BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2014 !

10 lata 11 miesiąc temu #821317 przez Lunia
To szybko wam wykryło. Ja miała ostatnią 28 kwietnia, a dopiero mi ciąże wykrył test 2 czerwca.
Tweety fajny zakupy i brzuszek :D

Adziaa ja zakupie na pewno tylko nie wiem jeszcze jaki, tym się zajmę po połogu. Ogólnie mam ogromne nastawienie na odchudzanie po ciąży. W ciąży schudłam 8 kg (teraz już 4 na plusie) ale bardzo dobrze się sama ze sobą czuję i to mnie motywuje. Chociaż zobaczymy jak to będzie po :P Męża bratowa ma 5 miesięczną córeczkę a brzuch ma dalej taki wielki jak zaraz po ciąży, a nie chce używać tego pasa.
Zresztą faktycznie jeśli ktoś używał, może się wypowie?

Dzisiaj byłam w szkole rodzenia i nasłuchałam się o szpitalach, o opiece itd. odechciewa mi się wszystkiego. Chyba lepiej pewnych rzeczy nie wiedzieć :/

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 11 miesiąc temu #821321 przez Adziaaa
Lunia właśnie ja muszę wrócić do mojej wagi z przed ciąży ;/ z każdym dodatkowym kg czuje się coraz gorzej!;/ i to już samo w sobie mnie motywuje :) tylko że ja w tym pasie bd chodzić a ćwiczyć swoja droga :)

Masz racje czasami im mniej wiesz tym lepiej śpisz :)

10 lata 11 miesiąc temu #821340 przez andzia90
Nie jesteście same dziewczyny :) ja przybrałam a wadze 16 kg ale mam nadzieje ze na tym się skończy , czuje się ok ale jak pomyślę ze nie wchodzę w moje spodnie sprzed ciąży to mnie coś trafia :angry: będę mieć przynajmniej motywacje po porodzie aby schudnąć i jestem dobrej myśli ze się to uda :)
A jak coś będziemy się wspierać nawzajem :)

10 lata 11 miesiąc temu #821426 przez Lysy
Cześć!

Ja po pierwszej ciąży używałam taki pas. Wydaje mi się, że najbardziej pomagał mi na moje kiepskie samopoczucie. Bardzo dużo przytyłam przy pierwszej ciąży i jak założyłam ten pas to czułam się bardzo szczupła. Używałam go już od pierwszego dnia po powrocie do domu. Wygodny to on nie był!!!

Do swojej wagi wróciłam bardzo szybko. Przy dziecku było mnóstwo roboty, Aga miała straszne kolki (koszmar!!!), ponadto jak pisałam już kiedyś, bardzo dużo spacerowałam z Małą i długo karmiłam piersią. Głowy do góry - szybko schudniemy!!!!

10 lata 11 miesiąc temu #821434 przez Lysy
Lunia różnica wieku między córkami będzie wynosiła dokładnie pięć lat. Jak na razie Agusia bardzo boi się Konkurencji. Teraz jest naszym oczkiem w głowie, zobaczymy jak będzie!!!

10 lata 11 miesiąc temu #821459 przez Sarenka
Hej - witam sie z poczekalni. Czekam na pobor krwi... Ludzi tyle,ze nie wiem czy do poludnia sie wyrobie.
Co do pasa,mysle ze nie bede uzywac,ale tez nie jestem optymistycznie nastawiona na utrate kg. Mysle ze nie bedzie to takie proste. Na ostatniej wizycie bylo +10. Mysle ze zostanie i choc marze o powrocie do formy, to boje sie bo nauczylam sie wcinac slodycze. Z reszta pogadamy o tym noedlugo :)
Co do wozka - ciagle sprawa psuje mi nerwy i czekam na rozwiazanie. Najgorsze,ze przez ta sytuacje jestem zablokowana z zakupem innego wozka. Dobrze ze bede miala fotelik do auta.
Dziewczyny zapytam Was o nieprzyjemna sprawe. Planujecie lewatywe przed porodem? A doswiadczone rodzace sn zapytam jeszcze czy stosowaly przy poprzednim porodzie? Czy wystrzegly sie nieprzyjemnej niespodzianki w trakcie parcia? Wybaczcie ten temat,ale po to tu jestesmy by pytac...

10 lata 11 miesiąc temu #821485 przez Adziaaa
schudniemy na pewno!
Sarenka z tego co słyszałam w tym szpitalu co będę rodzić lewatywy robią :) moja koleżanka która też tam rodziła usłyszała że nie zrobili jakiejś tam dziewczynie i chciała w domu sama sobie zrobić przed porodem ale chyba jej nie wyszło.. z tego co wiem zrobili jej w szpitalu ponownie :)

10 lata 11 miesiąc temu #821493 przez Lunia
hej,
miałam dziś wymaz robiony ten GBS. Nie było źle, jednak trochę to nieprzyjemne.

Sarenka jeszcze pieniądze nie doszły?! Masakra!
Ja jestem zdecydowana na lewatywę. Położna ze szkoły rodzenia też nam polecała. Nie chcę mieć w głowie, że może się coś takiego zdarzyć. Tym bardziej, że nastawiamy się na poród rodzinny.

10 lata 11 miesiąc temu #821498 przez zubi
Cześć mamuśki :)

Co do pasa ja zakupiłam i mam zamiar używać, kilogramy poszły mi tylko w brzuszek jak na razie ( +7,5) po ostatniej wizycie w szpitalu straciłam 1 kg i nie mogę go nadrobić. Ale wracając do tematu pasa, uważam ze warto go zastosować chociażby dla własnego lepszego samopoczucia jak napisała Lysy ale położna w szkole rodzenia mówiła nam aby go nie używać od samego początku gdy macica się obkurcza tylko potem jak już wszystko się unormuje i oczywiście poprzeć to ćwiczeniami dla kobiet po porodzie.

Sarenka co do lewatywy u nas nie jest obowiązkowa, tylko chyba jak poprosisz, ja tez się zastanawiam czy skorzystać i czekam na wasze opinie. Nie wstydzę się męża, ale mamy mieć poród rodzinny i wolałabym uniknąć niekomfortowych sytuacji wydania stolca- na pewno by mnie to krępowało- i nikt mi nie wmówi że to normalne.

Któraś z was pytała o wykupienie położnej, my się jeszcze zastanawiamy.

Pisałyście wczoraj o terminach i ja też zaczęłam się dogłębniej zastanawiać ( kiedy to będzie u mnie i w którym w końcu jestem tygodniu, analizując wasze daty) i z tego co obliczyliśmy z mężem to termin z miesiączki mam na 22.02. więc raczej ja będę jedną z ostatnich mam jeśli Natalka pojawi się w terminie.

Ale się rozpisałam, trzymajcie się cieplutko i do usłyszenia :)

10 lata 11 miesiąc temu #821531 przez Adziaaa
właśnie też już nie pamietam która pisała o wykupieniu położnej :) ja się zdecydowałam :)

zubi zobaczymy :) nie ma co się nastawiać :) dzidziuś sam zdecyduje kiedy przyjdzie na niego czas :) ważne żeby było zdrowe :) a może Was zaskoczy i wcześniej będzie chciał opuścić swój domek :)
Lunia ja to badanie chyba miałam robione w piątek u lekarki ale nie jestem pewna :)Nigdy mnie nie bolało jakoś mocno badanie ginekologiczne.. czułam dyskomfort ale bólu nie :0 a tu na tej wizycie bolało nie wiem czym to jest spowodowane skoro wszystko było ok :)

10 lata 11 miesiąc temu #821572 przez Marudka
hej Mamuśki:)
ja od 2-3 dni cos dobrze się czuje, plecy mnie tak nie bolą mam nadprzyrodzone siły aż dziwnie się czuje :)

Ja mam taki pas i zamierzam go uzywać żeby na lato móc ubrać strój dwu częsciowy :)

robie ciagle jakies ostatnie porządki bo jak we wtorek mnie położą to wróce już z malą :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

10 lata 11 miesiąc temu #821573 przez Edi28
Witamy się i my :)
sporo napisałyście, więc nie wiem, czy na wszystko zdołam odpisać, jeżeli coś pominę, to z góry przepraszam :)
Asiu witaj z powrotem, cieszę się, że skurcze się uspokoiły, oszczędzaj się i oby dotrwać do tego 37 tygodnia i będzie dobrze :)
Lysy na pewno poradzisz sobie z doktoratem :) a starsza córeczka szybko zaakceptuje "konkurencję" :) zapewne jest trochę zaniepokojona, że uwaga rodziców będzie teraz dzielona na dwie osoby, ale na pewno dacie sobie radę :)
Lunia faktycznie badanie mało przyjemne, ale do przeżycia, ja się tylko cieszę, że miałam je robione u mojego lekarza :)
Sarenko przykro mi, że kasa jeszcze nie dotarła, może dziś po południu wpłynie :) ja czekam na informację ze sklepu, kiedy będzie ta wysyłka, niby wiem, że ma to potrwać jeszcze kilka dni, ale i tak 3 razy dziennie sprawdzam pocztę :)
Co do pasa planuję używać, ale tylko dlatego że dostanę od koleżanki :) Zawsze to poprawi samopoczucie patrząc w lustro, choć mam nadzieję, że szybko uda się nam wrócić do wagi sprzed ciąży :)
Co do lewatywy, sama jeszcze nie wiem, nie chciałabym mieć jakiejś niespodzianki podczas porodu, czytałam, że organizm sam się "oczyszcza" przed porodem, tylko nie wiem, czy na pewno tak się stanie w moim przypadku :D waham się jeszcze...
Co do wykupywania położnej, ja nie zamierzam, z dwóch powodów: po pierwsze, żal mi kasy, po drugie, konsultowałam to z położną ze szkoły rodzenia, i ona doradziła, że jeżeli nie zna się kogoś osobiście to nie warto, bo to i tak będzie obca dla mnie osoba, tyle że milsza, bo dostanie za to kasę, ale tak naprawdę ani ja, ani ona nie będziemy się znać, a co gorsze w trakcie porodu jeszcze się okaże, że mnie wkurza tylko i co wtedy :laugh: także nie zamierzam :)
Adziaa jak byś miała robione to badanie to byś dostała takie próbki do zaniesienia do laboratorium, przynajmniej u mnie tak było :)
Ale się rozpisałam :)
Miłego dnia Kobietki :)

10 lata 11 miesiąc temu #821576 przez Sarenka
Obrobiłam się już z badaniami - wyniki jutro, a w piątek wizyta. Od soboty pakuję i zamykam torbę i czekam na poród.
Czekam nadal na Wasze poglądy co do lewatywy. U Nas w szpitalu jest dobrowolna. Trzeba się zdecydować i ew. wyrazić zgodę. Ogólnie w ogóle się nie boję porodu, bo zupełnie nie wiem jak to wszystko wygląda i czego się spodziewać, boję się tylko, że gdy się zacznie - będę sama, bo Mąż ciągle w pracy i oczekiwanie na Niego będzie z pewnością najbardziej stresujące. Najbardziej obawiam się jednak stolca w czasie parcia. To takie krępujące, że masakra! Chciałabym tego uniknąć... Poczytałam wczoraj w necie o lewatywie i opiniach różnych dziewczyn. Przeważają takie, żeby się nie przejmować i wykonać dla świętego spokoju. Co raz bardziej się przekonuję. Jeszcze pewnie zobaczę, jak mój organizm będzie zachowywał się przed porodem, może akurat instynktownie sam się opróżni na chwilę przed? Nie wiem... W przeciwnym wypadku, chyba nie będę ryzykować... Tylko jaka jest pewność, że po lewatywie jelita opróżniają się w 100% i nie ma mowy o niespodziance w trakcie parcia??
Co do wózka - ehhh... Okazało się, że pieniądze utkwiły w systemie PAYu na allegro. Nie miałam tam aktywowanych zwrotów na konto. Musiałam więc poczynić pewne kroki, ale po drodze oczywiście bariery. Nowe nazwisko po ślubie, a więc musiałam złożyć wniosek o zmianę danych i czekać na akceptację. To trwało i trwało, a mi zależało na czasie i odzyskaniu pieniędzy, więc w końcu kliknęłam na odesłanie kasy przy starym nazwisku. I jak kliknęłam, to jak na złość jakieś 5 minut później potwierdzili wniosek z nowym nazwiskiem. I teraz czekam na weryfikację danych z bankiem. Ja już nie wiem jakie tam mają nazwisko i czy przypadkiem mi nie odrzucą! No kurde, żeby to było 20 zl, to bym działała na spokojnie, a to chodzi o większe pieniądze a oni zwlekają...

10 lata 11 miesiąc temu #821577 przez Edi28
Jupi właśnie zadzwoniła Pani ze sklepu, dziś kurierem wysyłają nasz wózek :D Jak dotrze, to się pochwalę :)

10 lata 11 miesiąc temu #821590 przez Adziaaa
Edi28 moja doktorka sama zawozi do laboratorium rożne wymazy :) a z listy ostatnich badań które mam zrobić nie ma tego badania wiec nie wiem :) wózek już w drodze to najważniejsze :)

Sarenka spokojnie na pewno wszystko się wyjaśni

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka