BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 8 miesiąc temu #157981 przez masuska
Cieszę się Różyczko że już lepiej. Bałam się bardzo co z Tobą, cały dzień milczałaś:(

Oposku faktycznie 4500g to ja już bym na cesarkę chyba poszła. Ale zawsze sprzęt może się mylić:)

Sandra, a jak dzidzia z wymiarami? I jakie imię?

Szukałam dziś jakiejś kołysanki, bo dziś godzinę w nocy śpiewałam "Aaaa, kotki dwa" tylko jedną zwrotkę znam i tak w kółko, no i znalazłam, w sumie to siostra.

I tak z moim bąblem na rękach słuchałam i ryczałam jak głupia:)

No, ale znalazłam piosenkę którą znam i całą i jest wolna i będziemy śpiewać maluchowi przy cycu:)

Dziś opowiadałam Piotrowi o tym co tata robi w pracy:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 8 miesiąc temu #157998 przez aska27
masuska mama z Ciebie na 6! :)

Zastanawiałam się ostatnio jak to jest bez brzuszka... niedawno mówiłam mężowi,ze ja juz nawet nie pamiętam jak to było przed ciążą :blink: 9 miesięcy tak szybko minęło.
A co do porodu bardzo, bardzo, bardzo jestem ciekawa! Mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze. ach...no i wreszcie zdecydowałam się na poród rodzinny.. w sumie położna mnie namówiła,a co mi tam ... tylko czy mąż akurat będzię w domku?! :unsure:

Dziewczyny...a czy do szpitala trzeba zabrać jakieś kosmetyki dla dzidziusia? I co z rożkiem, też trzeba wziąć?

13 lata 8 miesiąc temu #158047 przez Green
czesc dziewczyny :)
mam straszne wyzuty sumieneia ze w3as tak zaniedbuje ale moja niunia najchetniej by spedzala 48 na dobe przy cycu :ohmy: Jak juz uda sie mi ja odlozyc do lozeczka bez budzenia to staram sie cokolwiek zrobic w domu. Dzis spedzilam od 12 do 18 czas z mala na karmieniu nawet nietyle co jakdla jak trzymala w buzi mojego cycka a proba zamiany na smoczek konczyla sie placzem :ohmy: :dry: Zastanawiam sie czy moj pokarm jest wystarczajaco syty? Czy ktoras z was tez ma problem z karmieniem ? :unsure:

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #158077 przez asia26
Green napewno Twoj pokarm jest syty bo on zmienia sie wraz z potrzebami Twojego dziecka dlatego zawsze jest najbardziej odpowiedni :) a moze Dagmarka potrzebuje Twojej bliskosci i dlatego na piersi wisi przepraszam za uwage ale tak mysle karmie juz ponad rok i wiem jak to latwo stac sie z tym karmieniem wiezniem swojego dziecka i dlatego mysle ze to ze trzymasz ja tak dlugo na piersi nie jest za dobre dziecko najada sie do sytosci po uplywie ok pol godz tak w zeszlym roku mowila moja doradca laktacyjna wiec kilka godz to tylko Jej kaprys wiec moze po pol godz wez ja od piersi i wypracuj sobie jakas metode uspienia wiem to bedzie trudne ale dla Ciebie po ok tyg gdy mala sie przyzwyczai bedzie lzej a Ty tez musisz wypoczywac zeby mleczko bylo dobre przepraszam ze sie wtracam w nie swoj watek :blush:

i wiem co jeszcze chcialam napisac :) nam polozna na sr puszczala te kolysanke o okruszku na koniec cwiczen i nigdy nie dospiewalysmy jej do konca bo kazda ciezaroweczka zaczynala plakac i po spiewaniu a nasze chlopy siedzialy i nie wiedzialy co robic :D

13 lata 8 miesiąc temu #158097 przez Green
DZIEWCZYNY DZIECIACZKI SA SLODKO SLODKIE :kiss:
[/color]

Masusaka my bylismy 2 dni etmu na szybkim wypadzie do miasta (musialam sobie jakis ciuch na d.pe kupic :P ) to rodzice i znajomi myslam ze nas zjedza :ohmy: Wszyscy mowili ze za wczescnie ze to ze tam to ze to nawet na 5 min bie mozna wyjsc...
Co do wagi to jak pisalam wazylam 93 w dniu porodu w niedziele bylo 87,8kg dzis jak kiklam na wage bylo 82,7 kg :lol: Na brzuchu mam galaretke dziwnie sie z nia czuje ,ale tez widze ze z dnia na dzien sie zmienia i wyglada inaczej.
Przedtem pisalam w posiechy wiec moj poprzedni wpis moze byc malo zrozumialy wiec zapytam raz jeszcze :
* ile spia +/- wasze dzieciaczki?
* co ile jedza ?
* jak dlugo potrafia ssac cyca????...
Moja dzis przeszla sama siebie od poludnia praktycznie non-stop domagala sie cyca nietyle jadla co spala przynim, a proba zamiany na smoczek i przy;ozenie do kolyski konczylo sie placzem :( Caly dzien przesiedzialam na kanapie z mala w rekach ,na dzis mam dosc. W dodatku czuje ze robie cos zle ,albo mala mnie nie lubi tyle co ona sie naplacze przy przebieraniu,zmianie pieluch i kapaniu to swiat niewidzial i nieslyszal! A ja przy niej tez juz rycze bo niewiem co robic ?! Mam wrazenie ze robie cos zle tylko niewiem co? :dry: A cycki to mnie juz tak bola po dzisiejszym karmieniu ze moglabym zabic jakby ktos mnie tracil niechcacy.Kocham swoja corcie ponad wszytsko ,ale nawet maz dzis zauwazyl ze nerwy zaczely mi puszczac ,a obiecalam sobie ponad wszytsko ze bede sie pilnowac.Musze nauczyc sie chyba wiekszej cierpliwosci.
Pochwale sie ze dzis odpadl nam pepus z rana :lol:

13 lata 8 miesiąc temu #158103 przez Green
Asiu dziekuje, sprobuje tak jak mowisz :)

13 lata 8 miesiąc temu #158109 przez asia26
Green kochana to normalne co czujesz po prostu zmienia sie Twoja gospodarka hormonalna organizmu a Ty dopiero uczysz sie Dagmarki zobaczysz za kilka dni wszystko sie unormuje i narawde dziewczyny wszystkie bez wyjatku zabraniam Wam pisac ze robicie cos zle bo to Wy wiecie co dla Waszych dzieci najlpesze i nikt inny! to Wy jestescie najwspanialszymi Mamusiami pod sloncem a uczeni z nieba nie spadaja i nawet my musimy sie uczyc byc Mamami :) a co do Twoich pytan moja Oliwka tylko spala przez 3 mies co 2 godz budzilam ja na karmienie i na cycu tak twardo zasypiala ze po ok 10-15 min nie byla w stanie ssac ale przybierala i wszystko bylo ok za to teraz odkad skonczyla 8 mies prawie wogole nie spi w dzien i daje popalic i tyle z mojego grzecznego dzidziusia :D a nam pepus odpadl bardzo pozno wiec gratuluje :)

13 lata 8 miesiąc temu #158179 przez Rika
Asia26 ja nie zgodzę się z Tobą. Moim zdaniem szczególnie na początku dziecko potrzebuje naszej bliskości. później zaczyna dostrzegać inne ciekawe rzeczy niż tylko mamę i jej cyca. Moja Zuza wisiała na cycu przez jakiś 1,5-2 miesiące. Później były ciekawsze rzeczy. Nie sądzę by kilkutygodniowe dziecko próbowało wymuszać coś płaczem bo ono jeszcze nic nie rozumie. potrzebuje po prostu bliskości... A pranie, sprzątanie mogą poczekać. Przynajmniej ja tak robiłam i robię.
Dziecko najważniejsze. A uczenie innej metody usypiania tzn kołysania, noszenia... to głupota.

13 lata 8 miesiąc temu - 13 lata 8 miesiąc temu #158193 przez aniaw
Kaska super, że masz taką spokojniutką dzidzię :) I że kilogramy tak szybko spadają :)

aska u mnie w szpitalu dla dziecka nie trzeba było mieć żadnych kosmetyków (tylko ubranka i pieluszki). Co do rożka to może być rożek albo kocyk ( w coś trzeba owinąć maleństwo po porodzie:)) Ja wzięłam rożek i kocyk, bo rożkiem wyścieliłam Małemu ten wózeczek szpitalny a kocykiem był nakryty :)

masuska chyba wynajmę Cię do śpiewania kołysanek moim Szkrabkom :lol:

Green kochana nawet nie myśl o tym, że coś możesz robić źle. Musicie na początku z Dagmarką nauczyć się siebie.
Mój Mały to większość część czasu nadal śpi :) Budzi się na jedzonko i ostatnio nie muszę go nawet wybudzać (a wcześniej zdarzało mi się go budzić jak za długo nie jadł).
Wcina mleczko co 3-4 godziny.
Chociaż od kilku dni budzi się częściej i płacze, ale jak biorę go na ręce to się uspakaja i jak czuje moje ciałko to zaraz znów zasypia.
Jak podawałam mu kilka dni temu cycka to on po kilku minutach intensywnego ssania zasypia (mój Szymuś jadł co 3-4 godziny po równe 5 minut i to mu wystarczało - miałam wtedy mega ilość mleka więc wystarczyło, że lekko pociągnął a lało mu się do buźki samo :silly: )
Teraz podaję swoje mleko butelką więc kontroluję ile zjadł i z butelki to idzie znacznie szybciej i boję się, że nie będzie chciał wrócić do piersiaka jak spodoba mu się butelka...

Z tym wiszeniem kilkugodzinnym na cycku to zdania są jak zwykle podzielone. Przytulanie dziecka ok, ale jak będzie tak cały dzień Tobie ciumkała te brodawki to dojdzie do maceracji skóry i będzie Cię coraz bardziej bolało.
Może jeszcze jej się to zmieni.
Mój np od kilku dni uwielbia leżeć mi na kolankach, albo na brzuszku i śpi wtedy słodziutko a jak odkładam go do łóżeczka to zaraz się wierci i zaczyna płakać.
Rika ma rację, że inne rzeczy teraz mogą poczekać a dzidziuś jest najważniejszy.

A czy będzie odwiedzać Cię pielęgniarka? Może jej podpytaj co masz zrobić jak zobaczy jak karmisz i obejrzy Malutką.
Na pewno nie ma co się denerwować, bo córcia wyczuwa Twój nastrój i zaraz jej się to udziela a wyrażać swoje niezadowolenie jak na razie może tylko płaczem...

Lucy a u czerwcówek polecają np wodę koperkową. Będzie Twoja pielęgniarka to zrób listę pytań do niej i pomęcz ją trochę :silly:

A ja uciekam się troszkę przespać, bo mam w zapasie mleczko już ostudzone, więc może cosik się uda:)

Ps. Fajne dziewczyny macie nowe avatarki :laugh:

13 lata 8 miesiąc temu #158196 przez przyszla_mama
Dziewczynyy... wczoraj doznalalam szoku, porazenia i wszystkiego w jednym.
Okazalo sie, ze maly wywinal nam numer i ulozyl sie posladkowo! bedzie cesarka... :( :( :(
Ja wiem, ze to nic strasznego i ze nie tylko ja ja bede miala,ale to bylo dla mnie tak wielkie zaskoczenie po prostu, bo do tej pory tak sobie wizualizowalam porod naturalny i we wszystkich moich wyobrazeniach rodzilam naturalnie.

Chyba w 34 czy 35 tyg mialam usg to ulozony byl poprzecznie, ale to wtedy machnelam reka i lekarz powiedzial, ze spokojnie, ze czas jest jeszcze, za na pewno obroci sie jeszcze no i jak juz tam kopal inaczej to myslalam sobie, ooo juz sie obrocil juz glowka na dole. Moze inaczej gdyby wtedy byl juz nozkami, to jakos stopniowo bym sie oswaja z ta mysla. A ja nawet w 1 % nie dopuszczalam do siebie takiej mysli. :S

Lekarz widzial moje zaskoczenie i widzial ze nie udaje, i mowi ze to tak jest czesto, ze jak wszystko w porzadku i nie ma zadnych przeciwskazan do naturalnego to przychodza kobiety i prosza go o cesarke, a jak kobieta nastawiona na naturalny i zdeterminowana ze taj urodzi, to okolicznosci niezalezne od niej decyduja inaczej..
Wyszlam od lekarza i najnormalniej w swiecie sie rozryczalam.. Juz teraz wszystko sobie w glowie ukladam i wiem ze bedzie dobrze, jeszcze kilka dni i zupelnie to do mnie dotrze. Ale wczoraj...

Rózyczko, wczoraj ten news porazil mnie tak jak Ciebie pamietam x tygodni temu

13 lata 8 miesiąc temu #158197 przez olka1730
Witam porannie,z KTG wróciłam....serdeuszko bije miarowo,lekarz nie widział sensu zostawiac Mnie na oddziale,nie badał poniewaz mialam wizyte u swojej pani dr w srode a KTG było w piatek to wiec po co badac :angry: USG nie chcieli mi zrobic mimo iz poprosiłam-a po co :dry: dostałam wytyczne aby zgłosic sie na wywoływanie GDYBY NIC SIE NIE WYDARZYŁO 21 LIPCA-to końcówka 42 tyg......chyba jestem lepsza od Masuski w przeterminowaniu....mówiłam o kreceniu w głowie-komentarz ze to juz teraz normalne w moim stanie,o tym ze brzuch sie napina i strasznie boli-to normalne,nogi puchna juz z rana-alez to normalne......nie chce Mi sie juz komentować poprostu was poinformowałam....zazdroszczę cesarki bo bynajmniej wiecie kiedy,w chwili obecnej dooopa ani wynikow moczu juz nie zrobie(cholernie obawiam sie o to białko w moczu,dzis go nie ma jutro tez ale cały tydz :ohmy: bez kontroli)to se pomogłam :P

Znaczy sie podsumowując 21 lipca na godz 9.00 mam sie zgłosić....będziemy działać-tak Mnie poinformował lekarz :huh:

13 lata 8 miesiąc temu #158199 przez kaska191919
Witajcie z rana. Ja nakarmiłam niunię i sprzatam bo położna na 10 przyjdzie. jakoś po porodzie nie chce mi się spać :D, w szpitalu mało spalam i teraz się nie chce chyba adrenalina dalej trzyma :P
Asia27poród nie jest taki zły, na pewno boli, ale ja już zapomniałam, i po porodzie mężowi mówiłam że następna za 5 lat :lol: co najmniej, a teraz już mogła by być i za rok, ale nie za pięć bo planuję w swoim życiu mieć trójkę i za szybko się rozkręcac nie można, ehhe :silly: Dużo zależy też od opieki, ale o moim szpitalu slyszalam , czytałam na forum dużo złych opini, ale ja mam same pozytywne, wszyscy mili i pomagali. POłożna jak już były parte to trochę pokrzyczała jak źle parłam, ale tak jak na szkole rodzenia mówiła to była mobilizacja :blush: , a jak połozna mówiła ze dobrze że boli że życzy żeby mocniej bolalo to też ją rozumiałam bo jak mocniej boli to się rozkręca i jest git, a to wszystko wiem ze SR , jestem zadowlona że poszłam na SR. W wolnej chwili wejdę na forum o szpitalu i wstawię pozytywną opinię. :side:
Greenteż myslę że to potzreba bliskości i że to normalnne, moja w szpitalu spała ze mną non stop w łóżku :lol: przy cycu bo co ją odłożę to zaczynała marudzić :S teraz już się to normuje, ale czasem też jeść nie chce tylko leży przy cycu :blink:
Przyszła mamano nieźle z tą pozycją małej, ale cesarka to też poród!!!i to czy naturalnie czy cesarka to i tak będziesz najlepsza mamusią dla swojej dzidzi!!!trzymam kciuki
olka wiem co czujesz, to czekanie jest straszne, ja nawet nie donosilam do terminu a już mi było dość, życzę szybkiej akcji!!! Już niedługo będziesz mamą!!!czasami dzidziom się nie śpieszy...

13 lata 8 miesiąc temu #158200 przez kaska191919
Masuskasuper kołysanka, ja tez ją słuchalam już w ciąży i jeszcze tego ale nie wiem czy twój Piotruś taka babską chce :lol:

13 lata 8 miesiąc temu #158201 przez kaska191919
i zestaw kołysanek:D

13 lata 8 miesiąc temu #158203 przez różyczka
Dzień dobry wszystkim :)

Okropna noc za mna bo Bianka strasznie sie pchala jakby chciala wyjść dołem jednak :dry: Czułam straszne kłucie w pierszej dziurce i okropny nacisk na drugą, no myslalam, ze wyleci mi normalnie :S Musiałam chodzić w nocy po pokoju, zginać nogi, bujać biodrami...żeby ja jakoś poprzesuwać...
Czy to mozliwe, żeby dziecko wstawialo sie do kanału rodnego pupa?

Przyszła_mamo witaj w klubie, rozumiem doskonale Twój szok, ja juz oswoilam sie z myslą, ze musze pożegnać sie z wizją rodzenia naturalnego z mężem (a miało być tak pieknie :blink: ) za to teraz mam faze strachu przed samą operacją. Nie ukrywam, że baba z SR tez się znowu przyczyniła do tego (no psychiczna chyba jakas jest troche)bo rowinęla przede mna wizję, ze najwięcej komplikacji poporodowych jest po cc wlasnie, że np. mam sobie czopek z rana zapodać bo jelita sa w zasięgu pola operacyjnego i łatwo o uszkodzenie itd. ...:S
Gdyby nie cieple slowa dziewczyn z forum...gdyby nie to, że odciagam mysli choćby przez samo czytanie co u Was...jak dzidzie...to bym chyba zwariowała :S

A najlepsze jest to, że nikt z moich REALNYCH znajomych nie traktuje forum poważnie i gdy nawet opowiadam cos a ktos pyta skąd mam takie info i mówie, że kolezanki z forum tak miały np. to widze tylko półusmieszek na twarzy :angry:
Oczywiście nie mąz i córka bo oni już kumają, ze ja tu gadam z równie REALNYMI ludźmi :)

Tak więc Przyszła_mamo trzymajmy się razem :) Wyznaczyli Ci termin? Czy masz czekać na akcję?

Olkano brak slów poprostu :ohmy: A masz mozlliwośc iść do innego szpitala? No niby do czwartku zostalo kilka dni....ale dla Ciebie to musi byc wiecznosć! Przesyłam pozytywna moc :kiss:

Kaska jak ja Ci zazdroszczę i tej Myszki małej i tych pozytywnych wrazeń ze szpitala :)

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka