BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2014

10 lata 8 miesiąc temu #863227 przez katsi87
hej dziewczynki;)))
u nas rano cudne sloneczko i akurat jak bylismy na miescie to wykorzystalam witamine D;) bylismy chwilke u lekarza,na zakupkach a teraz w domku lenistwo. Maz oglada Wilka z Wall Street a Ja tak katem oka;) u nas dzis na obiadek pstrag i dorsz
z folii z piekarnika,z cukinia mmm;)
Po poludniu ide na shellac bo juz mi odrosly;)
Dzidziusie dzis grzeczne dopiero po powrocie z dworu,wczesniej mi dokuczaly troszke;)

wiki:rozpoznajemy bobaski po tym ile ktore jest starsze lub mlodsze:we wczesniejszych postach pisalam ze kazde jest z innego dnia:miedzy dziewczynka a chlopczykiem jest 4dni roznicy i tak bylo od poczatku ze jajeczko z dominisia zostalo zallodnione najpozniej;)a bobasek niespodzianka o dzien mlodszy od krystianka. a 3dni starszy od corci;)
ann sunshine:kochana wrzuc cala wyprawke pliss;)))) Ja od jutra zaczynam kompletowac powoli;)

aggi:kochana wrzuce zdjecia naprawde;)tylko ze Ja nie mam photoshopa.i nie wiem jak to zrobic zeby tak fajnie sekwencja szlo jak u Was? porownanie jest napewno;)
missy:Gratuluje coreczki;))))super ze wszystko wyszlo wporzadku !;)Naewno to czekanie na badania jest wnerwiajace:my wchodzimy bez kolejki ale oczywiscie w innym wypadku oczekiwanie jest okropne. Dzis robimy ciasteczka;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #863230 przez aggi
Wiki to ja dokładnie tak samo w okolicach pępka mierzę :)

Suzanna
ja też biorę Tardyferon Fol, ale wyniki miałam dobre ;) ale powiedział mi że mam brać i będę brała do końca

missyy no to super :D A data.. wiesz.. pewnie nie raz już czytałaś że dzieci nie odchodzą tylko zmieniają datę przyjścia na świat :) Napewno tak miało być :) I zobaczysz wszystko będzie dobrze :) aniołek czuwa :)

katsi ja mam program photoscape on jest darmowy i jest tam opcja łączenia zdjęć :) godzinka rozpoznania i program staje się prościuteńki w obsłudze :) a inne dziewczyny nie wiem jak łączą. Ann??

10 lata 8 miesiąc temu #863233 przez aggi
katsi tu jest ta lista, trochę chyba zmodyfikowana - nie wiem bo ściągnęłam ją sobie na kompa i tak jest ;) Bo na której stronie ona była to się chyba nie doszukamy :)

UBRANKA:
body – albo rozpinane na całej długości, albo zakładane przez głowę i rozpinane tylko w kroku – po 5 – 6 sztuk z krótkim i z długim rękawem
koszulki – dla mnie bezużyteczne, bo trzeba zakładać przez głowę i podwijają się w pasie
śpiochy i półśpiochy – lubię śpiochy ale takie rozpinane w kroku, dużo łatwiej zmienić pieluchę, co na początku robi się często, albo wygodniejsze i chyba praktyczniejsze na lato półśpiochy z szeroką bezuciskową gumką w pasie – 5-6 sztuk
pajacyki rozpinane na całej długości i na obydwu nogawkach – moje ulubione – 5-6 sztuk
kaftaniki lub sweterki – jako druga warstwa na wierzch na body – gdy jest chłodniej, lub na spacer – 4 sztuki (jeden cieplejszy polarkowy np)
skarpetki – nawet jeżeli używasz śpiochów z zakrytymi stópkami, to początkowo noworodkowi jest często zimno i dodatkowo zakłada się też skarpetki – 3-4 pary
czapeczki – dla noworodka bez wiązania pod szyją (te wiązane przydają się na spacery u ok. półrocznego dziecka jak już siada i łapie rączkami czapkę i ściąga) – cienkie czapeczki 4 sztuki
niedrapki – ochraniacze na rączki bo przez pierwsze dni nie obcinamy paznokci i zakładamy na dłonie, żeby dzidzia się nie podrapała – 2-3 pary
DO SPANIA I DO WÓZKA
cienki kocyk i gruby kocyk
rożek – są usztywniane i nie. Rodzice szybko się wprawią w obsłudze noworodka i usztywniany nie jest potrzebny. Usztywnienie przyda się tylko, gdy wręczycie dziecko niewprawnej cioci lub wujkowi maluszka ;-p
ŁÓŻECZKO
z regulowaną wysokością, na początku dzidzię macie na samej górze, a w miarę ruchliwości dziecka, obniżacie poziom, wyjmowane szczebelki też się przydają
materac – wybór duży, w zależności od zasobności portfela, piankowe, pianka – kokos, kokos-gryka
prześcieradła frotte lub bawełniane na gumkę 2-3 sztuki
poduszka i kołdra – do spania na początku zupełnie zbędne, mnie kołdra przydawała się zimą do wózka jako ocieplacz na spód, a poduszkę używałam do karmienia – układałam sobie na niej dziecko i przystawiałam do piersi
ochraniacz na łóżeczko – niezbędny, ciągle go używam mimo że Marta ma już swoje „dorosłe” łóżko i chyba będę musiała zainwestować w drugi
przewijak
DO KĄPIELI:
wanienka – ja mam ze stojakiem, bo nie mamy warunków do kąpieli w łazience i kąpaliśmy w pokoju – wygoda, bo nie trzeba się nad dzieckiem pochylać, a jeżeli mama jest po cesarce, to początkowo jest to trudne
ręcznik z kapturkiem – 3 sztuki (lepiej zainwestować w większe, na dłużej starczą)
myjka lub gąbka – na początku zbędna, bo wystarczy dotyk dłoni rodzica, potem się przyda,
płyn do kąpieli – emolient
KOSMETYKI
nożyczki do paznokci, szczotka do włosów,
krem na odparzenia,
octenisept do pielęgnacji pępka – tu dopytajcie co poleca wasz szpital i położna, bo są różne szkoły
jałowe gaziki – do przemywania pępka i do czyszczenia jamy ustnej (taka namiastka mycia zębów)
nawilżane chusteczki – trzeba wypróbować i znaleźć te, które odpowiadają najbardziej
proszek do prania specjalnie dla maluszków
pieluchy jednorazowe
pieluchy tetrowe i flanelowe – do wycierania buzi, przy ulewaniu na ramię rodzica, do przykrywania w czasie upałów, przydają się też w przychodni na wizytach, ja kładłam też na przewijak, bo nie miałam specjalnego pokrowca – 10-15 sztuk
krem ochronny z filtrem UV
termometr elektroniczny
frida – do czyszczenia noska (przydatne przy pierwszym katarze) oraz woda morska do noska
nieprzemakalne podkłady – dla mamy w szpitalu po porodzie, ale również w domu, gdy przebieramy dziecko na naszym łóżku, lub na spacerze w wózku

POZOSTAŁE:
wózek z parasolką i osłoną przeciwdeszczową – w lecie niezbędna, choć czasami łatwiej zasłonić dziecko pieluszką tetrową
fotelik do samochodu
śpiworek do spania – po kilku miesiącach akurat na późną jesień jak już dzidzia zacznie się wykopywać, zapina się delikwenta, wkłada do łóżeczka i nie martwimy się że się rozkopie
smoczek uspokajacz
choć jedna butelka ze smoczkiem dla noworodków i paczka mleka modyfikowanego (może się okazać, że mleko u mamy pojawi się po kilku dniach, i w momencie kryzysu nie ma się co zastanawiać tylko podać bez wyrzutów sumienia sztuczne. Butelka też może się przydać, jeżeli będziecie chciały podawać herbatkę koperkową na brzuszek lub wodę w upały
laktator – w pierwszym miesiącu użyłam tylko dwa – trzy razy, ale przy odstawianiu od piersi był niezbędny, do waszej decyzji
podgrzewacz – radziłam sobie bez, dla mnie za duży wydatek pieniężny

10 lata 8 miesiąc temu #863238 przez nataliaa87
Matko dziewczyny, ale ja mam zapłon :)Pamiętam, że kiedyś szukałam już właśnie tej listy strona po stronie i jak znalazłam, to sobie zapisałam gdzie ona jest :D Mam zapisane w notesie 42, 43 wiec pewnie gdzies tam powinna być :d

10 lata 8 miesiąc temu #863248 przez ann-sunshine
Missy już dopisuję do listy. A data? No cóż widocznie aniołeczek czuwa nad waszą dzidzią.

Katsi, dobrze że przypominasz bo oczywiście zapomniałam. O widzę że Aggi już wrzuciła, thanx Aggi.

Ja sobie robie kolaże zdjęć w programie Picasa

10 lata 8 miesiąc temu #863251 przez nataliaa87
Zapomniałabym..

missyy wszystkiego naj, naj z okazji rocznicy! Dużo miłości, radości i zrozumienia w kolejnych latach :D

10 lata 8 miesiąc temu #863253 przez katsi87
magiczna lista Ann;)cala w komplecie!cudownie! dziekuje Aggi;)))))

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #863277 przez asienka87
Witam się w ten piękny słoneczny dzień :laugh:

Missy gratuluje :laugh: i życze miłego swiętowania ;)

Katsi a to neispodzianka wstydnisia :) może faktycznie to druga dziewczynka :) przykro, że musisz tak szybko iść do szpitala, ale najważniejsze zdrowie dzieciaczków :)

Midnight oj, uczulenie, mam to samo :P jak zjem za dużo, to wysypka ;/ ale w normie mogę jeść :) i zrobiłaś mi mega smaka :laugh:
a ja mam wizyty u gina co 3 tyg i zawsze mam usg.. czyli ogladam mojego Skarba co 3 tyg :blush: i już za tydz znów go zobacze :laugh: tylko, że ja prywatnie chodze... a na nfz jest chyba rzadziej usg?

Wiki a jakie sa normy? ja właśnie mam badanie w poniedziałek.. a wyższym wynikiem nic sie nie martw, moja znajoma też w pierwszym badaniu miała za wysokie, a w drugim już w normie :)
a ja byłam u lekarza w 19t5d i mój bobas ważył 299 g, lekarz powiedział, ze to norma :) Twój faktycznie spory, smakuje mu Twoje jedzonko :laugh:

Natalia ja żadnych witamin nie biorę i nie brałam... gin tylko na początku zapisał mi kwas foliowy, a potem już nic.. powiedział, że mam wszystko w normie i póki co nic nie potrzebuje, i ze ciaża przebiega prawidłowo i wszystko jest w porządku :)

Aggi a ja dziś zrobiłam fasolke po bretońsku (czyli grochówe , jak to mój mąż mówi :P ) mąż mnie o nią od kilku dni prosił :laugh: niestety ciężkostrawna potrawa i trzeba odrobinkę zjeść :) tak więc kolejny dzień niezbyt zdrowy :P ale cóż, trzeba jeść wszystko po trochu :laugh:

a dziś mam ochote na ciasteczka owsiane :laugh: mam już składniki wszystkie, trzeba sie tylko za to zabrać ;) a dziś tak u nas pieknie , słonecznie :blush: oby jak najdłuzej :)

10 lata 8 miesiąc temu #863309 przez nataliaa87
Asienka u mnie niestety wyniki z góry na dół ciągle złe, ale w sumie i tak nie wiem czy tu witaminy pomoga.. Może też zacznę łykać tylko kwas foliowy i omega3.
A tak poza tym to u Ciebie fasolka po bretońsku to to samo co grochówka ? :D U mnie to całkiem dwie różnie rzeczy :p

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #863356 przez asienka87
Natalia masz racje, to nie to samo :laugh: ja robiłam fasolke :) a napisałam grochówe , bo mój Ł tak mówi :D

a oto moje ciasteczka owsiane :laugh:
Załączniki:

10 lata 8 miesiąc temu #863679 przez Inna607
Dobry wieczór Dziewczynki :)

Ostatnio pisaliśmy o tym co planujemy po macierzyńskim i tak oglądajac serial wpadł mi do głowy pomysł myśleliście o tym by zajmować sie dziećmi i dostawać pieniądze ? Np mając swojego brzdaca, można wziąść pod opiekę jeszcze jedno dziecko? co o tym sądzicie ?

asienka87 narobilas mi smaka tymi ciasteczkami pieknie wygladaja :)

missy Życze dużo miłości na kolejne rocznice :)

Natalia ja tu w UK biorę Pregnacare to mi zaleciła położna i mam to brać do końca ciąży czyli zestaw witamin codziennie po jednej tabletce :)
Co najśmieszniejsze kazali mi odstawić kwas foliowy i brać właśnie te witaminy.
Czyli co kraj to obyczaj.

10 lata 8 miesiąc temu #863723 przez aggi
Dzień dobry mamusie :)

Odprawiłam męża do pracy, zjadłam śniadanko małe
i przypełzłam do Was poczytać :) Dobrze spałam dzisiejszej nocy, szok :)
Ani razu nie wstałam na siku.. :blush: Ale jeszcze pójdę trochę
poleżeć. :)

katsi nie ma za co, ja ją kiedyś na komputer sobie zapisałam całą bo chyba ze wszystkich jakie czytałam właśnie ta od Ann jest coś warta :blink: i wg niej robię zakupy :)

asienka
ale grochówa a fasolka to dwie zupełnie inne rzeczy :P :D Ja mam zamiar zrobić zupę fasolową, ale nie taką gęstą jak fasolka po bretońsku tylko taką bardziej zupowatą :P :P ale to może na jutro zrobię a dzisiaj mam w planach jajko sadzone i szpiiiinak :S mniam ale smaków narobiłaś ciasteczkami :silly:

Inna dokładnie co kraj to obyczaj, a co lekarz to teoria ;) Każdy inaczej mówi ;)

Udanego dnia :kiss:

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #863742 przez MAniula
Hej, ja biore witaminy, moja lekarka mówi że obojętnie co. Polecała witaminer dla kobiet w ciąży. Ja kupiłam Doppel herz mama, bo bylo 60tab myslalam ze bedzie na dwa m-ce a sie okazalo ze mam brac rano i wieczor bo taka podzielona dawka. Ale zwracalam uwage aby zawieraly jod (tarczyca) żelazo i mają kwas DHA.

Też mierze brzuch w okolicy pępka, jak się najadłam i nie opróżniłam to było już 87cm heh a dziś rano 83cm i mam około 2,5 do 3 kg do przodu.

I gratuluje dziewczynki;) fajnie, że ich nam przybywa... :cheer:

I też wstaje koło 6-7 jak nigdy.

Ja za to wczoraj poszalałam. Zamiast odpoczywać to zaczęłam przesadzać kwiatki w doniczkach, poskakałam po krzesłach, potem posiedziałam kilka godzin na podłodze z poduszką i siałam roślinki. Ledwo wstawałam, kość ogonowa mi dała się tak we znaki że popukalam się w głowę. Nie chcę myśleć co będzie jak ten brzuszek urośnie, jak kondycja jeszcze bardziej spadnie a energia pozostsnie ta sama... :ohmy: trochę brzuch mi się napinał, dziś takie pulsacyjne delikatne skurcze-chyba wezmę nospe.

No a na dziś miłego i słonecznego dnia!

10 lata 8 miesiąc temu #863748 przez midnight
Dzień dobry z rana :)

ann-sunshine jedyną rzeczą, jaką na razie kupiłam, były takie malusieńkie śliczne niebieskie skarpetki, ale kupiłam je w wigilię zaraz po zrobieniu testu - jako prezent informacyjny dla M (zapakowałam i dostał newsa pod choinkę) :D Na razie tylko oglądam... Myślę, że po połówkowym usg zacznę szaleć :)Poza tym nie do końca wiem, co mam kupić, bo mam cztery maluchy w rodzinie (co prawda same baby)ale dostanę dużo rzeczy po nich.
Mi też właśnie podobają się uniwersalne - zielone, żółte (mam zresztą takie kolory w mieszkaniu :))

JA na początku ciąży łykałam femibion, potem próbowałam falvit mama (ale mdliło mnie i wymiotowałam po nim koszmarnie) a teraz łykam prenatal classic i DHA

asienka87 na NFZ, z tego co wiem (bo też chodzę prywatnie), są 3 albo 4 usg, ja mam w zasadzie też co wizytę, bo zawsze coś się komuś nie podoba :/ a teraz dodatkowo będę miała w szpitalu co miesiąc :D

Coś mi się porobiło i wczoraj mam totalny jadłowstręt - co bym nie zjadła, zaraz rośnie mi w ustach :( i weszłam dziś na wagę i kolejny kilogram do tyłu i ciała ketonowe w moczu .. (już mam 4 mniej niż na początku ciąży) :/ normalnie bym się cieszyła, a tak...

Dzisiaj mój M. ma urodziny (w końcu kupiłam perfumy), więc muszę się zabrać za sprzątanie mieszkania i zakupy, bo zaprosiłam jego rodziców i dziadków na tort, więc kupa roboty przede mną. B)

Miłego dnia Wam wszystkim życzę :kiss:

10 lata 8 miesiąc temu #863759 przez missyy
Hej mamuśki;)

Też ubolewam nad swoją kondycją :dry: Trochę przejdę i bachhh, wszystko łupie i sapie jak staruszka :blush:
Z zakupów wróciliśmy baaardzo zadowoleni :lol: Pojechaliśmy do Smyka Megastore, sama się czułam jak dziecko w zabawkowym. Oszołomiona i nie wiedziałam co wybrać :lol:
Poszalała matka sobie :P
Chciałyście zobaczyć co kupiłam: B) B)

Mój Mały Aniołek, 15/08/2013,13 tc[*]
Załączniki:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka