BezpiecznaCiaza112023

Mamusie KWIECIEŃ 2017

8 lata 1 tydzień temu #1045565 przez kakadu
hej co do terminu porodu to powiem WAM, że to różnie, ja np. chłopców urodziłam : pierwszego dzień po terminie, drugiego w termin dokładnie a trzeci pospieszył się o 11 dni.- więc nie ma reguły. Mając termin na 1 kwietnia równie dobrze dzieciaczek może zdecydować się na wyjscie w połowie marca :):)

więc wcale nie jest powiedziane, że będę pierwsza, no ale zobaczymy.
co do brzuszków to dziewczyny z pierwszej ciąży będą miały brzuchy dużo mniejsze niż te w kolejnych.
Strasznie szybko te krzywe, ja słyszałam i poprzednio robiłam ok 24 tygodnia.
pozdrawiam i zyczę miłego dnia !

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

8 lata 1 tydzień temu #1045570 przez AsienkaZet
Ja też jeszcze nie miałam tej krzywej cukrowej i nie wiem co mnie czeka hehe :P Ale chyba te 2 godziny siedzenia głodnym jak wilk jest najgorsze ;) Marysia a Ty chyba już po - dałaś radę, teraz zasłużony posiłek :D :D :D Co do objawów to mi te okropne z I trymestru w zasadzie zniknęły, teraz tylko wstaje siusiu po 3-4 razy w nocy i to trochę męczące, duuuużo śpie, dopada mnie zmęczenie i częściej sobie odpoczywam a ostatnio mam jeszcze smaki na ryby :P Jem je jak szalona od kilku dni :P Dziś w nocy też miałam dziwne, realistyczne sny i aż dziwnie się czułam rano jak się obudziłam po nich. Tez czasem kłuje/ciągnie/boli? (sama nie wiem jak to nazwać) mnie brzuch, no ale to podobno też normalne :P Brzusio rośnie - jest widoczny dla otoczenia od jakichś 2 tygodni :) No i tak czas leci a dzidziusie rosną :) :) :) Miłego dnia dziewczyny Wam życzę, ja lecę do pracy :)

8 lata 1 tydzień temu #1045605 przez kasia1616
Dziewczyny znów mam problem...dziś w toalecie zauważyłam na bieliźnie bardzo dużo śluzu gęstego i rozciągliwy. Myślicie że mógł mi wypaść czop śluzowy? Poczekam chyba do jutra i jak cos będzie nie tak zadzwonię do lekarza. Co myślicie?

8 lata 1 tydzień temu #1045630 przez Marysia87
Kasiu a kiedy masz wizytę?? w tym czy przyszłym tygodniu bo nie pamiętam :unsure: wiesz ja w 1 ciąży i teraz mam obfite upławy i się tym w ogóle nie martwię... z tego co pamiętam to jak mi odpadł czop w 1 to "przesikałam" majtki i spodnie od piżamy :whistle: przede wszystkim się nie martw.... a masz inne objawy ból brzucha jakieś skurcze napina ci się brzuch twardnieje??? Trzymam kciuki że wszystko jest OK.
Kakadu własnie nie wiem czemu tak wcześnie lekarz mi zlecił to badanie :angry: w 1 ciąży robiłam je po 25 tc a tyłam bardzo szybko więc wtedy mógł je zrobić szybciej... mam nadzieję że nie będę musiała powtarzać tej krzywej po 24tc bo stwierdzi że trzeba :angry: :angry:
Gosia gratuluje że Twoja Dzidzia już "pokopała" twojego męża. Moje Maleństwo narazie tylko mnie kopie... jest nieśmiałe heh
Asienka oj jak wróciłam z przychodni to się rzuciłam na lodówkę :lol: a potem było mi nie dobrze bo się przejadłam i ciągle czułam ten posmak glukozy w ustach :sick: :sick: :sick: :sick:
Paula nie nastawiaj się negatywnie na to badanie po mojej relacji... może tylko ja je tak ciężko przechodzę, moja kuzynka i koleżanka powiedziały że to nie był żaden wyczyn dla nich.

8 lata 1 tydzień temu #1045639 przez kasia1616
Wizytę mam za tydzień. Dzwoniłam do swojego lekarza i powiedział że woli mnie widzieć za tydzień ale jak chce mogę jutro przyjechać na wizytę wogole się tym nie przejął. Troszkę bolał mnie brzuch ale nie za bardzo dokuczliwie....ledwo wyczuwalny...brzuch mam miękki

8 lata 1 tydzień temu #1045640 przez Marysia87
Kasia spokój relaks i będzie dobrze! Stety niestety takie uroki macierzyństwa. ... "pociesze" cie ze po porodzie będziesz miała jeszcze więcej stresujących sytuacji z Maleństwem :whistle:
Lekarz pewnie się nie przejął bo to nic groźnego. .. pytał o coś więcej? ? Czy tylko mu powiedziałaś o tym a on ze to nic takiego??
Trzymam kciuki za Ciebie!!!

8 lata 1 tydzień temu #1045642 przez kasia1616
Powiedziałam mu co i jak a on nic na to więc zadzwoniłam do lekarza do którego chodziłam w pierwszej ciąży w moim mieście to powiedział ze mogę przyjść w czwartek wiec tez się nie przejął wiec stwierdzam że jutro zdecyduje czy czekać tydzień czy jutro jechać

8 lata 1 tydzień temu #1045648 przez GosiaO
Kasia zachowaj spokój i nie myśl negatywnie, bo czasem same sobie szkodzimy. Postaraj sie zrelaksować i zobaczysz ze bedzie wszystko dobrze! Ja miałam rownież plamienia i to nawet nie w kolorze uplawow a brązowe, i to tez było normalne. Niestety uroki ciazy nas zaskakują bo nie są nam znane, a strach o maleństwo powoduje ze nie myślimy spokojnie i racjonalnie. Zapewne gdyby było cos podejrzanego to lekarz nie pozwoliłby Tobie czekać tylko skierował do szpitala na izbę przyjęć. Postaraj sie spokojnie zasnąć, trzymam kciuki i ściskam mocno, zobaczysz ze wszystko bedzie dobrze :)

8 lata 6 dni temu - 8 lata 6 dni temu #1045784 przez nadinchen
Cześć Dziewczyny!
Cześć Kakadu i Bogii!

Dawno mnie nie było więc nadrabiam zaległości. Ja byłam na wizycie w poniedziałek i wg Pani doktor będzie druga dziewczynka. Trochę byłam zaskoczona, bo wszystkie znaki i objawy wskazywały mi na chłopaka, ale też się cieszę. W końcu nie ważna płeć, ważne żeby było zdrowe. Teraz główkuję nad imieniem, ale na razie nic mi nie przychodzi do głowy. Termin mi w ogóle nie zmienia - ciągle mam 23.04. Ze mną różnie bywa, bo córka najpierw się pchała na świat, a potem przyszła w efekcie tydzień po terminie, więc się nie nastawiam. Chociaż fajnie by było przynieść rodzinie kolejnego członka rodziny na zająca :) Mam podwyższone wyniki tsh, więc będę musiała iść do endokrynologa na kontrolę. Na razie muszę brać Mama Dha, aspargin i befor (na niedobór żelaza), więc jak jeszcze przyjdą leki na tsh to już w ogóle będę się czuła jak babcie z apteczką pod ręką..no ale to wszystko dla dobra dziecka. Ostatnio wkręcilam się w szydełkowanie i zrobiłam dla wszystkich czapki na zimę z pomponem :) Lubię takie ręczne robótki. Jak córka była młodsza i jej się system dnia wypracował to zaczęłam szyć, a teraz szyję trochę mniej, bo jak dłużej posiedzę to mnie kręgosłup boli, albo po prostu spać idę wcześniej. A wy co robicie na co dzień?

Marysia 87
ja od mojej siostry pożyczałam Medeli Swing - elektryczny, był super. Teraz będę kupować lub pożyczać od koleżanki, bo siostra też jest w ciąży. Ja z moją rzadko idę na spacer, bo też za nią nie nadążam.
Kasia 1616 ja pierwszą ciąże przeszłam z wkładkami i tę też. Upławy mam raz bardziej obfite, raz mniej. Wolę sobie włożyć, by mieć zawsze lepszy komfort i pomaga to przy kontrolowaniu koloru śluzu :)
A co do kurtek to ja mam na razie taką luźną parkę i można w pasie sznurki poluzować - więc jeszcze się mieszcze :D
Dziewczyny spokoj i wypoczynek w ciąży najważniejszy jest :) Syrop z cebuli bierze się tyle łyżeczek ile chcecie...no ale z umiarem. Ja też go zawsze stosuje i pomaga. Można jeszcze płukać gardło za pomocą wody i soli rozpuszczonej w niej.
Ja drugie prenatalne mam w połowie grudnia, a o krzywie cukrowej jeszcze Pani dr nic nie mówiła. Z tego co pamiętam to się tak po 20tc robiło. Kiedyś w niektórych przychodniach zabraniali brać cytrynę, a teraz to już można, bo mają jakieś wyniki badań, które pokazało, że cytryna nie wpływa negatywnie na wyniki. Wyprawkę sobie organizuje, bo większość rzeczy miałam od siostry, a ona też spodziewa się dziewczynki w marcu, więc nie wiem czy da radę mi pożyczać.

8 lata 6 dni temu #1045788 przez kasia1616
Dziewczyny jade jednak do lekarza...trzymajcie kciuki

8 lata 6 dni temu - 8 lata 6 dni temu #1045794 przez Paula1704
Kasia jak ma Cie to uspokoić to pewnie, że jedź. Daj znać co lekarz powiedział :)
Dziewczyny a jak to jest z tym drugimi prenatalnymi? Bo ja ostatnio zapomniałam zapytać lekarza o nie, a kolejną wizyte mam w 20tc dopiero, więc najwyżej wtedy się na szybko umowie, bo to i tak do mojego lekarza, bo on wykonuje. Tylko mojej przyjaciółce, która jest na takim samym etapie ciąży jak ja, lekarz powiedział, że jak w pierwszych wyszło wszystko ok, to drugie nie są konieczne. A wy robicie jedne i drugie?

A i jeszcze jedno. Czy u was też pojawił się problem zwiększonej potliwości?? Jakoś nie miałam z tym nigdy większych problemów, a teraz każda bluzka czy sweterek nadaje się po jednym krótkim wyjściu do prania. A nie wiem czy mogę stosować jakieś środki typu antidral czy etiaxil czy raczej nie :(

8 lata 6 dni temu #1045798 przez Marysia87
Kasia trzymam mocno kciuki!!!! Nie myśl negatywne... sprawdza co i jak i w razie czego pomogą! !!

8 lata 6 dni temu #1045814 przez GosiaO
Kasia zapewne wszystko bedzie dobrze, a Ty po wizycie będziesz spokojniejsza :) Ja nie bede robiła II prenatalnych, pierwsze wyszły prawidłowo, wyniki mam dobre wiec nie bede robiła dodatkowych. Nawet lekarz jak mówił o prenatalnych to na zasadzie ze pierwsze są najważniejsze.

8 lata 6 dni temu #1045823 przez kasia1616
Dziewczyny mam 1 cm rozwarcie szyjki macicy. Na szczęście szyjka się nie skraca ale mam tabletki i do następnej wizyty czyli przez dwa tygodnie leżenie plackiem :(

8 lata 6 dni temu #1045824 przez GosiaO
Kasiu to teraz lez i dbaj o siebie :*

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka