BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 6 miesiąc temu #683576 przez kaska1982
Bea może faktycznie zaszkodziły ci te sałatki :) oby sie poprawiło :) no a brzuszek faktycznie urósł w porównaniu z poprzednim zdjęciem :) chociaż przy Tobie to i tak ja mam olbrzymi :) ale jak ostatnio w szpitalu leżałam to co druga taki mały brzuszek miała, a większość z nich tydzień dalej niz ja, więc to chyba uwarunkowane jest genetycznie jaki brzuszek duzy rośnie :)

Joanna a ty z kolei jak na tak mało kilogramów na plusie to masz duży brzuszek :) Widocznie wszystko w brzuszek poszło a nie w pozostałe części ciała :) to tak jak u mnie, tyle tylko że ja mam znacznie wiecej kilo na + :P

Kocham Cię syneczku!!!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #683580 przez Joanna89
kaśka 7kg to mało ? moja mama mnie rodziła i miała 6 na plusie...ale moze juz dużo mi nie przybędzie, idzie w brzuszek , ale nogi jeszcze dają radę go nosić :) Zresztą każda mama jest inna:)
a na żywo nie jest taki duży, każdy mówi że mam mały jak na ten tydzień ciąży :) może że ja mała to on wydaje się duży hihi

11 lata 6 miesiąc temu #683582 przez Nikaa
Joanna , bea dzięki za odpowiedz :) dobrze, że nie jestem sama :P ja wiem, że większość takim zamartwianiem się, że jest tylko +7 kg to by się postukała w głowę :P ale kobieta w ciąży ( przynajmniej ja:P) nie do końca myśli logicznie :P
bea ja też planuje trochę pozaprawiać :) teraz jak jest tak ciepło pijemy sobie kompociki (a właściwe resztę, która pozostała) rozcieńczone wodą mineralną - pycha polecam też domową lemoniadkę ;)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 6 miesiąc temu #683583 przez Joanna89
Nikaaa ja Cię rozumiem i wiem ,że to dla niektórych kobiet pewnie głupie, ale mi też jest dziwnie z tymi 7kg, chociaż mam to w brzuszku to i tak czuję się jak wieloryb :D

11 lata 6 miesiąc temu #683592 przez Nikaa
No więc właśnie - ja mam zamiast brzucha piłkę lekarską :D

11 lata 6 miesiąc temu #683594 przez Joanna89
No i co się przejmujesz ja też mam balon :)

11 lata 6 miesiąc temu #683604 przez Nikaa
Nie przejmuje - skoro Mikusiowi jest tam dobrze to reszta nieważna :D a ci co mówią ale jestem gruba to kij im w oko :D :lol:

11 lata 6 miesiąc temu #683610 przez dziubasek
Karolinkanice ja miałam do tej pory 4 ust i następne mam mieć 10 lipca, a w pierwszej ciąży miałam co miesiąc. Mi się wydaje ze to zależy na kogo się trafi i gdzie, moja kumpela w Anglii miała tylko 2 scany...

11 lata 6 miesiąc temu #683612 przez Joanna89
matko, jak można powiedzieć kobiecie w ciąży ,że jest gruba... zaraz jak pacnę w łeb... :/

11 lata 6 miesiąc temu #683614 przez karolinkanice16
dziubasek no właśnie też mi się tak wydaję bo siostra mojego A. rodziła w tym samym szpitalu co ja będę a miała tylko też dwa scany, więc chyba jest tak piszesz.

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #683623 przez Qltoorka
Joanna, aż dziw, że Twoja Ala waży już aż 2500g. No ale ważne, że i mama i dziecko są zdrowe... Jednak lepiej mniej przybrać niż za dużo z kolei... Na warsztatach gość od żywienia mówił, że przybranie w ciąży 20 - 30 kg to choroba...
Moja mama też w ciąży ze mną przytyła tylko 6 kg, ale ona jest naprawdę maluśka (mnie sięga do ramienia), a poza tym ja się urodziłam z wagą 2000g...

Ja mam 11 na plusie, w sumie też myślałam, że te kg tylko w brzuszek poszły, ale niestety nie potrafię założyć spodni i spodenek sprzed ciąży nawet tak, by ich nie zapinać, więc jednak trochę mi się przybrało w udach, czego normalnie nie widzę...

Znalazłam takie wyliczenie co ile waży pod koniec ciąży.

Indeks masy ciała przed ciążą: Najlepiej, jeśli w ciąży przytyjesz:
Niski (poniżej 19) - niedowaga 13-16 kg
Normalny (19-26) - prawidłowa waga 11-13 kg
Wysoki (26-29) - nadwaga 10-11 kg
Bardzo wysoki (powyżej 29) - otyłość do 10 kg

Co ile waży pod koniec ciąży:
płód - 3,5 kg
macica - 1 kg
łożysko - 0,8 kg
płyn owodniowy - 1,2 kg
piersi - 0,5 kg
woda zatrzymana w organizmie - 1,5 kg
zwiększona ilość osocza krwi - 1,5 kg

Razem 10 kg
Cała reszta (powyżej 10 kg) to tłuszcz.

Jaki wniosek? Że ważycie prawidłowo, bo Wasze pociechy jeszcze zwiększą swoją masę do porodu tak ok. 1 kg, piersi może też się powiększą to i zaczną ważyć więcej, więc wszystko jest ok :) Nikaa, mogłabyś się martwić raczej nadprogramowymi kilogramami, a nie na odwrót ;)

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #683627 przez Nikaa
Joanna mogą - w tym także te z rodziny :P co ciekawe ( taka dziwna zależność) zawsze mówią to kobiety, które waża ( i też tak wyglądają) więcej niż ja w ciąży więc bawi mnie to .... :lol:
Qltoorka no właśnie też widziałam tą rozpiskę i dlatego zapytałam o te +7 kg - ale widzę, że na forum są mamuśki co też tak przytyły więc ;)
Dobrze, że jest to forum :lol: dziewczynki :kiss:

11 lata 6 miesiąc temu #683634 przez Joanna89
Qltoorka też byłam w szoku :D ale lekarz mówi ,że nie powinna już dużo przybrać..."nie powinna" hm...zobaczymy. Co do tabelki z wagą to powinna 13-16kg, bo miałam niedowagę przed ciążą,ale jeszcze mi trochę zostało do końca, więc mogę jeszcze przybrać, tak jak kiedyś pisałam znajoma przytyła w 2 ostatnich tygodniach ciaży z 10 kg do 16 kg...także różne są przypadki.

Od kąd brzuch mi się obniżył też nie założę niektórych spodenek, ale nie kupuję nowych bo mam dużo sukienek:)
Nikaa to wścibskie baby...zawsze jest tak ,że te mało atrakcyjne krytykuję te które o sobie dbają.. Ja nie dawno usłyszałam od znajomej " a Ty się chyba głodzisz w tej ciąży" - żałosne, ale tacy są ludzie , ja mam to gdzieś :P:P

a cycki to mi w miejscu stoją... ale nie martwię się tym za bardzo:)

11 lata 6 miesiąc temu #683642 przez Qltoorka
No ja niby też się kwalifikuję do tej przedziałki z niedowagą i się bardzo martwiłam na samym początku ciąży, że powinnam przybrać więcej, ale w końcu stwierdziłam, że kurna chata-jaka niedowaga, skoro ja całe życie byłam chuda i ważyłam mało, a zdrowa jak ryba jestem-taki po prostu mój urok i już :) I stwierdziłam, że nie będę żreć więcej niż potrzebuję tylko dlatego, że wg takich właśnie norm BMI mam "niedowagę" - phi...

Nikaa, zaraz mi się przypomina piosenka Nosowskiej "Cudzoziemka"....
"Za gruba dla chudych, a dla grubych za chuda.
Spróbuj się domyślić, gdzie to mam.
Gdzie? No gdzie?"

Zawsze znajdzie się ktoś "niedowartościowany" kto musi ulżyć swoim kompleksom dogryzając innym.....

:kiss:

11 lata 6 miesiąc temu #683648 przez Joanna89
W sumie też nigdy nie czułam się anorektyczką ani tak nie wyglądałam, niska jestem poprostu i już:) ważne ,że Nasze bobaski zdrowo rosną !

Dobra laseczki my pakujemy kocyk, kanapeczki i jedziemy nad wodę bo pogoda cudna ! :)
miłego popołudnia:)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka