BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2015

10 lata 1 miesiąc temu #966640 przez 8kasia8
heloł dziewczyny!

jestem, żyję, i nawet z ZUSem się wreszcie okazało, że się udało, zasiłek dostanę w przyszły piątek ze spłatą za dwa miesiące... uff
wiecie ostatnio tak szybko mi dnie lecą, że nie nadążam, ciągle coś się dzieje, do tego taka pogoda śliczna, aż chce się przebywać na dworze, tylko ten wiatr trochę zimny

kasiorek0310 książki też ładny prezent, tym bardziej, że trafił w Twój gust :)
co do kaszlu, to lekarz mojej siostrze powiedział, bo tez tak długo ją kaszel męczył i nie puszczała jej do przedszkola, że ma wychodzić z nią na dwór, żeby powietrze łapała, żeby się przewietrzyła, i chyba pomogło, bo przeszło

natinka ale się wzięłaś za sprzątanie! ja też lubię mieć czystko ale nikomu nie mówię, że sama okna myję lub firany zmieniam, bo moja mama na każdym kroku mi powtarza, że mam pamiętać żeby sama tego nie robić ;)
i widzę, że sezon grillowy otwieracie :) moja siostrzenica też w sobotę chciała żeby dziadek grilla rozpalił, jak byliśmy wszyscy u rodziców na wsi :)

czajusiątko nie przejmuj się, najwyraźniej w Waszym wypadku walentynki trwają cały rok a nie tylko 14lutego :)

roxi1987 fajnie, że wyjazd się udał :)

Magiczna ja ruchów nie czuję, ale bardzo na nie czekam :blush:
co do wózka, to patrząc po mojej siostrze na pewno kupię ze skrętnymi kolami, bo ona ma sztywne i męczy się strasznie przy wyjeżdżaniu z ciasnego sklepu czy nawet przy zwykłym manewrowaniu nim, czytałam tez gdzieś, że takie koła skrętne można też zablokować, jak jest potrzeba, więc na pewno takich będę szukać

tysiiiak zazdroszczę, a jak wyglądały te puknięcia od dzidzi? jak je mogłabyś opisać? ja nawet nie wiem czego się spodziewać, boję się, że te pierwsze delikatne ruchy dzieciątka po prostu przegapię :blush:
oj to nie fajnie, że synek nadal tak kaszle, mojej siostry średnia też właśnie wymiotowała jak ją mocno złapał kaszel

lecę teraz zrobić obiad, bo Tż ma drugie zmiany więc po 13 leci do pracy a ja oczywiście do siostry, idziemy jej najstarszą zapisać do szkoły, a potem po dziewczynki do przedszkola

do napisania :kiss:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 1 miesiąc temu #966701 przez agnieszkazst
Magiczna - masz prawo do wyboru pozycji jakiej chcesz. By tego przestrzegano warto napisać sobie Plan Porodu i dać go położnej która będzie odbierać Ci poród jak już będziesz w szpitalu gotowa do rodzenia ;) Taki Plan Porodu to jest dokument i położna ma obowiązek się z nim zapoznać i przestrzegać rzeczy które w nim zawrzesz.

Co do brzuszka to mój też już sporo urósł ;) ale już nie mogę się doczekać pierwszych ruchów i kopniaczków :) Tysiak jak masz super że już czujesz!!!!

Natinka z tym jacuzzi to rzeczywiście w ciązy to nie. W ciąży nie wskazane są też kąpiele w gorącej wodzie. I to nie jest żaden przesąd czy coś takiego, ciepła kąpiel źle wpływa na Dzidzię.... W ogóle lepiej prysznic od kąpieli. A pływanko to ok, tylko właśnie trzeba uważać na infekcje i lepiej wybierać baseny z wodą ozonowaną, chlorowana to tak średnio.

Co do wózka ja mam bez skrętnych kół i też jestem mega zadowolona. tu link do mojego wózeczka: www.google.pl/search?q=adamex+royal+krat...nsk%252F%3B575%3B768
Jestem z niego mega zadowolona :) A teraz już rozglądam się za podwójnym wózkiem, bo jak się Niunia urodzi to mój Synek będzie miał rok i 8 miesięcy i bez podwójnego się nie obejdzie ;)

8kasia8 super że pieniążki już lada moment będziesz miała, ja też jeszcze czekam....

10 lata 1 miesiąc temu #966851 przez tysiiiak
Hej laseczki :)

Agnieszka ja uważam, że plan porodu dla pierworódki to troche abstrakcja bo może sobie myśleć tak i tak a jak przychodzi co do czego to okazuje się zupełnie inaczej :P Nie neguje ale wiem, że często dopiero sytuacja weryfikuje to co byśmy chciały a czego nie :P Najlepiej by byłoo trafić na super położną i zdać się na nią w 100% :) ale wszyscy wiemy jak jest ...

Jeszcze chwila i wszystkie będziemy narzekać, że malucha nas kopią po żebrach i grzebią w pęcherzach :P Ja poczułam tylko jednorazowe puknięcie więc też czekam na rozwój sytuacji :) no i czasem czuję łaskotanie od środka :D
Wczoraj byłam na Greyu :D Film bardzo mi się podobał ;) Nie spodziewałam się, że taki fajny będzie a w szczególności chodzi o grę aktorów tu mnie mega pozytwnie zaskoczyli. Pozatym ma boski soundtrack dzięki czemu jest klimatyczny :) No i został przeniesiony humor z książki :)

10 lata 1 miesiąc temu #966890 przez Magiczna
Ja już nie mogę się doczekać tych kopniaków po żebrach ;) Chociaż pewnie tylko teraz tak mowię a jak przyjdzie co do czego to będę na to narzekała ;D :whistle:

10 lata 1 miesiąc temu #966906 przez czajusiątko
Tysiak a Kubuś ma mokry kaszel czy suchy?? Oj tak inhalacje potrafią zdziałać cuda. Nas w zeszłym roku uratowały przed szpitalem, bo już nas lekarka chciała skierować. A z syropów przeciwkaszlowych u nas działa jedynie Dexapico, żadne sinecody, stodale, czy drosetuxy na nią nie działają :dry: a jeszcze u nas sprawdza się robital, on jest ogólnie na stany zapalne górnych dróg.

Magiczna ja za dziewczynami potwierdzam, że zdecydowanie z obrotowymi kołami. Są bardzo zwrotne, możesz nawet jedną ręką manewrować, a w razie jak wybierzesz się na jakieś wertepy to zawsze możesz sobie te kółka po prosu zablokować

Kasia super, że sytuacja się w końcu wyjaśniła :)

Agnieszka śliczny ten Wasz wózek, bardzo mi się takie podobają :)

Oj ja też czekam niecierpliwie na te ruchy, chociaż wydaje mi się, że czasem ktoś mnie podkopuje, ale to tak max 2 razy na dzień. Nie jestem pewna do końca czy to maleństwo, więc czekam na dalszy rozwój sytacji B) oj tak, już niedługo będziemy narzekać, że nasze dzieciaczki takie ruchliwe. Pamiętam dobrze jak Oliwka się wypinała w brzuszku, to miałam wrażenie, że zaraz mi skórę rozerwii i wyjdzie ta dupka (doskonale można było wyczyć, że to była akurat dupka :laugh: ), a później na końcówce co trochę zapierała się nóżkami o żebra i głowę wciskała w pęcherz- to też do najmilszych uczuć nie należało :P ale mimo wszystko czekam z utęsknieniem :evil:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

10 lata 1 miesiąc temu #966948 przez tysiiiak
Czajusiątko cięzko stwierdzić z tym kaszlem bo strasznie się dusi ale na końcu odkrztusza więc raczej mokry... No staram się chodż z soli fizjologicznej go trochę poinhalować i trochę się daję jak mu włącze piosenki na youtube to posiedzi chwilę :P oczywiście nie w masce tylko tyki ustnik na niego kieruje :P

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

10 lata 1 miesiąc temu #966952 przez agnieszkazst
Tysiiiak ja miałam plan porodu właśnie jako pierworódka i dzięki niemu urodziłam tak jak chciałam i poród wspominam cudownie :) także ja ze swej strony polecam :) wiadomo że takiego planu nie napisze ktoś kto nie interesuje się tematem, ale jeśli dziewczyna chodzi na Szkołę Rodzenia, korzysta z porad położnych które są darmowe w państwowych przychodniach od 20 tygodnia ciąży (można umawiać się na spotkania z położną i omawiać z nią interesujące nas tematy, m.in. poród - NAPRAWDĘ WARTO), to już sporo w temacie porodu sporo wie i naprawdę to bardzo rozjaśnia sprawę... Grunt to drążyć temat :) ja ze wszystkich stron przygotowywałam się do porodu wertykalnego - najpierw wiedza, potem ćwiczenia, miałam mega wsparcie w Mężu, bo chodził ze mną na Szkołę Rodzenia, razem się do tego przygotowywaliśmy :) no i trafiłam na dobrą położną która notabene bardzo się cieszyła że mam plan porodu i że wiem czego chcę i bardzo mnie wspierała i poszło nam super :)

Tysiiiak i Czajusiątko a czy Wy korzystałyście z podwójnych wózków?? Bo jeśli dobrze kojarzę to macie już dwójkę dzieciaczków, tak? :) Jestem ciekawa czy któraś z Was ma doświadczenia w tym temacie :)

10 lata 1 miesiąc temu #966955 przez Magiczna
Dziewczyny cudne brzuszki!

10 lata 1 miesiąc temu #966961 przez agnieszkazst
A ten wózek z którego korzystam przy Synku (firmy Adamex z Częstochowy, model Royal kratka, edycja 2013) serio polecam bo jest w MEGA przystępnej cenie i to 3w1 - gondola + spacerówka + fotelik samochodowy. Służy nam super.... Ma dużą gondolę, spokojnie korzystałam z niej do 7 miesiąca, a ze spacerówki korzystam do dzisiaj :) fotelik też super :) Ja zamawiałam ze sklepu na stronie sklep-boboplonsk.pl/ w cenie... 1265zł (!!) za całość, kurier gratis :) :)

10 lata 1 miesiąc temu #967000 przez 8kasia8
heloł!

agnieszkazst
wózeczek ładny, kiedyś u nas w mieście widziałam jeden jedyny raz tak i bardzo fajnie wyglądał, od tamtej pory nie spotkałam go na żywo, od razu wpadł mi w oko
a co też miałaś z ZUSem jakieś przeboje?

czajusiątko i tysiiiak śliczne brzuszki!

ja dziś pewnie przesiedzę resztę dnia w domu, muszę nadrobić czytanie, ale rano zaliczyłam już spacer z Tżem po sklepach, dziś u nas mniej słońca :S

10 lata 1 miesiąc temu #967036 przez czajusiątko
Tysiak hah dopiero jak się dobrze przypatrzyłam to zauważyłam, że faktycznie jest tam ręka, która dodaje parę cm :laugh: no z tymi inhalacjami nie jest łatwo, ale u nas zawsze zdawała egzamin baja na cały regulator i jeszcze jak jej opowiadałam co i jak w tej bajce :evil:

Agniesza coś Ci się chyba mylnęło, bo ja teraz będę miała dopiero drugie dziecko, także nie korzystałam z takiego wózka. Znajoma natomiast miała coś takiego sprzedajemy.pl/wozek-blizniaczy-podwojny...hauck-duett,13520527 i była z niego zadowolona

10 lata 1 miesiąc temu #967121 przez agnieszkazst
Czajusiątko to coś mi się pomerdało ;) "zakodowałam" sobie że już dwojke dzieciaczków masz ;) to może z Tysiiiiak też mi się pomerdało ;) już sama nie wiem :D A jest tu Mamusia która ma już dwójkę lub więcej dzieci?

8kasia8 no ja jeszcze czekam...... tyle że już "przyzwyczajona" jestem, bo w pierwszej ciąży też był poślizg :/

10 lata 1 miesiąc temu #967123 przez tysiiiak
Agnieszka no coś ci się pogmatwalo: ) pewnie dlatego ze kiedyś pytałam o to jak rozwiązać problem wózka u dwulatka i noworodka czy jest sens kupować taki rok po roku ;)

ale mnie dziś podbrzusze boli i się spina :(

10 lata 1 miesiąc temu #967137 przez natinka
Piszecie o wózeczkach to się dołączam, bo widziałam fajne rozwiązanie dla noworodków i takich 2 latków. Można kupić taki podest na kółeczkach, który się dopina do wózka i dzieciaczek sobie stoi na nim. Fajna sprawa. Kilka razy już widziałam jak mamusie spacerują po mieście!
Mnie dzisiaj też pobolewa coś brzuszek. Włąsnie odczucie takiego spinania. 3tygnie temu byłam u lekarza i morze już panikuję. Ale jutro wieczorkiem wizyta, więc też się na pewno odezwę co u nas. Wyszła mi wysypka, na rękach i dłoniach. W sumie to już tak mam od pocz ciąży ale początkowo pojawiła się kropeczka, potem dwie i teraz mam więcej. Swędzi i myślę, że jak drapię to się przenosi. Mam tylko nadzieję, że nie groźne dla dzidzi. Pani pielęgniarka, u której byłam dziś na badaniach pow, że to uczulenie. Zobaczymy co jutro gin powie.

A z przyjemnych rzeczy, to dzisiaj mam urodzinki. Mąż przyjechał z pracy i kupił torcika ze świeczkami. Trochę się uśmiałam, bo świeczki na torcie miały o 2 lata mniej :laugh: :laugh: :laugh: Ale co tam fajnie jest obchodzić po raz kolejny "18" lat.

10 lata 1 miesiąc temu #967139 przez tysiiiak
natinka taka dostawke na pewno kupimy: )
mam prawie identycznie z dłońmi. coś mi wyskakuje taka wysypka tylko mnie ona nie swedzi a boli szczególnie w ciepłej wodzie: / miałem jedną plamke a teraz całe kostki gdzie kończą się palce. miałam podobne coś na piszczelach nad stopami ale zniknęło. już sobie wkrecalam zatrucie ciążowe ale chyba jednak jaka s alergia.

Wszystkiego najlepszego: * :) szybkiego porodu ;)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka