BezpiecznaCiaza112023

Mamusie LUTY 2017

8 lata 2 tygodni temu - 8 lata 2 tygodni temu #1049203 przez Joanna90
Honka ogólnie w jedzeniu mamy tablice Mendelejewa, więc nawet jak jemy coś zdrowego to tak naprawdę nie wiadomo co jemy :)
U nas Hubert zapowiada się duży ale nie sądzę że to od witamin, bo mąż urodził się duży a moja mama też rodziła duże dzieci :) z mojego rodzeństwa tylko ja byłam długa i chuda, ale jakbym posiedziała w brzuchu do terminu to też pewnie byłabym duża :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

8 lata 2 tygodni temu #1049204 przez Inezka
Witajcie!
Leżę już w betach, jutro wyjątkowo wcześnie pobudka, jadę na badania morfologia, mocz i crp. Potem też diabetolog i to na tyle w tym roku. Dziś byłam pryw u gin i widzialam moją malutką :cheer: długo miałam to usg (nie jak na nfz szybko, bo pelna poczekalnia) lekarz wszystko posprawdzał na spokojnie. Mała waży 1700g i termin został dokładnie taki jak na pierwszej wizycie.

Honka, wiem ze każdemu zdarzają się potknięcia, ale w tej przychodni to pracują jacyś mało kompetentni ludzie i jakieś dziwne podejście do ciąży jest w uk. :huh:

Dużo u nas na forum choróbsk, więc życzę zdrówka i szybkiego uporania się z chorobami, żeby cieszyć się na spokojnie świętami!!!

Kejt, jak tam Tobie w szpitalu?powtarzają Ci jakieś badania?wiesz już kiedy wyjdziesz?

Wiecie, co do witamin to gdzieś kiedyś słyszałam (radio lub tv), że wit. w ciąży są niepotrzebne, bo powinno się dobrze odżywiać i tyle wystarczy. No, ale jak walczyć z anemią jak jest kiepsko...?zawsze to lepiej coś brać, bo rośnie czlowieczek i on czerpie z naszego organizmu.

8 lata 2 tygodni temu #1049205 przez masuska
No a ja chyba za dużo ważeń miałam i ciast za dużo próbowałam, bo mnie zgaga męczy, nawet mleko 0,5% i migdały pomagają tylko na chwilę. Wiem że to ciacha, bo tłustego nic nie jadłam, uważam na to od kilku dni, bo męczę się strasznie. Przez to spać nie mogę :(

Witaminy przestałam brać z miesiąc temu, po rozmowie z położną i lekarzem. Wyniki mam prawidłowe, więc ...

Piotrusia poprzednie jasełka raczej wychodziły słabo, bo nie chciał uczestniczyć, krępował się. Pod koniec zeszłego roku już było widać że się otwiera, a teraz EKSTRA :) Jestem mile zaskoczona:)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

8 lata 2 tygodni temu #1049206 przez Mena
Ja tez biore Tardyferon 2x dziennie
Sander ło.Ty to rzeczywiście masz niski poziom :blink:
Joanna90 ja odkąd biorę żelazo to mam badac oddzielnie żelazo a niedobór miałam stwierdzony na podstawie zwykłej morfologii

Zgaga mi nie odpuszcza, czasem mam wrażenie ze będę zionac ogniem :blink: z Marcelem chyba az takiej nie miałam
A mam taki apetyt od 2 dni że mąż sie śmieje ze jem tyle co dorosły chłop pracujący na budowie :lol:

8 lata 2 tygodni temu - 8 lata 2 tygodni temu #1049207 przez honka_18
Inezka z tym akurat się zgodzę, zdrowa dieta wystarczy, pod warunkiem że jest zdrowa :P ale w dzisiejszych czasach jedzenie ze sklepów czy bazarów zdrowe nie jest :P ( byłam wychowana na warzywkach z ogródka, mięsie z chlewika i mleku od krowy wiec ciężko mnie przekonać do zrowej żywności ze sklepu :P )
Powodzenia na badaniach. Mam nadzieje ze wyjdą pomyślnie ;)

Mi na zgage ostatnio kiwi pomaga

8 lata 2 tygodni temu - 8 lata 2 tygodni temu #1049208 przez Mulian
Też uważam, że od witaminek dzieci nie rodzą się większe, obwinialabym raczej mięsko nafaszerowane hormonami żeby szybciej rosło.
...eh ja znów nie mogę spać

8 lata 2 tygodni temu - 8 lata 2 tygodni temu #1049210 przez Joanna90
Cześć dziewczyny, ja się nawet dzisiaj wyspałam na szczęście :)
Mówiłam ostatnio że chyba po żelazie mam mniej skurczów i wykrakałam, wczoraj przed snem mnie męczyło i dziś na dzień dobry też :blink:

Mena ja też ciągle głodna jestem :evil:

Inezka super że wszytko dobrze po wizycie :)

8 lata 2 tygodni temu - 8 lata 2 tygodni temu #1049211 przez Kejt
U mnie co do witamin i dużego dziecka by się sprawdziło bo biorę ich mnóstwo :) ale to takie gdybanie :) zreszto u mnie wg tego usg z początku ciąży wychodzi tydzień starsza, więc 2,5 kg na 35 tc to nie jest jakaś ogromna chyba waga :)

Poznałam kobietę która pierwsze dziecko urodziła 5,2 kg i to naturalnie :blink: a teraz w 30 tc dziecko już 2,5 waży :whistle: to są dopiero duże dzieci :)

Wiktoria 25 tc [*]

8 lata 2 tygodni temu #1049212 przez mavi31
Hej mamusie :)
Dołączam się do grona mających zgage niestety też mam wrażenie jakbym za chwilę miała zionac ogniem jak smok

8 lata 2 tygodni temu #1049213 przez mavi31
Znowu się opisałam a jest połowa postu
Więc co do witaminek w pierwszej ciąży lykalam od25 tygodnia do końca młody 3700 teraz brałam przez cały drugi trymestr w pierwszym sam kwas foliowy
Wyniki mam już dobre więc staram się te tablety ograniczyć tym bardziej że łykam magnez 3 razy dziennie
Jak czujecie już święta?? Bo ja niestety nie :(
Dziś Zaczynam piec ciasta trzymajcie kciuki żeby się udało

8 lata 2 tygodni temu #1049214 przez Mulian
Tak patrzę na nasze suwaczki... już tak niewiele nam zostało, zaraz zaczniemy się rozpakowywać :)

Ja świąt wcale nie czuję, myślałam że będzie na odwrót. Najchętniej to bym nigdzie nie jechała tylko w domu z mężem spędziła.
Mavi trzymam kciuki i sama może też coś upiekę bo mam taką ochotę na makowiec :D

Ja mam potężne ssanie w żołądku jak w nocy nie mogę spać ;) a zgagi nie mam.

8 lata 2 tygodni temu #1049215 przez Justyna_1709
Joanna, ja też biorę pregne, w pierwszej ciąży zresztą też. Ile lekarzy, tyle opinii. I niestety trzeba liczyć się z tym, że lekarze też zgarniają pewne profity za przepisywanie takich, a nie innych leków. Chociaż grunt to trafić na takiego lekarza, któremu się ufa.

Wiadomo genetyka ma tu kluczowe znaczenie, chociaż znam przypadki, które i temu przeczą ;)

Dziewczyny, jeszcze dwa miesiące i o zgadze zapomnimy :P Chociaz dla mnie sam połóg też przyjemny nie był. A jak już się skończy połóg, to zacznie się zmartwianie, czy z dzieckiem wszystko dobrze, bo przecież już powinno robić to, to, to :P i tak pewnie już zostanie :P

8 lata 2 tygodni temu #1049217 przez masuska
Witaminy w pierwszej ciąży brałam w pierwszym trymestrze i Piter 3100, z tym że krótko przed zajściem w ciążę rzuciłam palenie i może te toksyny jeszcze w ciele krążyły, mięso jadłam na tony :P a przytyłam prawie 30 kilo. Teraz nie łykam witamin od początku 3 trymestru, mięso w siebie wmuszam, a synu większy od pierwszego. A i kawa, z Pitem piłam czasami, teraz wcale. To takie moje obserwacje.

O zgadze to powiem tak, odstawiłam wszystko co tłuste, to jest czekoladę, mleko zmieniłam na 0,5%, sery, mięsa jem mało, ale prędzej gotowane, no i nie jem smażonego i cytrusów. Tak od kilku dni i jest poprawa. Wczoraj chwyciłam za piernik i to był błąd :(

A dziś zamierzam trochę ogarnąć w domku, ale tak troszkę tylko, żeby wiadomo się nie przemęczać :) Dziś ostatni dzień Pitera w przedszkolu, więc muszę skorzystać z tego.

8 lata 2 tygodni temu #1049219 przez Justyna_1709
Masuska, da się funkcjonować bez kawy :P? Dla mnie to nierealne i przynajmniej dwie muszą być :P mięso może dla mnie nie istnieć... Za to codziennie muszę zjeść coś słodkiego...

I tym razem rozstępy zaatakowały uda... Brzuch zawsze można ukryć a w lato z nogami będzie ciężko... No cóż... Po ciąży będzie trzeba się tym zająć. ;)

I nadal nie mamy imienia... A dla dziewczynki setki pomysłów by były :P

8 lata 2 tygodni temu - 8 lata 2 tygodni temu #1049220 przez masuska
Nie piję kawy od lutego, rzuciłam z dnia na dzień:) a piłam po kilka dziennie tak do 5ciu :P Tak samo rzucałam palenie, powiedziałam że nie palę i już minęło ponad 6 lat :)

Rozstępów jeszcze u siebie nie widzę, oprócz tych starych :(

Nie mam pomysłu na śniadanie, a śledzia bym zjadła :P

Też miałam więcej opcji z imieniem dla dziewczynki, a dla chłopca pewne jedno :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka