BezpiecznaCiaza112023

SZCZĘŚLIWE MAMUSIE LUTY 2012

12 lata 6 miesiąc temu #383979 przez lusieńka
Dziś znowu leje :angry: :angry: :angry: jak tak dalej pójdzie to zatoniemy.

/view.php?sid=34372 [/image] [/link]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #384069 przez anuskka
Olencja zgadzam sie w stu procentach. mamy sliczne i cudowne dzieciaczki.

ale ci fajnie ,ze lecisz do Polski-obys miala fajny pobyt no i spokojna podroz-bo faktycznie wszystkie bagaze plus dzidzia...zwlaszcza na lotniskach i przy starcie i ladowaniu.Bo w trakcie lotu moze szum silnikow uspi Mayeczke. :silly:

A tak w ogole z ktorej czesci Polski jestescie?Pewnie juz pisalas,ale jakos mi umknelo. Ja jestem rzeszowianka z podkarpacia i zawsze sie wkurzam szukajac biletow, bo lotnisko w Rzeszowie jest-ale z Madrytu bezposrednich lotow nie ma-az przesiadkami sie nie oplaca.wiec telepiemy sie od Krakowa,albo Katowic :angry: :angry:

Lusienka wiem co czujesz co do deszczu. Nienawidze :angry: :angry: :angry: i narazam sie kiedy to mowie ,bo tutaj co roku jest problem jesli zima za malo leje.no i wyobrazam sobie ,ze Filipkowi tez niezbyt podoba sie kiedy nie moze wyjsc na spacerek.

Czy u waszych dzieci tez zauwazylyscie np. niezadowolenie kiedy sie wraca ze spaceru?Moze to ja sobie cos wyobrazam,ale nieraz kiedy juz wchodzimy do bloku Milenka zaczyna grymasic. Ale moze to ma inna przyczyne...

12 lata 6 miesiąc temu #384433 przez lusieńka
anuskka z tym deszczem u Was to zrozumiałE. Ale dziś w Poznaniu to z tym deszcem była już przesada cały dzień lało. Dzisiejsze szczepienie zaliczone.Waga 7.5 kg.

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #384856 przez anuskka
Lusieńka i jak tam dziś pogoda?mam nadzieje, że lepiej. U nas upały, więc o tej porze kto może ten śpi. Oprócz Milenki. Ok. Nieaktualne. Właśnie dziecko padło i mam nadzieję,że trochę pośpi.
Filipku ślicznie rośniesz. Zreszta na zdjeciach to widać. Oby ominęły cię dolegliwości po szczepieniach. Buziaczki.

Dziś nas jeszcze czeka zakończenie roku w polskiej szkole. I znów westchnę,że ależ to zleciało. Rok temu ledwie zniosłam całą uroczystość przez mdłości, a dziś pewnie Milenka bedzie okazywać osobiście swoje odczucia. ;-)
Olencja ty dziś w podróży, więc tyle startów ile lądowań i miłego pobytu w Polsce.

No i czekam na resztę dziewczyn. Bardzo was tu brakuje.

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #385048 przez agaszymekg
hejka,

Maja od trzech tygodni robi bardzo rzadkie kupki ze sluzem,zdarzały sie zielonkawe,ale to po szpinaku lub żółte.Wprowadziłam diete eliminacyjną,zgodnie z zaleceniem lekarza,która nie wiele zmieniła.Po kilku dniach zaczełam wprowadzac wyeliminowane produkty,tak aby sprawdzic ktory powoduje alergie.I juz nie wiem co robic,kupki sa coraz rzadsze,cały czas ze sluzem.Na polikach Maja ma kilka suchych krostek.

W przychodni powiedziano mi,ze jezeli to sie nie zmieni czeka nas szpital.Jednak nadal prowadze obserwacje, bo polozna powiedziala,ze nie traci na wadze,nie ma gorączki a jej samopoczucie jest bardzo dobre,wiec nie ma sie czym martwic.W przychodni pielegniarki mnie juz dobrze znają,bo cały czas wydzwaniałam ze swoim problemem,tłumaczyły mi jaką mam prowadzic dietę.Czzęsto zmieniały zdanie,czasem móiwły,że mam praktycznie nic nie jesc,bo i tak dziecko otrzyma to czego potrzebuje,nastepnym razem sugerowały ze powinnam zjesc kanapkę z pomidorem:( i ze nie moge tak dietowac.Idzie zwariowac.
Od tych trzech tygodni żyje w ogromnym stresie,jak tylko słyszę że Maja robi kupkę,jest mi bnie dobrze.Kilka razy zle sie czułam,i albo to był powod stresu,albo organisam sie domagał wyeliminowanego jedzenia.
Nie sądze,żeby było to mleko,tak myslałam na początku,obawiam sie że to gluten.
Jadłam: pieczywo,wędliny,pieczone mięso,ciastka zbożowe,wafle,jabłka,galaretke owocową,zupy baaaardzo postne i bez smietany,makarony.

Jak to wygląda u was????Co mam robic,isc do lekarza,bo nie chce panikowac nie potrzebnie,ale tez nie moge bagatelizowac problemu,bo stres moze miec wpływ na gestosc kupy,ale sluz to powazna sprawa.Proszę o rade!!!!!!!!

Oglądałam fotki waszych pociech cudne,Maya słodziak, Milenka również,no i oczywiście Filipek-zazdroszcze zajec na basenie:(u nas takich nie maMaja nie jest zainteresowana stópkami az tak bardzo,jak jej pomagam i łącze stópke i rączkę ma zaciesz,ale nie podejmuje zadnych prob ich oglądania,czasem tylko jak siedzi,schyla sie i przeprowadza pełna analizę(bo ostatnio lezenie jej sie nudzi,wiec coraz częściej pozwalam jej siedziec).

12 lata 5 miesiąc temu #385454 przez lusieńka
agaszymekg u Filipa w 2 miesiącu życia pojawiły się tez plamy ( wyglądało to jak liszaje)na twarzy ocierał twarzą o wszystko co mógł.Były bóle brzucha i kolkia kupki konsystencji musztardy. Poszliśmy do lekarki- prywatnie bo z babskiem z rejonu nie szło się dogadać. Zalecono nam bebilon pepti,maść Elidel na wysypkę i ograniczenie mlecznych ( krowich) przetworów w mojej diecie.Podejrzenie o uczulenie na mleko krowie.Do dnia dzisiejszego praktykujem mieszane karmienie - pierś i butelka.Ja jem serki owcze i kozie a młody dostaje pepti.Efekt wysypka zniknęła, kolki zniknęły.Może to uczulenie na mleczko krowie- które jest obecne w wielu mleczkach modyfikowanych.A trzeba zaznaczyć że jest mocno alergizujące.
Bedzie dobrze najważniejsze że przybiera na wadze i rośnie.Wiec bez paniki.A i apropo diety paniętaj o jednym musisz jeść aby miec siłe dla swojego maleństwa.Jeśli karmisz tylko piersią może warto pomyślec o przejściu na butelkę i mleko modyf.Najesz się do syta organizm odpocznie od tej całej diety eliminacyjnej.
Moja kuzynka miała podobne problemy i lekarka zaproponował przejście na mleko modyfikowane- karmiła 4 miesiące więc malutka dostała już dużo brego z mleczka.Miała się najeśc do syta swoich ulubionych rzeczy.A mała przeszła na Nutramigen i jak reką odjął.Mam szczęśliwa że po 4 miesiącachjuż sobie od ust nie musi odkładać a dzidzia urosła zdrowa. :) Nie każdemu dane jest długie karmienie piersią.
Pochwal się Swoją pociechą.

12 lata 5 miesiąc temu #385605 przez agaszymekg
Moja Majeczka z weselicha:
Załączniki:

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #385623 przez lusieńka
agaszymekg Śliczna pociecha jak malowana.My dziś znowu na basenie i muszę sie pochwalić Filip pierwszy raz nurkował. :) i co najważniejsze po nurku nie zapłakał ani na chwilkę.

12 lata 5 miesiąc temu #385676 przez anuskka
Agaszymek niewiele ci mogę doradzić co do kupek. Ja chyba skonsultowałabym to z pediatrą. Skoro jak piszesz pielęgniarkidoradzają coraz to co innego... Może Lusieńka ma rację co do mleka. Najważniejsze że dobrze się rozwija-teraz dobrze byłoby, żebyś ty przestała się stresować, bo to na pewno nie służy żadnej z was. A Majeczka śliczniutka.Co za piękne niebieskie oczyska. Jeszcze jeden lutowy skarb.
Lusieńka dzielny ten twój Filipcio. Ani się obejrzysz a będzie pływał jak ryba sam.

Ja wybrałabym się z Milenką na basen w najbliższym czasie. Trochę mam jednak wątpliwości, bo to basen odkryty i nie chciałabym niespodzianek w postaci poparzeń słonecznych, ani innych, więc sama nie wiem. Jak myślicie?

Jutro moje starsze dzieci lecą do Polski.Już zaczynam tęsknić i martwię się, żeby poradziły sobie sami na lotniskach.

Miłego wieczorku.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #385960 przez agaszymekg
Dziewczyny... własnie wróciłam od lekarza,jutro wieczorkiem idziemy na dodatkowe badania do szpitala, bo NFZ| nie refunduje w przychodni badań kau dziecka:(żart,no ale coż,| nie zostaniemy na długo,bo tylko badanko,nastepnego dnia USG brzuszka i badanie moczu,od razu mi lżej,pogadałam z lekarzem,i powiedział że jak mnie cos martwi moge przychodzic i pytac dowoli,od tego jest,miło,bo takie podejście rzadko sie zdarza:)

A i jeszcze dodam,ze dopadł mnie wirusik, w nocy z piatku na sobote dostałam potwornej biegunki:( i wymiotów,najprawdopodobniej rotawirus,ale tego tez nie jestem pewna bo NFZ nie refunduje badan,ale i tak be3dziemy w szpitalu i bede wiedziec wszystko,oby Maja nie rozchorowała sie bo jestesmy przed druga dawka:(:(,pewnie miał w tym udział stres,który od tygodni mnie podłamywał,ale juz lepiej,dostałam antybiotyk.

...co do zajec na basenie,tak mi sie marzy,że nawet pojechałabym specjalnie do innego miasta na kilka zajec :)

12 lata 5 miesiąc temu #386003 przez anuskka
Agaszymek swietnie ,ze trafilas na fajnego lekarza. Oby w szpitalu szybko i sprawnie sie uwineli i znalezli przyczyne.A tobie nie zazdroszcze rotawiruska :huh: .Nie daj mu sie ;) . A Majeczke szczepilas przeciwko rotawirusom z tego co mi sie przypomina ,nie?Napisz juz po wszystkim ,czy szczepionka zadzialala-bo Milenke tez szczepilam i ciekawa jestem dzialania.
Trzymamy kciuki za badania i za to zebys mogla odetchnac i odstresowac sie..
a skad jestes (jesli mozna wiedziec?)tutaj chyba tez nie ma zajec dla maluszkow na basenie. Dlatego mysle zabrac Milenke sama.Teraz bede miec wiecej czasu ,bo zostalismy w domu we trojke z tatusiem ,a on pracuje do pozna.

Ja z samego rana pozegnalam starsze dzieci :( :( polecialy do Polski na wakacje-a wlasciwie juz sa w drodze z Krakowa do Rzeszowa. Jestem z nich dumna ,bo pierwszy raz polecieli bez opieki i poradzili sobie na sami na lotnisku. :lol: Ale juz tesknie.

12 lata 5 miesiąc temu #386322 przez agaszymekg
Jestem ze Szczecinka,miejscowośc koło Koszalina, zachodniopomorskie:)

12 lata 5 miesiąc temu #386470 przez lusieńka
anuskka podziwiam dzielne dzieciaki odważne szkraby a zapytam ile mają lat? jeśli to nie tajemnica.
Co do basenu to myśle że możecie iść same nie koniecznie trzeba z instruktorem. Choć obecność kogoś doświadczonego uspakaja i dodaje otuchy.Zajęcia trwają 30 minut w basenie rekreacyjnym- tam jest cieplutka woda.Rozpoczynają sie rano o 9 bo dzieci są wtedy jeszcze wypoczęte i pełne sił.Mam swoje przywitanie się z basenem- polewanie twarzy kubeczkiem z wodą. Skoki na kolorowe piłki.Gonitwy za pływającymi zabawkami."Skoki" do wody z brzegu basenu.Oczywiście cały czas w ramionach rodziców.Basen na który uczęszczamy jest przygotowany na takie spotkania jest nawet szatnia rodzinna z pzrewijakami.anuskka Jeśli chodzi o basen odkryty to chyba bym się nie przejmowała.Kerm na opalanie z solidnym filterm czapa na głowę i chyba będzie ok. a co szkrab spróbuje nowego to jego.
agaszymekg trzymajcie sie w szpitalu i daj znać co wyszło z badań.Powodzenia.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #386604 przez anuskka
Agaszymek to masz blisko na plaze? Zazdroszcze.Ja mialam do przejechania cala Polske,a teraz pol Hiszpanii ,zeby sie poluskac w morzu :( :(
Trzymam kciuki za badania. Daj znac co wykaza

Lusienka moje dzieciaki maja 16 i 14 lat.Poza tym lotniska to dla nich nie nowosc. Z tym,ze zawsze lecieli z nami,albo pod opieka stewardessy. Teraz Iza skonczyla 16 lat i juz moze sama byc opiekunka (w niektorych liniach)dla brata.

Ale swietne zajecia macie na tym basenie.Nie dziwie sie ,ze tak wspaniale spedzacie tam czas.
Ja przeczesalam internet-ale tutaj chyba nie ma zajec dla niemowlat. od wczoraj panuja takie upaly ,ze nie da sie wysiedziec ani w domu ,ani na zewnatrz -ze chyba zdecyduje sie po poludniu pojechac z mala na basen..Co zabieraz Filipkowi oprocz kremu z filtrem,majtetczek do plywania,recznika i tego co zazwtyczaj bierze sie na spacer?I jakie polecasz majtki (pampersy)do plywania?

A my w koncu nauczylysmy sie przekrecac na boczki- teraz uwazamy na panne podwojnie ,coby nie zleciala z lozka...

12 lata 5 miesiąc temu #387064 przez lusieńka
To dorosłe masz te dzieciaczki,i juz jako mama niejedno przeszłaś nie to co my początkujące mamuśki.Ja osobiście nienawidzę latać, ręce mi się strasznie pocą i głowa mnie boli. Rozumiem jednak konieczność lotu w Twoim przypadku. Moja siostra 2 lata tem była na wakacjach w Hiszpanii u znajomych i jechała samochodem przez dwa dni.Jeśli dodam że samochód nie miał klimy a jechali na 3 tygodnie w cztery osoby, to wszystko już wiecie. Na miejsce przyjechali uparowani, upoceni, wymęczeni,itd.
Co do basenu- my chodzimy na kryty puki co.
Wyposażenie na basen
1.pieluszki do pływania huggies rozmiar xs bo w wodzie się rozciągają teoretycznie od 3-6 kilo młody ma teraz jakieś 7.5 ale są dobre.Nie kupuj wiekszych do zlecą z tyłeczka.
2.Podkłady aby położyć małego bezpiecznie na przewijaku lub dodatkowy ręcznik- wychodzę z założenia że lepiej izolować skórkę od publicznych przewijaków.
3.Jedzonko w butelce po basenie jest głodny ja wilk.
4. Kupę dobrego humoru i spokój.
Proponuje juz w domu ubrać się w strój k. aby ze spokojem zająć się malcem.
Po basenie młody odpada czasem nawet na 2,5 godziny. Woda wyciąga siły. :laugh: Życzę przyjemności.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka