BezpiecznaCiaza112023

Marcówki 2014

11 lata 3 tygodni temu #802355 przez kojka-waw
Mycha wracaj szybko do zdrowia.

Domi możliwe że wiele zależy też od sprzętu usg. Ale ja teraz wolę dmuchać na zimne.
Nie lubię tych wszystkich badań od dołu i wolałabym już ich nie mieć.
Niestety muszę kontrolować krążek i szyjke co dwa tygodnie. W szpitalu badali mnie codziennie.

Ja to jestem ciekawa ile mój zaduszek już waży. W 22 tc ważył 511g.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 tygodni temu #802357 przez annlu
Oj mi się wydaje ze też nie trzeba zawsze szukac dziury w całym i się stresowac. Powiedziala ze jest ok to jest ok i nie bede teraz panikowac czy może jednak cos nie tak bo tylko zwariuje.
Skoro stwierdzila ze teraz przerzuca sie na badania bez rozbierania. KTG itd to miala jakiś powód i tyle.
I nie chce się zadreczac myślami i panikowac.
Wszystko z małym dobrze i to dla mnie najwazniejsze. A kazdy lekarz jest inny i każda z nas też ma inny organizm.

11 lata 3 tygodni temu #802365 przez moni91
Aj mamusie :) najlepiej się nie stresować bo stres też szkodzi ja wychodzę z założenia że nasze organizmy zaraz by dał znać jakby coś się działo nie tak :) więc nie panikuje co miesiąc mam badania i badania potrzebne do określenia tego czy jest wszystko oki więc się nie martwię na zapas przynajmniej się staram:)w następnym tygodniu chce iść na usg 4d wiec jeszcze bardziej się odstresuje:)

11 lata 3 tygodni temu #802367 przez domi2907
Annlu, tu nie chodzi o szukanie dziury w calym. I nie gniewaj sie ze dalysmy ci porade. T sa doswiadczenia zyciowe przez ktore juz przeszlysmy, twoje szczescie ze nie mialas zadnych problemow, nie poronilas, nie mialas plamien itp. Niestety nie wszytskie mamy takie szczescie. Ja mam strasznie duzo przypadkow jiedy przez zaniedbanie lekarza cos poszlo nie tak. Dlatego ja sie zgadzam w 100 % z kojka..wole dmuchac na zimne. I sie dopomniec jak lekarZ o czyms zapomni alb cos sie wydaje yc troche dziwne.. Kazda zrobi jak chce bo przeciez nie mozna nikogo zmusic.

Roma, z ta glizda to nie wiem...w sumie nigdy nie slyszalam otym wczesniej. A co mowi lekarz?

Mycha, syrop z cebuli, kanapki z czosnkiem,cieple herbatki, plukanie gardla sola, czyszczenie nosa sola morska no i lozeczko. Co wiecej to nie wiem :):):) zdrowiej. Szybciutko.

11 lata 3 tygodni temu #802371 przez moni91
Oczywiście domi tez się upominam jak coś mi nie pasuje lub wiem że coś mnie nie pokoi:) Bo też wolę dmuchać na zimne:):)

11 lata 3 tygodni temu #802377 przez moni91
Ojojoj Pala Gonie ci powoli hehe już niedługo 28 tydzień :):) Pala a na którego masz termin???Sorki ale nie moge znaleźć tabelki:P

11 lata 3 tygodni temu #802394 przez darmag21
Ja tez sie zgodze ze dziewczynami, wole dmuchac na zimne, mam okropny przyklad niekompetetnosci lekarza, szczescie ze nie w moim przypadku, ale ja nie ufam lekarzowi i nawet swojego sprawdzalam u dwoch kolejnych.

Wrocilam z kosciola, bylam z malym na roratach, musze poszykowac go do szkoly i zjesc kolacje, wykapac sie itd.... w dzien sie nudze a wieczorem nie wiem za co mam sie zlapac. A w piatek jedziemy na wycieczke do Poznania na targi, tyle atrakcji ze mam nadzieje ze sie rozerwe niczym dziecko :silly:

11 lata 3 tygodni temu #802402 przez mycha670
Dzięki Dziewczyny za rady wszystko to już wypróbowanym i dalej będę bo leków nie mam zamiaru brać. Idę wziąć ciepłą kąpiel i wskazuje do łóżka. Buziaki

11 lata 3 tygodni temu #802409 przez Kasztanowa
Wracając do tej krwi pępowinowej, to ona może być wykorzystana nie tylko dla dziecka, ale też dla rodziców czy rodzeństwa. Dużo większa szansa zgodności niż przy innych konfiguracjach.

domi2907 napisał:

W sumie w pt wszystko badaja przez usg albo normalne albo dopochwowe..rzadko kiedy kekarz sie bierze za robote recznie ze tak to ujme. Jak tylko ma usg w gabinecie to z niego korzysta.

Nie masz zwykłego badania ginekologicznego? U mnie na każdej wizycie jest zwykłe ginekologiczne na fotelu plus usg z podglądem na serduszko.
Poza tym przez usg lekarz nie zobaczy np. infekcji, one czasami przebiegają bezobjawowo, a leczenie jest ważne.

mycha670 napisał:

dopadlo mnie przeziębienie..... nie mogę sobie dac z nim rady :( znacie jakieś sprawdzone sposoby? Pomóżcie proszę

Herbata z sokiem malinowym, najlepiej domowym. Ciepłe mleko z wciśniętym ząbkiem czosnku i z miodem (o dziwo smaczne :) ) Mnie dwa razy w ciąży już uratował ten zestaw od leków :) W razie bólu gardła tantum verde.

11 lata 3 tygodni temu #802412 przez pietruszka
Cześć dziewczyny,

Porto, nie kupiłam jeszcze komody. Na razie kupuję kafle, deski itp. Na przyjemności przyjdzie czas później :blink:

Powiem Wam, że mnie lekarz każe przychodzić co 2 tyg na kontrolę szyjki, choć niby jest z nią ok. Ale bada mnie na każdej wizycie ginekologicznie i usg dopochwowe i w ten sposób mierzy dł. szyjki. A dziecka nie bada, patrzy tylko czy serce bije.

A, Domi, z tego co mi wiadomo, to u mnie w szpitalu jest znieczulenie. Tylko podobno jeszcze przed porodem trzeba się zgłosić do anestezjologa. Wcześniej też była możliwość skorzystania, tyle że płatnie. Zamierzam przetestować jak to funkcjonuje. Chociaż nasłuchałam się, że przez znieczulenie może nie być akcji porodowej, bo nie czujesz kiedy masz przeć itd. Jeśli dałabym radę, to wolałabym z tego nie korzystać.

Wiecie co, cellulit mi się robi na udźcach. Stosujecie jakieś kremy, peelingi, masaże? Bo ja jak na razie to stosuję szorstki ręcznik.

alt="Suwaczek z babyboom.pl" border="0"/></a>

11 lata 3 tygodni temu #802417 przez pietruszka
Według nowych wytycznych, które obowiązują od kwietnia 2011, kobieta ciężarna ma prawo do:

- 18 wizyt u położnej (od 5. miesiąca ciąży), która pracuje w przychodni POZ
- 40 godzin zajęć w bezpłatnej szkole rodzenia gimnastyki przedporodowej
- towarzystwa bliskiej osoby podczas porodu: męża, partnera, siostry, matki
- rodzenia w każdej pozycji, czyli skorzystania z sali do porodu rodzinnego z łazienką z prysznicem do masaży oraz drabinkami
- wyboru swojego mieszkania na miejsce wydania dziecka na świat (jeśli ciąża rozwija się prawidłowo i poród zapowiada się fizjologiczny - siłami natury)
- znieczulenia zewnątrzoponowego (trzeba jednak pamiętać, że wtedy dziecko rodzi się dłużej)
- znieczulenia wziewnego, czyli gazu rozweselającego
- wyboru, czy poród ma odbierać położna, czy lekarz
- położenia dziecka zaraz po porodzie na brzuchu, by zetknęło się z bakteriami matki, a nie lekarza lub położnej (o ile noworodek dostał 8-10 pkt w skali Apgar)
- rodzenia w specjalnej wannie z hydromasażem, jeśli ten wariant najbardziej odpowiada matce
- masażu wykonanego przez położną

alt="Suwaczek z babyboom.pl" border="0"/></a>

11 lata 3 tygodni temu #802425 przez majeczka22
AKTUALNA TABELKA NA DZIEŃ 4 GRUDZIEŃ 2013

11 lata 3 tygodni temu #802430 przez domi2907
Kasztanowa przed kazda wizyta u lekarki w gabinecie ide do pielegniarki ktora robi wymaz i pobiera probke moczu zeby wykluczyc infekcje. Lekarka tylko usg dopochwowe albo zwykle.

11 lata 3 tygodni temu #802438 przez moni91
Mamusie orientujecie się jak to wygląda z becikowym jak nie jestem po ślubie?? bo już nic nie wiem wiem tylko tyle że nie mogę przekroczyć zarobków na głowę 1992zł ale słyszałam tez coś z tym że dziecko musi mieć moje nazwisko czy może mieć nazwisko ojca bo już nie wiem:(:(:(

11 lata 3 tygodni temu #802467 przez annlu
domi2907
Ja rozumiem, że część z Was miała nieprzyjemne sytuacje i woli dmuchać na zimne.... I nie gniewam się :)
Po prostu czytając Wasze odpowiedzi odebrałam to jak jakiś taki atak w moją stronę, że nie zwracam uwagi na to co ważne i że mogę się przejechać czy coś.... A to nieprawda. Bardzo zależy mi, aby mały był zdrowy i aby wszystko przebiegło jak najlepiej i zwracam uwagę na każdy nawet najmniejszy szczegół w moim ciele i samopoczuciu, ale tym samym wierzę w to co mówi mój lekarz, bo jednak do tej pory poprowadziła mnie bez problemów i ma bardzo pozytywne opinie.
Dodatkowo koleżanka z klasy rodziła w marcu tego roku i też chodziła do niej i zdając jej relacje z każdej wizyty mówi, że miała identycznie.... A urodziła zdrową, dużą dziewczynkę - Lilkę :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka