na zwolnieniu, tak? Do kiedy masz? Będąc na zwolnieniu gdy rodzisz dziecko, zwolnienie automatycznie jest przerywane i zastąpiane urlopem macierzyński, trzeba tylko doieść zaświadczenie o urodzeniu dziecka, które wydadzą Ci w szpitalu.
Nie wiem czy chcesz brać roczny macierzyński? Ja chyba sie zdecyduje, ale jeśli syn urodzi sie dziś (a raczej to mało prawdopodobne szlak wsio trafi, bo nie stac mnie będzie utrzymać rodzinę przez pół roku z 60% pensją)..natomiast jesli urodzi sie jutro to już 80% zmienia postać rzeczy.

11 lata 6 miesiąc temu #682695 przez rysa
Mi w pracy kazali przyniesc tylko to zasw ze szpitala.

Filip od 5nie spi i caly czas wisi na cycu i tak codziennie :/

Jak sprawdzic czy moje mleko jest wartosxiowe?

Ja jak daje mmalemu 90ml mm to domaga sie jeszcze...

Kasiu wielkie gratulacje :)

11 lata 6 miesiąc temu #682696 przez abrakadabra
Agusia zwolnienie mam do 24 czerwca bodajże wystawione z tego co pamietam. I oczywiście chce całoroczny, wole z małym posiedziec jak najdłużej,bo potem może już to byc bardzo ograniczone..

11 lata 6 miesiąc temu #682698 przez Agusia83
Abra, to Ci dobrze, ja mam do 19...i jak nie urodze to musze gnać do lekarza pierwszego kontaktu....

Rysa, chyba nie da się tergo jakoś sprawdzić. Wiesz, jak Emi wołała mi o cycka co godzine, to wówczas zdecydowałam się ja raz dziennie dokarmiać mm...to był wieczorny posiłek...a jakbyś spróbowała odciągnąć pokarm mniej więcej przez tyle czasu, co delektuje się synek przy cycku? Sprawdziłabyś ile zjada...jak naciskasz, to dużo mleka wypływa?
Jeśli Filipek jest spokojniejszy po mm, to chyba bym zwiększyła ilość takiego pokarmu...po co się macie oboje denerwować?

11 lata 6 miesiąc temu #682702 przez cordis
Abra odnośnie urlopu to jest tak, że składasz wniosek pisemny u pracodawcy w którym określasz się na ile idziesz czy od razu na rok ( i masz 80%) płatne czy na pół roku ( i masz 100%). Przepisy dotyczą kobiet które urodziły w tym roku i data nie jest już ważna.

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #682703 przez abrakadabra
Moja ginekolog specjalnie mi na dłużej wystawiła, właśnie dlatego,że może sie nie bedzie chciał w terminie urodzic.
Ale wiecie co..
Wkurza mnie to czekanie. Najgorsza jest ta cisza.. Dzisiaj zupełnie nic sie nie dzieje..

cordis Ja właśnie wniskowałam w papierkach, ktróre im wysłałam od razu o 80%, bo myśle,że lepiej mi bedzie od razu dostawac mniej, niż poźniej miec przeskok ze 100% na 60% tak lipnie troche..

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #682705 przez Agusia83
Cordis, oj data chyba jest ważna...w piątek mówili w tv shopie, że prezytent podpisał ustawę, ale te 80% jesli ktoś chce iść od razu na rok, to obowiązują od 17, lub po 17.06...natomiast jeśli dzidzia się wczesniej urodzi to z automatu mamy pół roku 100% a kolejne 60%

bo to jest cisza przed burzą :silly: jak na morzu.....

11 lata 6 miesiąc temu #682706 przez abrakadabra
Agusia, to nic innego nam nie zostaje, jak ściskanie nóg do północy.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka