- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE LIPIEC 2012:)
MAMUSIE LIPIEC 2012:)
- Majowka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jestem Mamą!
Nie zamierzam wracac, bo tatus jest portugalczykiem i nawet slyszec nie chce o przeprowadzce do nas
Mowi, ze zimno, szaro i ponuro....a ja strasznie tesknie! Gdyby nie on, wrocilabym....to nie jest zycie mieszkac tak daleko od swoich...brakuje naszych tradycji, jedzonka, kultury!!!!!
Taki Los...
A do domku jezdze, tyle ile moge, 2-3 razy do roku...bilety za drogie
No i jak sie pracuje to juz wogole jest trudniej...
Masz racje Bidol, potrafi przekroczyc 40 stopni, wtedy jest ciezko....zyje sie noca
My chyba w tym roku klime zalozymy w salonie, zebym sie tak nie meczyla...zobaczymy blizej lata..
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- An83
- Wylogowany
- budujemy zdania
Tak An, jest super, zawsze cieplutko, blisko plaze, owoce morza...czuje sie jak by zawsze byly wakacje, ale ostatnio wlasnie cos mi z praca szwankowalo. W Polsce by bylo latwiej o prace, a tu...moze sie sytuacja poprawi za rok, zobaczymy!
Nie zamierzam wracac, bo tatus jest portugalczykiem i nawet slyszec nie chce o przeprowadzce do nas
Mowi, ze zimno, szaro i ponuro....a ja strasznie tesknie! Gdyby nie on, wrocilabym....to nie jest zycie mieszkac tak daleko od swoich...brakuje naszych tradycji, jedzonka, kultury!!!!!
Taki Los...
A do domku jezdze, tyle ile moge, 2-3 razy do roku...bilety za drogie
No i jak sie pracuje to juz wogole jest trudniej...
Zazdroszcze tzn plazy, ciepła, krajobrazu nie byłam nigdy w Portugalii ale na wyspach kanaryjskich i jesli w Hiszpanii czy Portugalii jest tak pięknie to naprawde zazdroszcze!
Rozumiem tez tesknote za Polską - my dlatego wróciliśmy z Irlandii.. Wyjechalismy odlozyc na slub, wesele i tak na początek.. w koncu przyszedl czas ze byismy zmeczeni tym zyciem na walizkach (w ciagu 3 lat mieszkalismy w 6 miejscach, no i wlasnie podroze do Polski, tez gora 2 razy w roku) i trzeba bylo zdecydowac: zostajemy na dluzej (kupujemy domek bo prace mielismy dobra a kredyty na mieszkania/domy tam to bulka z maslem w porownaniu z tym co jest u nas) czy wracamy. Zabardzo jestem zżyta z rodziną, strasznie teskniłam. Mąż tez mial czasem dosyc - w Irlandii pogoda jest raczej brzdka, jest szaro i ponuro wiekszosc roku..
Teraz milo wspominam ten okres ale ciesze sie ze wrocilismy choc jak pisalam z praca u mnie ciezko. Mysle, ze jakby w Irlandii bylo ladniej, miala bym tez cieple morze, plaże to pewnie bysmy zostali jeszcze troche.. bo pogoda strasznie depresyjnie wplywala na nas. co dzienie szaro ponuro..
Jesli mąż jest portugalczykiem to się nie dziwię ze tam zostaniecie A jak Ci się podoba tamtejsza kultura, styl zycia?
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Jak ciąża przebiega "prawidłowo" to 3 usg robią, nie wyobrażam sobie tego, jak ja miesiąca nie mogę wytrzymać.
Majówka - nie dziwię się mężowi, że mu u nas szaro, zimno i ponuro widocznie nie miałaś teraz znaleźć pracy, tylko zostać mamusią na pełen etat znajdziesz jak odchowasz maluszka. Rzeczywiście lato w wysokiej ciąży przy +40 może być męczące i tęsknoty też nie zazdroszczę, ale ogólnie klimatu TAK
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
ja tez bym najchetniej spodnie ciązowe nosila jakos zle w leginsach sie czuje no ale co mam zrobić,
- An83
- Wylogowany
- budujemy zdania
ODkladnie jest tak jak piszesz - tez ledwno wytrzymuje nerwowo ten okres 3-4 tygodni od jednego usg do drugiego. A wyobrazcie sobie, ze jak nasze mamy chodziły z nami w ciązy to pewnie większość nie miała w ogóle usg - moja nie miała ani przy mnie ani przy siostrze (ja sie urodzilam w '83, siostra '84)
Mąż puscił sygnał ze wraca z pracy, ide nastawić obiad.. obiado-kolacje..
Milego wieczorku!
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)
An83 ja codze na kasę chorych i już 5 razy miałam usg,to zalży pewnie od szpitala i lekarza,a na to usg w 15 tyg.mój gin,poprosił żebym przyszła do niego prywatnie i wiecie co,nie chciał wziąć kasy-a wiem,że 150 zł.kosztuje u niego taka przyjemność i płytę mi nagrał i zdjęcia dostałam.Teraz na połówkowe tez mi kazał przyjść do siebie,ale aż mi będzie głupio jak nie będzie znów chcial wziąć.
Ja ze starsza córką też nie miałam usg ani razu,pewnie lekarze stwierdzili,że jak młoda to jej nie potrzebne,a ja sie nie domagałam, bo nie wiedziałam,że powinnam.
- An83
- Wylogowany
- budujemy zdania
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
an ja słyszałam ze czeste usg jest szkodliwwe
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Olga - masz szczęście, nie znam takiego lekarza, niestety, a naszukałam się trochę. Ja płacę 150 zł.
- Majowka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jestem Mamą!
Tez pewnie niedlugo uda Ci sie cos znalezc. Polska ma takie dobre notowania, sytuacja poprawia sie z roku na rok...
Jesli chodzi o styl zycia tutaj, to jest ok. Juz sie przyzwyczailam do nocnego jedzenia, poznego wstawania, spoznialstwa, picia malego expresso Polubilam bardzo ich kuchnie i na jej bazie nauczylam sie gotowac Kultury to tu jest malo, ok teatry sa, ale portugalskich produkcji filmowych nie ujrzysz... Nie ma to jak u nas... Zwoze wszystko co sie da, plyty, DVD, gazety, ksiazki....
Anszka, pewnie masz racje! Tak mialo byc! Zawsze chcialam byc pelno etatowa mamusia Przynajmniej na poczatku....to jedyny sposob, zeby mluszek mowil w NASZYM jezyku... Bardzo sie boje, ze moze mi sie to nie udac, wracajac wczesnie do pracy
Olga, trafilas na super lekarza! Pozazdroscic...
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
fajnie sie z wami rozmawia na czerwcówkach praktycznie nikogo nie ma a jak sa to w nocy późno bo duzo dziewczyn z zagranic jest
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Chłopek - mnie też czasem boli w okolicy pępka, a kuzynka mi mówiła, że ją to tak bolało, że nawet nie mogła się tam dotknąć i dosyć długo to trwało, ale wszystko ok, mała ma już rok
- Majowka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jestem Mamą!
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Portugalskim, on naszego nie skuma...deklinacja go przeraza i przerasta jego mozliwosci
Mam znajomą we Włoszech, która od 15 lat ma męża Włocha i on poza "dzień dobry" nie wychodzi, hehe. Twierdzi, że do szczęścia nie jest mu polski potrzebny
- Majowka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jestem Mamą!
Moj wykul jeszcze kilka innych zdan, zeby moc swiecic wsrod gosci, ale mam nadzieje, ze przy dzidzi sie troche nauczy, bo zamierzam od poczatku mowic po naszemu...nawet tv nie bede wlaczac, no chyba ze z plyty...
Zobaczymy czy mi sie uda!