BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 7 miesiąc temu #376226 przez martyna123
ewelinda83 - mój synek tylko pieluszkę łapie i wsadza do buzi a grzechotke jak mu dam do rączki to nawet po buzi nią uderza sobie no i jak leże obok mnie to mnie głaska po buzi czasami drapie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #376233 przez aisod
Hej!

Dzieciaczki śliczne :)

U mnie z dietą krucho, bo małego od urodzenia męczą wzdęcia także nie ryzykuje żadnych wzdymających rzeczy, ani ciężkostrawnych, ale produkty mleczne na szczęście nie pogarszają u nas sytuacji i mogę je jeść :)

ewelinda83 ztym łapaniem to chodzi o to, że dziecko złapie jakąś rzecz którą mu włożysz do rączki i nie puści od razu :) Do łapania np. karuzeli to jeszcze chwile ma ;)

Pozdrawiam

12 lata 7 miesiąc temu #376260 przez ewelinda83
dzieki aisod uspokoilas mnie :) nasze dzieciaczki tak samo sie rodzily to zawsze mozna sie doradzic, porownac :) ( wiem to zle slowo ;)

martyna123 Kinia tez lapie pieluszke i kocyk i odrazu chce zjesc :lol: teraz bawie sie z nia grzechotkami :) i jakos to nam idzie.

12 lata 7 miesiąc temu #376288 przez emma
ewelinda83 napisał:

czytam ze dziecko w 10 tyg powinno juz lapac przedmioty ale jakos tego jeszcze nie zaobserwowalam i troche mnie to martwi :(
co prawda ladnie obserwuje i wodzi wzrokiem :) ale lapac nie chce :dry:

wszyscy mowia, zeby nie czytac opisow etapow rozwoju, ktore sa w ksiazkach, a zwlaszcza w internecie (tzn. czytac mozna, ale tylko pogladowo, bo przeciez kazde dziecko jest inne...), tylko sluchac swojego pediatry, jesli on nie alarmuje, ze cos jest nie tak, nie szukaj na sile jakichs nieprawidlowosci, zwlaszcza ze sama piszesz, ze lapie pieluche i kocyk - czyli chwyta. najlepszy sposob, zeby to sprawdzic to wsadzenie jej swojego palca w lapke - jesli go sciska, wszystko jest ok. a na zainteresowanie zabawkami moim zdaniem za wczesnie. Zosia jest prawie miesiac starsza, a slabo sie nimi interesuje, a jej ruchy sa raczej przypadkowe. cierpliwosci! :)

12 lata 7 miesiąc temu #376298 przez ewelinda83
dzieki emma pewnie masz racje :) do dupy z tymi internetowymi informacjami :silly:
paluszka lapie i sciska bardzo mocno :) dzisiaj sie z nia bwie grzechotka do ktorej sie slicznie usmiecha i wkladam jej ja w raczke ale jest troche ciezka wiec jej nie trzyma ;)

12 lata 7 miesiąc temu #376299 przez emma
patrz na suwaczek, miesiac roznicy, a Zośka nadal olewa zabawki, czasami zlapie cos lezac na macie, ale pogapi sie chwile i wypuszcza ;), nie przysparzaj sobie zmartwien, mala na pewno fajnie sie rozwija! :laugh:

12 lata 7 miesiąc temu #376317 przez gaabrysia
hej.

Ewelinda czy Ty brałaś z tej strony te wzory ?
o co chodzi z "Terminy udzielenia świadczeń zdrowotnych:
  1)   pierwszy trymestr ciąży - ......................
  2)   drugi trymestr ciąży - .........................
  3)   trzeci trymestr ciąży - ........................."

byłam wczoraj po recepte u pani doktor i mam przynieść ten wniosek i kartę ciąży - zabrali mi ją w szpitalu... Wam też? Emma? bo Ty rodziłaś w tym samym szpitalu

12 lata 7 miesiąc temu #376319 przez gaabrysia
hej.

Ewelinda czy Ty brałaś z tej strony te wzory ?
o co chodzi z "Terminy udzielenia świadczeń zdrowotnych:
  1)   pierwszy trymestr ciąży - ......................
  2)   drugi trymestr ciąży - .........................
  3)   trzeci trymestr ciąży - ........................."

byłam wczoraj po recepte u pani doktor i mam przynieść ten wniosek i kartę ciąży - zabrali mi ją w szpitalu... Wam też? Emma? bo Ty rodziłaś w tym samym szpitalu

12 lata 7 miesiąc temu #376322 przez ewelinda83
tak, ja mam te wnioski z tej strony ale przyznam szczerze ze jeszcze tez ich niewypelnialam ;) dopiero sie wybieram do lekarza i wydaje mi sie ze on tam ma wpisac date wizyty w 1,2 i 3 trymestrze. moja karte ciazy tez mi zabrali w szpitalu.

12 lata 7 miesiąc temu #376428 przez emma
gabinet, tak zabrali mi karte ciazy, ale pozniej nie byla mi ona do niczego potrzebna. ja o to zaswiadczenie poprosilam, jak przyszlam po tygodniu na zdjecie szwow, wystawila mi je moja polozna, potem maz wzial zaswiadczenie, akt urodzenia, nasz nr konta i poszedl z tym do urzedu miasta. po 2 tyg. mielismy tysiaka na koncie :).

dziewczyny, my dzisiaj po konsultacji z nasza pania gastrolog - mam juz nie odciagac i zahamowac laktacje :(. pani stwierdzila, ze Zosia moze i przyzwyczai sie jelitkowo, zapalenie minie, ale jak zaczne dawac jej swoje mleko, nie bedzie chciala jesc nutramigenu, a powinna przynajmniej do skonczenia 6 miesiecy... :( czyli oficjalnie pociagne dzis pare razy, zeby sobie ulzyc i bedziemy wyhamowywac. cala zamrazarka zapasow, a wszystko wyladuje w koszu... jesli ktos chce, prosze sie zglaszac, mowie powaznie... :dry: chyba z tego wszystkiego obale zaraz wino... :dry:

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #376443 przez emma
ewelinda, specjalnie dla ciebie dzisiejsze osiagniecie (nie lada! ;)) mojego dziecka! oczywiscie musialam ja do tego odpowiednio zachecac ;). no i pamietaj, ze jest miesiac starsza... :)
Załączniki:

12 lata 7 miesiąc temu #376451 przez georgette102
oj emma współczuję Ci - tyle wyrzeczeń, tyle trudu i zapasy do kosza :( ale plus jest taki, że już nie musisz katować się tą dietą; niestety mieszkam zbyt daleko, żeby odebrać od ciebie mrożonki :blink:

dziewczyny nie przejmujcie się jeśli wasze dzieci nie rozwijają się zgodnie z opisami w książkach, bo jak mówi moja pani dr "dzieci książek nie czytają i rozwijają się w swoim tempie", ja się zamartwiałam, że Maja się nie podpiera na rękach a przyszedł czas i robi to bardzo ładnie - a moje nerwy niepotrzebne; jakby człowiek miał mało zmartwień to jeszcze sobie dokłada

12 lata 7 miesiąc temu #376456 przez martyna123
oj emma bardzo mi przykro że musisz całkowicie zatrzymac pokarm wiem jak to jest też musiałam zatrzymać laktacje i czasami bardzo mi tego brakuje ale zdrowie naszych skarbów jest najważniejsze więc nie martw się taki już nas los. Trzymaj się gorąco i nie smuć prędzej czy później każdą mamusie to czeka. Pozdrawiam

12 lata 7 miesiąc temu #376469 przez emma
dzieki, dziewczyny! :kiss:
wino jakos mi nie podchodzi... ale truskawki i kawa owszem! :lol: obym nie miala po tym wszystkim s***** :silly: :laugh:...

12 lata 7 miesiąc temu #376503 przez ewelinda83
dzieki emma za pocieche fotka super :) i ten jezyczek :P
szkoda ze nic nie wyjdzie z twojego karmienia ale tak jak dziewczyny mowia ... zdrowie dzieci najwazniejsze :)

moja slodko spi juz 2,5 godziny :) mam nadzieje ze tak samo bedzie spala w nocy.
ostatnio mnie wybudza jej stekanie i ssanie paluszkow ;) a co najlepsze ona to robi przez sen :S i sie ju przekreca w lozeczku tzn obraca :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka