BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 6 miesiąc temu #685715 przez emi87
nala najwazniejsze ze wykryty :)

osóbka sliczne ciuszki! a ta sweterkowa kamizeleczka miód malinka - maly elegancik :D

kaska1982 sypiesz nam sie kochana...

Joanna no i sliczne gratisiki pokupowała małzonek :D
foteczka pierwsza klasa :)

Jamajka tez sie boje choć nie moge sie z jednej strony doczekać...takie mam mieszane uczucia :P chyba każda z nas tak ma - kazdy poród jest inny i wyjątkowy, nie wazne czy pierwszy czy dziesiąty :) będzie dobrze :)

dziubasek a to zawsze tak jest-jak cos sie dzieje to alurat a to facet wypił a to w pracy albo na wyjeździe :D do nas przyjeżdza teraz na weekend brat z narzeczona, która tez ma termin na lipiec i bedą z moim piwkowac...tez mam nadzieje ze mnie nic nie zlapie :P

kamilka ja tak miałam tydzień temu...no panic, może przejdzie :) albo zbliza sie godzina W :P

Kasik88 trzymam kciuki za odpieluszkowanie :) dasz rade :) ale skurczy nie masz/ tylko ten ból?

oooo kasiak z miła checia bym sie u ciebie pochłodziła mmmm

pasal kochana super że sie odezwałaś!!! wycałowac kruszyny ode mnie i życze jak najszybszego powrotu do domciu :) swietne wieści :)
matko jakie piękne kruszynki!!! :cheer: ja chce już moja utulić jak patrze na takie perełki :)

carmelove i tak juz dużo nie zostało :P 2 tyg raptem ;) jak samopoczucie,dajesz rade w te upały??

askan to czekamy na wieści powizytowe jutro albo trzymamy kciuki jak sie do wieczora nie odezwiesz ;)

madziu mrrr czekam na foteczki :)alez masz zachcianki :D

agniesia moze to przejściowe??

Qltoorka ooo to sie obfocisz kochana :) a te noce fakt - wykańczaja człowieka wrrr

my dzis pojechaliśmy nad wode ale po 15min musiałam do wc i wracaliśmy do domu hahaha potem małe zakupy i teraz lezymy na kanapie i ogladamy filmy :P i ciągle bym cos w paszczy mieliła :dry: jak tak dalej pójdzie to będe szersza jak wyższa :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #685724 przez siwa342
ja w taką pogode nie umiem nic przełknąć,zazdroszcze apetytu,a przydałby mi się troszkę Majkę podtuczyć

MAJA

11 lata 6 miesiąc temu #685732 przez agusiaa26
Pasal dziewczynki są przeurocze!! :) :) dużo zdrówka dla ciebie i maleństw :kiss:

11 lata 6 miesiąc temu #685733 przez dziubasek
ja na kolacje zjadlam 6 marchewek i 4 jablka :)
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #685742 przez karolinap
Pasal - sliczne te Twoje Kruszynki! :)

Jamaica - wlasnie moze to jest to ze wiesz co Cie czeka, a my tu takie nieswiadome ;)
Bedzie dobrze. Tez mam czasami dni ze chetnie bym ten brzuszek ponosila jeszcze z 2 miesiace bo juz niedlugo przyjdzie godzina W i zycie Moje i Mojego A. sie zmieni i boje sie ze ciezko bedzie poradzic sobie na poczatku ;)

Qltoorka - bedziemy czekac na fotki :)
Ja tez zastanawialam sie co ubrac na sesje. Wazne zeby bylo wygodnie ale zeby brzuszek byl dobrze widoczny w ubraniu no i zeby ladnie kolorystycznie wyszlo :) Na pewno cos wymyslisz i bedziesz miala sliczne zdjecia na pamiatke! :)
Ja np. przymierzalam duzo ciuszkow az w koncu wpadla mi w rece sukienka z mojego wieczoru panienskiego. Co prawda wygladalam w niej zupelnie inaczej niz rok temu na panienskim ale robiła na sesji jako bluzeczka bo dalej bym jej nie naciagnela :)
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

11 lata 6 miesiąc temu #685753 przez pasal
Dziękuję dziewczyny :)
Dorkiszon - one ciągle takieś takie wnerwione, mają dość matki co je ciągle całuje i przytula :D

a i też mi się wydaje, że pokarm po sucharkach jest bezwartościowy, bo to nawet kalorii nie ma, nie mówiąc o witaminach. Dziś na obiad zjadłam pomidorówkę, jutro opędzluję kiełbasę z grilla, taką słabo przypieczoną. Żywiłam się tym całą ciąże, małe powinny znać ten smak

11 lata 6 miesiąc temu #685760 przez agniesia1604
Joanna89 napisał:

Agniesia niby czym wpływa na laktację ??? Pierwsze słyszę :side: :side: :side:

położne polecają w szpitalu po cichu aby wypić karmi :) Ponoc dobrze wpływa na laktację:)
Wystarczy wpisac w google hasło : Karmi na laktację:P

11 lata 6 miesiąc temu #685765 przez dziubasek
Pasal z kiełbasa to uważaj ale możesz sobie usmażyć na grilu pierś z kurczaka... Jak ty na sucharach jedziesz to i dla ciebie kielbacha może być za ciezka...

11 lata 6 miesiąc temu #685766 przez magdalenagal
Pasal- Dziewusie są słodkie :cheer: :cheer: :cheer:
Qltoorka- jesteśmy we trzy takie potrzepane ;-)

Fotki z dziś :-) Robiła je moja Siostra (ta najmłodsza)

1. Kącik sypialny rodziny G.
Załączniki:

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #685769 przez magdalenagal
2. Garderoba Miśka
Załączniki:

11 lata 6 miesiąc temu #685770 przez nala
Trwa dyskusja na temat karmienia i jedzenia więc może to się przyda :) Mam podobną listę, którą wydał Instytut Matki i Dziecka.

DIETA KARMIĄCEJ MATKI

PRODUKTY NIEWSKAZANE:
1 - produkty mogące wywołać kolkę, wzdymające
2 - produkty mogące wywołać uczulenie

OWOCE • cytrusy2(głównie pomarańcze)
• pestkowce1 (śliwki, morele, wiśnie, czereśnie)
• truskawki2, maliny2, jagody2, poziomki2
• gruszki1
• kiwi

PIECZYWO
Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku uczulenia na gluten i celiakii

PRODUKTY ZBOŻOWE
Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku uczulenia na gluten i celiakii

MIĘSO I WĘDLINY
wyeliminować w przypadku skazy białkowej
• cielęcina
• wołowina
• baranina
• zupy gotowane na kościach
• podroby (parówki, pasztety, konserwy)

RYBY I JAJKA
• wędzone1, smażone1 i marynowane1
• „owoce morza” 2

PRODUKTY MLECZNE
wyeliminować w przypadku skazy białkowej
• mleko w czystej postaci,
• sery pleśniowe, śmietana

WARZYWA
• kapusta1, kalafior1
• groch1, bób1, fasola1
• cebula1, czosnek1 ( ponadto zmieniają smak mleka)
• nowalijki1
• kukurydza z puszki1
• papryka1
• chrzan1

TŁUSZCZE
• smalec

PRZYPRAWY I DODATKI
• ostre przyprawy: papryka1 chili1, pieprz1, kurkuma,
• aspartam2, benzoesan sodu2, wzmacniacze smaku,
• musztarda1, chrzan, ketchup, ocet1
• orzechy2
• kakao2, czekolada2
• kawa i mocna herbata parzona ponad 5 minut

PRODUKTY ZALECANE

OWOCE
• jabłka ( lepiej obrane)
• banany ( umyte przed obraniem)
• rozcieńczony sok z czarnej jagody i z aronii
• kisiele i kompoty domowe ( np.. z suszonych śliwek)

PIECZYWO
Wszystkie gatunki pieczywa ciemnego i jasnego.

PRODUKTY ZBOŻOWE
• wszelkie kasze
• ryż
• makarony - uwaga na jajka!!!!

MIĘSO I WĘDLINY
• drób ( indyk, kurczak)
• królik
• wieprzowina chuda
• mięso gotowane lub duszone

RYBY I JAJKA
• ryby morskie najlepiej gotowane 1 raz w tyg.
• jajka gotowane 1 - 2 w tyg.

PRODUKTY MLECZNE
• jogurty w tym owocowe
• kefiry, maślanka
• żółty i biały ser

WARZYWA
• ziemniaki
• marchew, buraki
• pietruszka, seler, szpinak, brokuły, szczaw
• koperek
• soja – przy skazie białkowej bardzo uważać !!!
• sałata, cykoria, kapusta pekińska, ogórki

TŁUSZCZE
• oleje, szczególnie oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno
• masło

PRZYPRAWY I DODATKI
• sól
• majeranek, kminek, koperek, anyż, natka pietruszki,
• cukier

UWAGA Przy podejrzeniu alergii u dziecka matka prowadząca dietę eliminacyjna nie je również: soji, mleka i jego przetworów (również masła), ryb, jajek, makaronów jajecznych, białego pieczywa, wyrobów cukierniczych, wędlin i wyrobów garmażeryjnych, owoców egzotycznych (banany, kiwi, morele) i ich przetworów. W trakcie tak restrykcyjnej diety konieczna jest suplementacja witamin i minerałów oraz konsultacja lekarska.

Na co powinna zwrócić uwagę karmiąca mama?

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o naszym zdrowiu jest prawidłowe odżywianie. Na czym ono polega na dostarczeniu w odpowiedniej ilości, wszystkich niezbędnych dla człowieka składników odżywczych, tzn. białka, węglowodanów, składników tłuszczowych, witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Kobiety karmiące powinny przestrzegać szczególnych zaleceń.

Jak należy odżywiać się podczas karmienia piersią?
Prawidłowy sposób odżywania się w okresie karmienia piersią zapobiega niedoborom pokarmowym u matki, wpływa na stan zdrowia dziecka oraz na prawidłowe wytwarzanie pokarmu. Posiłki powinny być tak skomponowane, aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Posiłki należy jeść regularnie, najlepiej 4-5 posiłków mniejszych objętościowo.

Karmienie piersią wymaga większej ilości energii w diecie kobiety. W stosunku do okresu przed ciążą każda kobieta powinna zwiększyć kaloryczność diety o 500 kcal. W diecie występuje również większe zapotrzebowanie na m.in. białko (110 g/dzień), więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają dużą rolę w budowaniu tkanki mózgowej i siatkówki oka dziecka oraz wapnia (1200mg). Najlepiej przyswajalny jest wapń zawarty w produktach mlecznych. Dzienne zapotrzebowanie na wapń zaspokaja np. 5 szklanek mleka lub napojów mlecznych albo 3 szklanki mleka, 2 plasterki sera żółtego i 50 g twarożku. Główne źródło energii powinny stanowić węglowodany złożone, takie jak pieczywo, ziemniaki, kasze, ryż.

Dietę należy wzbogacić o ryby, które są źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, selenu, fosforu, jodu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wolno zapomnieć oczywiście o źródle witaminy C, beta-karotenu, błonnika i składników mineralnych, czyli oczywiście warzywach i owocach.

2 posiłki dziennie powinny zawierać dużą ilością żelaza: chude mięso, wędliny, ryby, żółtko jaj, produkty zbożowe (ciemne pieczywo, kasze), zielone warzywa (szpinak, brokuły, natka pietruszki), owoce (morele, winogrona).

Należy unikać owocowych napojów gazowanych, nie wolno pić alkoholu i mocnej kawy. Przenikają bowiem do mleka matki i mogą mieć niekorzystny wpływ na dziecko.
Unikać powinno się też produktów, na które dziecko może reagować wzdęciami. Najczęściej są to: czosnek, cebulę, kapustę lub czekoladę. Produkty te mogą również zmieniać smak mleka na bardziej intensywny, który dzieciom nie zawsze odpowiada. Niemowlęta mogą też reagować alergicznie na niektóre produkty jedzone przez matkę (uwaga na jajko, mleko, ryby, cytrusy, kakao, pomidory, owoce drobnopestkowe i konserwanty).

11 lata 6 miesiąc temu #685772 przez NataliaK
magdaleno no to czekamy na fotorelację z pokoiku :)

pasal dziewczynki cudne...co tu więcej pisac :kiss:

karolina nooo zastosowanie sukienki się nieco zmieniło ale i tak wyglądasz w niej pięknie ;)

11 lata 6 miesiąc temu #685773 przez magdalenagal
3. W końcu wykorzystany panel ciążowy :-)
Załączniki:

11 lata 6 miesiąc temu #685774 przez nala
Sorki, że taki długi ten poprzedni wpis wyszedł :)

Pasal dziewczynki są urocze :)

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #685776 przez magdalenagal
4. 2xB- Butki Miśka i Bebzol Matki ;-)
Załączniki:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka