BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu #848860 przez tolad662
Aaaaale pogoda, właśnie do domu wróciłam i czuje sie wspaniale :D Normalnie energia rozpiera... tylko ciężki ten balon więc poległam :P
Entuzjazm kontra możliwości 0-1
I co wy takie w weekend wyciszone, a dzis no nie nadąrzam po prostu, a pół dnia mnie nie było :D

Gabi podziwiam i gratuluje wytrwałości :D Ja bym nie wysiedziała tyle czasu nawet jak bym mogła. Jednak zalegiwanie na kanapie daje po kondycji ;/
A z tym samopoczuciem w stosunku do cc masz rację, ja mam strasznie mieszane uczucia. Z jednej strony ciesze się z "mniejszego bólu" (chociaż to pojęcie względne), a z drugiej odbieram to jako mały policzek w twarz.

Ewelka oby to trzustka, dziś znów na czczo w normie :silly: w środę dowiem się co i jak. A Tobie z pewnością należy się łatwy poród :) słuchaj się męża :D

Mamutek ja od soboty mam sny z porodem ale takie lajtowe :) Jak się dużo o czymś myśli to później nawiedza nas temat we śnie.

Igamon a może orientujesz się jak to jest z pesarem i planowaną cc. Czy nosze go do zabiegu? Różnie to bywa i niektóre babki przecież szybko po jego wyjęciu rodzić zaczynają.

U mnie jak się okazało ten wynik GBS nie jest wystarczający bo był pobierany wymaz z szyjki tylko (tyle tylko żeby do pesara był wynik), czeka mnie więc na następnej wizycie ponowne pobieranie ;/
Tosie, tosie- luuubie :D
Patent na zaparcia mam: mandarynki :D Może nie na każdego zadziała ale na mnie jak najbardziej. Jem max 2 dziennie na 2 śniadanie i codziennie od tygodnia zaliczam toaletę. Powoli ale jakoś leci :D Bosacka z swoim programie wspominała, że pomagają na to i póki co zdają egzamin.

mila mi znajoma polecała oliwkę zwykła Bambino, to samo z mydełkiem. Krem jak dla nas na lato Ziaji ze ślimakiem na pudełku.

Italia ja mam na opisie USG napisane w którym przedziale czyli 90 centyli i zgadza się z tabelkami. Ale to tylko na tym ostatnim, na innych nie mam napisane za to mój w 29 ważył 1500 i napisane mam, że według USG wiek również na 29 tydzien więc w normie- Twój tym bardziej wydaje mi się jak najbardziej w rozsądnej wadze :)
A co do wózka to prałam wszystkie elementy jakie można było a będą miały kontakt z mlodym.
leżaczek- bujaczek mamy od znajomych. Jakiś fischer price z grzechotkami na pałąku, funkcja wibracji i inne pierdoły.

nati.olsztyn rozwiń myśl bo nie skumałam :) "Ze względu na mój zawód i specyfikę pracy nie jestem zwolenniczką porodów sn chodźby nie wiem co bo widzę jak bardzo szkodzi to noworodkom, ale jeśli cc to tylko ze wskazań! "

Prawie godzinę zajeło mi czytanie i odpisywanie :lol:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #848868 przez GabiSBB
Anulka z całym szacunkiem, ale nie jestem ani baranem ani nie uważam, że brakuje mi własnego myślenia. Zbastuj czasami z epitetami... Wiem, że jesteś doświadczoną mamusią, ale to nie oznacza że jesteś nieomylna. Mi nie szkoda kasy na własne dziecko, więc jeśli chcę używac Oilatum który kosztuje aż 25 zł to go kupuję i nie są to dla mnie pieniądze wyrzucone w błoto tylko pieniądze przeznaczone na pielęgnację mojego dziecka. Jeśli chcesz kąpać dziecko w krochamlu to prosze bardzo ale nie nazywaj mnie baranem tylko dlatego, że kupuję porządne kosmetyki dla swojego dziecka.

10 lata 10 miesiąc temu #848872 przez nati.olsztyn
tolad Przepraszam że tak ogólnie się wyraziłam. ;-) Jestem pielęgniarką i pracuje na oddziale Patologii i Wad Wrodzonych Noworodków i Niemowląt. Więc to do nas trafiają wszystkie niedotlenione "kwiatki" wycisniete dołem mimo że było trzeba i można 100 razy zrobić cc, ale doktorkowi się np nie chciało albo źle ocenił sytuację i już było za późno. Wybaczcie teraz za tę doslownosc... I mam nadzieję że nikogo nie uraze i nie wystrasze tym wpisem! :-)

10 lata 10 miesiąc temu #848874 przez Margolec
Hej, wydaje mi się, że najbardziej hipoalergiczne są właśnie płatki mydlane i że je się poleca nawet dla tych osób, które mają choroby skóry. Ja piorę w płatkach, ale zamierzam kupić jelpa, bo się przy pierwszym dziecku - alergiku z atopowym zapaleniem skóry sprawdziło. Co do kosmetyków. Początkowo myślałam, że Mała na 100% będzie miała alergie, bo ma duże obciążenia genetyczne, ale w końcu uznaliśmy, że kupujemy hippa sensitva i jak będzie potrzeba to się dopiero wtedy na emolienty przeniesiemy. U nas głownie sprawdzało się emolium i balneum choć przy AZS to trzeba było często zmieniać te emolienty. No i kupiliśmy żel do kąpieli, ale chyba będziemy go używać jako płyn do kąpieli i balsam do ciała z tej samej linii. Mam jeszcze kupić linomag -maść do pupy, do stosowania na co dzień i sudocrem w razie odparzeń.

A moja Maleńka się wierci na wszystkie strony aż do bólu - dosłownie. Jutro mam wizytę u gin i muszę z nią porozmawiać o specyfikach typu napar z liści malin żeby przyspieszyć poród - bardzo nie chcę przenosić jak z z pierwszym dzieckiem to było. Plan 3xS (seks, sprzątanie, spacery) może nie dać rady.

10 lata 10 miesiąc temu #848883 przez tolad662
nati spoko :) po prostu nie wiedziałam o co chodzi :D Wiesz, IQ spada w ciąży a pod koniec to juz jakis obrzęk mózgu się robi chyba :D

10 lata 10 miesiąc temu #848906 przez Anulka
GabiSBB napisał:

Anulka z całym szacunkiem, ale nie jestem ani baranem ani nie uważam, że brakuje mi własnego myślenia. Zbastuj czasami z epitetami... Wiem, że jesteś doświadczoną mamusią, ale to nie oznacza że jesteś nieomylna. Mi nie szkoda kasy na własne dziecko, więc jeśli chcę używac Oilatum który kosztuje aż 25 zł to go kupuję i nie są to dla mnie pieniądze wyrzucone w błoto tylko pieniądze przeznaczone na pielęgnację mojego dziecka. Jeśli chcesz kąpać dziecko w krochamlu to prosze bardzo ale nie nazywaj mnie baranem tylko dlatego, że kupuję porządne kosmetyki dla swojego dziecka.

Gabi nie pisałam tu wcale o TOBIE :woohoo: . Tylko ogólnie. Nie jesteś jedyna na świecie. Na początku mojego wpisu było Italia a nie Gabi :).

10 lata 10 miesiąc temu #848929 przez Atenka85
Witam,
Ja dziś pierwszy dzień sama na chorobowym, sił i zdrowia chodzić po sklepach brak. Z siłami na porządki też kiepsko. Generalnie to nuda.
Co do bujaczka to ja kupiłam dzieciom siostry na prezent taki:
allegro.pl/fisher-price-3w1-lezaczek-fot...598-i3992819549.html

Maluszka można pohuśtać, i starszak jak będzie miał ochotę to usiądzie. Moja siostra przy drugim synku bardzo dużo go używała, mały miał kolki, problemy z brzuszkiem i się uspakajał tylko w bujaczku.

A wogóle to nie ma co przesadzać z kupowaniem wszystkiego, bo trzeba mieć co wpisać na listę prezentów.

10 lata 10 miesiąc temu #848951 przez tweety
a ja bylam takim barankiem i kupilam oilatum. nie zaluje bo to swietny plyn, ale teraz przeszlam na ziaje tez z emolientami i to bede stosowac Adasiowi. tak juz mamy ze reklamy na nas dzialaja. ale nie wazam tez ze oilatum to zly plyn, jest super jakosci ale mozna miec podobne taniej. i tyle

10 lata 10 miesiąc temu #848953 przez tweety
jutro wizyta. panika

10 lata 10 miesiąc temu #848979 przez igamon
Dziewczyny nie wyzywac mi sie tu:)))

My stosowalismy Oillan, to to samo co Oillatuma, ale nie tak reklamowane i tansze, np.

www.blizejciebie.pl/oillan-emulsja-natlu...,279_421,4360,1.html

I teraz tez bedziemy.
Oliwki juz sie nie stosuje, a jak dziecko ma sucha skore i nie chcecie kupowac drogich emolientow, to wlejcie troche oliwki do wody w ktorej kapiecie malenstwo, ale nie smarujcie nia dziecka! Bardzo zapycha pory.

Co do bujaczka, kto nie ma niech nei kupuje bo pozniej rodzina nie ma pomyslu na prezent, a faktycznie przez pierwsze miesiace dziecku nie powinno sie serwowac pozycji pollezacej. A tak juz bedzie pomysl na chrzciny.

monitoru oddechu nie kupowalismy, faktycznie przy zdrowym noworodku zbedne. A malego mielismy w pokoju niecale 2 miesiace i jakos wyrosl na madrego 3latka, nie majac nas obok przez rok-czego sobie nie wyobrazam
;)

Tweety nie stresuj sie, jestesmy z Toba.:)

10 lata 10 miesiąc temu #848983 przez igamon
Mialo byc "oillatum"

10 lata 10 miesiąc temu #849006 przez Salonka
Hello babeczki:)
Ja po wizycie w szpitalu z młodym i ufff... wszystko gra i tańczy a jutro czeka mnie przeprawa w przedszkolu bo nie zostawię tak tego of course...

Ja bujaczek mam po starszym
www.mulan.pl/fisher-price-lezaczek-bujac...1-0-18-kg-l0539.html

Oilatum stosowałam i teraz też kupiłam, ale np jak mi się kończył i nie szłam akurat do sklepu to kąpałam małego w krochmalu działa tak samo).

Już 17.20.. ja jestem padnięta, ostatniej nocy spałam 2,5 godz i strach pomyśleć co dziś będzie.. Noce mnie niszczą:( i te cuuudowne sny... że rodzę dziecko z 7 palcami u ręki... Ehhh... byle do końca...

10 lata 10 miesiąc temu #849028 przez Anulka
Co do sytuacji Ukraina - Rosja, nie pamiętam która z Was pisała że się martwi. Powiem tak, to co serwują nam nasze media , a nawet w samej Ukrainie ukraińskie media i internetowe kanały informacyjne, jak i co jest pokazywane to w większości przeplatane jest farsą. Właśnie.... :huh:. Krymscy Rosjanie wychodzą na ulicę z hasłami : Ja kocham swój kraj Ukrainę, mimo że z pochodzenia jestem Rosjaninem/ką, przecz z Putinem. Nie potrzebujemy interwencji Rosjan...etc. Osoby znane w Rosji artyści, pisarze, z pierwszych stron gazet, jedna z wypowiedzi :
Cokolwiek by się wydarzyło na Krymie, mieszkańcy powinni wiedzieć, że Władimir Putin nie robi tego, aby żyło się im lepiej. Chodzi tu tylko i wyłącznie o geopolityczne ambicje . - Oddzielenie Krymu od Ukrainy utworzy kolejną enklawę z niepewnym losem . Jak Osetii Południowej , Abchazji i Naddniestrza . Bez normalnego stanu i zwykłych paszportów . Bez uznania międzynarodowego . - To prawie 100% działania militarne , które niszczą życie i dobrobyt wszystkich na Krymie , niezależnie od przekonań . - To destabilizacja sytuacji w całej Eurazji , która zakłóca istniejący układ sił w regionie Morza Czarnego . - Negocjować należy z Ukrainą . Ukraina - to mądre państwo , które zawsze możne znaleźć sposób , aby uniknąć rozlewu krwi ."
Ogólnie mówiąc władza kosztem zwykłych ludzi "robi swoje interesy" robiąc niezłe "pranie mózgu" wszystkim dookoła.
Dziś w jednym radiu usłyszałam jak prowadzący program skwitował zachowanie UE wobec sytuacji na Ukrainie : Na początku UE była zaniepokojona, potem mocniej zaniepokojona, obecnie strasznie zaniepokojona sytuacja na Ukrainie. A działań z jej strony BRAK !

Reasumując: Jak nie wiadomo o co chodzi to ZAWSZE chodzi o pieniądze, czyli władze. My zwykli ludzie i tak niczego nie zrozumiemy, tylko to co zobaczymy w TV lub usłyszymy w radiu. Ale to w bardzo dużym stopniu farsa, kłamstwo i zamydlanie oczu. Więc lepiej dać sobie spokój i modlić się aby konflikt nie rozprzestrzenił się dalej. Chociaż nie myślę, aby Putin poszedł w kierunku np. Polski, na Ukrainie strefa jego wpływów i kontroli kończy się. Dalej ma zachód to już tereny UE.

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #849033 przez Aga77
Salonka noce to i ja mam okropne dziś też spałam nie dużo a rano do szkoły trzeba było młodego zaprowadzić po 2 tyg laby :(
Cieszę się że z synkiem ok :)

Ja zakupiłam kosmetyki Hippa ale jeśli będzie trzeba to na pewno kupię Oilatum czy jakiś inny emolient z młodym też mi się sprawdził nadmanganian potasu zwany kalium ( fioletowe tabletki )bo po miesiącu zaczęło go wysypywać z czasem okazało się że moje hormony a nie alergia :blink:

tweety ty się nie stresuj wszystko będzie bobrze :) my tu wszystkie trzymamy kciuki :)

monitora oddechu nie kupujemy ale na pewno będzie buraczek i huśtawka coś w tym stylu allegro.pl/hustawka-fisher-price-krolicz...jny-i4008579800.html (dostanę od siostry )

Ognisko było udane nawet bardzo ale nie będę wam robić smaka :silly:

10 lata 10 miesiąc temu #849051 przez GabiSBB
Tweety nie stresuj się kochana, bo dzidzia wszystko czuje to co Ty przezywasz, więc niepotrzebnie fundujesz jej stresa! Wszystko będzie ok!

Salonka
super wieści! Jednak dzieciaki to tytany są ;)

Z tymi trzymaniem dzieciaka w sypialni do roku czasu to ja tez tak sceptycznie patrzę, bo po to zrobiliśmy mu pokoik, zeby sobie tam spał i tam miał swoje krolestwo. Myślę, że okaże się w praniu co ostatecznie zrobimy. Nie wyobrażam sobie, żeby spał z nami w łóżku, ale tez się nie zarzekam, bo życie bardzo lubi weryfikować takie deklaracje ;)

Anulka ja również uważam, że wiemy tylko tyle ile pokażą nam media, a wiadomo nie od dziś, że media manipulują i to bardzo. I tak na prawdę nigdy się nie dowiemy do końca o co tam chodzi, bo to jest tak gruba polityka i takie za tym stoją sprawy, że my maluczcy nie mamy o tym pojęcia! Również uważam, że ani UE ani USA ani żadne NATO nie ruszą militarnie na Rosję! Dzisiejszy świat nie pozwoli sobie na taką wojnę. I przede wszystkim samo słowo "wojna" moim zdaniem jest mocno teraz nadużywane! Media nakręcają temat, ale jeśli wgłębić się w historię terenów o które teraz chce walczyć Rosja, jeśli przyjrzeć się specyfice demograficznej i kulturowej tamtego regionu to jawi się on nam zupełnie inaczej niż przedstawiają to media!
Zobaczymy co będzie dalej...
Jednak żart, że chyba będzie wojna, bo rodzi się dużo chłopców stał się jakoś mało śmieszny....

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka