BezpiecznaCiaza112023

SZCZĘŚLIWE MAMUSIE LUTY 2012

12 lata 7 miesiąc temu #366668 przez Angelaw
Rompert to wlasnie body...
To nazwa holenderska...
A to body to z dlugim rekawem zakladalas?
I gole nozki tylko skarpetki na stopki?
No temperatura dzisiaj byla ok 24 stopni i wial wiatr ale cieply...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #366671 przez anuskka
Z dlugim w chlodniejsze dni takie jak dzis (16 stopni plus wiatr) do tego spiochy i dresy cieplejsze.
Angela tu jak dogrzeje to az szkoda wkladac cos wiecej niz samo body.
Obserwuj Nicolasa ,sprawdzaj cieplote jego cialka.Nie ma co zbytnio przegrzewac dziecka-ale wiem(tez to mam)ze czasem sie wydaje ze zmarznie. Pomysl co wkladasz ty i jakie odczucie mialabys gdyby zamiast ruszac sie musialabys lezec. Ja czasem zagladam tez jak ubrane sa inne dzieci-bo sama jestem zmarzluchem i czesto mam wrazenie ,ze jest chlodniej niz w rzeczywistosci.

12 lata 7 miesiąc temu #366724 przez karotka18
Chej Kochane

Mozna zgłosic swojego malucha do OGÓLNOPOLSKIEJ AKCJI KOCHAM CHRONIE BADAM ja Kube zgłosiłam moze uda sie dostac na konsultacje zawsze to opinnia osoby trzeciej niz u nas w przychodni moze powie cos ciekawego i istotnego na temat naszej alergii

cytat ze strony

"Martwisz się, że dziecko nie robi jeszcze czegoś, co potrafią rówieśnicy? Zastanawiasz się, czy rozwija się prawidłowo? Zamiast tym się niepokoić, porozmawiaj z lekarzem. Teraz możesz to zrobić bezpłatnie w ramach Ogólnopolskiej Akcji Kocham, chronię, badam.. "

link do strony babyonline.pl/mamo-to-ja-akcja-rejestracja.html?dk=kozati

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #366984 przez ann-sunshine
Angela co do ubierania to też często mam wątpliwości dlatego często sprawdzam czy Marta nie marznie lub nie jest jej za gorąco. Wczoraj (28 stopni i ciepły wiaterek) mała była tylko w body z krótkim rękawem i skarpetach, czapkę zdjęłam, a i tak było jej za gorąco i plecki jej się w wózku pociły. Dziś idziemy na spacer dopiero wieczorem jak będzie chłodniej.
Jak jest tak 18-25 stopni to zakładam pajacyka i czapeczkę, jak jest mniej niż 15 to zakładam jeszcze na to polarkowego pajacyka. W zapasie mamy zawsze kocyk.

Jak na złość dziś siedzimy w domu, to koszą wszystkie trawniki wokół bloku, już od 2 godzin, mam już dość słuchania tego :angry: a chciałam otworzyć balkon i zrobić przewiew w mieszkaniu.

12 lata 7 miesiąc temu #367154 przez anuskka
No to fajnie z tymi trawnikami :huh: wkurzajacy jest monotonny dzwiek kosiarek-ale tez wspolczuje wszystkim alergikom.
A mnie wlasnie meczy alergia ,ale przez zanieczyszczenia ktore docieraja tu znad Sahary.

Milenka dzis zalapala ,na czym polega obracanie sie z pleckow na boczek. Powtarzala ta sztuczke,az sie zmeczyla i wtedy przestalo jej to wychodzic-wiec skonczylo sie placzem.

Dziewczyny jakich uzywacie kremow z filtrem dla malenstw?Ja kupilam z La roche-posay z faktorem 50 i jako ochrona spelnia super swoje zadanie-wyprobowalam w ostrym sloncu-a Milenka ma bardzo jasna skore. jedyny minus -brudzi na zoltawo ubranka.Jesli mozecie mi cos polecic kiedy skoncze ten....

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #367190 przez dolores181
witam, spróbuje wkleić parę fotek z basenu , w niedzielę był fotograf, jak się wkleja zdjęcia?

12 lata 7 miesiąc temu #367349 przez Angelaw
Dzieki za podpowiedzi co do ubioru

Dzisiaj 30 stopni z lekkim wiaterkiem
Maly lezal w wozku w samym body z krotkim rekawkiem, byl mega zadowolony
Na spacer jednak kiedy spi zalozylam mu jeszcze spodenki, ale byl bez skarpetek, spal jak niemowle :)

Co do kremow to jutro ide kupic nivea sun baby 50+ wiec po uzyciu napisze co o nim sadze...

Pozdrawiam

12 lata 6 miesiąc temu #367667 przez anuskka
Hej Dziewczynki.
Angela bede wdzieczna za kazda sugestie co do kremu.
Ja ubieram skarpetki Milence z dwoch powodow .Bo stopki szybko marzna i ze wzgledu na slonce ,bo nigdy nie jestem pewna czy dobrze posmarowalam te wiecznie uciekajace stopki kremem.

Znow wrocila ladna pogoda no i dobrze.

12 lata 6 miesiąc temu #368915 przez olencja
Czesc dziewczynki, jak dzieciaczki? Nauczyly sie czegos nowego?

Nareszcie jestem podlaczona do internetu. Do tej pory korzystalam z internetu w telefonie, ktory tak dzialal, ze mialam mord w oczach :silly:
Zamilklyscie wszystkie, pewnie piekna pogoda wywiala was z domkow.
Ann sunshine, bylas wczoraj u dermatologa? I co powiedzial? Maya tez ma bardzo wysuszona skore i zauwazylam, ze pomaga jej tylko krem Aveeno baby. Nigdzie go nie moge kupic, zamawiam przez internet, ale dziala cuda.
Skonczylo nam sie spanie przez cale noce, ale budzi sie tylko raz, wiec jest super.Zauwazylam tez, ze spi zdecydowanie lepiej, gdy w pokoju jest ok 20 stopni. Jak jest wiecej, to mamy problemy z zasnieciem i budzeniem sie co pol godzinki. A w dzien nie ma spania w ogole, wiec kilka wiatraczkow jest wlaczonych na stale.
Idziemy dzisiaj na ostatnia serie szczepionek.
Buziaczki dla maluszkow

12 lata 6 miesiąc temu #369056 przez Angelaw
Olencja
Powodzenia na szczepieniu...
Oby mała zniosła dzielnie...
Co do wysuszonej skóry to czytałam że polacany jest Oilatum...
Nie stosowałam więc nie powiem jakie przynosi efekty...

Anuskka
Kupiłam ten nivea baby sun + 50 i smarowałam małemu póki co nóżki i rączki...
Nie zauważyłam żeby brudził ubranka i nie zauważyłam też żeby pojawiło się uczulenie...
Ale różne dzieciaczki różne reakcje...
Jest nieperfumowany...zdecydowany plus...

U nas pogoda ładna 30 stopni ponad...
Ale dzisiaj mocny wiaterek...
Rolety zewn.pozamykane więc w domu przyjemnie około 24 stopni...

Mały nas w środę w nocy zaskoczył...
Po karmieniu przez sen o 23.00 obudził się dopiero o 7.00 jak mąż poszedł budzić go na śniadanko...
Ja za to obudziłam się o 5.30 i byłam w takim szoku że wysłałam męża żeby sprawdził czy wszystko w porządku...
Za to dzisiaj w nocy obudził się o 5.30 i chciał już wstawać, ale udało się przetrzymać go prawie do 7.00

Korzystam ze słońca póki mały śpi...
Pozdrawiam

12 lata 6 miesiąc temu #369057 przez anuskka
hej dziewczynki

u mnie w ogole sajgon ,-w niedziele chrzciny,wiec mamy w domu gosci. Dziecko nie moze sie odnalezc w nowej sytuacji-a ja motam sie pomiedzy wszystkimi obowiazkami.

Olencja juz konczycie szczepienia? Kurcze my dopiero w czerwcu drugie... Widac wszedzie inaczej..

Angela dzieki za opinie. jak juz uporam sie z tym ktory mam raczej kupie inny.byc moze wlasnie nivea.
Pozdrawiam i trzymajcie kciuki w niedziele za mala "poganke"

12 lata 6 miesiąc temu #369124 przez Angelaw
Anuskka

Doczytalam sie na tym nivea baby zeby unikac kontaktu z tkanina aby uniknac zabarwienia...
Wiec jednak brudzi...
Czyzby nie bylo niebrudzacych?

12 lata 6 miesiąc temu #369439 przez ann-sunshine
Relacja z wizyty u dermatologa: mocno przesuszona skóra (ponoć coraz więcej dzieci teraz tak ma). Kąpać co drugi lub co trzeci dzień, głowę myć raz na tydzień. Do kąpieli poleciła Emolium - olejek do kąpieli (wg doktor silniejszy od Oilatum) a do smarowania Nanobasa - krem odżywka do skóry mocno przesuszonej. Poza tym mam małej podawać witaminkę A + D3 (bo może to być objaw niedoboru witaminy A). Stosujemy się do zaleceń i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ostatni tydzień był dziwny. Coś mi się dziecko rozregulowało. Na karmienie budziła się dopiero o 6 rano, po czym już nie zasypiała, potem szłyśmy na dosypianie od 8 do 9. Przez to na spacer o 11 nie mogłam wyjść bo się darła (nie chciała spać, a oglądać świata nie ma jak bo słońce świeci i mocny wiatr wieje więc daszka jej nie odsłonię). Staramy się teraz poprzestawiać i poustawiać od nowa nocne karmienia, żeby jakoś nam rano wszystko gładko szło.

Na całe szczęście od 3 dni znów zasypia sama w łóżeczku :-)

A i zaczęła się sama przewracać też na prawy boczek :-) teraz czekam na przerzut na brzuch, ciekawe kiedy załapie.

Olencja - my w sypialni mamy od rana 26 stopni - sypialnia od wschodu i od rana słońce daje. Na całe szczęście małej to nie przeszkadza.

Angela u nas Oilatum się nie sprawdził - stosowałam dodatkowo jeszcze parafinę do smarowania, a skóra i tak sucha jak wiór.

Anuskka oby aniołek był jak aniołeczek podczas chrzcin ;-p

12 lata 6 miesiąc temu #369663 przez Angelaw
Dzisiaj pierwszy raz nasz synus kapal sie z mamusia w wannie...
Na pleckach sobie lezal a na brzuszku tatus pokazywal mu jak sie plywa...
Gdybym wiedziala ze to takie fajne doswiadczenie to bym nie czekala tak dlugo... :)

Co do przesuszonej skory to nasz na razie odpukac nie ma tego problemu ale znajomej synek tez nie mial do 7 miesiaca a teraz niestety zaczelo sie...
Uzywa tez jakichs specjalnych kosmetykow ale nie wiem dokladnie jakich...

12 lata 6 miesiąc temu #370231 przez olencja
Czesc Mamuski
Jak Wam minal weekend? U nas ciagle bardzo goraco, ale wietrze i jest dobrze. Maya spi.
Anusska, jak po chrzcinach? Diabelek przepedzony? Malutka nie plakala?
Okazalo sie, ze szczepienia przeniesli nam na wtorek, wiec ciagle jeszcze przed nami placz i bol. No, to juz bedzie na razie koniec. Maya dzisiaj konczy 17 tygodni, kurcze, ale ten czas leci. Ciagle jeszcze pamietam to swoje wielkie brzuszysko, a tu Maya juz taka duza dziewczynka. Patrze na nia i nie moge uwierzyc.
Uzywamy wlasnie Oilatum, do kapieli i balsam, ale musze smarowac kilka razy dziennie, zeby dzialal.
Pytanko, dopajacie maluszki woda jak jest bardzo goraco?
Buzki dla wszystkich

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka