BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 2 miesiąc temu #817812 przez uniuni
Natalia linczować? Nieee :* przecież sama prosiłam o pomoc :) Jak u Janka z kupkami po kaszce? I w jakich proporcjach robisz i jakiego smoczka używasz w butelce? :) No i 280???? :ohmy: jak Nils wciśnie 160-180ml mleka, to mam ochotę szampana otwierać ;) a jak próbowałam mu podac kleik, z łyżeczki, bo smoczka odpowiedniego nie miałam jeszcze, to kilka łyżeczek przełknął, a kupę prawie twardą zrobił męcząc się przy tym i płacząc :(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #817829 przez yuki
Ja swojej daję od paru dni na noc kaszkę mleczno-ryżową Bobovity. Na razie nie chce jeść więcej niż 50-60ml, później zaczyna się plucie. Ale odkąd dostaje kaszkę przed 21 to budzi mi się dopiero ok. 1-2 a później koło 5 (wcześniej to było 23, 01, 03, 07). Na początku podawałam łyżeczką, wczoraj kupiłam smoczek do kaszek (z wycięciem Y) i spróbowałam. Mila miała problemy, bo to leci łatwo i dużo :D Rzucała się strasznie z tym smoczkiem ale jadła :D Dzisiaj znowu spróbujemy z butelką :)

Sinlac ma kaszki bezglutenowe i bezsmakowe :)

11 lata 2 miesiąc temu #817862 przez NataliaK
yuki oo właśnie o takie mi chodziło to muszę zakupic i zobaczymy czy w ogóle po tych smakowych zje.

Uni no mój wciąga tą kaszke jak szalony, dlatego wolałabym bez samku, ostatnio całą butle zjadłi jeszcze musieliśmy 100ml dorobić. J atobie wody 280 i do tego daje tak 8 łyżeczek kaszki (tak troche na oko musisz zrobić żeby przeszła przez smoczek i nie była też zbyt wodnita)na opakowaniu jest ze na 140ml wody ok 5 łyżeczek ale to jest taka na gesto a moj na gesto wieczorem jak jest zmieczony to nie je. Kupki są ładne, jak dla mnie normalne. Smoczek taki jak yuki pisze Y to jest 6m+ albo ja mam taki przepływowy regulujący z takim nacięciem jednym 3m+ też z Avent i mały jak ssie to sobie reguluje picie i może być i do mleka i do kaszki. A może ta jego kupka po czymś innym? czy nie dajesz nic?

11 lata 2 miesiąc temu #817887 przez pasal
Ja dosypuję 2 łyżeczki kaszki ryżowej do 180 ml mm a dziurkę w smoczku wypalam sama :)

Jest ząb, powód płaczliwości i braku snu Zuzi. Instynkt matki jest niesamowity. Tak coś czułam, żeby dawać jej paracetamol :)

11 lata 2 miesiąc temu #817897 przez uniuni
Pasal gratki wyczucia i pierwszego z 64 ząbków ;) a jeszcze wczoraj się łajałaś, że jesteś taką niedobrą mamą ;)

Natalia teraz próbowałam z kaszką ryżową i od razu go odrzuciło :/ zjadł ok. 20ml i koniec. Ma teraz swoją drugą dzisiejszą drzemkę. Jak wstanie, to spróbuje jeszcze raz. Najwyżej będę go poić soczkiem ze śliwek pózniej, żeby 'gładko poszło' z kupą.
Nic innego nie zmieniło się w jego diecie więc jestem pewna, że to przez kaszkę. Profilaktycznie i tak na noc mu zafunduję paracetamol, może mój instynkt też mi podpowiada co robić tak jak dla Pasal? :)

11 lata 2 miesiąc temu #817905 przez NataliaK
Uni a może jakaś smakowa mu lepiej wejdzie?

11 lata 2 miesiąc temu #817915 przez nala
NataliaK, kupilam kaszke i dalam mniej, bo napisalas ze gesta wychodzi, ale chyba mi z kolei wyszla za rzadka. Z polowe zjadla, ale marudzila przez caly posilek a potem odmowila. Maz przy kapieli wyczul ze drugi zabek sie przebil i moze to dlatego. Jutro sprobuje zrobic gestsza i zobaczymy. Mam juz powoli dosyc tych nocnych pobudek.

Uni, u nas tez z kupa roznie. Juz sama nie wiem czym karmic. Teraz znow 3 dni nie robila. A tak z innej beczki. Sluchalas audiobooka Sapkowskiego Bozy Bojownicy? Ja od tego zaczelam i swietne sluchowisko, doskonal zrobione ale ni cholery sie na tym skupic nie moge :)

11 lata 2 miesiąc temu #817936 przez kasiorek001
NataliaK280ml!!??wow!!nieźle!!moja wypije 150ml mleka plus dwie kopiate łyżki kaszki własnie bobovity teraz mamy akurat jabłkową a poprzednio bananową, mimo ze jej daje to na wieczor budzi sie za ok 3 godz:/ mały głodomór z niej ..używam do tego butelki avent ze smoczkiem trójprzepływowym, rano podaje sie sinlac ale nawet nie zje polowy porcji, dzis meczy ja znów czerwona i szorstka wysypka nie tylko na zgieciach kolan, stop i łokci ale po całym ciele,,nie wiem z czego to już ma:/pewnie znów cos zeżarłam nie to co powinnam:/18 lutego mamy wizyte u alergologa i powiedzieli mi ze najlepiej jak zrobie jej badanie krwi.
OO!!czyli nadeszła 'fala'ząbkowania!;) ciekawe u którego następnego lipcowego bobaska wyrosnie pierwszy "biały kieł"..??;)

11 lata 2 miesiąc temu #817987 przez NataliaK
boziuu aż sie przeraziłam jak sama siebie czytam, że mój tyle zjada no ale co mam mu nie dać jak pije z apetytem, nic mu od tego nie jest więc niech ma ;)

nala zrób najlpiej na oko, dodaj kilka miarek i sprawdz jaka wyjdzie to dodaj jeszcze, zależy na ile wody robisz ;) życzę aby to poogło we śnie. Zobaczymy czy u nas to działa czy tylko kilkudniowo sie udało ;)

11 lata 2 miesiąc temu #817988 przez jorgus_krk
NataliaK no nieźle 280! nasz wypija na noc 210 ml z 2 miarkami kaszki bobovity i śpi po tym 8-10 godzin :) a z kupami nie mamy problemów

zębów u nas dalej brak...

11 lata 2 miesiąc temu #818005 przez kasiorek001
natalianajwazniejsze ze dopisuje mu apetyt, jak widac co dziecko to ma inne zapotrxebowanie, dzis twojJanek koncxy dokladnie pol roku-wszystkiego NAJ dla niego:)))

11 lata 2 miesiąc temu #818010 przez uniuni
Natalia próbowałam o smaku bananowym, to aż go wstrząsało, z łyżeczki robił katapultę za każdym razem gdy zbliżała się do jego twarzy, a gdy udało mi się wepchnąć coś do dzioba, to pluł :D Spróbuję jutro zwykły klepik ryżowy z musem śliwkowym zmieszać, śliwki lubi i pewnie na kupkę pomoże też ;)
A Jak Jasiu ma apetyt, to tylko się cieszyć! :)

Nala ja nie jestem w stanie się skupić na słuchowiskach - wyłaczam się tak jak przy cudzych rozmowach ;) Lubię za to bardzo gdy czyta Zborowski :) Jestem w trakcie książki 'Niewierny - Karin Slaughter' - świetna :)

Kasiorek biedna ta Twoja niunia, mam nadzieję, że alergolog wyjaśni przyczynę tych ciągłych problemów skórnych :kiss:

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #818029 przez kasiak
Bilans półroczny zaliczony. Młody urósł o 1 cm, czyli ma 62 i waży już 8140g. Kawał chłopa :laugh: z tym, że niestety wzrostowo jest poniżej skali. Mówili, ze jak mu się nic nie zmieni to będą go musieli zbadać pod kątem zahamowanego wzrostu :dry: możliwe, że to nic takiego i po prostu będzie niziutki. Zobaczymy za trzy miesiące.
Popisywał się przed panią doktor. Przy osłuchiwaniu musiałam go trzymać bo chciał na brzuszek i ze złości skopał dr B) potem zakosił zabawkę i nie chciał oddać, ściagał matę ze stolika, piszczał i w ogóle szał robił. Ale nie płakał na szczęście mimo, źe był śpiący. A w karcie pacjenta mamy zapisane, że Sebek jest bardzo aktywny, dużo już umie i w ogóle zachwyt jaki śliczny i mądry :cheer: serce matki rośnie :lol:
Była na kontroli Norweżka z córką i jak wracały do stołu po ważeniu mała matkę obsikała :-P taki szlaczek ze szczocha na podłodze i jeszcze ubranie :-P ale od razu podłoga umyta i zdezynfekowana spirytusem medycznym. To się chwali, że tak dbają :-) a Sebek był małą zachwycony, słuchał jej zapatrzony :P szkoda, że ona miała to w nosie bo tylko 7 tyg ma, więc marzył jej sie cycek a nie kawaler :laugh:
Zakupy w ikei o takie o. Okazało się, że dział dziecięcy jest w remoncie i w jakimś kącie przy kasach ustawili najpotrzebniejsze rzeczy typu pościele i przewijaki i tyle. No ale krzesełko kupione. Już upaćkane z każdej strony musem śliwkowym :blink: do tego jakieś drobiazgi dla mnie i do domu i koniec zakupów.
A świrował cały dzień i od 9 do 21 spał z pół godziny może :dry: . Ożarł sie na noc jak bąk. Bo i mus ze śliwek z kaszką i deserek z owoców i cycem jeszcze dobił...moze pośpi trochę dłużej.

11 lata 2 miesiąc temu #818040 przez karolinap
Kasiak - to super, ze wszystko ok! No rośnie rosnie też Twoj chłop :)

My też byliśmy dzis u pediatry bo Pola caly czas ma ta wysypkę. Było przede mną 7 osób w kolejce wiec poczekalam. Ale ręce miałam do kostek od noszenia jej bo juz spiaca byla i siedzieć nie chciała :| jeszcze babka która byla za mną w kolejce ukradkiem weszła pomiędzy jedna panią a druga! Nosz myślałam ze ją zatluke. Tyle czekam i to z małym dzieckiem a ona z synkiem na oko trzyletnim weszła poza kolejka :| tak mi ciśnienie podniosła ze gdyby nie to ze Pola właśnie zasnela mi na rękach to bym jej powiedziała co o niej mysle choć raczej wylew a nie jestem ale chyba to zmęczenie spotęgowało moje nerwy :|
Dostaliśmy skierowanie do dermatologa i trzecia maść do wypróbowania bo nic nie działa. Pani stwierdziła ze to jest coś łojotokowe. No zobaczymy, oby w końcu zniknęło.

Ogólnie dzień zlecial mi dzis zdecydowanie za szybko. Wstalysmy przed 10. Przed 11 wpadła kuzynka z rocznym synkiem i po ich wizycie do lekarza, tam prawie 2 godziny mi zeszło, obiadek i zaraz wieczor.
W międzyczasie zaczęłam robić nowy album, tym razem z sowami,które uwielbiam :) Juz nie moge doczekać się efektu końcowego dlatego robię go w każdej wolnej chwili :)

Natalia - no rzeczywiście 280! To juz sporo ale jak Janek chce to czemu by nie :)
Polunia to tylko herbatki troszkę pije z butli. I tak jak martazytka - tylko z butelki Lovi i to 20-30ml max :)

Ja od dwóch dni daje Polci kaszkę z Nestle ale ona zjada łyżeczka może razem ze dwie łyżeczki bo daje po troszeczku :) i jej sen się nie poprawił ale wiadomo to za mało zeby byla niewiadomo jak syta.

Uni i inne dziewczyny - nie mam pojęcia co to moze być, wiec chyba te zabki. U nas narazie spokój, Polcia grzeczna i zębów nie widać :)

Też właśnie muszę się wybrać na zakupy. Kupić kilka lyzeczek do karmienia i jakieś fajne kolorowe miseczki dla Polci i jakieś gumowe zabawki do kąpieli.

11 lata 2 miesiąc temu #818050 przez dziubasek
Kasiak a ile sebek mial cm jak sie urodzil? malenki jest ale kloc ;)

Ja mleka nie zageszczam9 bo w naszym wypadku to g.wno daje ;) zab wyszedl a panienka dalej swiruje w nocy :( masakra jakas...

Dziewczyny ktore maja problemy ze skora sprobujcie kapac rzadziej dzieciaki i co druga kapiel wsypujcie odrobine maki ziemniaczanej. mialam z Majka taki sam problem i tylko te dwie metody do tej pory skutkuja(zadne medykamenty) zrobie jej teraz testy alergiczne to bedze mam nadzieje wiedziec co ja uczula.

P.S wkur..wilam sie dzisiaj na szefowa bo chciala mnie na kase wykrecic i powiedzialam zeby znalazla sobie innego losia:) Takze znowu delektuje sie urlopem maciezynskim :) jak wroce z pl to pokombinuje cos ze swoim biznesem :)
Adijos
ahaha moje julka zjada 240ml mleka przed snem. to duzo?

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka