BezpiecznaCiaza112023

SZCZĘŚLIWE MAMUSIE LUTY 2012

12 lata 11 miesiąc temu #288266 przez Angelaw
Poczytalam raz jeszcze i posluchalam wypowieidzi poloznych na temat zzo i zdecydowalam sie ze jesli bedzie to mozliwe to chce znieczulenie, wiecej nie wracam do tematu bo kolejne czekaja :)
Mamy z mezem troche dylemat z imieniem bo wybralam
Nathaniel Mateusz
A teraz wyszla druga opcja ktora rownie mi sie podoba i wynaleziona przez meza
Nicolas Mateusz
I coz poczac?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 11 miesiąc temu #288269 przez milibryl
Angelaw: dla mnie druga opcja fajniejsza :laugh:

12 lata 11 miesiąc temu #288272 przez anuskka
Dolores moja mala tez nie byla planowana i zawsze myslalam ,ze bede miec tylko ta dwojke ,ktora mam. Zaczelismy juz z mezem planowac wakacje tylko we dwojke itd. Ciaza byla totalnym zaskoczeniem-ale w momencie kiedy zobaczylam dwie kreski pokochalam tego czlowieczka,ktory nagle pojawill sie w moim zyciu.a juz nie bede opisywac co poczulismy z mezem,kiedy zobaczylismy te 5 cm wiercacej sie osoby-bo kazda z nas na pewno czula to samo.I ciesze,sie ze twoj maz przekonuje sie do coreczki :kiss:

Ann na pewno lekarze jeszcze beda sprawdzac jak ulozona jest twoja Martusia.Wszystko bedzie dobrze. Juz naprawde niewiele brakuje wam do wziecia ja w ramiona. :kiss:

Lusienka twoje kolezanki maja racje z ksiazkami.choc moze czasem na spacerku ,w parku uda ci sie przysiasc z jakas lektura :silly:

Angelaw ja sie zdecydowalam na znieczulenie.(Juz kiedys chyba pisalam o tym.)slyszalam rozne opinie na ten temat ,ale w kregu moich znajomych raczej wszystkie dziewczyny wyrazaly sie pozytywnie o nim.a wczoraj czytalam na wp.pl artykul o tym:
dzieci.pl/cid,1024105,pgid,13103911,titl...fototemat_ciaza.html
w sumie nie boje sie bolu-ale chcialabym cieszyc sie narodzinami dziecka-a nie czekac na moment porodu jak na zakonczenie cierpien.

Ann chcialam jeszcze dodac,ze przykro mi z powodu twojego taty.to straszne ,kiedy tracimy najblizszych,ale chyba jeszcze bardziej kiedy patrzymy jak cierpia.

dzis w pracy pozbywalysmy sie kolekcji jesien-zima. Niestety nie moglam na 100% skorzystac z okazji,zeby wybrac sobie cos :( za wzgledu na moje terazniejsze hmhm " proporcje"ale znalazlam pare bluzeczek i spodniczek,ktore mam nadzieje beda dobre zanim przyjdzie wiosna. :lol: :lol:

12 lata 11 miesiąc temu #288280 przez anuskka
Milibryl nawet jesli nie osiagnie 3kg do porodu to pozniej na pewno nadrobi braki.

angelaw obie wersje sa fajne-ale mnie w przeciwienstwie do Milibryl bardziej podoba sie Nathaniel :woohoo:

12 lata 11 miesiąc temu #288303 przez Angelaw
Anuskka
Przeczytalam ten artykul i utwierdzilam sie tylko w mojej decyzji....

A co do imienia to chyba bede musiala pojsc na kompromis z mezem...ale mam jeszcze troche czasu na przemyslenia... :)

12 lata 11 miesiąc temu #288308 przez anuskka
Angelaw ciesze sie jesli moglam pomoc.

a tak z innej beczki. znacie jakies przesady dotyczace np. dnia urodzin??Np. tam skad pochodze (podkarpacie) mowilo sie ,ze dziecko urodzone w piatek to bedzie gadula ,a takze ze dobrze przy wozku przywiesic czerwona wstazeczke ,zeby odpedzic zle spojrzenia :silly: Osobiscie nie wierze w takie rzeczy-ale lubie sluchac(lub czytac)jak pracuje wyobraznia ludzka... :lol:

12 lata 11 miesiąc temu - 12 lata 11 miesiąc temu #288310 przez emma
Angelaw napisał:

Mamy z mezem troche dylemat z imieniem bo wybralam
Nathaniel Mateusz
A teraz wyszla druga opcja ktora rownie mi sie podoba i wynaleziona przez meza
Nicolas Mateusz
I coz poczac?

hm, a dlaczego Nicolas, skoro mamy fajny polski odpowiednik: Mikołaj?
konsekwentnie byloby: Nathaniel Matanjah ew. Nicolas Matthew.

12 lata 11 miesiąc temu #288317 przez emma
anuskka napisał:

Angelaw ciesze sie jesli moglam pomoc.

a tak z innej beczki. znacie jakies przesady dotyczace np. dnia urodzin??Np. tam skad pochodze (podkarpacie) mowilo sie ,ze dziecko urodzone w piatek to bedzie gadula ,a takze ze dobrze przy wozku przywiesic czerwona wstazeczke ,zeby odpedzic zle spojrzenia :silly: Osobiscie nie wierze w takie rzeczy-ale lubie sluchac(lub czytac)jak pracuje wyobraznia ludzka... :lol:

jesli nie jest za pozno, nie patrz przez judasza, bo dziecko bedzie mialo zeza. ja niestety dowiedzialam sie po fakcie ;).

12 lata 11 miesiąc temu - 12 lata 11 miesiąc temu #288318 przez Angelaw
Anuskka

Mnie sie o uszy obilo ze jak sie w niedziele urodzi to bedzie leń...
A z przesadow to zeby nie wychodzic z dzieckiem na dwor zanim sie go nie ochrzci bo to przynosi pecha i choroby...

Wiele jest roznych przesadow...

Emma

Mieszkamy z mezem w Holandii wiec szukamy imienia ktore bedzie latwe do wymowienia przez nich a jednoczesnie nie holenderskie bo nie sa fajne...
A drugie chcemy miec polskie bo w koncu jestesmy Polakami...
Wystarczy ze nazwisko do wymowienia maja ciezko...

12 lata 11 miesiąc temu #288330 przez anuskka
Angelaw napisał:

Anuskka

Mnie sie o uszy obilo ze jak sie w niedziele urodzi to bedzie leń...

W niedziele nie chcialabym-ale ze wzgledu na ograniczony personel szpitala :P :P

12 lata 11 miesiąc temu #288338 przez emma
skoro tak, to kibicuje Nicolasowi :). nie wiem, czy znam jakiekolwiek holenderskie imie :unsure: rozumiem, ze wzgledy praktyczne sa wazne, choc pewnie imienia "Mateusz" mieszkancy holandii tez nie beda wymawiac z latwoscia :).

12 lata 11 miesiąc temu #288459 przez Angelaw
emma napisał:

skoro tak, to kibicuje Nicolasowi :). nie wiem, czy znam jakiekolwiek holenderskie imie :unsure: rozumiem, ze wzgledy praktyczne sa wazne, choc pewnie imienia "Mateusz" mieszkancy holandii tez nie beda wymawiac z latwoscia :).

To prawda ale drugie imie juz dla nich jest az tak istostne...uzywa sie w dokumentach ale na codzien posluguja sie jednym...

12 lata 11 miesiąc temu #288614 przez olencja
Czesc Mamusie
Przeczytalam artykol o znieczuleniu. Wlasciwie przedstawili same jego zalety, a zadnych wad, wiec malo wiarygodny sie wydaje, ale i tak zdecydowana jestem. Nie wiem jak przezylabym sama mysl o porodzie bez szansy na znieczulenie, spanikowana sie robie. Tym bardziej, ze maz musial znowu wyjechac na 2 dni. Mam nadzieje, ze moja Kruszynka nie bedzie pchala sie na ten swiat. Przynajmniej w ciagu nastepnych 24 godzin. Co prawda rozmawialam ze znajomymi i ewentualnie zawioza mnie do szpitala, ale jednak wolalabym zaczekac na tatusia. Ojjj, jak Wam dobrze, ze macie rodzinke blisko...
U nas Wielki Dzien zbliza sie szybko, wiec wszystko gotowe. Kolyska rozlozona, ubranka gotowe, tylko Malenka jeszcze nie rozpakowana... :) Bardzo mnie rozczula widok tych wszystkich malenkich rzeczy... Was tez?
I ciagle nie mozemy sie zdecydowac na imie... :blink:
Kupilam herbatke z lisci malin i jutro po poludniu zaczynam pic. Podobno przyspiesza porod i zmiekcza szyjke, staje sie elastyczna i latwiej sie rozwiera. Coz, powiem Wam czy zadzialalo. Swoja droga ciekawe jak duzo trzeba tej herbatki wypic...? :silly:
Spijcie dobrze, poki jeszcze mozecie
Pa

12 lata 11 miesiąc temu #288629 przez Angelaw
Olencja

Co do artykulu to jego temat jest prawdy i mity wiec odpowiadaja tam na konkretne watpliwosci kobiet ktore uslyszaly gdzies to i owo...
O wadach mozna poczytac gdzie indziej jak i o zaletach tez...

Mnie tez rozczulaja te malenkie ubranka, skarpetusie ale instynktu macierzynskiego na razie nie moge u siebie znalezc...
Kolezanka tez tak miala i odnalazla go jakis tydzien dwa po porodzie i teraz malego zacalowalaby na smierc...
Wiec czekam z nadzieja...

Tez mamy problem z imieniem bo mamy dwa ale w koncu samo przyjdzie...

Trzymam kciuki zeby mala poczekala na tatusia...

Tez zakupilam liscie malin ale gdzies wyczytalam ze mozna pic od 38 tygodnia wiec jeszcze tydzien poczekam a ile to pamietam ze pisalo tam ze nawet 3 razy dziennie...tylko ze sam smak nie jest jakis mega fajny wiec trzy razy to sobie odpuszcze ale napewno rano i wieczorkiem nie zaszkodzi...

12 lata 11 miesiąc temu #288636 przez anuskka
Olencja masz racje co do artykulu-ale ja w tej chwili bardziej potrzebuje argumentow za. negatywne i tak same dotra.

herbatki z lisci malin nie mam-i nie wiem czy bede uzywac -dam czas na razie na decyzje co do czasu porodu Niuni.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka