BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #450683 przez Tee
Hej
Ewelinda83- Szczuplutka ta twoja kruszynka… :) dba o linie :) mała modelka :laugh:

Moja Zuza jak się urodziła miała 2830 g, gdy wychodziliśmy ze szpitala ważyła 2650g - była taka malutka i chudziutka, że bałam się ją na ręce wziąć. Jak oglądam jej "noworodkowe" zdjęcia to jestem w szoku że była aż taka maleńka...
Bo teraz taka z niej „baba” że ciężko ją nosić… :) obstawiam że koło 9-10 kg waży na pewno…

Gdy ją urodziłam nikt w szpitalu nie powiedział nic na temat jej wagi – początkowo „mi nie dowierzali ” (zwłaszcza ginekolog robiący usg) myśleli, że jest niedonoszona a ona urodziła się w 39 tyg. .. hehehe chyba myśleli że wpadka i źle policzyłam tygodnie :laugh:

Czopków jeszcze nie podawałam i wstrzymam się dopóki mi sił starczy… dziś Zuza zaczęła swój dzień o 2 nad ranem… a ja z temp. 38.5 musiałam z nią walczyć. No ale nic trzeba przetrwać ten najgorszy moment i potem będzie lepiej… zęby wyjdą, Zuza przystosuje się do zmian, okres „stresowy minie”…
Przez dwa dni miałam wrażenie, że jest poprawa a chyba teraz się znowu cofnęłyśmy…
Miłego dnia

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #450689 przez marigra
Tee - ja wczoraj sovbie czytałam różne rzeczy i tak pmyslałam, że byc może u was też jest tzw. "skok rozwojowy" on przypada teraz jakos w tych okolicach. Objawia się właśnie marudzeniem, rozdrażnieniem, wrażeniem ze dzieci się "cofają" w rozwoju itp. U nas tez od jakeis czasu Zuzka zachowuje sie "inaczej" niz zwykle, nie jest to co prawda jakeis bardzo absorbujące - jedyna zmiana to wieksze marudznie niz zwykle i czestsze pobudki w nocy i problemy (tak wiem my wiecznie mamy problemy) z zasypianiem w stosunku do tego co było . Są dni ze spedzamy 2 godziny zanim Zuzka zasnie, bo akurat zbiera jej sie na zabawe, ucieka, pozniej grymasi az wkoncu wpda w histerie i zasypia... ale damy rade:D ja juz przewiduje keidy ona ma zly dzien i dzieki temu moge sie "nastawic"

gotuje zupke pieczarkową na indyku i króliku, ktoś chętny??

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #450699 przez georgette102
ewelinda u nas podobnie wyglądała sytuacja, tyle, że Majka po porodzie ważyła 2500g a jak wychodziłyśmy ze szpitala 2350g, ależ to była kruszynka :lol: a teraz... no cóż jest co podźwigać :) poza tym chyba będzie wysoka po tatusiu, który ma 187 cm

martyna
wypadki chodzą po ludziach i nie obwiniaj się, bo wiadomo, że się tego nie spodziewałaś; na wszelki wypadek, żeby nie powtórzyła się sytuacja opuść łóżeczko na sam dół i będziesz miała głowę spokojną - najważniejsze, że nic poważnego się nie stało; a co do wkładki - jak tylko założę to podzielę się obserwacjami

emma
no niestety albo stety Maja będzie musiała cieszyć się towarzystwem tylko i aż rodziców :silly: z jednej strony taka jest nasza decyzja a z drugiej nie mam większego wyboru - tak jak pisałam, że w połowie przyszłego roku będę w nowej pracy, bo w dotychczasowej nie przedłużyli mi umowy (tylko do czasu porodu) i po macierzyńskim jestem na zasiłku dla bezrobotnych, więc kolejna ciąża w takiej sytuacji nie jest najlepszym pomysłem

marigra nawet chętnie bym wpadła na taką zupkę, ale jestem na diecie

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #450713 przez Tee
tat tak marigra pisałam o tym w poprzednich postach... ten skok przypada na 7-11 miesiąc oczywiście u każdego dziecka może być troszkę w innym terminie
i o różnym nasileniu
nam pediatra powiedziała, że na zachowanie Zuzy ma wpływ właśnie ten skok, ząbkowanie i nowe zmiany które zaszyły w jej życiu...

ostatnio zastanawiałam się nad tym czy chciałabym mieć jeszcze dzieci... heheheh świadomie to szczerze nie wiem za to gdyby przypadkiem się "coś" trafiło na pewno bym zaakceptowała i pokochała :) za to mój mąż prosi bym nie oddawała siostrze wszystkich ubranek bo liczy że jeszcze jeden mały "skrzacik" będzie kiedyś śmigał po domku
najbardziej boję się porodu bo wiem czym to grozi ;) i właśnie tego momentu który przechodzimy teraz z Zuzą...

kto wie może kiedyś o tym zapomnę i też świadomie zechcę kolejnego maluszka... ale tym razem może niech zdecyduje los- pamiętam jak staraliśmy się o Zuzę- z każdym miesiącem (psychicznie) było coraz gorzej

12 lata 2 miesiąc temu #450741 przez martyna123
Dzięki dziewczyny za wsparcie.

marigra- szybkiego powrotu do zdrowia trzymaj się gorąco.

Emma- daje kaszki mleczne czasami robie mleko i dodaje kaszkę bez mleczną gotowałam budyń na mleko jego i zjadł troszkę ale żeby codziennie to odpada robiłam też kakao to wogóle nie tknął wybredne dziecko po tatusiu. Lekarz kazał mi jeżeli mały nie pije mleka to ma dostawać codziennie obiad z mięsem więc daje i co drugi dzień żółtko na wadzę nie stracił to chyba odpowiada mu takie jedzonko a i wiem że dużo dzieci w okolicy od 7 do 10 mięsiąca odrzuca mleko.

Tee- ja korzystam z czopków viburcol dostałam je w niemczech jak urodził się mały na wszelki wypadek i powiem szczerze dla mnie to najlepsze czopki i na twoim miejscu nie zastanawiałam się i dała dziecku ulgę ten czopek jest homopatyczny nie zaszkodzisz nim a pomożesz.A co do drugiego dzicka ja chce gdzieś za 3 lata ale tak jak ty mam jak sobie przypomne poród to mi sie odechciewa a i z drugim szybciej się zachodzi.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #451384 przez ewelinda83
ale tu cisza !!!
Kinia rzeczywiscie malo wazy ale kraglosci swoje tez juz ma :) no i raczej bedzie dluga po tatusiu :S bardzo malo mi je mleka, bo zjada na raz 120ml a czasami tylko 90ml mam nadzieje ze jest to spowodowane zabkowaniem bo bialego kla mozna juz ujzec ale jeszcze go nie czuc :blink:
po szczepieniu Kinga raczej dobrze sie czuje, nie ma goraczki tylko czasami wiecej marudzi :dry:
nie wiem dlaczego miala 3 klucia :unsure: a u was bylo inaczej ??? zaraz az porownam kalendarz szczenien polskich i irlandzkich :huh:
my mialysmy szczepienie na 6 miesiecy
◦szczepienie 6x1 [błonica, tężec, krztusiec, polio, Haemophillus i wzwB]
◦PCV (pneumokoki),
◦MenC (meningokoki)

martyna123 nie wiedzialam ze nie powinno sie kapac dziecka po szczepieniu, lekarz mi nigdy nic na ten temat nie mowil :unsure:
a ze Kinia uwielbia wode to nie odbieralam jej tej przyjemnosci i nawet sama skorzystalam :) niestety w tygodniu nie mam mozliwosci jej kapac bo jestem w pracy

a co do rodzenstwa :blink: my planujemy zaczac starania z nowym rokiem :woohoo: tzn moja praca jak narazie nam te plany zawiesila ale jak sie wszystko potoczy po naszej mysli to z poczatkiem roku staramy sie o rodzenstwo dla Kini :woohoo:

12 lata 2 miesiąc temu #451413 przez gusiag
dziewczynki czytam Was ale w Polsce jestem i nie mam na nic czasu...

melduję, że mamy pierwszego zęba :) i że jesień jest przepiękna

buziaki

12 lata 2 miesiąc temu #451539 przez georgette102
dzień dobry

ewelinda u nas też brak apetytu i wydaje mi się, że to przez ząbki a do tego ciągłe marudzenie, płacz i nieprzespane noce; strasznie się męczy bidulka :( co do szczepień u nas pneumokoki i meningokoki to szczepienia dodatkowe - czytaj płatne :/ i stąd te 3 ukłucia; ja też nie słyszałam o zakazie kąpieli po szczepieniu, wręcz przeciwnie, po każdym szczepieniu Maja miała przyklejone plasterki w miejsca ukłucia i pani pielęgniarka powiedziała, żeby zdjąć je wieczorem, gdy "namiękną" w kąpieli

gusiag
gratulujemy ząbka i życzymy udanych wczasów w Pl

wracając do tematu kolejnego dziecka - nie wiem czy tylko ja tak mam, ale zastanawiam się czasami czy potrafiłabym pokochać jeszcze kogoś tak jak Maję...

12 lata 2 miesiąc temu #451632 przez ewelinda83
georgette102 no wlasnie porownywalam kalendarz szczepien i sobie przypomnialam ze pneumokoki i meningokoki sa w Polsce platne a tu sa te szczepienia darmowe i dodatkowo ona juz miala zoltaczke a w Polsce jest ona robiona w 7 miesiacu. placilismy tylko za rotawirusy :S

gosia udanegi pobytu w Polsce :)
daj znac czy udalo sie rozkrecic interes :blink:

12 lata 2 miesiąc temu #451835 przez martyna123
Hey mamuski

Ja dziś patrze a u nas już jest 6 zębów 4 u góry i dwa na dole i dalej idą u gory bo czuje spuchnięte a te ząbki ostre maskara znowu mnie ugryzł do krwi masakra

12 lata 2 miesiąc temu #451851 przez Tee
ja Niestety dalej choruje… praca musi poczekać do następnego tygodnia.

Czopki dla Zuzy nadal czekają w pogotowiu

Martyna a jak twój synuś na nie reagował tzn. jak się po nich czuł???? Był spokojniejszy???? Wyciszony???

Muszę się pochwalić!!!!! :) :) :) Dziś o 14.29 moja kochana siostrzyczka urodziła SYNUSIA – całą ciąże byli przekonani że będzie córcia- pokoik różowy, księżniczki na ścianach , ubranka typowo dziewczęce

A tu zamiast córci mały Antoś się pojawił- to im maluszek psikusa zrobił.

chyba jednak odwołuje mój ostatni post odnośnie dzieciaczków :) :) :)
chociaż powiem szczerze, że podziwiam Ciebie Ewuś, że tak szybko planujecie powiększyć rodzinkę :) :)

12 lata 2 miesiąc temu #451853 przez georgette102
martyna 6 zębów??? no to szalejecie :lol: a u nas nadal wielki płacz z powodu drugiej górnej jedynki

tee to faktycznie mieli niespodziankę :) dlatego ja na wszelki wypadek wszystkie rzeczy kupowałam w uniwersalnych kolorach

12 lata 2 miesiąc temu #451890 przez gaabrysia
hej, czytam na bieżąco ale jakoś brak weny..

georgette102 u nas podobnie z tymi zębami prawa górna już się lekko wybiła a lewa jest na wylocie widać przez dziąsło.a idą wolniej zdecydowanie jak dolne. Ale 6 ?? :ohmy:
A co do miłości do drugiego dziecka to jestem pewna ,że kochałabyś równie mocno..
od pierwszego ruchu jeszcze w brzuszku ;)

Tee ja bym na Twoim miejscu poczekala może "humorki" minął .. a do czopków Zuzia może się przyzwyczaić. No nie wiem...

my jutro idziemy na szczepienie.

W niedziele do dziadków przyjechał kuzyn Adrianka ponad miesiąc starszy i już swietnie się "poruszał" taka chudzinka i ddrobinka w porównaniu z Adkiem (mimo tego ,że starszy;) ) i myślę,że waga ma duży wpływ na poruszanie się...

Gusiag wypoczywaj i korzystaj bo coś mówią ,że już po tej słonecznej jesieni - a szkoda! w weekend było cudownie!

12 lata 2 miesiąc temu #451912 przez martyna123
Tee- na czopki reaguje dobrze jest mniej marudny po nich i spokojniejszy i się bardzo cieszy bo go nic nie boli myśle że się nie uzależni od czopków jak podasz jeden na tydz.
Ale fajna niespodzianka miała twoja siostra moja ciocia też tak miała że przy drugim dziecko miała być Ania a w 9 miesiącu na ostatniej wizycie u lekarza pokazał się mały Paweł no i jest Paweł.

No 6 zębów sama byłam w szoku i dalej jestem wogóle te zęby dają popalić bo nocy nie przespał już chyba z 3 miechy ciągle popłakuje i jest nerwowy jeść nie chce ino herbatki litrami pije a widzę że idą dalej a te tylne są jeszcze gorsze niż przodnie jak wychodzą więc już się boję

12 lata 2 miesiąc temu #451918 przez gaabrysia
ojjoj no to faktycznie.. ale 6 już mu wyszło ? czy idzie ? eh to ząbkowanie.

my ostatnio zwiedzamy place zabaw ;) Adriankowi się bardzo podobają mimo tego,że jeszcze nie siedzi sam..

fotka z wczoraj :
Załączniki:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka