BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2014

11 lata 2 tygodni temu #859097 przez andzelinekk
Witam wszystkie sierpniowe Mamusie :)
Już jakiś czas Was podczytuje i postanowiłam się dołączyć :) Jest to moja 2 ciąża, natomiast pierwszy poród :( Termin mam na 8.08 i wczoraj dowiedziałam się że będzie córeczka :blink: Myślę, że przyjmiecie mnie do Waszego grona :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 tygodni temu #859162 przez midnight
Byłam dzisiaj u diabetologa i ponieważ mój gin uparł się, żeby powtarzać obciążenie glukozą (choć mam zdiagnozowaną cukrzycę) postanowiłam zapytać, kiedy mam to obciążenie ponownie robić i czy w ogóle robić... (wolałabym sobie cukier podnieść zjadając wieeelkie lody niż pijąc glukozę :cheer: ). Babeczka powiedziała, że specjalnie te badania są robione pomiędzy 24 a 28 tygodniem, ponieważ wtedy zmienia się gospodarka węglowodanowa i to jest najgorszy okres w całej ciąży. Jeśli zrobi się to obciążenie wcześniej, i nie wykryje się cukrzycy, to nie oznacza wcale, że właśnie po 24 tygodniu ona się nie pojawi :ohmy:

11 lata 2 tygodni temu #859174 przez asienka87
Gburiato zależy chyba czy chodzisz prywatnie... bo prywatnie to nie ma żadnego problemu- mówisz, ze chcesz zwolnienie.. natomiast słyszałam, że na nfz jest gorzej.. ale tez do końca nie wiem.. musisz spróbować i zobaczysz :)

Andzelinek witaj :) ale nas ostatnio się namnożyło ;) super, im więcej tym lepiej :) córeczka, fajnie, jakas odmiana na naszym forum zdominowanym przez synków :laugh: jak sie czujesz? poczulaś juz pierwsze ruchy :)?

midnight to po co niektórzy lekarze każą robić wcześniej :angry: jaki bezsens :ohmy: tak mnie sie własnie wydawało, ze lekarz kaze mi robić za wcześnie... dlatego idę przed samą wizytą, choć to i tak będzie dopiero 23 tydzień...

11 lata 2 tygodni temu #859183 przez andzelinekk
asienka87 Samopoczucie mam dobre, noce przesypiam bez problemu :) a co do ruchów to jak dotąd nic, ale jak byłam na połówkowym wczoraj to mi pani doktor powiedziała,że mam łożysko na przodniej ścianie brzucha więc trochę później mogę je odczuwać :blink:

midnight Ja miałam obciążenie glukozom już w 14tc, ponieważ źle wyszła mi glukoza normalna. A teraz podobno znowu mam mieć robioną jakoś w 24tc, Chociaż już w tym 14tc wykryto u mnie cukrzyce :dry:

11 lata 2 tygodni temu - 11 lata 2 tygodni temu #859191 przez midnight
andzelinekk - To mamy podobnie :) Ja miałam w 12/13 tc (czy jakoś tak?), z racji tego, że jestem w grupie osób z obciążeniem w wywiadzie. I w zasadzie, gdybym sama gina o to nie zapytała, to pewnie też by mi zlecił dopiero w 24 tygodniu.. A że ja jestem ciążowym "trudnym przypadkiem" to wolałam sama się upomnieć :/ Jak sobie radzisz z tym cholerstwem ? ;)

asienka87 może u Ciebie też są jakieś wskazania do tego, żeby wcześniej to badanie zrobić?

11 lata 2 tygodni temu #859209 przez ann-sunshine
Gburia co do zwolnienia to zależy od lekarza. Są tacy co już na pierwszej wizycie pytają ciężarną czy chce zwolnienie, a są i tacy co twierdzą, że ciąża to nie choroba i nie są skłonni dawać. Na twoim miejscu powiedziałabym o dolegliwościach i zobaczysz co na to lekarz.

Witaj Andzelinekk :-) oooo 3 dziewczynka, trzymam kciuki, aby tym razem ciąża zakończyła się dobrze :-)

Midnight patrz, ale nam naukowo wyjaśniłaś.

Andzelinekk jeszcze dwa lata temu robiło się badanie cukru na początku ciąży bez obciążenia i jak wychodziło źle, to od razu ciężarna była monitorowana pod tym kątem. Teraz obowiązkowa jest już tylko z obciążeniem w drugiej połowie ciąży. A ta na początku tylko jak są wskazania.

11 lata 2 tygodni temu #859211 przez asienka87
Midnight no własnie nie mam żadnych wskazań.. glukoza z krwi robiona wcześniej wyszła mi w normie.. ale szwagierka mi mówiła, a tez chodziła do niego, że on właśnie wcześniej wysyła na to obciażenie glukozą, ale nie wiem czemu..

Andzielinekk to życzę szybkiego wyczucia pierwszych ruchów ;)

11 lata 2 tygodni temu - 11 lata 2 tygodni temu #859217 przez nataliaa87
Ann wywołałaś kolejną podczytującą nas mamę :)
Witaj Andzelinekk :) Gratuluję dziewczynki :) W końcu jakaś nowość :)
Witaj Ewcia :)
Skąd jesteście dziewczyny?

Czyste szaleństwo ostatnio u nas :)

Gburia rzeczywiście jeśli chodzi o zwolnienia, to zależy to od lekarza. Mi moja lekarka dała już na pierwszej wizycie. Nawet się nie pytała czy chce. Powiedziała, że bez sensu żebym się męczyła w I trymestrze w pracy. I tak mi przedłuża co miesiąc, bo wie że boli mnie kręgosłup itp.

Asienka tak sobie myslę, że skoro kazano nam zrobić to badanie na następną wizytę, to widocznie tak też można. W końcu nie my tu jesteśmy lekarzami i oni chyba wiedzą, co mówią :)

11 lata 2 tygodni temu #859239 przez midnight
ann-sunshine Heh, i wyszło na to, że się mądrze:D
asienka87ja glukozę na czczo mierzoną zawsze miałam w normie

Żeby nie było - lekarzem nie jestem, ale uważam, że lepiej zrobić wcześniej i ew, powtórzyć później (i w związku z tym pomęczyć się dłużej z dietą i całym tym cyrkiem) niż żyć w błogiej nieświadomości i zaszkodzić dziecku i sobie. badanie ani nie jest takie straszne jak to większość opisuje i nie jest też szkodliwe. Dziewczyny, nie ma się co denerwować na zapas - lepiej zdać się na lekarza i wierzyć, że wszystko będzie ok :) A cukrzycę można opanować :X (czekolada śni mi się po nocach - na przemian z lodami:))

11 lata 2 tygodni temu #859244 przez asienka87
Natalia pewnie tak :) nie martwie sie tym bardziej, że Ty tez je masz, nie jestem więc sama :laugh:

midnight racja :) bo własnie moja szwagierka robiła też wcześniej, wyszła jej zbyt wysoka i miała powtórzyć, ale później okazało sie, że wszystko dobrze :)

11 lata 2 tygodni temu #859264 przez nataliaa87
Asienka, a Ty kiedy masz wizytę? Ciekawe czy na te wyniki trzeba jakoś dłużej czekać czy tak standardowo do 1go dnia..

11 lata 2 tygodni temu #859282 przez ann-sunshine
Midnight ale w dobrym tego słowa znaczeniu, właśnie dobrze, że nam tu takie mądre rzeczy piszesz :-)

A ja nie mogę słodyczy teraz jeść, tzn pozwalam sobie na jedną czekoladkę, albo małego wafelka, albo 3 herbatniki, ale jak zjem więcej to mam nudności. A normalnie bez słodyczy żyć nie mogę.

11 lata 2 tygodni temu #859290 przez andzelinekk
midnight W sumie z cukrami daje sobie rade, nie mam tam jakichś skoków, tylko na czczo masakra i prawdopodobnie insuline na noc dostane... :dry: Co do słodyczy to mnie nie ciągnie wogóle i chyba od początku ciąży tak miałam :) Wyjdzie mi i Malutkiej to na dobre :silly: A jak u Ciebie z tym?

ann-sunshine Dziękuję i mam wielką nadzieje że tym razem będzie wszystko dobrze :)

asienka87 Wyczekuje ich każdego dnia, ale znając życie poczuje je w najmniej oczekiwanym momencie :silly:

nataliaa87 Witam :)Dziękuję Bardzo, chociaż miałam małą nadzieje na chłopca,ale teraz jestem chyba najszczęśliwsza na świecie :laugh: Ja jestem ze śląska okolice Mysłowic :silly:

11 lata 2 tygodni temu #859302 przez asienka87
Natalia ja mam wizyte 2 kwietnia- sroda i idę na badanie 31 marca- poniedziałek, mnie babka w labo pow ze wyniki sa na następny dzień, z tym, że ja robie jeszcze inne badania i wszystkie będę miała do odbioru na następny dzień..

11 lata 2 tygodni temu #859337 przez GburiaFuria
Co do obciazen glukozą to ja też mialam robione na początku ciąży ze względu na wywiad rodzinny. Okazało się, że wyszedł bardzo dziwny wynik, zaskakująco niski. Ponieważ miałam taką możliwość mieżyłam cukier w domu,zapisałam wyniki i były dobre, więc chyba w szpitalu coś pomylili. Następne obciążenie mam zlecone w 24 tygodniu.

Co do lekarza to chodzę państwowo do poradni przyszpitalnej, gdyż szykuje się na poród w tym szpitalu. Słyszałam, że niektorzy lekarze robią problem ze zwolnieniem, no ale zobaczymy, w pon sie wszystko okaże.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka