BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

11 lata 2 miesiąc temu #826621 przez monis90
Hehe, ja daję rade obciąć paznokcie u nóg :) wystarczy tak okrakiem usiąść zeby brzuch byl między nogami i się schylić :) golenie nóg nie jest też trudne - podobna metoda. Brzuch pomiędzy nogami. Co do naszego największego problemu (koleżanki polecały lusterko albo męża) wybrałam lusterko ale w trakcie stwierdziłam że jest strasznie nieporęcznie i leciałam na ślepo :) sukces, zero zacięć :))))) jestem z siebie dumna :) ehhehe

p.s blog genialny - idzie się pośmiać
P.s 2 demotywator mnie troche zdemotywował bo jeszcze dzis sobie myslałam jakie to macierzyństwo będzie zajebiste. :)

Buziaki Monia

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #826622 przez Anulka
Joasia B ja miałam teraz w szpitalu robione AFP ( Alfa-fetoproteina), to są też przeciwciała, bo w organizmie mamy ie tylko te które wywołują konflikt serologiczny, no i on występuje tylko gdy matka ma rh - a dziecko rh +. Wysoki wynik AFP może wywołać wady rozwojowe u dziecka. U mnie wynik wyszedł 125 iU/ml, jest to dla kobiety nie będącej w ciąży bardzo wysoki wynik, natomiast dla ciężarnej jest to w granicach normy. Bo przy wadach wynik AFP jest dwu lub trzykrotnie wyższy.
Co do ciuszków to mam używane od znajomych, rodziny i z lumpeksów , kilka nowych. I ciuszki wszystkie w stanie bardzo dobrym lub idealnym. To czy ktoś kupuje nowe czy używane to sprawa czysto osobista. Rzeczy dziecięce są drogie lub bardzo drogie a dzieci w pierwszych miesiącach rosną tak szybko, zresztą same się przekonacie - pierworódki, że czasem rzecz zakłada się tylko raz lub wcale. Ja teraz Juliankowi, gdy on już ma prawie 1,5 roku, czasem kupuję coś nowego, ale baaaddzo dużo kupuję też w lumpeksach, ale jak wiecie lumpeks lumpeksowi nie równy. Ja kupuję w takich gdzie rzeczy są w stanie idealnym, czasem są nowe. Dużo też odstaję od szwagierki, która jest mistrzynią wyszukiwania "perełek" wszędzie. Więc czasem aby przynajmniej raz założyć wszystko co mam z rzeczy dla Julianka, przebieram go po 2 razy dziennie :lol:, a on tak tego nie lubi, zresztą jak każdy mały mężczyzna :lol:.
Co innego kupować dziecku fajne, "mądre", wlywające na jego rozwój zabawki, no to co innego, a takie zabawki nie są tanie. A ciuchy?? Dziewczyny, przyznajmy się, że generalnie robimy to dla siebie, aby lepeij się poczuć, nie gorszymi od innych. Bo naszym maluszkom obojętnie czy są nowe czy używane, najważniejsze aby były WYGODNIE, no przecież żesz !!! :woohoo:
Salonka ja również nie mogę powiedzieć, że przepadam za okresem zwanym ciążą i nie należę do tej grupy mamusiek,które za tym stanem tęsknią. Dla mnie wspaniałoście zaczynają się w chwili narodzin maluszka, oooo to jest już fantastyczne i im dalej tym bardziej :laugh:

11 lata 2 miesiąc temu #826637 przez kwietniowa_mama
Przerewelacyjny blog!!! Uśmiałam się :woohoo:
Pokazuje idealnie stan w którym się obecnie znajdujemy mogę się pod tym podpisach obiema rękami i nogami
Co do ogolenia sobie nóg i pomalowania paznokci, czy nawet obcięcia ich zgadzam się w 100% to nie lada wyzwanie zrobić to, a mając długie prawie metrowe nogi, nawet schylanie się czy usiłowanie zrobienia tego okrakiem z brzuszkiem pomiędzy graniczy z cudem, bo wtedy najświętszy kręgosłup woła o modlitwę

"Niemoc ogolenia sobie pitki"- no to akurat przykre, ale tez tego doświadczam i też jestem z tego powodu wkur...zona:P, pewnie każda by była :blink:

11 lata 2 miesiąc temu #826641 przez tolad662
Dodalam stronke do ulubionych i czekam na wpis o porodzie :D

U mnie metoda "na oko" daje rade poki co ale czuje ze pod koniec po prostu nie siegne miedzy nogi :D

11 lata 2 miesiąc temu #826645 przez GabiSBB
A ja się boję tego wpisu o porodzie... :) Ale też czekam z niecierpliwością :) Rozesłałam własnie link do mojej grupy ze szkoły rodzenia :)

11 lata 2 miesiąc temu #826760 przez Ewelkaa
Bożżżżż ależ zimno :( minus 15 aż się z łóżka nie chce wychodzić, niestety z cukrzycą nie ma wylegiwania się, trzeba wstawać z rana jeść śniadanko i spalać dostarczony z nim cukier. Głupiego robota, bo po co wstawać jeść i spalać, jak można by było spać do 10, nie jeść i nie mieć czego spalać :laugh:

Wczoraj miałam awizo i dziś muszę lecieć na pocztę odebrać kaftaniki dla Zosi :) mam nadzieję, że z rana nie będzie kolejki. Jeszcze ręcznik i wyprawka do szpitala gotowa, reszta w domku czeka po starszym bracie.

Miłego dnia dziewczynki i nie dajcie się mrozom :)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #826761 przez Asia K
A ja juz jestem w 7 miesicu a moja ciezarówka nadal tkwi na 6 płotku – o co kaman ?

Pepco jest the best – przynajmniej w mojej okolicy – rzucaja czasami takie tanie okazje ze hohohoh
Moja mama Małej kupila juz na … uwaga uwaga GWIAZDKE :D kurteczke w pepco za 24 zł jest rewelacyjna I mozna tak podwinąć rekawki ze Mała ponosi ja conajmniej 2 sezony :)

Monis – masz prawo nie kupowac tam ale mozna wychaczyc naprawde fajne ciuszki , jak tylko nie bierze sie pierwszego lepszego – twoja tesciowa to chyba tak wlasnie zrobila bo mi sie udalo wylowic ciuszki które wygladaja jak nówki :D

Monis – jak znasz polozne to jest duuuuuuuuuuuuzy +.
Ja jednak bede rodzic w L. wiem wiem slyszlam te opinie, ale tez slyszalam dobre opinie no I mój lekarz tam pracuje – łudze sie głupia ze trafie na jego dyżur :p

Tolad – nie wiem jakie termometry polecaja na szkolach rodzenia , ale ja mam pelen zestaw :
termometr smoczek – super sprawa dla niemowlaka które lubi dydolki :)
termometr zwykły elektryczny – teraz dla kilkulatka w sam raz
termometr który przyklada sie do czoła – dziecko które smoczka juz nie ssie , a jest zbyt niecierpliwe by wytrzymac siedzac I trzymajac pod paszką :)

Tweety super wiesci – teraz to tylko w spokoju do kwietnia :*

Joasia – co to jest odczyn Coombsa?
Aaaaaa – to ja to chyba dzisiaj bede odbierala ale ja mam rh +

Mój synus mnie ostatnio rozbraja, całuje mnie po brzuszku I dopytuje czy Aska spi I co teraz robi , juz teraz wiem ze bede miala w nim duzo pomocy – wczoraj bolała mnie glowa to usiadl na tapczanie, polozyl sobie podusie na kolankach I kazal sie polozyc I mnie szmeral po tej glowie – ojojoj jak mi bylo blogo :)

Co myslicie o spaniu? W jakie pozycji? Ja wiem ze powinno sie na lewym boku , ale ja tak nie moge zasnąć- mecze sie bardzo długo I nic, a wystarczy ze przewr. Sie na prawy bok to zasypiam jak dziecko – czy myslicie ze to moze byc niebezpieczne?

11 lata 2 miesiąc temu #826769 przez GabiSBB
Dzien dobry mamuski :) Ja nawet nie patrze termometr! Dzis musze pozalatwiac pare spraw na miescie i az sie boje czy odpale auto, bo przy mrozach lubi nie odpalac. Ide dzis na impreze pracownicza, a potem przychodza do nas znajomi z zaproszeniem slubnym, wiec musze ogarnac mieszkanie i skoczyc na zakupy zeby czyms ich poczestowac.
Za mna calkiem wyspana noc. Katar obudzil mnie tylko raz o 2:00, wysmarkalam sie, wysikalam i o dziwo zasnelam odrazu i spalam do rana!
Asia K Ja spie na lewym boku lub na plecach ale spalam tak juz przed ciaza. Miedzy nogi daje sobie poduszke. Nie wiem czy jakos powaznie moze zaszkodzic spanie na prawym boku ale chyba bardziej grozne jest nie spanie w ogole!
Cudownego masz synka! Bedziesz miala wspaniala pomoc w domu :)

11 lata 2 miesiąc temu #826773 przez tolad662
Witam :) U mnie dziś -18 a za oknem syberia ;/ nawet nie wiem kiedy to napadało :D Chodników nie widać ale dziś nie wychodze w ogóle.
Dodatkowo mam wysyp bakterii na chacie. Teściowa chora po opiece nad wnukiem (ten tydzien o dziwo spedziła u niego) + w gratisie dorzucony młody dziś od 7 (dalej chory). Piękny dzień się zapowiada!

Asia słodki ten Twój dzieciaczek :)
Ja mam to samo ze spaniem, kiedyś tylko na lewym ale teraz lepiej mi zasnąć na prawym. Czytałam, że to nie jest zła pozycja dla maluszka, byle by nie na plecach.

Ewelka ja do wizyty odpuszczam sobie te regularne jedzenie śniadania, wkurza mnie myśl że na wolnym będę musiała robić wszystko z zegarkiem w ręku. I tak zachwalałam ostatnio te kanapeczki dietetyczne i dupa, już mi się przejadły :D Brak nabiału na śniadanie- no kto to w ogóle wymyślił?!

11 lata 2 miesiąc temu #826774 przez Salonka
Asia Kto chyba ten wiek u dzieci, mój synuś powili dobija do 5 lat i też się tak zachowuje. Troszczy się o dzidzie w brzuchu, codziennie przytula, całuje, masuje :) Jak mówię że coś mnie pobolewa to od razu reaguje z troską aż ludzie obserwujący zdarzenia reagują z zachwytem :) Tylko to teraz tak jest, a czy nie zmieni się po porodzie?? Może pojawić się zazdrość itp.. :) No zobaczymy, narazie jest błogo :)
A jeśli chodzi o spanie to ja tak jak i w pierwszej ciąży tak i w tej śpię i na lewym i na prawym i na wznak. Mam bardzo duże problemy z bezsennością więc wolę leżeć jakkolwiek żeby tylko spać..
U mnie w Krk -6 st ale i tak pizga... Pewnie odczuwalna dużo niższa temperatura. Mały w przedszkolu a ja zabieram się za ogarnięcie mieszkania przed weekendem.
Miłego dnia Wam życzę!

11 lata 2 miesiąc temu #826805 przez monis90
Jeju dziewczyny ja chyba nie dam rady wstawac co noc do dziecka. Dzis spalam od 1 do 5 w nocy i jestem wykonczona... jakas bezsennosc mnie dopadla. jestem juz po kawie i nic. wzielam prysznic tez nic. taka zmeczona jestem, a tu tyle do roboty. jutro studia, trzeba sie pouczyc bo sesja...

odnosnie tego spania to nie powinno sie spac na prawym boku poniewaz z prawej str. brzucha idzie jakas żyła albo tetnica ktora doprowadza krew do nóg i mogą wam się zrobic żylaki na nogach.
jesli chodzi o spanie na wznak to tez jest odradzane bo dzidzius wraz z całym swoim domkiem uciska na jelita i można mieć hemoroidy z tego powodu ponoc.

ja staram sie spac na lewym. bynajmniej zasypiam. jak czasem sie obudze w nocy to jestem na prawym albo na wznak ale od razu sie przewracam spowrotem na lewy. nie kontroluje przewracania się w nocy ale kontroluje przewracanie się wraz z poduszką do której "tuli się" mój brzuch (tak jakos mi wygodnie i tule poduszke do brzucha) hehe :)

11 lata 2 miesiąc temu #826828 przez tolad662
A może takie cudo? :D
Załączniki:

11 lata 2 miesiąc temu #826835 przez GabiSBB
Monis, spokojnie dasz radę :) Ja np cały dzień siedzę w domu robiąc nic, a i tak jestem tak zmęczona jakbym harowała w kopalni! Myślę, że to przez ciąże. Jak pojawi się dziecko to zrobisz wszystko, żeby przestało płakać, nie było głodne, było przewinięte itd., mimo mega zmęczenia. No i pamiętaj, że masz męża/niemęża który też będzie Ci pomagał! Głowa do góry :)
A z tym leżeniem na wznak, ktore praktykuję to nie wiedziałam, że może powodować hemoroidy! To by wiele tłumaczyło... Muszę się pilnować od dziś!
tolad ja ostatnio mialam taką wizję siebie (zasypiając więc było to coś pomiędzy snem a jawą), że zaiwaniam u nas po ścieżce dla rowerów w butach do biegania, getrach sportowych i pchając przed sobą wózek do joggingu :))) Jak powiedziałam to mężowi to tylko spojrzał spode łba...nie wiem o co mu chodziło ;)

11 lata 2 miesiąc temu #826839 przez mila
hej dziewczyny już weekend!!! :laugh:
tydzień leci nieubłagalnie.....blog przeczytałam przed chwilą rewelka!!a jest jakaś druga część tego blogu?
u mnie to nawet nie wiem ile jest na dworze stopni mieszkam w centralnej Polsce zawsze jest troszkę cieplej...co prawda "upałów nie ma"ale wczoraj odnotowałam wieczorem jakieś -8
co do malowania paznokci i golenia nóg dajemy z maluszkiem rade... :)

11 lata 2 miesiąc temu #826844 przez Ewelkaa
tolad współczuję Ci tej sytuacji z chorym maluchem w domu, miejmy tylko nadzieję, że Twoim "teściowa" też będzie się tak chętnie zajmowała, to będziesz miała z niej pomoc :)

Asia K mój młody też jest cudny, nawet ułożył piosenkę dla małej coś w stylu "Zosia maleńka Zosia, kochana Zosia" i tak w kółko śpiewa do brzuszka . W stercie ubranek znalazł po sobie takie maleńkie skarpetki z kaczuszkami i powiedział, że on będzie je zawsze małej zakładał, ale tylko na świeżo umyte stopy :)

monis90 ja na szczęście od pewnego czasu mam przypływ energii, wszystko w domu poprasowane, a to dla mnie naprawdę wielki sukces :) Nocne wstawanie do dziecka to był dla mnie najgorszy aspekt macierzyństwa, bo śpioch ze mnie niemiłosierny, ale dałam radę i Ty na pewno też dasz. A mój młody noce zaczął przesypiać dopiero jak skończył rok, więc łatwo nie było :)Na początku zeszłego roku jak zaczęliśmy na poważnie myśleć o drugim dziecku, to właśnie to nocne wstawanie było na minus powiększania rodziny (taka egoistka ze mnie), ale powiem Ci, że teraz widzę to jakoś w jaśniejszych barwach, ze względu na niełatwą ciąże od końca października jestem na zwolnieniu lek., jestem wypoczęta i tak samo będzie ja mała się urodzi, jak się nie wyśpię w nocy, to odeśpię z nią w dzień, a że nie będzie posprzątanie czy ugotowane, to jeszcze nie koniec świata :) Będzie dobrze zobaczysz!

Właśnie zjadłam owsiankę przygotowaną z 1,5 łyżki płatków i pół szklanki 2% mleka. Łapki do góry, która by się tym najadła, bo ja nie :angry:
Byłam na poczcie, odebrałam kaftaniki dla Zosi, są śliczne i naprawdę dobre gatunkowo, mam nadzieję, że po praniu też takie będą :) Póki co polecam, ja wzięłam po 2 z każdej aukcji:
allegro.pl/kopertowa-koszulka-kaftanik-5...bor-i3910845133.html
allegro.pl/koszulka-kaftanik-na-napke-56...bor-i3882138239.html

Dziewczyny w jakiej temp. pierzecie ubranka dla maluchów? Na metkach jest 40st, ja te jasne prałam w 90, żeby odkazić :) ale zastanawiam się czy w takie wysokiej temp. nie zafarbują mi te kolorowe...

A spanie na lewym boku zawsze było moją ulubioną pozycją, jeszcze dawno temu na brzuchu, ale odzwyczaiłam się w pierwszej ciąży :) Ostatnio w dzień dobry tvn była fizjoterapeutka zachwalająca różnego rodzaju poduszki do spania i mówiła, że faktycznie spanie na lewym boku jest najlepsze, bo wtedy krew lepiej przepływa itp, ale powiedziała, że każda mam powinna spać tak jak jej wygodnie, bo żadna pozycja tak naprawdę nie zagraża jej, ani dziecku.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka