BezpiecznaCiaza112023

Marcówki 2014

11 lata 3 tygodni temu #802468 przez darmag21
Moni najlepiej jak bys sie przeszla do mopsu bynajmniej u mnie sie tam zalatwia ale mize u was gdzie indziej. Becikowe nalezy sie kazdemu narodzonemu dziecku. Jak zarobki przekroczysz to dostajesz 1 tys a jak nie to 2 tys. Co do kwesti innych to sie nie orietuje, no i akt ur dziecka jest potrzebny. Ja skladalm 7 lat temu wniosek ale slyszalam ze cos sie pozmienialo moze dziewczyny wieca cos co maja mlodsze dzieci.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 tygodni temu #802505 przez annlu
moni91

Z tego co ja wiem - przynajmniej u mnie w Toruniu - nazwisko nie ma znaczenia przy becikowym potrzebny jest akt urodzenia i zaświadczenie od lekarza, że podjęto opiekę medyczną przed 10 tc :)

11 lata 3 tygodni temu #802523 przez pietruszka
O becikowym wiem tyle, że jest ten limit zarobków przypadający na osobę w rodzinie. Zarobki rodziców się sumuje i dzieli na 3 osoby (w wypadku pierwszego dziecka).

Moni, na jakimś forum znalazłam taki wpis:
"Liczycie dochód razem. Jeżeli chciałabyś składać jako samotna matka to albo w akcie ojciec musiałby być nieznany albo musiałabyś mieć ustalone alimenty. Inaczej nie możesz się starać jako samotna matka. A tak to mops bierze Wasze dochody łącznie. Też chciałam się starać na samotną matkę, bo nie mamy ślubu, ale nie da się ich "oszukać"

Darmag, nie słyszałam nic o tym że można dostać 2 tys. Jeśli zarobki w przeliczeniu na os. nie przekraczają 1922zł netto to dostaje się 1000zł.

alt="Suwaczek z babyboom.pl" border="0"/></a>

11 lata 3 tygodni temu #802557 przez domi2907
Dobranoc. Zmykam d lozka.

Cos dolka zlapalam. Chce juz marzec, miec tu maluszka i wreszçie przestac sie martwic.

Buziaki

11 lata 3 tygodni temu #802560 przez moni91
Oki dziekuje kochane:)dobranoc :-*domi ja mam takiego dołka od 3dni::( papa

11 lata 3 tygodni temu #802591 przez darmag21
Piertuszka ja juz dobrze nie pamietam jak to bylo. Wiem ze pani z urzadu powiedziala mi ze przekraczamy zarobki i nalezy sie 1 tys a nie 2 i ten tys dostalam, ale jak pisalam ...slyszalam ze sie pozmienialo. Bede o tym myslec jak maluszek sie urodzi bo jeszcze bede miala do ogarniecia prywatne ubezpieczenie a z tytulu ur dziecka tez chyba sie nalezy... ale jeszcze troszke by o tym myslec. Jak widzicie jest 3 w nocy a ja sie przebudzilam i zasnac juz nie moge. Eeeehhh...

11 lata 3 tygodni temu #802592 przez kojka-waw
O widzę że nie tylko ja mam w nocy problemy. Co noc budze się koło 2 i spać nie mogę.
Idę doczytac ostatnie posty.

11 lata 3 tygodni temu #802593 przez kojka-waw
Wklejam Wam linka odnośnie becikowego, niestety kupa formalności:

www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/becik...akie-dokumenty.html#

11 lata 3 tygodni temu #802594 przez darmag21
Witaj w klubiej Koljka.

No to becikowe sie pozmienialo bo ja szlam z aktem ur dziecka i dokumentem o zarobkach. Na tym bylo koniec. Utrudniaja ta kwitologia nam i sobie zycie ale tak wlasnie w Pl jest :angry:

11 lata 3 tygodni temu #802595 przez kojka-waw
No niestety załatwiania jest dużo, można po drodze się zniechęcić.
Koleżanka załatwiala teraz w październiku i dopiero za czwartym podejściem miała komplet dokumentów.
Masakra.

Dobrze że jest aż rok na to:-)

11 lata 3 tygodni temu #802599 przez moni91
Ooo witam mamusie :)juz wygoniłam mojego mogę isc dalej aśku:)do potem:)pozdrawiam:)

11 lata 3 tygodni temu - 11 lata 3 tygodni temu #802601 przez pala813
Witam:)
Widze, ze dzisiejsza noc jest ciezka do przetrwania dla niektorych mamusiek, biedne ja niesyety tez wiem co to znaczy chociaz dzisiaj nie bylo zle, tez wyprawilam meza do pracy z termosem goracej herbaty. Zdazylam nawet strzelic mini doslownie sekundowy foch, ze mnie nie obudzil a wie, ze chce wstac i zrobic mu ta kawe czy herbate:)

Co do becikowego to zajrzalam na rzeszowskie strony i dowiedzialam sie ze:
- dostajesz 1000 jak nie przekeaczasz dochodu tego co piszecie
- dostajesz 1000 zasilku do rodzinnego jezeli Ci sie nalezy i
- od samorzadu dostajesz 1500 zl jezeli nie przekraczasz tam chyba ok 560 zl

Dokladnie to potem bede sie intetesowac chyba, nigdy nie lubilam chodzic po urzedach, jakos nie ogarniam tego tematu i nie moge sie tam odnalezc a sterta papierow mnie przeraza :laugh: :silly:

Moni co do terminu to masz racje, jestes zaraz za mna. Ja mam termin na 28 luty a dalam 1 marca zeby byc pelnoprawna marcowka :lol: a co do tabelki to moze umiescilybysmy ja w pierwszym poscie? Byloby zawsze wiadomo gdzie jest:) Da sie cos takiego zrobic? Tylko to chyba Darmag musi bo z tego co pamietam zakladala watek:)

11 lata 3 tygodni temu #802616 przez kojka-waw
Rany jaka jestem niewyspana.

Usnelam przed 6 a o 6:35 dzwonił już budzik.

S P A A A A Ć !!!!!!!!!!!

11 lata 3 tygodni temu #802633 przez roma4
Dzień dobry :) :)

Widzę .że nie które z Was już dawno nie śpią albo przynajmniej nie spały za długo

Z tym becikowym jest tak dokładnie jak napisała Pala ja jestem zapisana jako bezrobotna i dowiadywałam się jak sytuacja będzie wyglądać po urodzeniu małego
moja koleżanka która była jako bezrobotna i jej mąż też odebrała za poród w sumie 2800zł ale to tylko w tym przypadku

Miłego Dnia dziewczęta , u mnie przynajmniej pogoda w miarę możliwości

11 lata 3 tygodni temu #802658 przez kojka-waw
Generalnie becikowe od państwa to te 1000 zł, natomiast gminy lub ośrodki pomocy mogą oferować od siebie coś ekstra.
U mnie dają tylko standardowe becikowe. Można się starać o jakieś jednorazowe pomoce ale to z reguły jest dla osób które wcale nie mają dochodu.

Poszlabym spać ale ma koleżanka wpaść niedługo.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka