BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 1 miesiąc temu #779683 przez Martazytka
Wygląda na to że sezon na ząbkowanie oficjalnie rozpoczęty :)
Mój mały też tak strasznie kręci główką przed zasypianiem, że ma z tyłu już niezłą łysinkę wytartą. Niestety to kręcenie go nie usypia tylko wnerwia i wybudza. Od kilku dni zasypia o 17 sam - wisząc na cycku. Staram się trochę przeciągnąc godzinę zasypiania, ale szuka cyca tak zawzięcie, że nie mam sumienia odmawiać. Chyba zacznę go kąpać o 17 bo później muszę budzić denata :(
Mój mężul wcześniej nauczył małego zasypiać na rękach i to lekko podskakując. Jak spróbowałam raz to powiedziałam "Nigdy więcej!!!" - coś mi piedyknęło z plecach z postrzałem w pośladek- i od tej pory staram się usypiać w łóżeczku wg zasad z książki "Język niemowlaka" ale praktyka jest daleka od teorii.
Smoczek Aventa- bleee, Canpola- bleee. Ale najprostszego NUKa jeszcze nie testowałam, a słyszałam, że czasem działa cuda.
Czytałam w Waszych postach, że niektóre maluchy budzą się z płaczem. Mojemy zdarzyło się dwa razy ryczeć tak przeraźliwie przez sen, że z mężulem razem go głaskaliśmy i skakaliśmy nad nim. Ja myślę, że może nasze maluchy już mają jakieś sny, które mocno przeżywają. Podobno to też nasila się przy ząbkowaniu.
Ehhh w sumie wszystko można zwalić na te ząbki.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #779691 przez Kasyl
Jorgus u nas podobnie. Jeśli jest w domu tu nawet jest pewna regularność, ale gdy chce odwiedzić babcię albo kuzynów top jest problem. Może się zdrzemnąć jedynie na spacerze wtedy albo na rękach (a i to nie trwa dłużej niż 20 min). Wyjątkiem jest dom teściów (często tam bywamy)

Agusia o...to dużo cierpliwości się przyda... i nie daj się teściom ;)

11 lata 1 miesiąc temu #779709 przez pasal
Kasyl - niby mają ponad 5, ale 2 miesiące są w plecy i to bardzo widać. Rozwojowo jesteśmy na tym samym etapie co Wasze dzieciaczki. Wagowo chyba stoimy gorzej bo dopiero przekroczyliśmy 6 kilo i noszą ubranka na 68cm, jedynie słoiczki dostały dużo wcześniej niż lipcowe dzieciaczki.

Bea ja miałam taki problem, że dzieczyny nie chciały spać w łóżeczkach. Tylko foteliki wchodziły w grę, teraz już foteliki za małe więc przeżylam prawidziwy horror przy nauce spania w łóżeczku. Przez pierwsze dwa dni był właśnie taki krzyk o jakim pisałaś. Zostawiałam na minutę wchodziłam do pokoju głaskałam, całowałam dawałam smoczka i wychodziłam. Potem po 3 minutach, 6, 9 i tak przez 2 godziny płakała coraz mniej aż w końcu padła. Trzeciego dnia walczyła 10 minut, czawartego dnia nie całe 5. Dziś placze tylko w momencie wkładania do łóżeczka. Kładę ją na boku, podpieram poduszką i klepię leciutko po tyłku. Czasem wystarcza samo odłożenie do łożeczka i przytulenie do pieluchy. Najważniejsze jest aby się nie poddawać, nie raz miałam ochotę zostawić je w fotelikach i iść spać ale po kilku całkowicie nie przespanych nocach( u mnie taki problem że jedna budzi drugą i trzeba usypiać dwie od nowa) udało się!

Martazytka- u nas avent bee, campol bee a Nuk pasi i jednej i drugiej :) warto spróbować

Moje male ledwo rwały się do siadania a teraz mam problem z "chodzeniem" Gabryśka nie chce lezeć, siedziec w bujaczku czy nawet na moich kolanach. Chce stać :/ jeszcze nie siedzi samodzielnie a juz przebiera nogami jak tylko stawiamy ją na ziemię. Wydaje mi się, że tak nie można. Zuza łapie się naszych palców i siada, Gabryśka łapie się palców i od razu na nogi i idzie..

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #779728 przez Kasyl
Martazytka u nas smoczek tyko lovi czasem avent płaski ale jej się wyslizguje z buzi i cały czas próbujemy inne dawać bo podostawalismy i chciałabym żeby umiała różne zassać. Chyba że chodziło o smok duo butli? To u nas avent i canpol przetestowane ale szału nie ma

Jutro się wybieramy na szczepienie. Trzymajcie kciuki żeby San i mama dobrze to zniosly :)

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #779757 przez Kasyl
Pasal San z 68 właśnie wyrasta :P cześć jeszcze dobra ale część już odłożona i dzisiaj nawet ubrałam jej śpiochy 74 i były dobre

Właśnie jesteśmy po kąpieli i zamiast zasypiać to sobie piszczy, gada i brrrumka plując się ;) przeslodka jest kochana maleńka :D

11 lata 1 miesiąc temu #779771 przez kasiorek001
rzeczywiscie NUK działa cuda(przynajmniej w naszym przypadku) bo inne były beee!!a ten pospolity jest w miarę akceptowany choc jak zasypia to czasami ze sto razy jej go wciskam bo wypluwa i znów chce i tak w kółko!!dzis pierwszy dzień eliminacji nabiału..ale wypiłam capuccino i zjadłam 3 ciastka owsiane a tam tez pewnie białka mleka(nie wiem bo kupiłam na wagę) a ania biedna taka obsypana po całym ciele szortska i czerwoną wysypką!biedulka!!:(

11 lata 1 miesiąc temu #779773 przez kasiorek001
aha dziewczyny karmiace piersia:podajecie mauchom jakies herbatki?jak ta to jakie?

11 lata 1 miesiąc temu #779787 przez agusiaa26
Pasal ależ ty dzielna jesteś! u mnie też nie sprawdziło sie odkładanie, widocznie na Julka to nie działa, ja nie mam serca słuchać jak wyje i patrzeć jak bordowieje.

kasiorek001 ja podaje herbatkę Hippa rumiankową ale to rzadko

11 lata 1 miesiąc temu #779817 przez NataliaK
Qltoorka noo taka szkoła pływania to super sprawa. U nas na termach są baseny solankowe i ta woda termalna niby jest chlorkowo sodowa. Z opinii innych mam wiem, ze tam jest najcieplesza woda dla dzieci bo ja tam bedac nigdy na to uwagi nie zwróciłam a to ważne :)

bea u nas Janek długi czas zasypiał przy pozytywce a teraz to juz mu nawet nie włączam bo ledwo go ułoże do łóżeczka to już śpi. Myślę, że wpływ na to miało to, że ja nie karmiłam piersią i mąż od samego początku odkładał go do łóżeczka po kąpieli i karmieniu no i tak się nauczył.

Za nami dziś pierwsza wspólna kąpiel :D

11 lata 1 miesiąc temu #779834 przez Jamajka
Hej Matule.

Rzeczywiście forum przycichło przez weekend. Dziś już lepiej, na szczęście :)
Witam nowe Mamuśki :)

Qltoorka pytałaś czy mnie wyprostowało.. otóż, w miarę tak, chociaż czuję, że kręgosłup mam mocno nadwyrężony, chociaż wcale dużo Mikołaja mnie dźwigam. To chyba wynik dwóch ciąż w niedużym odstępie czasu i już czuję, że się sypię.
Zamierzam po nowym roku wybrać się do rodzinnego i poprosić o skierowanie na masaże. Łachy nie robi i wiem, że bez problemów wysyłają na rehabilitację :)

Niestety, dopadła mnie grypa żołądkowa. Dosłownie grypa. I dosłownie żołądkowa. Od wczoraj chodzę po ścianach i czuję jakby mnie krowa (tudzież żyrafa :silly: ) przeżuła i wypluła :( Mam nadzieję, że jutro będzie już lepiej a koło środy zapomnę co to przyjaźń z toaletą :dry:

Dorkiszon pytałaś o oczko mojego Mikusia. Niestety nadal ropieje, może troszkę mniej. Okulistka nie kazała mi przemywać rumiankiem. Mam masować kanalik i zakraplać sulfacemidem. Ale powiedziała, że może to potrwać zanim kanalik się udrożni.

Dzisiaj miałam wyniki z wymazu Mikołaja z nosa i gardła. No i ma czyściutko, nic nie wyszło. Czyli ogólnie nic nie zrobię.. tak ma i tyle. Może mu przejdzie samo. Jutro pójdę (jak żołądek pozwoli) do kontroli i może w środę zaszczepimy się drugą dawką, bo obsówę mamy jak nie wiem.

Poza tym mój Syneczek to sama słodycz. Mam nadzieję, że nie zapeszę ale serio nie mogę uwierzyć jak można być takim rozkosznym i grzecznym :) Lenka bardziej mi dała popalić a teraz nie mogę wyjść z podziwu, że Miku tak mało płacze. Kocham te moje Gugusie słodkie :kiss:

Dziewczyny podajecie dzieciakom witaminkę D3? Mam ciekawostkę, chyba, że Wasi pediatrzy już Wam to mówili a jeśli nie i nadal podajecie kapsułki twist off, to proponuję poprosić pediatrę o receptę na witaminę w kroplach. Kosztuje 5 zł a wystarcza na 2-3 miesiące :) Nie każdy o tym wie, więc się dziele. Może a nóż komuś się przyda :)

11 lata 1 miesiąc temu #779851 przez nala
Jamajka i Dziubasek przywracacie mi nadzieje pisząc o Waszych maluchach. Wierzę, że i u mnie drugie będzie grzeczniejsze hehe Póki co bywa ciężkawo ;)

NataliaK, i jak wspólna kąpiel?

11 lata 1 miesiąc temu #779864 przez bea2a
Jamajka a ja mam witaminę D3 w aerozolu. Też fajna sprawa :)

www.doz.pl/apteka/p65694-Vita_D_aerozol_...w_jamie_ustnej_10_ml

11 lata 1 miesiąc temu #779888 przez NataliaK
nala kąpiel super ale miałam stracha na pierwszy raz i nalałam mało wody następnym razem naleję wiecej :D mały był naprawdę zadowolony :)

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #779898 przez Qltoorka
Jak dziecko budzi się trzy razy w ciągu godziny z płaczem wiedz, że coś się dzieje... :laugh:
no tak....albo coś się dzieje i u nas, albo pochwaliłam go dziś, że wieczorem ładnie zasypia sam w łóżeczku i mam za swoje :P godzinę temu poszedł spać i od tamtej pory juz trzy razy wybudzał się z płaczem... i tylko cycuś pomaga, choć probowalam innych sposobów....
Odkładam go i zobaczymy czy za 15 minut znów sie nie obudzi....

Jamajka, o widzisz, a ja nie wiedziałam o kroplach. Choć dziwne, że na receptę. Przeciez to tylko witamina...
No i zdrowia kochana :kiss: :kiss: :kiss:

kasiorek, ja dopajałam herbatką z Hippa (rumianek i koper) w upalne lato, bo tak mi zalecała pediatra. Od tamtej pory nie podawałam.

11 lata 1 miesiąc temu #779989 przez karolina_p123
hej
cały czas nie daje mi spokoju pewna zbieżność. Mianowicie wiele z was pisze, że wasze dzieciaczki rwą się do siadania i "pozwalacie" im na to- natomiast jeszcze niedawno jakieś dzieciaczki miały problemy z podnoszeniem główki w pozycji na brzuszku jak dla mnie to trochę dziwne. Co prawda nie jestem doświadczoną mamą ale moim zdaniem sadzanie a siedzenie to dwie różne rzeczy- albo się dziecku pomaga przybrać taką pozycję albo dziecko jest gotowe i samo usiądzie. A już tym bardziej stawianie czy "chodzenie".
nie chciałabym aby ktokolwiek poczuł się urażony ale dla mnie wygląda to jak coś w stylu "mam tak samo jak ty"

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka