BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2014

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #894413 przez kakadu
midnight a ile tego cukru miałaś po 2 godzinach ? tak z ciekawości bo u mnie było 151 i generalnie kazali mi tylko uwazac na cukier, bo powiedzieli ze to nietolerancja. Dzsiaj i tak ide na wszelki wypadek do diabetologa na 15 sta
co do wywoływania ciązy z powodu cukrzycy, to powiem szczerze pierwszy raz słyszę, nie wiem czy któryś lekarz by zaryzykował.

ann sunshine tak ja nadal pracuje i kompletnie jestem niespakowana, moje dzieciaczki raczej terminowe były ) Wiec jak termin na 19 to nastawiam się na 19 sty sierpnia :)

dziulka sliczne zdjecia widac ze mala rosnie :) a to najważniejsze :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 5 miesiąc temu #894422 przez midnight
kakadu ja miałam w pierwszym badaniu po 2h - 166 a w drugim po 2 godzinach 130 (więc w normie). A co do wywoływania, to masz rację, bo sama cukrzyca nie jest absolutnie do tego wskazaniem, ale już połączenie cukrzycy z nadciśnieniem i ew. jakimiś innymi czynnikami już niestety podobno tak.. :)

10 lata 5 miesiąc temu #894443 przez asienka87
Midnight aha, rozumiem.. no i tak , jak piszesz, 38 tc, to ciąża donoszona.. ja nawet chcialabym juz wtedy urodzić i mieć synka przy sobie ;) mój Ł urodził się własnie w 38 tc , ważył 3700 g i miał 59 cm, więc jak najbardziej był donoszony ;)

Ann pomysł ciekawy z tą chustą.. aczkolwiek z mojego otoczenia nikt nigdy takowej nie używał i nawet nie wiem bardzo na czym takie noszenie dzieciaczka w chuście polega :lol:

Natalia no własnie słabo mi dziala... a niby specjalne dla kobiet w ciąży .. ;/ nie dosć, że do picia, przez co boję się o moje zeby.. to jeszcze drogie ;/ kuracja na 20 dni kosztuje 60 zł;/
a co w przypadku, gdy umówisz się na cc, a mały jednak zdąży sie obrócić ?
ja nie miałam ktg.. i w sumie nie wiem od kiedy sie robi.. a to tylko w szpitalu robią, czy gin też ma do tego sprzęt?

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #894461 przez nataliaa87
Asienka umówione cc zawsze można odwołać, ale..

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

A i ja na Twoim miejscu porozmawiałabym jutro z lekarzem o tym żelazie. Ja brałam Sorbifer z kw. askorbinowym i jakoś chyba zadziałał, bo naprawdę nie brałam tego regularnie. A i cena dużo mniejsza. Za 50 tabl. płaciłam coś ok. 30 zł.

Matko..właśnie oglądam "in vitro-9 m-cy później" i pokazywali jak przez cc przyszły na świat bliźniaki :) Wszystko mi zmiękło i się prawie poryczałam. Z reztą ostatnio zawsze płaczę jak widze jakiś poród w tv. Najbardziej mi żal tego, że nie będę mogła się za bardzo na początku ruszyć żeby wytulić moje dzieciątko i w ogóle..

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #894468 przez kakadu
natalia87, moim zdaniem nie ma co kombinować juz, decyzja zapadła i na Twoim miejscu, chociażby ze względu na Twój stan psychiczny nie zakładałabym, ze może się coś zmienić, nawet jak się zmieni rób cesarkę. Umów się już na konkretny termin i już, nie ma co kombinowac, bo najgorsze co może być to jak kobieta nie wie co ją czeka i na co się nastawiać . Najlepiej natalia umów się konkretnie na Borowskiej, jak bedziesz chciała to na prov dam Ci namiary lekarza u którego ( z tego samego powodu ) rodzi moja koleżanka jutro :) ja tez wyje na porodach na tlc albo a polsat play ;)))))

midnight a powiedz czy badasz cukier po kazdym posiłku ? jak to wyglada u Ciebie

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #894474 przez aggi
Witam sierpniówki :) !

Pogoda jest OK, ja się nawet wyspałam - oczywiście dosypiałam rano :huh: no ale powiedzmy że się wyspałam :P Dzisiaj na obiad klasycznie filet z kurczaka w panierce, ziemniaczki i ogórki małosolne mm pycha :) A na deser ciacho, Ann mi wczoraj takiego smaka narobiłaś że musiałam coś upiec !! I nawet mąż mi pomagał :D Która chce?? Czereśniowo-porzeczkowe :) Foto:
Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]
:)

asienka ja też zawsze na morfologię chodzę na czczo :) i tak mnie uczono że mocz i krew na czczo zawsze :P
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

witaj nenupher napisz coś więcej o sobie, maluszku :) To trzymamy kciuki by dzidzia wytrzymała w brzuszku! A lekarz co na to że pierwsza ciąża skończyła się porodem w 34tc??? ma to jakiś wpływ na drugą ciążę??

Wiki ja przestałam narzekać na pogodę nawet jak deszcz pada, serio :) Bo lżej mi że upałów nie ma :) pokaż nam jaką pościel wybrałaś :)

Inna no nie czytaj na necie tylko najlepiej lekarza wypytaj bo normy są różne też dla wieku itd :) trzymam kciuki i nie martw się na zapas :)

Ann mmm jabłecznik też bym zjadła :D

natalia nie martw się, u mnie np robią planowane cesarki w 39tc :) jeszcze trochę czasu masz! :) a przynajmniej dokładnie będziesz wiedziała co i jak i kiedy :) jak termin 1.08 to będziesz mamusią lipcową chyba :D Ty ryczysz na porodach a ja nawet nie mogę chwilę popatrzeć na taki program bo mi słabo momentalnie :blink: makabra..

dziulka ! czekałyśmy na wieści od Ciebie :) W ogóle jeśli możesz odezwij się na priv bo mam sprawę :) 960g to już ładna waga :) Oby wzrastała :D Ależ ona ma śliczne ciemne włoski !! Kochana :blush: :blush: :blush: i te oczątka :) KOCHANA :)

marsi mniam dżem truskawkowy :) uwielbiam :)

midnight jak widać co lekarz to teoria.. ciekawe tylko który ma rację :) No ale co zrobić ;)

missyy mój w 32t5d miał już 2300 i w ogóle wielkością podobno już na 34tc , szok :P ale dziewczynki to kruszynki :D

Dziewczyny co do żelaza : ja na początku hemoglobinę miałam 13,2 i dostałam żelazo mimo że się w normach mieściłam ładnie (12-16). Potem spadła na 12,9 i tak się trzyma a żelazo nadal biorę i mam brać do końca.. Płytki krwi też są ważne czy nie spadają. Ja miałam na początku 341 (przy normach 140-440) więc wcale nie mało a lekarz i tak żelazo dał. Ale płytki mi systematycznie spadają, przy drugim badaniu miałam już 295, a teraz 264. Ale lekarz zadowolony, bardzo bał się że dostanę anemii bom chuda a dzieć sporo 'wysysa' z matki. A ja biorę Tarfdyferon Fol i za 30tabletek (starcza mi na 2 miesiące bo biorę co 2gi dzień) płacę 20parę złotych, chyba 24.

kakadu a masz tam norm wypisane na wynikach z glukozy??? ja po 1h miałam 192 (przy normie 160) a po 2h miałam 127 (przy normie 140) i lekarz powiedział że jest OK

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #894488 przez asienka87
Natalia czyli skoro tak, to lepiej faktycznie zrobić to cc.. daj nam koniecznie znać o terminie, jak już sie umówisz :)
własnie kazał zrobić na jutrzejsza wizytę badanie moczu i morfologię, wiec sam zobaczy wyniki... ale zapytam go czy nie za wolno wzrasta... wolałabym tabletki szczerze mówiac... zaproponuje mu to :)

Aggi mmm, pięknie to ciacho wygląda :) ale mi smaka robicie :P ja też dziś mam fileta z kurczaka w panierce, młode ziemniaczki z koperkiem i buraczki :)
co do babć, dziadków .. to oni zawsze się bronią przed lekarzami, a tym bardziej szpitalami... a Twoja to już piękny wiek ma:) i podziwiam, że jeszcze sama sobie radzi :) ale moi dziadkowie byli tacy sami... do samego końca chcieli sami mieszkać, nikogo nie chcieli przy sobie, czuli sie chyba obciążeniem,... ale dawali rade :) życze dużo zdrówka dla Twojej babci :*

10 lata 5 miesiąc temu #894489 przez nataliaa87
Kakadu radzisz mi jechać na Borowską? Bo ja w sumie się na Kamieńskiego nastawiłam. Tam mi też lekarka polecała, ale oczywiście decyzja należy do mnie.
I kombinować nie będę.. Nastawiłam się już psychicznie na cc i myślę, że tak zostanie.

aggi piękne ciacho.. Aż mi się zachciało. Ostatnio mnie jakoś bardziej do słodkiego ciągnie :) Lipcowa mamą będę na pewno :) Wolałabym żeby nie trzymali mnie w napięciu do 39 tc, bo jeszcze wcześniej zacznie się akcja i będzie gorzej.
Męczy Cię lekarz z tym żelazem- nie ma co :) Ja tam z kolei płytki zawsze miałam bardzo wysokie, a hemoglobinę niską.
A co do babci, to moja jest taka sama :) 82 lata i ogród wielki robi i nie pozwoli nikomu pomóc, bo ona zrobi to najlepiej..Tak to już z tym starszym pokoleniem :)

10 lata 5 miesiąc temu #894501 przez missyy
aggi Ale kusisz tym ciachem :woohoo: mhmmmm.... zjadłoby się ;D ahahha, a potem dziw, że dziewuszka duża rośnie :laugh: :laugh:
Jak byłam ostatnio to też niektóre wymiary powychodziły mi nawet do 2 tygodni do przodu :blush: :blush:
Jak ma być duża, to chyba jednak bliżej mi do cc, niz męczyć się sn z taką duża główką i wagą :P
No nic, zobaczymy co będzie.

Młoda nie pozwala mi za długo posiedzieć przy kompie, bo zaraz mnie uciska pod żebrami. Tak się rozplażowała, że chyba cały czas musiałabym chodzić, a nie siedzieć :laugh:

Kupilam sobie ostatnio w Realu torbę podróżna i wcisnęłam do niej już koszule i niektóre kosmetyki i tak powoli będę zapełniać. Jak tak wchodzę do pokoju i spojrzę na nią, to mnie ciary biorą :ohmy: :P

Mój Mały Aniołek, 15/08/2013,13 tc[*]

10 lata 5 miesiąc temu #894515 przez kakadu
natalia87 ja nic nie radze, bo sama nigdy nie miałam cc, wiec ciezko radzić, ale wydaje mi sie ze powinnas jechac tam, gdzie znasz lekarza, własnie zeby uniknac badania przed cc a moze sie odwrócił a może jeszcze poczekamy chwile i etc. Bo niestety to jest standradz na porodówkach. A jak se umowisz z konkretnym lekarzem to idziesz i ciach.

10 lata 5 miesiąc temu #894516 przez aggi
noo obiadek przygotowany :) mogę znów trochę poczytać tutaj :)

asienka hehe dziś dzień fileta z kurczaka :P a ciacho zrób koniecznie :D no moja babcia to taka samosia wszystko wie najlepiej jak zrobić, ale już od kilku lat ciągle narzeka, chodzi po lekarzach achhh książkę by można było napisać. A przegadać sobie pewnych rzeczy nie da. I co zrobić.

przepis na ciacho dziewczyny wzięłam stąd: smaker.pl/przepis-kruche-ciasto-z-czeres...porzeczka,36219.html

natalia a to mnie tak do słodkiego nie ciągnie, ale kawałeczek wczoraj zjadłam i pyyycha :) Resztę obdzieli napewno rodzinka :)

missyy no wiadomo że jak duża by miala być to lepsze cc.. Ja się lekarzowi żaliłam że będzie draka jak nie dam rady wycisnąć małego :S a lekarz powiedział że wtedy rozwiążemy to inaczej. No super chyba najgorzej zacząć sn a zakończyć cc.... hehe mam to samo z torbą :D

10 lata 5 miesiąc temu #894529 przez dziulka
Kochane
chciałam Wam powiedzieć, że moja córka ma już 980 gr :) Jeszcze troszkę i będzie ten magiczny 1kg :)

10 lata 5 miesiąc temu #894534 przez katsi87
hej dziewczynki
Ja mam za soba noc taka sobie, bez jakiegos zbednego szalu zwiazanego ze spaniem. Odliczanie dni mnie bardzo meczy, już bardzo bym chciala miec to wszystko za soba szczerze powiem... Jutro sie wszystko wyjasni i troszke czuje takie podekscytowanie. mamy to usg szpitalne dłuuuugie i dodatkowo przeplywy i cała reszte i wkoncu maja ustalic date cc.
Bo bylam z moim B u loekarza wczoraj i sie poplakalam i powiedzialam ze chce znac date i wszystko bo psychicznie jestem wrakiem. powiem Wam, że lekarza takiego ze swieca szukac jak nasz:)

Jutro mnie moja przyjaciolka zawozi do szpitala bo B pracuje a Ja juz mpk nie dam napewno rady. na sto %%%%%%%.
Wczoraj byla akcja fryzjer: moja kolezanka jest wspaniala: byla mega cierpliwa bo Ja padalam jak mucha co 10 min: pozycja siedzaca jest straszna dla mnie i odrazu slabne, mroczki przed oczami i wogole. Ale wlos pomalowany, moj B tez skorzystal:) jestesmy gotowi hehe:D

ASIENKA!!!! kochana DZIĘKUJE CIIIIIIIIIIII:***************************** jestes wspaniala z Twoja radą dotyczącą parafiny: kupilam stosuje: rewelacja:*****
Brzuch przestal sie luszczyc z suchej skory i cala noc bez smarowania:)))

AGGI jak dam rade to zrobie ten placuszek, przepisik latwiutki a jak sie prezentuje slicznie ciasteczko mmmmmmm!!!!!!!

Ja dzis przygotowalam na obiad tortille po meksykansku: placki z biedronki, a nadzienie to standardowe: miesko mielone, papryka cebule fasola z puszki czerwona kukurydza a do tego ostre przyprawy i sos meksykanski: B sie marzylo wiec niech ma:D

Natalia: moja cc bedzie wczesniej wiec pozniej ci zdam relacje co i jak bylo. Tez sie boje troszke tego, ze nie bede mogla z Fasolkami odrazu byc ale moze szybko to zleci z tymi godzinami do odlezenia. Mam nadzieje ze nie bedzie nas tak bardzo bolalo i szybko sie wszystko zagoii

Wczoraj ogladalismy dzidziulinki: sa piekne i slodkie: zacaluje!!! Dwie głowki dalej kolo siebie na ujsciu leza, a Dominisia szaleje na gorze: kopie mnie juz dwie godziny i pelza sobie pod skora hehe

Dziulka : piekny filmik i niunia slodka i dzielna!!!!

10 lata 5 miesiąc temu #894537 przez aggi
dziulka mała Zuzia walczy o misia ! :) super trzymamy kciuki !!

katsi kochana wierzę ci że masz dość :kiss: już niedługo! polecam to ciasto :) a tortilla mmmmm jadłabym :woohoo:

10 lata 5 miesiąc temu #894543 przez Inna607
hejo ... moja córeczka dzis mnie wykończyć chce chyba ależ mi naciska na pęcherz o mamuniu normalnie szok i mam jakieś takie jakby skurcze :woohoo: hehe to chyba te przepowiadajace ale jestem jeszcze na luteinie do konca tyg wiec chyba mala jeszcze nie planuje niczego :p
Ja bym tam nawet sie cieszyla tylko tatuś chyba nie bardzo :p ostatnio przez telefon zastrzegl ze mamy czekac na niego heheh :)

wyniki odebrałam skonsultowalam i wychodze na panikare hehe żadnego szpitala nie bedzie heh zadnej cholestazy nie ma, fakt mam jakis stan zapalny bo jestem przeziębiona i cos tam z watroba moze byc ( pani dr stwierdziła ze moze jakies kamienie) ale to nic groznego te wartosci nie sa jakies niewiadomo jak wysokie wiec wszystko jest ok :) no to mnie uspokoila :) uff ...

co do ciast to ja jestem anty talent do pieczenia wiec za to sie nie biorę wole isc do cukierni i kupic kawalek i sobie zjesc heheh tak jak dzis :)
Na obiadek ziemniaczki z szaszlykami z kurczaczka i buraczkami a na deser dobre ciacho :)

co do KTG to mnie sie wydaje ze powinno byc robione od 36 tyg przynajmniej jak byłam w szpitalu to dziewczyny po 36 tyg mialy robione

Dziulka czekamy na ten magiczny Kilogram :) dzielna, sliczna Zuzia a oczki ma przepiekne :) ogladalam filmik i sie wzruszylam i ta malenka raczka łapiąca paluszek tatusia cudo malenkie :)

ide polezec bo kręgosłup do mi dziś juz nie powiem gdzie wlazi i jeszcze Nadia dodaje swoje ojj :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka