- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- Sierpniówki 2014
Sierpniówki 2014
- katsi87
- Wylogowany
- pierwsze słowa
u nas rano cudne sloneczko i akurat jak bylismy na miescie to wykorzystalam witamine D;) bylismy chwilke u lekarza,na zakupkach a teraz w domku lenistwo. Maz oglada Wilka z Wall Street a Ja tak katem oka;) u nas dzis na obiadek pstrag i dorsz
z folii z piekarnika,z cukinia mmm;)
Po poludniu ide na shellac bo juz mi odrosly;)
Dzidziusie dzis grzeczne dopiero po powrocie z dworu,wczesniej mi dokuczaly troszke;)
wiki:rozpoznajemy bobaski po tym ile ktore jest starsze lub mlodsze:we wczesniejszych postach pisalam ze kazde jest z innego dnia:miedzy dziewczynka a chlopczykiem jest 4dni roznicy i tak bylo od poczatku ze jajeczko z dominisia zostalo zallodnione najpozniej;)a bobasek niespodzianka o dzien mlodszy od krystianka. a 3dni starszy od corci;)
ann sunshine:kochana wrzuc cala wyprawke pliss;)))) Ja od jutra zaczynam kompletowac powoli;)
aggi:kochana wrzuce zdjecia naprawde;)tylko ze Ja nie mam photoshopa.i nie wiem jak to zrobic zeby tak fajnie sekwencja szlo jak u Was? porownanie jest napewno;)
missy:Gratuluje coreczki;))))super ze wszystko wyszlo wporzadku !;)Naewno to czekanie na badania jest wnerwiajace:my wchodzimy bez kolejki ale oczywiscie w innym wypadku oczekiwanie jest okropne. Dzis robimy ciasteczka;)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- aggi
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 354
Suzanna ja też biorę Tardyferon Fol, ale wyniki miałam dobre ale powiedział mi że mam brać i będę brała do końca
missyy no to super A data.. wiesz.. pewnie nie raz już czytałaś że dzieci nie odchodzą tylko zmieniają datę przyjścia na świat Napewno tak miało być I zobaczysz wszystko będzie dobrze aniołek czuwa
katsi ja mam program photoscape on jest darmowy i jest tam opcja łączenia zdjęć godzinka rozpoznania i program staje się prościuteńki w obsłudze a inne dziewczyny nie wiem jak łączą. Ann??
- aggi
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
UBRANKA:
body – albo rozpinane na całej długości, albo zakładane przez głowę i rozpinane tylko w kroku – po 5 – 6 sztuk z krótkim i z długim rękawem
koszulki – dla mnie bezużyteczne, bo trzeba zakładać przez głowę i podwijają się w pasie
śpiochy i półśpiochy – lubię śpiochy ale takie rozpinane w kroku, dużo łatwiej zmienić pieluchę, co na początku robi się często, albo wygodniejsze i chyba praktyczniejsze na lato półśpiochy z szeroką bezuciskową gumką w pasie – 5-6 sztuk
pajacyki rozpinane na całej długości i na obydwu nogawkach – moje ulubione – 5-6 sztuk
kaftaniki lub sweterki – jako druga warstwa na wierzch na body – gdy jest chłodniej, lub na spacer – 4 sztuki (jeden cieplejszy polarkowy np)
skarpetki – nawet jeżeli używasz śpiochów z zakrytymi stópkami, to początkowo noworodkowi jest często zimno i dodatkowo zakłada się też skarpetki – 3-4 pary
czapeczki – dla noworodka bez wiązania pod szyją (te wiązane przydają się na spacery u ok. półrocznego dziecka jak już siada i łapie rączkami czapkę i ściąga) – cienkie czapeczki 4 sztuki
niedrapki – ochraniacze na rączki bo przez pierwsze dni nie obcinamy paznokci i zakładamy na dłonie, żeby dzidzia się nie podrapała – 2-3 pary
DO SPANIA I DO WÓZKA
cienki kocyk i gruby kocyk
rożek – są usztywniane i nie. Rodzice szybko się wprawią w obsłudze noworodka i usztywniany nie jest potrzebny. Usztywnienie przyda się tylko, gdy wręczycie dziecko niewprawnej cioci lub wujkowi maluszka ;-p
ŁÓŻECZKO
z regulowaną wysokością, na początku dzidzię macie na samej górze, a w miarę ruchliwości dziecka, obniżacie poziom, wyjmowane szczebelki też się przydają
materac – wybór duży, w zależności od zasobności portfela, piankowe, pianka – kokos, kokos-gryka
prześcieradła frotte lub bawełniane na gumkę 2-3 sztuki
poduszka i kołdra – do spania na początku zupełnie zbędne, mnie kołdra przydawała się zimą do wózka jako ocieplacz na spód, a poduszkę używałam do karmienia – układałam sobie na niej dziecko i przystawiałam do piersi
ochraniacz na łóżeczko – niezbędny, ciągle go używam mimo że Marta ma już swoje „dorosłe” łóżko i chyba będę musiała zainwestować w drugi
przewijak
DO KĄPIELI:
wanienka – ja mam ze stojakiem, bo nie mamy warunków do kąpieli w łazience i kąpaliśmy w pokoju – wygoda, bo nie trzeba się nad dzieckiem pochylać, a jeżeli mama jest po cesarce, to początkowo jest to trudne
ręcznik z kapturkiem – 3 sztuki (lepiej zainwestować w większe, na dłużej starczą)
myjka lub gąbka – na początku zbędna, bo wystarczy dotyk dłoni rodzica, potem się przyda,
płyn do kąpieli – emolient
KOSMETYKI
nożyczki do paznokci, szczotka do włosów,
krem na odparzenia,
octenisept do pielęgnacji pępka – tu dopytajcie co poleca wasz szpital i położna, bo są różne szkoły
jałowe gaziki – do przemywania pępka i do czyszczenia jamy ustnej (taka namiastka mycia zębów)
nawilżane chusteczki – trzeba wypróbować i znaleźć te, które odpowiadają najbardziej
proszek do prania specjalnie dla maluszków
pieluchy jednorazowe
pieluchy tetrowe i flanelowe – do wycierania buzi, przy ulewaniu na ramię rodzica, do przykrywania w czasie upałów, przydają się też w przychodni na wizytach, ja kładłam też na przewijak, bo nie miałam specjalnego pokrowca – 10-15 sztuk
krem ochronny z filtrem UV
termometr elektroniczny
frida – do czyszczenia noska (przydatne przy pierwszym katarze) oraz woda morska do noska
nieprzemakalne podkłady – dla mamy w szpitalu po porodzie, ale również w domu, gdy przebieramy dziecko na naszym łóżku, lub na spacerze w wózku
POZOSTAŁE:
wózek z parasolką i osłoną przeciwdeszczową – w lecie niezbędna, choć czasami łatwiej zasłonić dziecko pieluszką tetrową
fotelik do samochodu
śpiworek do spania – po kilku miesiącach akurat na późną jesień jak już dzidzia zacznie się wykopywać, zapina się delikwenta, wkłada do łóżeczka i nie martwimy się że się rozkopie
smoczek uspokajacz
choć jedna butelka ze smoczkiem dla noworodków i paczka mleka modyfikowanego (może się okazać, że mleko u mamy pojawi się po kilku dniach, i w momencie kryzysu nie ma się co zastanawiać tylko podać bez wyrzutów sumienia sztuczne. Butelka też może się przydać, jeżeli będziecie chciały podawać herbatkę koperkową na brzuszek lub wodę w upały
laktator – w pierwszym miesiącu użyłam tylko dwa – trzy razy, ale przy odstawianiu od piersi był niezbędny, do waszej decyzji
podgrzewacz – radziłam sobie bez, dla mnie za duży wydatek pieniężny
- nataliaa87
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 6
- ann-sunshine
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Nieopisana radość
- Otrzymane podziękowania: 178
Katsi, dobrze że przypominasz bo oczywiście zapomniałam. O widzę że Aggi już wrzuciła, thanx Aggi.
Ja sobie robie kolaże zdjęć w programie Picasa
- nataliaa87
- Wylogowany
- gadatliwa
missyy wszystkiego naj, naj z okazji rocznicy! Dużo miłości, radości i zrozumienia w kolejnych latach
- katsi87
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
- asienka87
- Wylogowany
- rozmowna
Missy gratuluje i życze miłego swiętowania
Katsi a to neispodzianka wstydnisia może faktycznie to druga dziewczynka przykro, że musisz tak szybko iść do szpitala, ale najważniejsze zdrowie dzieciaczków
Midnight oj, uczulenie, mam to samo jak zjem za dużo, to wysypka ;/ ale w normie mogę jeść i zrobiłaś mi mega smaka
a ja mam wizyty u gina co 3 tyg i zawsze mam usg.. czyli ogladam mojego Skarba co 3 tyg i już za tydz znów go zobacze tylko, że ja prywatnie chodze... a na nfz jest chyba rzadziej usg?
Wiki a jakie sa normy? ja właśnie mam badanie w poniedziałek.. a wyższym wynikiem nic sie nie martw, moja znajoma też w pierwszym badaniu miała za wysokie, a w drugim już w normie
a ja byłam u lekarza w 19t5d i mój bobas ważył 299 g, lekarz powiedział, ze to norma Twój faktycznie spory, smakuje mu Twoje jedzonko
Natalia ja żadnych witamin nie biorę i nie brałam... gin tylko na początku zapisał mi kwas foliowy, a potem już nic.. powiedział, że mam wszystko w normie i póki co nic nie potrzebuje, i ze ciaża przebiega prawidłowo i wszystko jest w porządku
Aggi a ja dziś zrobiłam fasolke po bretońsku (czyli grochówe , jak to mój mąż mówi ) mąż mnie o nią od kilku dni prosił niestety ciężkostrawna potrawa i trzeba odrobinkę zjeść tak więc kolejny dzień niezbyt zdrowy ale cóż, trzeba jeść wszystko po trochu
a dziś mam ochote na ciasteczka owsiane mam już składniki wszystkie, trzeba sie tylko za to zabrać a dziś tak u nas pieknie , słonecznie oby jak najdłuzej
- nataliaa87
- Wylogowany
- gadatliwa
A tak poza tym to u Ciebie fasolka po bretońsku to to samo co grochówka ? U mnie to całkiem dwie różnie rzeczy
- asienka87
- Wylogowany
- rozmowna
- Inna607
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 5
Ostatnio pisaliśmy o tym co planujemy po macierzyńskim i tak oglądajac serial wpadł mi do głowy pomysł myśleliście o tym by zajmować sie dziećmi i dostawać pieniądze ? Np mając swojego brzdaca, można wziąść pod opiekę jeszcze jedno dziecko? co o tym sądzicie ?
asienka87 narobilas mi smaka tymi ciasteczkami pieknie wygladaja
missy Życze dużo miłości na kolejne rocznice
Natalia ja tu w UK biorę Pregnacare to mi zaleciła położna i mam to brać do końca ciąży czyli zestaw witamin codziennie po jednej tabletce
Co najśmieszniejsze kazali mi odstawić kwas foliowy i brać właśnie te witaminy.
Czyli co kraj to obyczaj.
- aggi
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Odprawiłam męża do pracy, zjadłam śniadanko małe
i przypełzłam do Was poczytać Dobrze spałam dzisiejszej nocy, szok
Ani razu nie wstałam na siku.. Ale jeszcze pójdę trochę
poleżeć.
katsi nie ma za co, ja ją kiedyś na komputer sobie zapisałam całą bo chyba ze wszystkich jakie czytałam właśnie ta od Ann jest coś warta i wg niej robię zakupy
asienka ale grochówa a fasolka to dwie zupełnie inne rzeczy Ja mam zamiar zrobić zupę fasolową, ale nie taką gęstą jak fasolka po bretońsku tylko taką bardziej zupowatą ale to może na jutro zrobię a dzisiaj mam w planach jajko sadzone i szpiiiinak mniam ale smaków narobiłaś ciasteczkami
Inna dokładnie co kraj to obyczaj, a co lekarz to teoria Każdy inaczej mówi
Udanego dnia
- MAniula
- Wylogowany
- budujemy zdania
- 15.12.2012 {*}
- Otrzymane podziękowania: 5
Też mierze brzuch w okolicy pępka, jak się najadłam i nie opróżniłam to było już 87cm heh a dziś rano 83cm i mam około 2,5 do 3 kg do przodu.
I gratuluje dziewczynki;) fajnie, że ich nam przybywa...
I też wstaje koło 6-7 jak nigdy.
Ja za to wczoraj poszalałam. Zamiast odpoczywać to zaczęłam przesadzać kwiatki w doniczkach, poskakałam po krzesłach, potem posiedziałam kilka godzin na podłodze z poduszką i siałam roślinki. Ledwo wstawałam, kość ogonowa mi dała się tak we znaki że popukalam się w głowę. Nie chcę myśleć co będzie jak ten brzuszek urośnie, jak kondycja jeszcze bardziej spadnie a energia pozostsnie ta sama... trochę brzuch mi się napinał, dziś takie pulsacyjne delikatne skurcze-chyba wezmę nospe.
No a na dziś miłego i słonecznego dnia!
- midnight
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
ann-sunshine jedyną rzeczą, jaką na razie kupiłam, były takie malusieńkie śliczne niebieskie skarpetki, ale kupiłam je w wigilię zaraz po zrobieniu testu - jako prezent informacyjny dla M (zapakowałam i dostał newsa pod choinkę) Na razie tylko oglądam... Myślę, że po połówkowym usg zacznę szaleć :)Poza tym nie do końca wiem, co mam kupić, bo mam cztery maluchy w rodzinie (co prawda same baby)ale dostanę dużo rzeczy po nich.
Mi też właśnie podobają się uniwersalne - zielone, żółte (mam zresztą takie kolory w mieszkaniu )
JA na początku ciąży łykałam femibion, potem próbowałam falvit mama (ale mdliło mnie i wymiotowałam po nim koszmarnie) a teraz łykam prenatal classic i DHA
asienka87 na NFZ, z tego co wiem (bo też chodzę prywatnie), są 3 albo 4 usg, ja mam w zasadzie też co wizytę, bo zawsze coś się komuś nie podoba :/ a teraz dodatkowo będę miała w szpitalu co miesiąc
Coś mi się porobiło i wczoraj mam totalny jadłowstręt - co bym nie zjadła, zaraz rośnie mi w ustach i weszłam dziś na wagę i kolejny kilogram do tyłu i ciała ketonowe w moczu .. (już mam 4 mniej niż na początku ciąży) :/ normalnie bym się cieszyła, a tak...
Dzisiaj mój M. ma urodziny (w końcu kupiłam perfumy), więc muszę się zabrać za sprzątanie mieszkania i zakupy, bo zaprosiłam jego rodziców i dziadków na tort, więc kupa roboty przede mną.
Miłego dnia Wam wszystkim życzę
- missyy
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 17
Też ubolewam nad swoją kondycją Trochę przejdę i bachhh, wszystko łupie i sapie jak staruszka
Z zakupów wróciliśmy baaardzo zadowoleni Pojechaliśmy do Smyka Megastore, sama się czułam jak dziecko w zabawkowym. Oszołomiona i nie wiedziałam co wybrać
Poszalała matka sobie
Chciałyście zobaczyć co kupiłam: