BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu #842790 przez Salonka
Aga77 jak brzuch opada to znaczy że dziecko powoli schodzi w dół, przygotowuje się do zejścia do kanału rodnego, ale take it easy!! to normalne i jeszcze tak na dole chwile pobędzie.
Ewelkaa 6 tyg to chyba dużo.. Ja słyszałam o ostatnim miesiącu.. Ale nie wiem.. Ja i tak mam spadek Libido ostatnio a mąż mój nic nie mówi więc jakoś sobie radzi :)Jeszcze mi pewnie przyjdzie ochota przed :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #842794 przez Ewelkaa
Ja od początku mam nisko brzuch, dzięki temu łatwiej mi się oddycha, ale za to niewygodnie siedzi :)
kiedyś mówili,że brzuch opada na kilka tyg. przed porodem, ale czytałam ostatnio, że to nieprawda.

10 lata 10 miesiąc temu #842805 przez igamon
Dzien dobry w południe:) rany, dziewczyny, ale Wy jestescie tu aktywne... za mna kolejna nieprzespana noc, ostatnio tak mam po 2-3 godz gapie sie w sufit i za diabla usnac nie moge. Od 4 do 7 walczylam i dopiero jak chlopakow wyslalam do pracy i przedszkola to moglam nadrobic.
Pytajcie ile chcecie, odpowiem jak tylko bede umiala najlepiej.

Z watkow ktore zapamietalam
- miekka szyjka na tym etapie to nic dobrego, bo to po prostu etap przygotowawczy do porodu, a na to w naszym przypadku zdecydowanie za szybko. Trzeba duzo lezec, odpoczywac, nie dzwigac i niestety tez nie wspolzyc-skurcze wywolane orgazmem moga spowodowac juz takie porodowe. Wiem ze z maly dzieckiem w domu lezenie jest prawie niemozliwe, ale chodzi o to by w unikac pozycji pionowej, gdzie glowka badz posladki naciskaja na szyjke i moga ja stymulowac do rozwierania. Ale nie jest tak zle-bo grunt zeby wlasnie tego rozwarcia nie bylo i zeby sie nie skracala. Na miekkiej szyjce mozna doczekac do porodu o ile przestrzega sie ww.

- zdecydowanie macie wiecej uplawow a nie sa to wody plodowe. To wina hormonow, tak to niestety jest. Jak beda to wody to za nic nie pomylicie ich z niczym innym, wierzcie mi. Polecam w ostatnich tyg podlozyc sobie pod przescieradlo takie duze podklady ( z jednej str folia z drugiej bawelna) mozna kupic w aptece - bo pecherze lubia pekac zwlaszcza w nocy. W czasie pelni! Ale to juz inna historia.

-te napinania w gorze brzuszkow to raczej od wypinania sie malenstwa. Skurcze, nawet te przepowiadajace, nibolesne obejmuja cala macice, takze w pozycji lezacej jak podusicie caly brzuch az do spojenia lonowego i wszedzie bedzie twardy, to to jest skurcz. Jak przypada rzadko czyli mniej niz 4 na godz i nie boli, to sie nie martwimy.

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #842807 przez GabiSBB
Ja z kolei czytałam ,ze własnie po tym można poznac, ze dziecko się obrociło i schodzi w dół bo brzuch się obniża. Nie znaczy to, że jutro urodzisz :) Dzidek powinien się obrócić tak do 36 tygodnia, mój jeszcze głową do góry siedzi i wczoraj też mialam wrażenie, że brzuch mi się obniżył...ale tylko na chwilę :/

Przegnałam stresy domowymi obowiązkami: prasowanie, sprzątanie, pranie i gotowanie hehe :) Jakoś mi lepiej, włączyłam sobie fajną muzyczkę i nawet trochę potańczyłam :)

Jadę teraz zawieźć męża garnitur do pralni bo za tydzień wesele. Podskocze odrazu do Reala po te chusteczki, póki będą. Zobaczę co tam jeszcze fajnego w Realu mają i dam Wam znać :)

10 lata 10 miesiąc temu #842812 przez igamon
Jeszcze jedenj watek mi sie przypomnial - seks w koncowce ciazy. Przy ciazy fizjologicznej, bez powiklan mozna korzystac caly czas. W ostatnich 2-3 tyg, czyli jak ciaza jest juz formalnie donoszona jest polecany dla tych ktorzy chca wywolac porod. W czasie skurczu w trakcie orgazmu wydziela sie oksytocyna. Pomaga tez masowanie brodawek ( ssanie, szczypanie co kto tam lubi:) A poza tym w spermie sa prostoglandyny, naturalne, ktore tez maja za zadanie rozwierac szyjke i wywolywac skurcze.

10 lata 10 miesiąc temu #842832 przez Salonka
Igamon nie wiem czy prześledziłaś mniej więcej ostatni miesiąc naszych postów, jeżeli tak, to proszę Cię, mogłabyś się wypowiedzieć w moim temacie, chodzi mi o to wszystko co nas tak poruszyło że moje dziecko dość szybko rośnie i lekarz zdecydował żeby podać w 34 tyg sterydy na rozwój płucek żeby mógł mi wywołać poród w 37 tyg żeby mały nie był zbyt duży przy porodzie. On chce żebym rodziła naturalnie a nie przez cc. Zdarzają się takie przypadki jeżeli wszystko idzie dobrze i dziecko dobrze się rozwija?? Czy to coś nie bardzo jest?? Jak to u Was w szpitalu?? Spotkałaś się z czymś takim??
Z góry dzięki za odpowiedź.

10 lata 10 miesiąc temu #842847 przez igamon
Szczerze mowiac jest to dla mnie nowosc. Sterydy podajemy tylko w przypadku zagrazajacego porodu przedwczesnego. I chyba sie nie zdazylo, a z pewnoscia nie na moich dyzurach, zeby porod byl wywolywany ze wzgledu na mase plodu. Jezeli przewiduja ze bedzie duze, to po prostu kieruja pacjentke na cc.

10 lata 10 miesiąc temu #842858 przez igamon
dbiegajac na chwile od tematu, mam cos dla Was- bezplatne warsztaty dla kobiet w ciazy

www.bezpiecznymaluch.com.pl/warsztaty

www.swiadomamama.pl/events

mamapyta.pl/warsztaty-i-konferencje/kategorie/konferencje

10 lata 10 miesiąc temu #842863 przez tolad662
Ewelka ja tam bym uprawiała gdybym mogła, a że to nie to co kiedyś (sex co dziennie) to raz czy dwa na tydzień chyba by nie zaszkodziły :D W ogólę to przewrotne, jak mogłam to średnio miałam chęć, a jak nie mogę to codziennie mi się chce :woohoo:

Stresu się najadłam przed chwilą za cały tydzień! Teściowej tak spadł cukier, że pogotowie wzywałam, oczywiście mi to też obniżyło sporo ale już zjadłam i jest ok. Nie wiem jak to będzie jak się młody pojawi, ogarnij jego i jeszcze ledwo ciepłą kobiete- masakra. Dodatkowo wnusio u niej pod opieką, który w zasadzie uratował sytuacje bo zaczął ryczeć jak nie dawała znaku życia, inaczej dalej bym zalegała i oglądała film u siebie. Mówie Wam, nie ma nic gorszego niż cukrzyk który nie przestrzega diety i podstawowych zasad!

igamon to te niebolesne skurcze jesteśmy w stanie "wymacać" tylko w pozycji leżącej? Bo ja stoję to mam cały napięty brzuch :P

10 lata 10 miesiąc temu #842871 przez igamon
Najlatwiej w poz lezacej, ja jak stoje to tez mam kamien, kazda zmiana pozycji i juz jest kamien. I na to biore nospe i aspargin i generalnie robi mi sie rzadziej. Ale jak sie lezy i nagle chwyta, to macie skurcz-albo przepowiadajacy, albo porodowy, w zaleznosci od nasilenia, czestotliwosci itd.

10 lata 10 miesiąc temu #842883 przez Salonka
To mnie nie pocieszyłaś...

10 lata 10 miesiąc temu #842889 przez igamon
Wierze ale moze w Twoim szpitalu sie to praktykuje. 37tyg to ciaza donoszona, tylko nie zawsze szyjka jest na tyle dojrzala by indukcja porodu zadzialala. Generalnie robi sie 3 podejscia, co drugi dzien, jak ostatnie nie wywola porodu, to robi sie cc.pogadaj ze swoim ginem jak on to widzi.

10 lata 10 miesiąc temu #842894 przez Ewelkaa
Kasia Bosacka w programie O Matko, jak jechała do szpitala rodzić, to dla starszych dzieci zostawiła w domu prezenty od nowego braciszka :)
Spotkałyście się z takim zwyczajem ?

10 lata 10 miesiąc temu #842910 przez mamutek
Hej ho! Nie nadążam za wami! Ale będę się starała..
My w poprzednich dwóch ciazach współżylismy do konca a po 37 tygodniu to nawet b. Intensywnie, jakoś mój organizm tego potrzebowal :P. A potem miałam naprawdę dość łatwe porodu, b. Szybko poszło. Choć nie bezboleśnie.. :huh: polecam taka gimnastyke! Jeśli nie ma przeciwwskazań oczywiście..

Ratujcie, ja od 14dni mam nieprzerwana infekcje, leje mi się z nosa, kaszlę tak że czasem posikuje :ohmy: koszmar! Schudłam 2kg przez szalejace cukry..co wy bralyscie na przeziębienia? poza homeopatia bo w to nie wierzę..

10 lata 10 miesiąc temu #842912 przez tolad662
mamutek ja chorowałam zanim cukrzyce miałam więc nie wiem co teraz brać bym miała. Normalny diabetyk połowy leków nie może, wydaje mi się że my też. W aptece musisz zapytać.

A te prezenty to fajny pomysł, można dzieciaka przekupić żeby rodzeństwo bardziej polubił :D hehe

Tak mnie naszło, po porodzie tylko tantum rosa? Płyn do higieny intymnej odstawiamy czy jedno i drugie?

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka